Daca esti blogger, marketer, proprietar de magazin online sau ai orice alta legatura cu afacerile online si nu ai un buget foarte mare pentru a-ti dezvolta afacerea, atunci sper ca aceasta lista de resurse te va ajuta sa faci lucrul asta cheltuind foarte putini bani sau chiar deloc.
Da click pe numele lor pentru a le accesa.
1. Canva
Desi sunt departe de a ma pricepe la photo design ( adevarul este ca nu prea am rabdare pentru asta ), cu ajutorul lui Canva zic eu ca am reusit sa creez niste fotografii cel putin decente.
Spre exemplu imaginea de mai jos este facuta cu aceasta unealta.
Ca blogger/marketer/antreprenor online vrei nu vrei esti nevoit frecvent sa creezi diverse imagini pentru a te promova, iar Canva este cel mai bun editor foto din cate am testat pana acum, este gratuit si este foarte usor de folosit.
Imi place in mod special faptul ca poti crea fotografii pe marimi si scopuri diferite ( Facebok: ads, cover, post; Google plus; Twitter; etc. ).
In plus ai acces la o colectie de fotografii destul de mare, multe dintre ele gratuite, iar altele la doar 1 $ ( mult mai ieftin decat pe multe alte site-uri ).
2. Quick Sprout
Vezi inclusiv blogul lor ( nu cred ca ai vrea sa-l ratezi ), apoi continua cu Hellobar, KISSMetrics, Crazyegg, The Daily Egg si blogul personal a lui Neil Patel.
Toate aceste resurse sunt prezentate la un loc deoarece au in spate acelasi nume: Neil Patel.
Cu ce te poate ajuta fiecare dintre ele?
Asta te las sa descoperi singur deoarece nu mi-ar ajunge un singur articol sa vorbesc despre toate.
Ce iti voi spune insa este ca daca dintr-un motiv oarecare n-as mai putea sa urmaresc decat activitatea unui singur om din mediul online, atunci Neil Patel ar fi acela. De fapt cred ca multe din resursele de care povestesc in acest articol le-am descoperit tot prin intermediul sau, asa ca probabil nu mi-ar scapa nimic.
Desi articolele pe care Neil le ofera gratuit sunt aur curat, asta nu inseamna ca nu are de castigat si el din asta.
Cu ajutorul acestor articole gratuite ( content marketing ), Neil a facut multe milioane de dolari promovandu-si companiile sau vanzand consultanta unor companii precum Amazon, NBC, GM sau HP si bineinteles si altor jucatori mai mici.
Ba mai mult, chiar azi Neil Patel a anuntat ca va incepe o noua afacere de la zero pentru a demonstra ca oricine poate ajunge sa castige dintr-o afacere noua 100.000 $/luna.
3. Buzzsumo
Iti spuneam mai devreme ca Neil Patel a ajuns multimilionar folosindu-se de una dintre cele mai bune forme de marketing: content marketingul.
In caz ca nu esti familiarizat cu aceasta notiune, pe scurt content marketingul inseamna creare de continut sub forma de text ( articole, pdf-uri ), audio, video sau chiar foto cu scopul de a atrage vizitatori carora sa le poti arata ce ai de vandut.
Desi aduce rezultate foarte bune, content marketingul vine cu un cost destul de mare ( in timp si efort ), asa ca ar fi bine ca inainte sa incepi sa produci continut sa stii deja ce merge si ce nu.
Ei bine….
Exact asta face Buzzsumo! Te ajuta sa vezi ce a mers cel mai bine pe topicul ales de tine.
Tot ce trebuie sa faci este sa introduci topicul despre care vrei sa scrii si apoi sa apesi butonul GO. Iti va arata continutul cu cele mai multe reactii pozitive in social media si nu numai atat.
Buzzsumo foloseste o strategie de pret de tip fremium, asta inseamna ca il poti folosi si gratis, dar daca vrei spre exemplu sa vezi ce backlinkuri are acel articol o sa trebuiasca sa platesti sau poti lua un “free trial” pentru o vreme.
4. Digital Marketer
Spuneam mai sus ca “daca dintr-un motiv oarecare n-as mai putea sa urmaresc decat activitatea unui singur om din mediul online, atunci Neil Patel ar fi acela. ”
Ei bine Ryan Deiss, fondatorul Digital Marketer, ar fi pe locul doi pe aceasta lista si nu pentru ca as avea mai putin de invatat de la el, ci pentru ca nu ofera la fel de mult continut gratuit precum Neil Patel ( au un model de busines un pic diferit ) si nu imi pot permite sa cumpar tot ceea ce vinde el.
Cu toate astea….
Daca ii urmaresti activitatea iti garantez ca nu o sa-ti para rau, ba chiar o sa-mi multumesti mai tarziu.
5. Unbounce
Daca esti implicat in mediul online, atunci este imposibil sa nu stii ce este un “landing page”.
Daca nu stii te invit sa te inscrii acum la cursul despre afaceri online pe care il ofer gratuit.
Revenind la landing page-uri, sunt multe modalitati si unelte prin care iti poti construi un landing page, dar motivul pentru care recomand Unubounce este ca il poti folosi gratuit timp de o luna, iar pentru cineva care abia acum incepe un business online, asta inseamna mare lucru. De asemenea, daca ai intrat in hora asta, trebuie neaparat sa citesti si blogul lor. Desi n-am apucat sa ma uit pe el decat foarte putin, mi s-a parut tare util.
6. MailChimp
Ai auzit vreodata expresia “banii sunt in lista”? Daca ai auzit inseamna ca stii deja cat de important este sa ai o lista de abonati.
Desi nu neg ca se pot face afaceri online si fara sa faci email marketing, eu cred cu tarie ca orice antreprenor serios ( online sau nu ) ar trebui sa ia in calcul aceasta varianta deoarece de multe ori este cea mai buna forma de marketing la care poti apela. Iar pentru a face asta ai nevoie de un autoresponder precum MailChimp.
Recomand MailChimp deoarece este gratuit pana la o anumita limita de emailuri si abonati, desi sincer sa fiu eu unul am folosit inca de la inceput Aweber ( un alt autoresponder ) care este intradevar un pic mai scump, dar zic eu ca-si merita toti banii.
In plus acum il poti testa GRATUIT timp de o luna!
7. Mixergy
Cu peste 1100 de interviuri luate unor antreprenori de succes din domeniul online si 165 de cursuri ( in momentul asta ), Mixergy este una dintre cele mai pretioase resurse pe care un antreprenor le poate gasi pe net.
Desi cursurile sunt contra cost, interviurile pot fi vizionate gratuit o perioada de timp dupa ce au fost urcate.
Dar daca ai platit taxa de membership in valoare de 199 $ pe an, poti avea acces nelimitat la toate cursurile si toate interviurile urcate pe site. Avand insa in vedere ca vei invata de la antreprenori cu experienta, fondatori ai unor companii celebre precum Grupon sau Wikipedia si conturi cu multe zerouri, 199 $ mi se pare un pret rezonabil.
8. Pexels
De unde iau imagini gratuite pe care sa le folosesc pe blogul meu fara sa ma trezesc ca ma da cineva in judecat pentru furt intelectual?
Asta era o intrebare la care eu am cautat mult timp raspuns la inceputurile acestui blog.
Daca lucrezi in domeniul asta cred ca stii deja cat de importante sunt fotografiile si cat de scumpe pot fi uneori.
Pana de curand foloseam foarte mult fotografiile cu licenta “Creative Commons” de pe Flickr, dar desi este o sursa grozava de fotografii, problema este ca trebuie sa oferi link catre autor ( ceea ce poate fi uneori incomod ), iar unele dintre ele nu pot fi folosite in scop comercial sau nu pot fi modficate.
Tocmai de aceea acum recomand Pexels deoarece fotografiile de pe acest site pot fi folosite dupa bunul plac, fara nicio obligatie.
De asemenea recent am descoperit si Pixabay, un site similiar Pexeles, dar care are parca mai multe fotografii decat acesta.
9. Google drive
O alta intrebare care ma macina la inceputurile acestui blog:
Cum se face un ebook?
Oricat de banal ar putea sa para, habar nu aveam cum se face un ebook, adica un simplu pdf, caci asta este de fapt de cele mai multe ori.
Am inteles ca sunt si alte formate pentru ebook-uri, dar sincer sa fiu, sunt unul dintre oamenii care se folosesc de scuza “nu sunt o persoana tehnica” pentru a nu invata unele chestii care nu ma atrag prea tare sau mi se par prea migaloase.
Tocmai de aceea, oricat de banal pare, habar nu aveam cum se face un pdf.
Asa am ajuns sa descopar google drive unde poti creea un document nou in care sa scrii exact ca in word sau orice alt editor de text ( parca asa le zice, nu? 🙂 ) apoi pur si simplu il salvezi in calculatorul tau in format pdf.
Atat de simplu este. 🙂
Dar google drive inseamna mult mai mult de atat. Eu l-am mai folosit pentru a face formulare din acelea de tip sondaj si de cateva ori pentru a creea tabele precum cele din Excel.
Ce sa mai zic…
Google drive este o unealta extrem de utila pentru oamenii care lucreaza in online. Ssi mai face si multe alte lucruri, iar daca ai cont de gmail, atunci ai acces si la google drive.
In concluzie:
Daca nici tu “nu esti o persoana tehnica” sunt sigur ca il vei iubi pentru simplitatea cu care se poate utiliza.
De asemenea am apreciat mult faptul ca poate fi accesat oricand si de pe orice dispozitiv ( tableta, telefon, etc. ).
Mi-am adus aminte acum ca l-am mai folosit si pentru a imi face o prezentare ( gen powerpoint ) pe care am pus-o pe telefon si am folosit-o ca sa repet si sa tin minte un discurs.
10. Google alerts
Daca tot am vorbit de google, nu puteam sa nu amintesc de google alerts.
Acest serviciu gratuit de la Google iti permite sa creezi alerte pe pe orice subiect iti doresti.
Spre exemplu eu folosesc google pentru a monitoriza cat de repede indexeaza motoarele de cautare blogul meu.
Cum fac asta mai exact…?
Am setat o alerta despre “paul melinte” si de fiecare data cand public un articol primesc un email cu articolul respectiv deoarece numele meu este in fiecare articol.
Interalul de timp la care primesti alertele poate fi setat la momentul in care google gaseste rezultatul, o data pe zi sau pe saptamana.
Eu am ales prima varianta ca sa ma asigur ca nu am o problema de indexare si Google imi indexeaza blogul repede.
De asemenea daca cineva scrie ceva despre mine, de rau sau de bine, o sa aflu imediat. 🙂
Cred ca esti constient/a ca atunci cand ai o afacere online este vital sa stii tot timpul ce se vorbeste despre tine.
Asa poti afla spre exemplu daca ai un client nemultumit, daca concurenta “te vorbeste de rau” sau care sunt punctele tale cele mai apreciate de clienti, astfel incat sa le poti folosi si mai mult.
Dar Gogle Drive poate fi folosit pentru mai multe scopuri.
Spre exemplu iti poti monitoriza concurenta punand o alerta pe numele lor si pe cuvintele cheie din industria ta.
Cu ce te ajuta asta?
- Afli punctele slabe de care se plang clientii lor si iti poti face reclama subliniind faptul ca tu stai (mai ) bine la acest capitol.
- Afli cand altii incep sa vanda chestii noi care te-ar putea scoate de pe piata, astfel incat sa poti sa tii pasul cu ei.
- Afli pentru ce ii lauda oamenii si intelegi de ce te-au ales in locul lor.
- Vezi unde isi fac reclama si de unde obtin backlinkuri. Daca pentru ei merge s-ar putea sa meraga si pentru tine.
11. OptinMonster
Stii pop-up-urile alea enervante pe care nimeni nu le iubeste?
Ei bine… oricat de mult te-ar deranja trebuie sa stii ca este una dintre cele mai eficiente metode prin care iti poti creste lista de abonati.
Nu conteaza ca tie nu iti plac. Ce onteaza este ca functioneaza!
Eu spre exemplu am strans cateva mii de abonati cu acele pop-up-uri. Din pacate am si pierdut cateva mii deoarece pluginul gratuit pe care l-am folosit nu imi trimitea in Aweber decat jumatate.
Asa ca zilele astea am trecut la OptinMonster deoarece am inteles ca este una dintre cele mai bune solutii si momentan pot spune ca sunt incantat. De altfel si Neil Patel ( vezi aici acum a decurs intalnirea mea cu el si ce am invatat din aceasta intalnire ) foloseste tot OptinMonster.
12. Hostgator
O afacere online necesita in mod obligaotriu hosting si domeniu, iar eu le-am luat pe ambele de la Hostgator ca sa nu fiu nevoit sa conectez serviciile intre ele.
Nu stiu daca Hostgator este cea mai buna solutie sau cea mai ieftina, dar din octombrie 2012 si pana acum, pot spune ca nu am avut probleme cu ei si in plus varianta in care iti permite sa gazduiesti oricate site-uri doresti in acelasi cost mi s-a parut foarte convenabila. In plus, cand nu am stiut sa fac cate o chestie, cei de la suport au fost foarte amabili si de obicei au facut ei ce trebuia sa fac eu.
Asa ca-i recomand cu incredere. 🙂
Dar ca sa fiu corect pana la capat, nu ma pricep prea bine la unele detalii tehnice si nu stiu daca ei sunt de vina sau nu, dar uneori cand fac shimbari in designul blogului acestea nu apar imediat, dar apar si asta mi se pare ca e o chestie minora. 🙂
13. Tabelul periodic al factorilor de succes in SEO
O afacere, fie ca este o afacere online, o afacere clasica sau o afacere de tip click si mortar, are nevoie de clienti, iar in mediul online Google este este una din cele mai bune metode prin care poti obtine acesti clienti.
La fel cum intr-o afacere clasica iti vei dori sa ai cel mai bun vad posibil, in afacerile online iti vei dori sa apari cat mai sus in cautarile de pe motoarele de cautare si in special in cele de pe Google.
Pentru asta insa trebuie sa intelegi ce isi doreste Google de la tine si una din cele mai bune metode prin care poti face lucrul asta este sa studiezi tabelul de mai jos.
Descarca-l ca pdf si/sau printeaza-l!
Abia dupa ce ai studiat tabelul periodic al factorilor de succes in SEO, poti incepe sa faci optimizare SEO sau sa angajezi pe cineva care sa faca optimizarea asta pentru tine. Spun asta deoarece sunt multi cei care ofera/contracteaza servicii de SEO fara sa aiba idee de fapt ce inseamna lucrul asta si asta poate duce uneori la adevarate dezastre ( poti pierde chiar si traficul pe care il aveai ).
14. “Pages to watch” de la Facebook
Daca ai o pagina de Facebook pe care o folosesti pentru a-ti promova afacerea ( daca nu ai, iata de ce ar trebui sa-ti faci urgent o pagina de Facebook ), in insights ( statistici ) gasesti un instrument ce iti permite sa urmaresti ce fac alte pagini de Facebook.
Dupa ce adaugi numele paginilor pe care vrei sa le monitorizezi, tot ce trebuie sa faci este ca din cand in cand sa dai click pe numele lor ca sa-ti arate ce au mai postat si care au fost cele mai bune postari ( raportat la numarul de like-uri, cometarii si distribuiri ).
Daca adaugi pagini cu o audienta similara cu a ta, in momentul in care vezi un anumit tip de postare ( citat, mesaj, articol, video, etc. ) care merge bine la ei, vei sti ca sunt sanse mari sa mearga si la tine.
Din paginile de mai sus, asa cum probabil stii, Sustin Cititul este pagina mea.
Uitandu-ma pe paginile “concurente” am observat ca “Literatura de azi” distribuise o postare de pe Librex care prinsese destul de bine.
Analizand postarea mi-am dat seama ca a mers atat de bine datorita asocierii cu un slogan deja cunoscut de majoritatea oamenilor ( “alcoolul in execes dauneaza grav sanatatii” ), asa ca m-am gandit sa fac o postare care sa mearga pe acelasi principiu.
Dupa cum se poate vedea postarea mea a devenit “virala” fiind vizualizata pana acum de peste 150.000 de romani.
Daca te uiti pe statisticile de mai sus o sa vezi ca Sustin Cititul are cea mai rapida cresterea a numarului de fani si cel mai mare engagement raportat la numarul de fani ( peste 100% ), asta in conditiile in care celelate pagini sunt printre cele mai performante pagini de Facebook pe domeniul asta.
Iar postarea de care ti-am zis nu este singura postare buna pe care am reusit sa o creez datorita acestui instrument, dar este una dintre cele mai bune si cea mai performanta ( momentan ) de pe pagina asta ( am mai multe pagini ).
15. Lightshot
Ai nevoie sa faci o captura de ecran (un print screen) si eventual sa faci ceva modificari pe ea. Uite in clipul de mai jos cum se face cel mai simplu si gratuit pe deasupra. 🙂
16. Camtasia
Ti-a placut videoclipul de mai jos si te intrebi in ce program l-am facut? Afla atunci ca e vorba de Camtasia, o unealta despre care Jeff Johnson (unul din oamenii pe care ii admir cel mai tare) spune ca i-a adus milioane de $. Aceasta unealta costa in mod normal 299 $, dar o poti incerca gratuit timp de 30 de zile sau o poti lua ca bonus de la Jeff.
Desi videoclipul meu este destul de simplut, Camtasia face multe chestii misto pe care o sa le demonstreze intr-un videoclip viitor. Dar pana atunci poate il testezi chiar tu si daca faci asta nu uita sa testezi volumul inregistrarii (eu am cam uitat :)).
Click Aici Pentru A Incerca Camtasia
Apoi urmeaza sagetile. 🙂
Bineinteles ca mai sunt si alte resurse pe care le poti folosi, dar pentru ca imi doresc sa profiti la maxim de ele, nu doar sa faci o scurta trecere in revista, momentan le las aici doar pe astea, urmand ca in fiecare luna sa updatez articolul si sa mai adaug si altele.
17. Evernote
Drept sa spun, Evernote nu este o aplicatie de care au nevoie doar antreprenorii sau corporatisitii.
Evernote este o aplicatie de care are nevoie orice om modern, caci daca ai Evernote pe unul din dispozitivele tale (telefon, calculator, tableta), e ca si cum ai avea inca un creier.
Aceasta aplicatie este menita sa te ajute sa-ti organizezi viata simplificand-o. In plus, mai este si gratuita. 🙂
Are si variante cu bani, dar te poti descurca foarte bine si cu varianta gratuita.
Surpriza este insa ca daca folosesti acest link de afiliat (click), o sa poti testa timp de o luna varianta premium.
Incearc-o si vezi ce face! 🙂
Cu drag,
Paul Melinte
P.S. Daca ai gasit utile resursele de mai sus, atunci o sa-ti placa si acest curs de afaceri online ( mai ales ca este gratuit).
P.P.S. Daca ai intrebari sau comentarii te astept mai jos. De asemenea pentru tine poate sa nu insemne mult, dar pentru mine inseamna enorm ca tu sa dai acest articol mai departe printr-un like sau share deoarece ma ajuta sa ajung la mai multi oameni cu aceste informatii. Si cine stie… poate ca in felul asta iti vei ajuta macar un prieten. 🙂
7 Comments
Multumesc.
Cu placere, Dorina! 🙂
Mulțumesc mult de tot Paul!
Cu placere, Dana! 🙂
Foarte utile Multumesc
Multumesc!
Super.Multumesc