4 Motive Pentru Care Copywriting-ul Este Cea Mai Bună Carieră Din Lume

235646107_355550326069338_4389313789987704137_n-min

Te-ai întrebat vreodată: care este cea mai profitabilă carieră pe care o poți avea în 2021? ????

Probabil că în minte îți vin job-uri clasice precum programator, medic sau avocat. 

Și într-un fel să știi că ai dreptate. În toate carierele enumerate mai sus poți câștiga lejer peste 1000 de euro pe lună. Dar pentru asta trebuie să înveți foarte mult, ai nevoie de răbdare și mulți ani de educație formală ca să ajungi să faci carieră în medicină, avocatură, programare și alte joburi precum acestea.

În plus, după un anumit nivel, veniturile tale nu vor mai putea crește foarte mult sau deloc.

Așa că stai și te întrebi: există oare vreo carieră profitabilă unde să pot câștiga mai mulți bani decât în carierele clasice, dar să pot să încep rapid și fără educație formală?

Înainte să îți răspund, vreau să-ți prezint o situație cu care se confruntă aproape orice antreprenor român și probabil o să te confrunți și tu dacă alegi să-ți deschizi o afacere:

1) Îți vine o idee ,,excelentă” pentru un produs pe care să-l vinzi;

2) Începi să construiești produsul, să-l perfecționezi și să te gândești la cum să-l promovezi;

3) Construiești un site deoarece știi că oamenii comandă online din ce în ce mai mult;

4) Începi să promovezi produsul cu reclame plătite în speranța că vei avea vânzări

Și… 5) Auzi sunetul greierilor. ????

De ce se întâmplă asta?

Pentru că deși tu știi că produsul este bun, audiența ta nu a înțeles ce beneficii îi aduce, nu are încredere în brand și/sau în promisiunile sale, nu înțelege cum funcționează produsul și, prin urmare, decid să nu cumpere de la tine.

De cele mai multe ,,Nu produsul este problema, ci copywriting-ul este de vină".

Aesta este motivul pentru care nu au încredere în brand și în promisiuni, nu îi acordă atenție și nu cumpără.

Și aici intervine un copywriter!

Ce este un copywriter?

Un copywriter este cineva care este plătit să scrie reclame, emailuri, sloganuri, pagini de vânzare și alte tipuri de texte care să determine oamenii să acționeze, adică să lase o recenzie, să cumpere un produs, să doneze pentru o cauză nobilă și multe altele.

Care sunt cele 2 tipuri de copywriting?

Copywritingul poate fi de două feluri:

✅ cu răspuns direct

✅ axat pe branding

Dacă vrei ca potențialul tău client să facă o acțiune imediată, atunci faci copywriting cu răspuns direct precum: 

✅ O reclamă pe Facebook concepută pentru a obține vizitatori pe site;

✅ Un panou proiectat pe autostradă ce te face să vizitezi o locație din apropiere;

✅ Un landing page conceput pentru a-ți capta adresa de e-mail în schimbul unui beneficiu (e-book gratuit, consultanță, discount etc);

✅ O descriere a unui produsului concepută pentru a genera vânzări;

Dar în unele cazuri nu căutăm să obținem o acțiune imediată, ci doar să să facem publicul țință conștient de existența brandului și de beneficiile produsului/srviciului promovat astfel încât, la momentul potrivit, acesta să-l cumpere. Acesta este copywriting pentru branding.

Câteva exemple de copywriting axat pe branding ar fi: 

✅ Un anunț într-o revistă conceput pentru a expune cititorii la brandul respectiv;

✅ O postare pe blog concepută pentru educarea și conectarea cu cititorul;

✅ O carte de vizită concepută pentru a stabili autoritatea mărcii.

Pe scurt, copywritingul cu răspuns direct aduce rezultate imediate ce poat fi măsurate și are drept scop principal „vânzarea”, iar cel axat pe branding aduce rezultate în timp și are ca scop vizibilitatea mărcii.

Oricum ar fi, ambele tipuri de copywriting alcătuiesc o parte importantă a procesului de marketing.

Content Writing vs Copywriting

Dacă scriu un articol precum acesta înseamnă că fac copywriting? Nu, acela e content writing. Dar dacă ai în el și un pragraf menit să vândă sau care promoveză un brand, atunci ai și copywriting în acel articol.

Dacă scriu postări pentru social media înseamnă că fac content writing? Dacă vinzi cu ajutorul lor, atunci faci și copywriting.

Dacă scriu un e-mail pe care îl trimit unei baze mari de abonați atunci fac copywriting sau content writing? Depinde dacă vinzi ceva în acel e-mail sau doar educi publicul!

Dacă aceste exemple de mai sus te-au făcut mai confuz decât erai deja, atunci uite varianta simplificată:

Principala diferență dintre copywriting și content writing este rezultatul lor. Content writing-ul este despre construirea de relații, iar copywritingul este pentru a face o vânzare.

Sau cum am spus într-un interviu dat revistei Forbes România: “Content writing-ul pregătește scena, în timp ce copywriting-ul dă lovitura de grație, adică obține vânzarea”

De ce să faci o carieră din copywriting?

Acum că ai înțeles despre ce este vorba, care sunt cele 2 tipuri de copywriting dar și ce NU este copywritingul, e timpul să afli cele 5 motive pentru care ar trebui să faci o carieră.

# 1.  Devii un comunicator mai bun și poți construi orice afacere vrei în orice piață, pentru tine sau pentru clienții tăi

Copywriting-ul folosește (printre altele) una dintre cele mai puternice și mai vechi forme de comunicare de pe planetă …

Da, vorbesc despre povești, o formă de comunicare a apărut chiar înainte de scriere.

Bine… a fi copywriter nu este tocmai la egalitate cu adunarea satului în fața unui foc, sub un cer înstelat sau a cărții care te captivează atât de mult încât uiți să mai cobori din tren la stația care trebuia…

Însă, în calitate de copywriter poți include povești în scrierile tale. Fie că este vorba de o pagină de vânzări lungă, de un scurt e-mail de bun venit, de o descriere atentă pe social media sau de un studiu de caz despre produs.

Iar după ce înveți cum să aranjezi cuvintele, îți va fi mult mai ușor să atragi atenția celor din jur, să-i captivezi cu ceea ce ai de spus și devii capabil să explici cât mai simplu termeni complicați de care cu toții ne lovim.

 # 2:  Îți permite să călătorești oriunde în lume

Bine, este posibil să nu fie cazul în acest moment, căci încă suntem în mijlocul unei pandemii globale care e posibil să ne mai bage încă o dată în case…

Dar imediat după ce se ridică restricțiile pentru totdeauna, vei avea ocazia să lucrezi din cele mai inspirate, exotice, diverse și pitorești locuri. Imaginează-ți cum ar fi să lucrezi într-o cafenea dintr-un oraș mare și plin de viață (eu mi-am scris mare parte din carte într-un Starbucks din Anvers) sau, dacă-ți place liniștea și natura, dintr-un loc pitoresc înconjurat de verdeață.

Eu spre exemplu, datorită pandemiei, am luat cea mai bună decizie din viața mea: am dat agitația și stresul din București, pe liniștea din Brașov. Iar anul viitor plănuiesc să încerc și viața într-o altă țară. Mă gândesc la Spania sau Portugalia, căci nu mă ține nimic aici.

Deși există multe locuri de muncă digitale și independente care permit acest tip de flexibilitate astăzi, copywritingul are un avantaj suplimentar pentru că nu ne trebuie decât un laptop ca să practicăm această merserie.

Nu trebuie să stăm la telefon pe tot parcursul zilei.  Nu avem nevoie de software extrem de tehnic pentru a ne produce munca.  Nu necesită o viteză de încărcare sau descărcare rapidă, deoarece fișierele pe care le trimitem sunt pur și simplu cuvinte în cloud.

 #3: Fiecare afacere are nevoie de un copywriter

Când vrei să construiești un business, copywritingul este primul aspect la care trebuie să te gândești, înainte de branding, înainte de proiectare, înainte de strategia de conținut și chiar înainte de echipa de vânzări. Pentru că degeabă le-ai pus pe toate la punct dacă nu ai un plan prin care să-ți vinzi produsul/serviciul.

Celelalte departamente nu pot funcționa corect fără ca un copywriter să descopere mesajele puternice din spatele companiei și produsului. 

Așa că fiecare afacere – indiferent de dimensiune – are nevoie de un copywriter. Poate că toți au bugete, nevoi și cerințe diferite, dar toți vor avea absolut nevoie de un copywriter specializat pe nișa lor dacă doresc să vândă lucruri online sau offline …

Și imaginează-ți doar milioanele de afaceri care există în momentul de față. De fapt doar în România avem mai mult de 1 milion de firme active.

Oportunitățile pentru copywriteri sunt la tot pasul dacă te apuci de treabă și ajungi să stăpânești această abilitate.

 #4:  Se plătește bine

Copywriting-ul poate fi o carieră sau chiar o afacere foarte profitabilă.

✅ Cu cât ești mai experimentat și ai o nișă pe care o stăpânești din ce în ce mai bine, cu atât poți percepe mai mult.  

✅ Cu cât poți dovedi mai mult că ești capabil să înțelegi nevoile clientul și să vorbești pe limba sa, cu atât poți să taxezi mai mult.

✅ Cu cât exersezi mai mult această abilitate pe o nișă bine defnită, cu atât sunt mai mari șansele ca reclama ta să aducă vânzări, să devii cunoscut în acea piață și să atragi tot mai mulți clienți la tarife tot mai mari. Eu spre exemplu percep acum 250 de euro/oră și nimeni nu s-a plâns până acum de preț și nici nu a încercat să-l negocieze.

De ce? Pentru că cei care ajung la mine sunt convinși că pot livra rezultatele promise și oricât m-ar plăti, ei vor câștiga mult mai mult.

Acesta este motivul pentru care cei mai buni copywriteri dintr-o anumită nișă pot percepe mii de dolari pentru o singură pagină de vânzări. Au expertiză pe acel domeniu și cientul are încredere că vor livra ce au promis.

Cum înveți copywriting?

Când vine vorba despre această abilitate nu ai prea multe alternative și nici un există un loc formal la care să te duci câteva zile pe săptămână ca să înveți.

Ba chiar aș merge mai departe și aș spune că ai doar 2 variante. Și anume: 

1) Să înveți de unul singur, the hard way.

Problema e ca la început, dacă nu ai suport și pe cineva care să te ghideze, vei scrie reclame slabe și fără impact, iar dacă nu vezi progres probabil vei renunța în câteva săptămâni fără să știi unde și ce ai greșit, dacă erai sau nu pe drumul cel bun, dacă trebuia doar să perseverezi sau să faci mici schimbări.

2) Să cumperi un curs online și să înveți de la cineva care lucrează în domeniu sau folosește copywritingul în afacerea sa.

Problema aici ar fi că majoritatea cursurilor sunt slabe și nu te învață prea multe, așa cum am menționat și într-un articol precedent în care comentăm o statistică ce spune că 90% nu finalizează un curs online.

Și asta se întâmplă pentru că:

1) fie nu ai suport personalizat;

2) nu e structurat bine și e plictisitor; 

3) nu are o parte practică, ci doar teorie;

4)  și să nu mai spun că nu există o recompensă clară la final.

Însă nu toate cursurile sunt create la fel…

Așa că întrebarea este:

Există vreun curs care să combată toate elementele de mai sus?

Da, un curs de genul acesta există și se numește Picasso Copywriting, probabil cel mai vândut curs de copywriting din România, cu mai bine de 1100 de cursanți. 

Dacă vrei să faci o carieră în copywriting, atunci sigur nu o să regreți investiția în acest curs.

În plus, pe lângă faptul că pui bazele unei cariere profitabil în copywritng și te învăț și cum să-ți atragi primii clienți, la finalul acestui curs facem și un concurs cu 6 premii: 

✅ 3 pachete de consultanță pe marketing și antreprenoriat cu mine – pentru 3 antreprenori (1000 de euro valoarea fiecărui pachet);

✅ 3 colaborări plătite – pentru 3 oameni care vor să devină copywriteri (prima factură va fi de 2500 de lei și vei avea posibilitatea de a lucra pe termen lung cu mine). 

Cum vei intra în acest concurs? Simplu! Vei scrie o reclamă, iar cei care au scris cele mai bune reclame vor câștiga aceste premii.

Așa că îți vei recăpăta banii investiți în curs și vei da și startul unei cariere profitabile.

Dă click pe linkul e mai jos, înscrie-te astăzi în Picasso Copywriting și învață această abilitate ce îți va aduce mai mulți bani și libertate.

https://paulmelinte.com/picasso-copywriting-freelance/ 

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *