“Eat that Frog” ( mananca broasca aia ) este titlul original al acestei carti si din cate am vazut majoritatea celor care au citit cartea lui Brian Tracy sunt de acord ca nu a fost o idee prea inteleapta schimbarea lui in romanescul “Incepe cu ce nu-ti place” deoarece nu exprima atat de bine mesajul autorului.
Parerea mea este ca la mijloc au fost ratiuni ce tin de marketing si daca-i asa atunci ma declar mai putin suparat pe acesta schimbare neinspirata deoarece cred ca este pacat ca o carte buna sa se ascunda sun un titlul neatragator ( lucru care se intampla de fapt adeseori ).
Daca nu ma insel, cred ca “Incepe cu ce nu-ti place” a fost prima cartea pe care am citit-o de la Brian Tracy.
La o prima rasfoire am crezut ca “Incepe cu ce nu-ti place” va fi o carte fara prea mult consistenta ( cam la fel am patit si cand am citit “Cum sa vinzi un homar” ) sau cu alte cuvinte o carte banala.
Dar adevarul este ca abia acum incep sa inteleg cum si de ce ajung unii autori sa fie mega cunoscuti si in acelasi timp am inceput sa inteleg importanta acestui tip de carti.
Brian Tracy, la fel ca si altii autori de genul lui, este un maestru al simplificarii si al utilitatii.
Acesti autori au talentul de cerne din multimea de informatii ce ne inconjoara exact acele idei de care majoritatea dintre noi au nevoie.
Si nu doar ca le cern, dar le si pregatesc astfel incat sa devina comestibile ( adica simple de inteles, digerat si asimilat ).
Iar cand traiesti niste vremuri ca ale noastre, vremuri in care nu mai avem timp nici sa mancam, vremuri in care ne intalnim cu prietenii si apropriatii doar pe facebook sau skype, vremuri in care totul este “fast”, iar noi incercam din rasputeri sa fim “more fast”, vremuri in care timpul a devenit mai mult ca niciodata una din cele mai rare si mai pretioase resurse… abia atunci ajungi sa pretuiesti mai mult o cartea simpla care spune ce are de spus pe intelesul tau si fara ocolisuri.
Si spre deosebire de o carte scrisa de un scriitor genial “pe care nu il inteleg decat Plesu si Liiceanu” ( am furat expresia, dar nu imi aduc aminte de unde), cartea asta s-ar putea sa nu te impresioneze, dar e posibil sa-ti faca viata mai buna.
“Incepe cu ce nu iti place” este o carte simpla ( si un pusti de 14 ani o poate intelege ), dar foarte utila.
Structurata sub forma a 21 de reguli si avand putin peste 120 de pagini, probabil ca lectura ei nu iti va lua mai mult de doua – trei ore.
Drept este ca partea mai importanta incepe abia dupa ce lectura se termina, caci poate sa ne dea Brian Tracy si 10.000 de reguli, degeaba le citim pe toate daca nu respectam nici macar una.
Adevarul este ca cele mai multe calatorii se termina inainte de a fi fost facut macar un pas.
Cele mai multe calatorii sfarsesc ingropate in mintea noastra fara sa vada nici macar o faramna de actiune.
Tocmai de aceea, daca ai de gand sa schimbi ceva in viata ta, daca iti doresti sa devii genul de persoana care face intotdeauna ceea ce isi pune in cap, daca ai de gand sa citesti cartea asta, atunci iti recomand sa o faci chiar acum.
Eu am luat-o de la Libris deoarece ei au intotdeauna transportul gratuit ( de aceea atunci cand iau doar o carte iau doar de la ei ), dar din pacate nu o mai au. Nici la Curtea Veche editura care a publicat-o nu se mai gaseste din pacate aceasta carte.
In schimb Elefant mai au in stoc opt carti la un pret un pic mai mic decat la Libris sau Curtea Veche, dar trebuie sa platesti transportul.
Eu cumpar de obicei de pe Elefant atunci cand vreau sa iau mai multe carti deoarece au cele mai dese si mai avantajoase promotii. Azi de exemplu la Elefant ai astazi 50% reducere la toate cartile daca folosesti codul DEPOZIT2014. Astfel incat poti sa iei “Incepe cu ce nu iti place” cu doar 15,5 lei ( din care 10 lei transportul ).
Facand o comparatie la Libris ai fi dat 12 lei si ai fi avut transport gratuit, dar daca iei mai multe carti astfel incat sa se imparta costul transportului, vei iesi mult mai bine la Elefant.
Daca mai ai nevoie de informatii ca sa te decizi sa citesti cartea, iata care-s cele doua 21 reguli ( sau daca preferi sfaturi ) ale lui Brian Tracy:
- Pregateste-ti terenul;
- Planuieste din vreme fiecare zi;
- Aplica Regula 80/20 in tot ceea ce faci;
- Tine seama de consecinte;
- Aplica in permanenta metoda ABCDE;
- Concentreaza-te asupra ariilor cu rezultate cheie;
- Respecta legea eficientei obligatorii;
- Pregateste-te in cele mai mici detalii inainte de a incepe;
- Fa-ti temele;
- Pune-ti in valoarea talentele speciale.
- Afla ce te impiedica.
- De la un butoi la altul;
- Asuma-ti responsabilitatea;
- Foloseste la maximum forta personala;
- Mobilizeaza-te si treci la fapte;
- Grabeste-te incet;
- Rezolva mai inta sarcina cea mai grea;
- Portioneaza sarcina;
- Imparte-ti tinmpul in bucati;
- Fii tot timpul activ;
- Acorda exclusivitate fiecarei sarcini.
Cred ca la o prima vedere, doar citind titlul acestor sfaturi, iti poti da sema ca multe dintre aceste lucruri le stiai deja.
La fel am patit si eu si deoarece este in firea umana ( sau poate doar in firea mea ) sa caute tot timpul noutati ( altceva ) am avut tendinta sa consider aceasta carte mai putin valoroasa.
Din fericire pentru mine intr-un moment de luciditate am reusit sa inteleg ca nu este important ce stii, importanta este ce aplici si de aceea nu cel care iti aduce la cunostinta primul o informatie merita toata recunostinta ta, ci acela care te convinge/determina/obliga/ajuta/inspira sa o pui in practica ( si daca se poate sa o pui si pe lista cu obicieuri ).
Tocmai de aceea trag speranta ca intr-o zi imi vei multumi pentru ca te-am batut la cap sa investesti 15 lei si doua – trei ore in tine si sa citesti cartea asta. 🙂
Cu drag,
Paul Melinte