Efectul de platou este ceea ce ti se intampla atunci cand simti ca te-ai blocat si ca nu mai poti avansa, indiferent cat de mult te zbati.
In 300 si un pic de pagini, atat cata numara aceasta carte, Bob Sulivan si Hugh Thompson explica in detaliu toate barierele de care un om se poate lovi in drumul sau catre succes.
Desi citind-o simti ca ar trebui ca la fiecare pagina in parte sa-ti iei notite sau chiar s-o memorezi ca sa nu uiti nimic din informatiile pretioase prezentate, cei doi autori au creat o carte pe cat de puternica, pe atat de usor de citit.
Chiar daca am avaut o gramada de treaba in perioda asta, am citit “Efectul de platou” in doar cateva zile si acum ca am terminat-o simt nevoia sa o iau de la capat si sa-mi umplu un caiet de notite si pasi de actiune pe care sa incep sa-i fac.
Si chiar asta o sa fac! 🙂
Scriind aceasta recenzie sunt atat de multe lucruri de povestit despre ea incat nici nu stiu ce sa-ti spun si ce sa te las sa descoperi singur/a.
Asa ca o sa incep cu fraza de mai jos care cred ca o sa-ti dea o mica idee despre cat de nemilos este efectul de platou si despre cat de raspandit este.
Majoritatea traiesc in minciuna: se lupta sa-si traiasca viata asa cum e si in secret viseaza la o viata pe care puteau s-o aiba.
Isi imagineaza ca scriu romane, ca-si deschid cafenele, ca incep afaceri sau ca lucreaza cu copii.
Insa lucreaza pe branci in birouri minuscule, pierd vremea pe Facebook si spera sa castige la loterie.
Cunosti pe cineva care s-ar potrivi acestei descrieri macar partial?
Daca la inceputul cartii vei fi un pic sceptic/a cand vei citi ca “efectul de platou este cea mai puternica forta a naturii pe care a-ti intalnit-o vreodata”, iti garantez ca pana la finalul ei vei fi absolut convins de acest fapt si vei fi pregatit sa te lupti cu ea de la egal la egal.
Intrebarea este:
Esti dispus/a sa investesti cateva ore din timpul tau pentru a citi “Efectul de platou“, a dezactiva pilotul automat care te impiedica sa-ti traiesti viata cu adevarat si a activa bolidul Maseratti din interiorul tau?
Iti spuneam mai sus ca sunt foarte multe informatii folositoare in aceasta carte, dar ca sa-ti faci o idee mai exacta despre cate de multe sunt, cred ca as putea spune ca fiecare capitol al carti ar putea fi transformat cu usurinta intr-o noua carte.
Tocmai de aceea mi-a placut foarte mult ca la finalul cartii autorii au facut o scurta recapitulare descriind in cateva pagini cele opt elemente ale platourilor.
Vezi in imaginea de mai jos elementul numarul sapte, un element care ar putea surprinde pe multa lume.
Mai multe detalii despre necesitatea de a-ti accelera esecul o sa gasesti daca o s-o citesti. 🙂
Desi poate fi mai greu de crezut ca abilitatea de a esua rapid este un pas obligatoriu in drumul catre suscces, acest mod de gandire a adus multor companii multe milioane sau chiar miliarde de dolari si a revolutionat modul in care creatorii de software lucreaza.
Sapte lucruri ( alese la la intamplare ) pe care le-am mai invatat din “Efectul de platou“:
1. “Munceste mai mult” nu este intotdeauna cel mai bun sfat pe care il poti primi.
Ceea ce a functionat candva si te-a adus la un anumit nivel, te poate acum impiedica sa treci mai departe, iar a persevera in incercarile tale fara sa schimbi nimic poate sa-ti faca mai mult rau decat bine.
2. Nu orice fel de repetitie, ci repetitia cu cap este mama invataturii.
Cercetarile lui Hermann Ebbinghaus au demonstrat ca repetitia in exces ( la fel ca munca ) poate face uneori mai mult rau decat bine, in afara faptului ca este o mare pierdere de timp.
Ca sa aiba efect repetitia trebuie facuta cu cap la intervale de timp bine stabilite astfel incat informatia sa fie readusa aminte in memorie chiar inainte de a fi pe punctul de a fi uitata.
Spre exemplu daca repeti o informatie la 5 secunde, 25 de secunde, 2 minute, 10 minute, 1 ora, 5 ore, 1 zi, 5 zile, 25 de zile, 4 luni si 2 ani, acea informatie va ramane pentru totdeauna in capul tau.
E si un mic exercitiu in carte menit sa te fac sa retii urmatoarele litere alese de autori pur intamplator : EBH – DRE – SQT
Au trecut cateva zile de cand am citit aceste litere, iar acum vad ca mi-au venit usor in minte.
Pentru ca sunt curios daca chiar functioneaza metoda si pe termen lung, mi-am pus telefonul sa sune peste 25 de zile si peste 4 luni sa mi le reaminteasca, iar peste 2 ani am programat folosind site-ul asta sa primesc un email de la mine care sa mi le readuca aminte.
2017
Si am mai programt un email pentru 2025 sa vad daca mi-au ramas in cap. 🙂
Avand in vedere de cat de putine ori l-am repetat, cred o sa fie interesant. 🙂
Si daca om mai fi impreuna pana atunci, o sa te tin la curent daca a functionat sau nu.
Daca citesti sau ai citit cartea ar fi tare sa facem acest exercitiu impreuna. 🙂
Dar repetitia nu este singura modalitate ( si nici cea mai buna ) prin care poti memora ceva.
Daca vei citi “Efectul de platou” vei invata cum e posibil ca Andi Bell sa memoreze ordinea exacta in care sunt asezate toate cartile dintr-un pachet de jos in doar treizeci de secunde, asta in timp ce noi ne chinuim sa memoram o lista de cumparaturi cu doar cateva articole. Iar prin exercitiu e posibil sa faci si tu acelasi lucru.
3. Lacomia este buna, dar doar daca este o lacomie pe termen lung.
Lacomia pe termen lung este acel tip de lacomie care te forteaza sa renunti la micile placeri pe care le poti obtine imediat in favoarea unor mult mai mari de care va veti putea bucura daca veti avea un pic de rabdare.
4. Vizualizarea unei sarcini dificile in intregime te va descuraja asa ca evita sa o faci.
In schimb fa si tu ceea ce fac cei mai tenace oameni din lume: imparte sarcina in pasi marunti si urmareste acei pasi unul cate unul, bucurandu-te in timpul asta de realizarea lor.
5. Atunci cand ajungi suficient de bun intr-un domeniu, dar simti ca nu poti avansa mai mult de atat, ceea ce trebuie sa faci este sa izolezi un aspect al activitati tale care necesita imbunatatiri si sa te concetrezi cel mai mult asupra sa.
Aceasta practica se numeste “deliberate practice” si este folosita de performeri de top din toate domeniile.
Spre exemplu daca vrei sa inveti sa scrii mai repde la calculator, in loc sa exersezi cu toate degetele, ar trebuie sa faci exercitii doar cu degetele pe care le folosesti cel mai greu ( spre exemplu cu degetele mici ) incercand sa atingi cu ele cele mai indeparate taste.
6. Uneori treuie sa stii cand e momentul sa iei o pauza.
Unul dintre cele mai periculoase platouri este saturatia. Atunci cand simti ca ceva ce iubeai foarte mult incepe sa-ti faca rau, ar trebuie sa te intorci imediat la 180 de grade si sa iei o pauza. Altfel risti sa pierzi definitiv acel ceva.
7. Optimismul bazat pe intamplari fericite, dar izolate ( autorii il numesc “gandire magica” ) poate cauza multe probleme.
Nu cred ca e cineva in vremurile noastre care sa nu fi auzit cat de important este ca in viata sa fii optimist. Unii chiar si-au facut din asta o credinta.
Din pacate cred ca optimismul este de cele mai multe ori gresit inteles si in numele sau se fac multe greseli prostesti.
Exemplu asta exemplifica perfect punctul meu de vedere. 🙂
Exemplele ar mai fi putut continua cu usurinta, dar nu vreau sa-ti stric placerea de a citi aceasta carte dandu-ti prea multe detalii. 🙂
Sper sa-ti fie de folos si sa te ajute sa distrugi toate obstacolele din drumul tau catre succes!
Cu drag,
Paul Melinte
P.S Nu stiu daca am mai spus-o in articol, dar probabil ca este una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit vreodata.
7 Comments
Salut Paul! Ma gandeam sa cumpar cartea, dar daca e gratis mai bine,mersi!
Cu placere si lectura placuta! 🙂
Foarte tare articolul, o carte foarte interesanta, o recomand
Mersi! 🙂
salut din pacate nu am gasit cartea sa o downloadez gratuit. aveti idee de unde o pot lua si eu pentru a o citi? foarte interesante lucrurile pe care le spui Paul. Felicitari si sa o ti tot asa.
Salut, Adi! Imi pare rau sa te dezamagesc, dar atunci cand cartea se gaseste in librarii eu nu incurajez downloadul ei deoarece cred ca oamenii ar trebui sa fie platiti pentru munca lor. Si mai cred ca atunci cand nu platesti cu bucurie pentru munca altora si valoarea pe care o primesti, nici altii nu te vor plati pe tine pentru munca pe care o depui si valoarea pe care o oferi. Asa ca sugesti mea este sa cumperi cartea si sa te bucuri ca poti face asta.
Salut
ma intereseaza si ma impulsioneaza toate comentariile ma intereseaza sa cumpar cartile dar am o intrebare Paul .
Te rog imi poti face o lista de carti si o ordine in care ar trebui citite multumesc.
Cu respect Ion