Probabil ca stii expresia”Ati mintit poporul cu televizorul” si probabil ca esti de acord cu mine ca istoria si realitatea de zi cu zi demonstreaza ca suntem un popor extrem de usor de manipulat.
Dar stai linistit/a, nu suntem doar noi romanii usor de manipulat.
sursa foto: Reinventing TV” by SamsungTomorrow – licenta aici
Ceea ce nu probabil nu stii, este motivul pentru care ( noi oamenii ) credem aproape tot ce citim, vedem la televizor sau pe internet.
Si eu uitasem, dar spre bucuria mea mi-am adus aminte de dimineata la cafea, cand am dat peste acest articol. 🙂
Articolul prezinta parerea psihologului Douglas LaBier.
Iar LaBier da o explicatie foarte simpla, dar care pe mine “m-a lasat masca” la prima vedere:
Creierul nostru este pur si simplu prea lenes ca sa stea sa cantareasca ce este adevarat si ce nu!
El se bazeaza pe un studiu condus de psihologul Stephan Lewandowsky la University of Western Australia si in care au descoperit ca ne este mai usor sa acceptam o afirmatie ca fiind adevarata, decat sa stam sa cantarim atat sursa informatiei, cat si informatia in sine.
Practic, ca sa stam sa cantarim toate astea, ar trebui sa alocam mai multa motivatie si mai multe resurse cognitive, decat ca sa acceptam pur si simplu ca este adevarat.
Acum, intre noi fie vorba, mie mi se pare evident ca este mai simplu sa credem tot ce citim/vizionam/auzim, decat sa ne punem creierasul la treaba.
Nu cred ca era nevoie de un studiu pentru a ajunge la concluzia asta, dar asta face toata povestea mai credibila. Nu-i asa? 🙂
Adevarul este ca avem de a face zilnic cu o multime de afirmatii si ar fi practic imposibil sa stai sa judeci pe fiecare in parte.
De aceea creierul nostru ( econom cum il stim ) s-a invatat sa ia decizii rapide, fara sa judece prea mult si fara sa se gandeasca la consecinte.
Daca informatia pare convingatoare, pur si simplu o credem.
Deasemenea, daca informatia se potriveste cu felul in care noi percepem lumea, o sa o acceptam mult mai repede.
Practic noi avem niste filtre, tipare sau prejudecati ( spune-le cum le vrei ) prin care trecem toate informatiile, exact ca printr-un ciur.
Daca suntem convinsi ca in Romania este saracie mare si nimic nu se poate face, vom accepta imediat orice informatie care ne valideza acest tipar de gandire.
In schimb probabil ca daca ai da peste unul ca mine care ti-ar spune ca Romania este o tara minunata si ca aici avem multe oportunitati pe care nu le-am avea in alta parte, ai fi tentat/a sa arunci calculatorul pe geam. Eventual in capul meu 🙂
Din fericire pentru mine, cititorii acestui blog gandesc altfel decat o fac majoritatea romanilor. 🙂
O alta explicatie a usurintei cu care oamenii accepta ceea ce vad la televizor sau citesc, am gasit-o in cea mai buna si mai socanta carte despre persuasiune, si consta in autoritatea cu care investim aceste canale de comunicare.
Ca sa nu mai vorbesc de autoritatea pe care o au cercetatorii si studiile de pe la universitati celebre.
De ce crezi ca citeaza toata lumea studii si cercetatori? 🙂
“Am vazut si la televizor, trebuie sa fie adevarat”.
Probabil ca cel putin o data in viata ai auzit expresia asta sau chiar ai gandit asa.
Oamenii cred in autoritati! De cele mai multe ori orbeste.
Cand spun autoritati nu ma refer neaparat la politicieni. Sunt multe feluri in care principiul autoritatii se poate manifesta.
O autoritate poate fi o institutie ( Ministerul Sanatatii spre exemplu ), un site ( Wikipedia, Google ) sau chiar o persoana. Poate fi un profesor, un medic, un cercetator, un scriitor, un judecator, un prezentator tv, un prieten pe care il stii bun specialist intr-un domeniu anume, etc.
Combina asta cu principiul dovezii sociale despre care poti citi tot in cartea de care iti spuneam mai sus, si ti-ai iesit o manipulare de toata frumusetea. 🙂
Ce putem face pentru a ne feri de manipulare?
Cei de la Lifehacker propun ca solutii sa luam in calcul si perspectiva din care o persoana comunica.
Poate ca nu esti de acord cu ceea ce auzi, dar te va ajuta mult sa intelegi cum a ajuns acea persoana sa gandeasca asa.
O alta metoda pe care ei o propun este sa ascultam mai multe opinii pe acelasi subiect.
Eu propun inca doua metode:
1. Filtrarea surselor de informatii – atat cat se poate.
Spre exemplu: de cat sa pierd timp si energie sa imi dau seama care canal tv ma manipuleaza si care nu, eu am preferat sa nu ma mai uit deloc la televizor.
2. Reverse engineering – cum am ajuns sa cred treaba asta?
Din cand in cand este bine sa ne oprim pentru cateva clipe si sa analizam modul in care percepem lucrurile. Apoi sa facem inginerie inversa si sa intelegem care a fost procesul prin care am ajuns sa ne formam anumite pareri.
Astfel nu doar ca putem detecta anumite tipare de gandire gresite, dar putem sa evitam si formarea lor pe viitor.
Un astfel de exercitiu ar trebui facut daca nu zilnic, macar o data pe saptamana.
Iar pe final de articol te las sa vezi ce zice acest baiat autist.
Fa-ti putin timp sa-l asculti, caci pe langa faptul ca spune lucruri interesante, nu ai in fiecare zi ocazia sa asculti un copil de 14 ani cu un IQ de 170, mai mare ca a lui Einstein ( el avea 160 ).
httpv://www.youtube.com/watch?v=Uq-FOOQ1TpE
Ce am retinut eu de la el:
“Cand te opresti din invatat, incepi sa gandesti!”
Tu ce ai invatat din acest articol?
Gandeste-te putin, nu la ce am scris eu, ci la cum vezi tu toate lucrurile astea.
Apoi scrie-mi in comentarii la ce concluzii ai ajuns.
Cu drag,
Paul Melinte
11 Comments
Interesant articolul tau si de actualitate.
La televizor nu ma mai uit decat 5-10 minute pe zi la stiri. Am ajuns la concluzia ca e prea multa negativitate si prea mult comercial si profit.
,,Cand te opresti din invatat, incepi sa gandesti,,-frumos spus. Dar pentru asta e nevoie sa citesti mult , iar cititul a devenit azi ceva invechit si inutil-asa spun unii, nu eu.
Cand te opresti din invatat , incepi sa aplici ce ai invatat si asta iti face viata mai frumoasa.
Cum sa ne ferim de manipularea Tv ? Il inchidem sau ne alegem ce e bine pentru noi si pentru creierul nostru.
O zi buna
Multumesc, Gabriela!
Imi place cum gandesti! 🙂
De fapt, mecanismul e mult mai simplu, e usor de demonstrat ca un singur minut de concentrare asupra ecranului te aduce in stare ALFA, o stare in care redevii un copil usor de manipulat, usor de convins, cu discernamantul DIMINUAT! E starea de HIPNOZA, in care FACTORUL CRITIC AL MINTII este adormit, amortit, suspendat pentru cateva minute. E starea de RELAXARE indusa, de tip hipnotic… in care CREZI tot ce ti se serveste. Vestea buna e ca tineretul REFUZA sa mai deschida televizorul (o viitoare elita, e modul lor de viata) si se informeaza online…
Interesant articol si foarte adevarat….din pacate suntem prea lenesi ca sa gandim.
Acum ceva vreme am scris si eu un articol cu privire la uitatul la televizor ….http://a-man-apart.com/efectul-televizor/
Mersi, Dragos! 🙂
Interesanta teoria ta. Din fericire eu sunt la adapost de acel efect. 🙂
Da, am auzit si teoria asta, dar uitasem de ea. 🙂 Multumesc pentru completare!
Da, fiica mea are 18 ani si ne-a propus sa nu mai avem abonament la tv, caci ea nu deschide niciodata televizorul, dar Niciodata! E drept ca si noi, ca parinti ne uitam rar la cate ceva , dar ea nici macar atat. E cumva o decizie a ei pe cont propriu. In acest sens , dar si in altele , eu am incredere in noua generatie.
Teoria asta e demonstrata deja de mult, doar ca nimeni nu o face publica, in afara de mine… Lumea priveste la TV fara sa aiba idee despre rezultatele studiilor… Unii renunta la TV fara sa stie ce avantaj au…
Din moment ce si eu am mai citit despre ea, atunci inseamna ca mai sunt oameni care o fac publica. Nu? 🙂
M-am detasat de mas media “aproape” in totalitate. La tv sincer nu stiu daca am alte programe inafara de discovery, si desene:-) (Am doi copii). Eu am aflat de alegerile europarlamentare,de pe facebook in ziua cu pricina :-p. Oare ar trebui sa imi fie rusine??! In schimb am invatat sa traiesc si imi dau silinta sa imi invat si copiii sa faca asta. Intradevar,cand te opresti din invatat,devi creativ,imaginatia pare sa nu aiba limite. Insa ce am invatat eu, e ca in situatii limita creierul functioneaza,cautand solutii cat mai bune si mai simple de a iesi din situatia respectiva. Cand te opresti din invatat,incepi sa traiesti 🙂