În urmă cu 7 ani, când am început să mă joc cu platforma Facebook Ads, mulți făceau mișto de acest canal de promovare și spuneau lucruri de genul:
„Cine naiba cumpără de pe Facebook? Nu cumpără nimeni!”
Având în vedere că în ultimii ani am generat vânzări de +2,5 milioane prin acest canal, cred că aș putea spune că se înșelau. 🙂
Din păcate la fel cum mulți nu au văzut atunci ce oportunitate uriașă era să faci Facebook Ads (și încă este pentru cine știe ce face), la fel sunt mulți care nu înțeleg oportunitățile din ziua de azi.
Zilele trecute am postat pe Tik Tok acest clip în care spuneam că am cheltuit +500.000 de euro pe Facebook Ads și am făcut profit din asta.
Au început să apară comentarii de tipul:
„Dacă tu cheltuiai/făceai atâția bani, nu mai stăteai acum pe Tik Tok.”
Pentru mulți Tik Tok este o prostie. La fel cum era acum 7 ani Facebook Ads. Dar nu doar Tik Tok, ci rețelele sociale în general.
Oamenii pur și simplu nu înțeleg concepte precum „personal branding”, „audiență” sau „comunități”.
Așa că scopul acestui articol este simplu… aș vrea să răspund la următoarea întrebare:
„Cum îți construiești o carieră sau o afacere folosind Tik Tok, YouTube, Linkedin, Instagram și chiar și bătrânul Facebook?”
Pentru mine este simplu!
Indiferent că ești antreprenor, freelancer sau un om care își dorește să fie recunosc (și plătit) ca expert, aceste rețele sunt ideale pentru:
- networking și generare de potențiali clienți, parteneri sau oportunități de carieră;
- branding (personal sau pentru compania ta);
- construirea unei audiențe (adică oameni care ascultă ce ai de spus) și educarea ei;
- marketing direct (adică vânzări imediate).
Dacă nu te cheamă Țiriac sau nu ai măcar 100 mil $ pe numele tău ca să zici că nu mai ai nevoie de nimic, atunci ai nevoie să înțelegi cum funcționează rețelele sociale și cum să te folosești de algoritmii lor pentru a obține toate beneficiile de mai sus.
Ca să nu mai zic că până și multimilionarii sau miliardarii ar putea beneficia de aceste rețele.
Și unii precum Gary Vee sau Grant Cardone profită direct de ele. Alții, ca Elon Musk (un geniu al PR-ului), profită și ei la greu, dar nu e așa vizibil.
Dar lasă-i pe ei. Hai să vedem…
Cum folosești TU rețelele sociale pentru a obține toate aceste beneficii?Cum faci bani din Tik Tok, YouTube, Linkedin și Instagram în 2021?
În ultimii 5 ani am vândut de câteva milioane de euro online cu doar două skilluri principale: Facebook Ads + Copywriting.
Am făcut și alte lucruri bune, dar ăștia au fost cei doi piloni principali pe care s-a sprijinit și încă se sprijină business-ul nostru.
Practic făceam pagini de vânzări, scriam reclame, duceam trafic către aceste pagini din reclame și vindeam. Simplu!
Nu era nimic miraculos la mijloc. Doar ne făceam treaba foarte bine.
Uneori mai dădeam și câte un lead magnet, iar pentru o perioadă bună de timp, când reach-ul organic de pe Facebook era încă decent, am scris și destul de multe articole.
Am mai făcut live-uri, am creat grupuri de Facebook și am fost printre primii care au făcut messenger marketing cu destul de mult succes.
Iar de anul acesta am început să facem cu succes și webinarii.
În toate aceste activități ne-am folosit atât de copywriting, cât și de Facebook Ads.
Dar lumea se schimbă și s-a tot schimbat în ultimii ani.
Deși încă profitabil, Facebook Ads devine tot mai scump și asta ne motivează să găsim și alte modalități prin care să ajungem la oameni.
Așa că dacă până acum ne bazam pe trafic plătit + copywriting, în 2021 vom avea trafic plătit + trafic organic + copywriting.
Asta înseamnă pentru noi Tik Tok, YouTube, Linkedin, Instagram și live-uri pe Facebook.
Nu voi intra azi în particularitățile fiecărei rețele în parte, căci aș lungi prea mult acest articol.
În schimb aș vrea să-ți dau câțiva pași pe care îi poți urma dacă vrei să le folosești pentru a-ți promova afacerea și/sau brandul personal:
- Alege pentru început o singură rețea socială și decodific-o.
Vezi ce merge și ce nu, cine sunt oamenii/companiile care au succes și ce faci ei. Revin și eu cu exemple și detalii pentru fiecare în parte.
- Orice rețea ai alege, ai nevoie să faci un content de calitate.
Dacă nu ai rezultate, nu e vinovată rețeaua, ci calitatea contentului.
Asta înseamnă că trebuie să-ți faci profilul clientului țintă cât poți tu de bine, că să știi ce nevoie, probleme și dorințe are, ce crede, ce valori are și la ce cuvinte, expresii sau abordări face click.
- Dacă trebuie să alegi, totuși, între calitate și cantitate, alege cantitatea.
Ca să ai cu adevărat rezultate trebuie să ai și calitate, dar și cantitate.
Dar dacă trebuie să alegi, alege cantitatea. De ce? Pentru că așa cum spune și Gary Vee, calitatea este subiectivă, cantitatea nu.
Ce am observat eu, în special pe rețelele cu un algoritm generos (precum Tik Tok), este că secretul succesului este să postezi cât mai mult și inevitabil vei deveni mai bun în ceea ce faci, căci înveți ce prinde și ce nu, ți se formează anumite deprinderi, scapi de emoții etc.
În momentul în care începi să-ți faci griji pentru calitate, devii nenatural și asta se vede. Începi să postezi mai rar, nu ai rezultate și calitatea o ia în jos în loc să crească.
Când iei totul în joacă, crești mai repede.
- Oferă, oferă, oferă… și abia apoi cere!
Așa cum spuneam și aici, oamenilor nu le place să li se vândă, dar dacă îi ajuți, în inspiri, îi educi și empatizezi cu ei, vor lua singuri decizia de a cumpăra (dacă și când sunt pregătiți).
Generozitatea este cea mai bună strategie pe rețelele sociale (și nu numai).
Dacă tot timpul te gândești cum să vinzi ceva și nu ai ca prim obiectiv să oferi cât mai multă valoare, asta se va simți și nu vei ajunge departe.
Pare un sfat mult prea simplu ca să aducă cine știe ce schimbări, dar adevărul este că cei mai mulți îl ignoră și cei care țin cont de el devin super staruri.
- Fă-ți un plan pe termen lung
Răbdarea, empatia, creativitatea și generozitatea. Astea sunt calitățile principale ale celor care reușesc să folosească rețelele sociale pentru a-și construi brandul personal sau afacerea.
Dacă empatia și creativitatea se dezvoltă mai greu (în caz că nu le ai), răbdarea se poate educa mai ușor dacă iei decizia fermă că asta trebuie să faci.
Sunt în online de 8 – 9 ani și în tot acest timp am văzut mulți oameni talentați intrând și ieșind din acest domeniu. Pe mulți i-am considerat mai buni ca mine, cel puțin în unele aspecte, și la început mă mira să-i văd cum dispar din peisaj. După un timp m-am obișnuit. Știu că e vorba de așteptările pe care și le fac și care rareori sunt realiste.
Așa că cel mai bun sfat pe care ți-l pot da, și cu care închei, este:
Fă-ți treaba și ai răbdare! Or să vină și rezultatele. Dacă vin mai repede, cu atât mai bine. Dar tu pregătește-te pentru maraton, nu pentru un scurt sprint.
Și cu asta am încheiat. Acest articol s-a lăsat așteptat câteva zile, așa că nu promit când vine următorul. 🙂 Dar vine!
Vreau să-ți vorbesc un pic despre particularitățile fiecare rețele în parte și cum să o abordezi. Sper să reușesc anul ăsta să trec măcar prin una – două rețele.
Așa că până atunci, ce poți face tu, este să-mi lași un comentariu și să-mi spui cu care rețea socială ai vrea să încep și, bineînțeles, dacă ți s-a părut util articolul sau ai alte subiecte pe care ai vrea să le abordez.
Cu drag,
Paul Melinte