Cele Două Blocaje Ce Te Împiedică Să-Ți Atingi Potențialul

Dincolo de toată abureala motivațională care ne spune că oricare dintre noi poate deveni „regele lumii”, adevărul este că aproape niciunul nu ne atingem potențialul maxim. Bine, nici nu știm care e acela, dar cred că fiecare poate intui că nu se află nici măcăr aproape de acest potențial maxim.

Așa că mi-am pus de multe ori întrebarea: de ce? De ce nu facem/suntem mai mult, deși simțim că e posibil? 

Eu zic că-s două cauze: atașamentele (și frica de a pierde din spatele lor) și dorințele. 

Ideea este următoarea: cam tot ce facem e fie din frică – în special frica de a pierde ceva ce avem sau avem impresia că avem, fie pentru că ne dorim ceva. Așa că dacă asta ne e motivația, adică motorul acțiunilor noastre, e logic că tot ea este și cauza problemelor și a rezultatelor slabe.

Așa că hai să explicăm un pic cum ne blochează cele două resorturi:

 

Atașamentele și frica de a pierde

Cum povesteam și în „Lasă Vrăjeala”, am avut o perioadă în viața mea în care am trăit aproape fără niciun leu deaorece am sacrificat totul pentru a face un business din pasiunea mea. Lecția pe care am învățat-o din acea perioadă, și pe care era aproape să uit, este că nu avem cu adevărat nevoie de majoritatea lucrurilor, serviciilor și experiențelor pe care ne dăm banii.

De ce este important să înțelegem asta? Deoarece există riscul ca oricât de mulți bani ai avea, să nu-ți ajungă, să vrei din ce în ce mi mult și să devii sclavul banilor.

Culmea este că atunci când devii sclavul banilor și a „lucrurilor” pe care trebuie să le ai (căci te-ai atașat de acel stil de viață), s-ar putea ca banii să înceapă să te ocolească. De ce? Pentru că nu mai lucrezi pentru a-ți hrăni pasiunea, ci pentru a-ți hrăni portofelul. Și crede-mă… nu merită să faci genul acesta de compromis. Chiar dacă la început îți va aduce mai mulți bani, nu te va face mai fericit.

Concluzia mea este simplă:

Pentru a ajunge să fii și să faci mai mult și mai multe, trebuie să fii dispus să renunți la tot ce nu este esențial pentru tine, măcar pentru o vreme, și să-ți concetrezi toată atenția pe ce contează cu adevărat.

Știu că nu sună sexy și știu că mulți sunt motivați de beneficiile pe care cred că le pot obține, și nu de actul în sine. Dar e greșit și pe termen mediu și lung nu le va aduce nici beneficii, nici împlinire.

Cum ne lăsăm conduși de dorințele

Atunci când nu acționăm de teama de a pierde ce avem deja (bani, casă, mașină, respectul celorlalți, vacanțe, mâncatul la restaurant, mersul la salon sau orice altceva ce avem în viețile noastre etc.), acționăm din dorința de a obține mai mult. Mai multe călătorii, mai mulți bani, mai mult răsfăț etc.

Dorința este ca un monstru căruia cu cât îi dai mai mult, cu atât crește și cere mai mult. Dorința e tot timpul flămândă și dacă nu știi să o dresezi, te va înghiți cu totul.

Una din cauzele care-i permit acestui monstru să prospere este faptul că suntem defecți.

Suntem defecți deoarece nu știm și nu am învățat (sau am uitat dacă am știut vreodată) să facem diferența dintre plăcere și fericire, adică dintre dopamină și serotonină, dintre drog și libertate. Dacă am fi un  calculator, aș zice că softul nostru este virusat.

E ok să-ți faci diverse plăceri, dar nu e ok să le lași să te domine și să-ți dicteze întreaga viața. Dacă înțelegi asta, multe lucruri se pot schimba.

 

Concluzia: poate ar fi bine ca din când în când să ne oprim și să ne punem întrebarea:

Caut plăcerea sau fericirea? Știu ce mă face fericit? 

 

Tu ce ai răspunde ACUM la aceste întrebări?

Cu drag,

Paul Melinte

Cele Două Blocaje Ce Te Împiedică Să-Ți Atingi Potențialul by
Dacă visezi să ai un business al tău și/sau să faci bani din pasiunea ta, abonează-te la robotul de messenger pentru a primi mesaje și sfaturi valoroase. (Te poți dezabona oricând)
Ok, mă abonez la robot!

Discussion

  1. Irina
    • Paul Melinte
  2. diana
    • Paul Melinte

Sunt curios: ai ceva de spus? :)

Share