Ai avut vreodata o idee de afaceri geniala, dar nu ai pus-o niciodata in practica si acum regreti ca nu ai incercat sa faci ceva? Ei bine… poate ai facut un lucru bun, nu de altceva, dar daca nu ai auzit de “lean startup” ai fi avut 80% sanse sa dai faliment si sa-ti pierzi timpul, banii si poate chiar increderea in tine (aceasta pierdere este de cele mai multe ori cea mai grava).
Sa recunoastem… indiferent de cat de buna crezi ca era ideea respectiva, statisticile ar fi fost impotriva ta. Stiai ca 80% din afacerile nou infiintate dau faliment in primele 18 luni de existenta? Stiai ca o buna parte din ele au aceeasi soarta dupa doar cativa ani?
Sunt o gramada de idei care la prima vedere par bune, dar care au dat faliment. Si mai grav de atat este ca de multe ori aceste idei au fost puse in practica de oameni care avea ceva experienta antreprenoriala.
Ba mai mult de atat, chiar si corporatii mamut precum Coca Cola sau Mc Donald`s au dat-o de multe ori in bara cu noile lor produse.
Daca privim lucrurile in felul asta, falimentul pare invitabil pentru majoritatea dintre noi, iar povestile de succes cu antreprenori ca Mark Zuckerberg care au renuntat la facultate si s-au imbogatit la prima lor afacere, par doar niste povesti pentru copii.
Cu toate astea… povestile astea sunt reale! Iar vestea buna este ca exista o metoda prin care poti intoarce acele cifre in favoarea ta.
Aceasta metoda poarta numele de lean startup si este “inventata” de Eric Ries care o si descrie in amanunt in cartea “The Lean Statup“, o carte pe care as fi vrut sa o citesc mai demult. De fapt, cred ca este prima carte pe care un antreprenor, manager sau viitor antreprenor ar trebui sa o citeasca deoarece te ajuta sa creezi o fundatie solida pentru afacerea ta.
Spre deosebire de multe alte carti care sunt scrise de teoreticieni, aceasta cartea este scrisa de Eric Ries ca urmare a experientelor facute in propria compania, experiente care l-au ajutat sa duca compania de la incasari de cateva sute de dolari pe luna, la peste 50 de milioane de $ la momentul in care a scris cartea (acum probabil ca sunt mult mai mari).
Asta nu inseamna ca daca ai deja o afacere sau lucrezi intr-o afacere, nu ar trebuie sa mai citesti aceasta carte. Ba din contra, s-ar putea sa fie exact ce aveai nevoie pentru a da un suflu nou afacerii tale.
Asa cum spune si Eric Ries, lean startup este aplicarea in domeniul inovarii a procesului lean utilizat cu succes in productie de japonezii de la Toyota. Iar de-a lungul timpului aceasta metoda a inceput sa fie utilizata de tot felul de organizatii (comerciale sau nu), de la cele mai mititele, pana la cele mai mari.
Astea fiind spuse, hai acum sa vedem ce putem invata din cartea lui Eric Ries.
Cele cinci principii lean startup
1. Antreprenorii se gasesc pretutindeni. Oricine lucreaza intr-o institutie menita sa produca noi servicii si produse in conditii de maxima incertitudine se poate numi un antreprenor.
2. Antreprenoriatul inseamna management. Un managament special, ajustat unui context de maxima nesiguranta
3. Companiile startup nu exista doar pentru a face lucruri, bani sau a oferi servicii clientilor, ci si pentru a invata cum se construieste o afacere sustenabila;
4. Construieste – Evalueaza – Invata
“Activitatea fundamentala a unei companii startup este aceea de a transforma ideile in produse, de a evalua raspunsul clientilor si apoi de a invata daca trebuie sa pivoteze sau sa persevereze. Toate procesele reusite de lansare trebuie ajustate pentru a accelera aceasta bucla de reactie.”
Acest principiu, plus urmatorul, sunt din punctul meu de vedere conceptele cheie ale filozofiei lean startup
5. Contabilitatea pentru inovare
“Pentru a imbunatati rezultatele antreprenoriale si pentru a pastra antreprenorii responsabili, trebuie sa ne concetram pe lucrurile plictisitoare: cum sa masuram progresul, cum sa fixam jaloane, cum sa prioritizam munca.”
The Lean Statup, este mai mult decat o carte, este un manual si trebuie tratat ca atare. Tocmai de aceea imi vine greu sa explic conceptul lean startup cu exactitate dupa ce am citit acest manual doar o singura data.
Dar o sa incerc totusi sa sintetizez cu ce am ramas in cap la prima citire, si pe masura ce incep sa o aprofundez, probabil ca voi mai reveni cu mai multe articole.
Ideea este asa… o buna parte din cele 80% din startup-uri care dau faliment, o fac din urmatoarele motive (retinute de mine):
- presupun ca au o idee grozava si consuma o gramada de resurse pentru lansarea ei fara sa verifice mai intai daca au sau nu dreptate;
- se complica prea tare si invata mult prea greu;
- considera in mod gresit ca isi cunosc clientii suficient de bine;
- au o parere gesita despre cum vor folosi clientii produsul lor;
- nu au un model de crestere sustenabil;
- desi multe afaceri sunt ucise de lipsa banilor, uneori pentru un startup sa ai prea multi bani de investit poate fi un lucru chiar mai rau decat lipsa banilor deoarece te impiedica sa-ti dai seama ca mergi pe un drum gresit;
- nu au un model de evaluare care sa le spuna cand sa persevereze in ceea ce fac si cand sa pivoteze (sa pastreze ceea ce este bun in afacere, dar sa schimbe directia).
Asa cum spuneam si in titlu, impresia mea este ca daca adopti aceasta filozofie de afaceri nu prea ai cum sa dai faliment.
Sa lansezi un startup de succes folosind metoda lean startup este destul de simplu. Trebuie doar sa faci acesti pasi:
- hotarasti care este problema pe care vrei sa o rezolvi;
- construiesti un m.v.p. (adica un produs minim viabil);
- iti iei fedback de la clienti si potentiali clienti;
- decizi daca pivotezi sau perseverezi.
Dupa cum se poate vedea am exclus posibilitatea esecului din fromula de mai sus deoarece am mers pe ideea ca pana si in cel mai rau caz, tot ai facut ceva bine si poti pivota.
Dar ca sa te asiguri ca ai mai multe sanse de reusita, iti recomand ca inainte sa te hotarasti ce problema vrei sa rezolvi, sa faci ceea ce Ryan Levesque numeste “Deep Dive Survey” (detalii in cartea “Ask: The Counterintuitive Online Formula to Discover Exactly What Your Customers Want to Buy…Create a Mass of Raving Fans…and Take Any Business to the Next Level“).
In principiu asta inseamna sa intrebi oamenii care sunt cele mai mari provocari cu care se confrunta (in domeniul tau de activitate bineinteles) impreuna cu alte catvea intrebari relevante pentru tine.
Si eu am aplicat acest principiu aici, si chiar te rog sa-ti faci timp doua minute si sa-mi raspunzi la intrebari pentru a putea crea materiale exact pe nevoile tale.
In concluzie, citeste cele doua carti si da-i drumul la treaba. Avem nevoie de startup-ul tau! 🙂
Gasesti aici si blogul lui Eric Ries. De asemenea iti recomand si Lean Statup Bucharest, un grup in care se discuta pe aceasta tema.
Daca ai vreo intrebare sau vreun comentariu legat de filiozofia lean startup, le astept mai jos.
Cu drag,
Paul Melinte
P.S. Sa stii ca nu ma deranjeaza deloc daca dai si un share la acest articol. 🙂
2 Comments
Creeaza un exemplu complet de business dupa metodologia lean startup si atunci vei demonstra tuturor ca stii cu adevarat despre ceea ce povestesti. Te asigur ca nu iti va fi usor, dar incearca si, daca vei reusi, posteaza-l cu incredere.
George, chiar asta fac in acest moment. Te anunt daca imi iese. 🙂