2 Motive Pentru Care Majoritatea Materialelor De Dezvoltare Personala Sunt (Aproape) Inutile

de ce nu functioneaza materialele de dezvoltare personala

de ce nu functioneaza materialele de dezvoltare personala

Hai sa-ti spun un lucru pe care multa lume din domeniul dezvoltarii personale nu o sa indrazneasca sa il recunoasca:

Fie ca vorbim de carti, de articole, de seminarii sau de orice alta metoda prin care oamenii isi propun sa devina mai buni si sa-si schimbe viata, majoritatea dintre ele sunt (aproape) inutile pentru mare parte dintre noi. Si vorbesc aici inclusiv de materialele create de mine.

Dar inainte sa arunci cu pietre, vreau sa iti zic ca nu metodele sunt de vina si nici tu, ci insasi natura umana. Mai exact doua aspecte ale ei.

 

1. Ne amagim singuri!

Schimbarea vine din actiune! Daca nu schimbi nimic, nimic nu se schimba, indiferent cat de multe lucruri crezi ca stii.

Problema este ca schimbarea nu este acceptata cu usurinta de acea parte primitiva din creierul nostru responsabila de supravietuire.

Acelei parti primitive din creier ii este frica de schimbare deoarece vede in ea doar pericole, astfel incat face tot ce poate sa ne paralizeze orice intentie de genul asta.

Uneori ne paralizeaza prin frica, alteori printr-un fals sentiment de multumire.

Asa ajungem spre exemplu sa simtim ca prin simplu fapt ca am participat la un seminar unde toata lumea sarea in sus de entuziasm si afisa o stare evidenta de buna dispozitie, am facut un mare lucru.

Adevarul?

Poate ne-am schimbat in bine starea in acel moment, dar daca nu folosim acea schimbare de stare pentru a lua deciziile de care avem nevoie si pentru a instala comportamente mai productive, atunci nu am facut nimic.

 

2. Nu suntem motivati daca nu vedem rezultate imediate.

Asa suntem construiti si cred ca are de a face cu nevoia primitiva de a ne conserva energia intr-un mediu in care procurarea hranei presupunea infruntarea unor pericole de moarte.

Dar din pacate, in zilele noastre cele mai bune rezultate se obtin din actiuni mici repetate pe o lunga perioada de timp. Adica din obiceiuri si ritualuri (o forma superioara a obiceiurilor).

Cateva exemple…

Cine crezi ca o sa fie mai destept: un om care citeste luna asta zece carti si apoi nu mai citeste niciodata, sau unul care citeste toata viata lui cate 10 pagini pe zi?

Cine crezi ca o sa fie intr-o forma fizica mai buna: un om care alerga trei luni de zile cate 10 km pe zi sau un om care face o jumatate de ora de sport, de trei – patru ori pe saptamana, si face asta toata viata lui?

Cine crezi ca o sa reuseasca sa stranga mai multi bani: un om care strange cureaua si cu chiu cu vai economiseste intr-un an 50% din tot ceea ce a castigat sau unul care economiseste in fiecare an pana la pensionare 10% din venituri?

 

Sunt sigur ca daca te-as intreba acum “care sunt cele mai importante lucruri pe care ai vrea sa le schimbi in viata ta?“, ai sti sa imi raspunzi.

Sunt sigur ca daca ti-as cere sa gasesti cinci actiuni mici pe care sa le faci periodic pentru a-ti atinge obiective, le-ai gasi destul de repede.

Dar… daca ti-as cere sa spui sincer cat de probabil crezi ca ar fi sa faci acele lucruri in mod constant, fara sa vezi rezultate remarcabile o perioada destul de lunga, probabil ca am avea o problema.

Problema este ca majoritatea dintre noi stim ce avem de facut, dar nu stim ce avem de facut pentru a reusi sa mentinem pe o perioada lunga de timp toate acele obiceiuri micute, uneori banale, alteori grele, migaloase sau plictisitoare.

Care este solutia?

Din pacate nu am o formula magica care sa rezolve instant aceste probleme si pe care sa o pot explica in doar cateva randuri de articol. Asta este motivul pentru care am decis sa construiesc Smart Living Mastermind, un program care sa te ajute pas cu pas sa depasesti cele doua probleme enumerate mai sus astfel incat sa poti face cu adevarat dezvoltare personala, nu doar sa citesti si sa vorbesti despre ea.

Sper sa fie ceea ce cauti si sa ne vedem in grup.

Cu drag,

Paul Melinte

P.S. Ca sa explic ce am vrut sa zic in acest articol printr-o metafora, e adevarat ca daca te scufunzi suficient de mult intr-o baie cu aur, ceva trebuie sa se lipseasca si de tine indiferent de ce faci sau nu. Insa daca tot esti acolo ar trebui sa iei cat mai mult aur poti duce inainte ca acesta sa dispara. Din pacate ajoritatea oamenilor descopera aurul, se scufunda un pic in el, se multumesc cu ce “se lipeste” si apoi cauta alta baie de aur in care sa repete procedura.

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

10 Comments

  1. Da, oamenii care au rezultate nu dau lectii, în majoritatea cazurilor obezii dau lectii despre cum să slăbesti, oamenii divortati de trei ori dau lectii despre cum să-ți gestionezi conflictele în familie iar faliții fac educație financiară… persoanele care au rezultate sunt preocupate de obiectivele lor nu să dea lecții la alții,

    1. Sau poate ca oamenii pe care ii blamezi “dau lectii” despre lucrurile unde au sau au avut cel mai mult de invatat/suferit, nu acolo unde s-au descurcat foarte bine si li se pare in consecinta ca este floare la ureche pentru toata lumea.

      Cat despre persoanele realizate, eu cred ca si ele dau lectii (desi expresia asta nu e tocmai cea mai potrivita) si fac asta cu placere deoarece vor sa dea inapoi societatii macar o mica parte din ce au primit.

      Si am o gramda de exemple in acest sens, ba chiar pot spune ca am fost ajutat direct de o astfel de persoana, si asta fara niciun interes.

      Concluzia mea este ca lumea este atat diversa incat fiecare poate sa vada orice doreste in ea si sa nu se insele. Eu unul cred ca vedem ce vrem sa vedem sau ceea ce este deja in interiorul nostru.

  2. Un material singular poate ca nu schimba mare lucru, dar daca parcurgi acelasi gen de informatii in mod regulat si din surse diverse in mod sigur ti se schimba perspectiva si modul in care gandesti si ca urmare probabil vor aparea si alte actiuni care sa te duca mai aproape de ceea ce iti doresti. La mine si probabil si la cei care se instruiesc in mod regulat asa s-a intamplat. Asa ca va doresc sa cititi si sa participati la cat mai multe seminarii de dezvoltare personala si la cat mai multe interactiuni cu oameni de la care aveti ce invata asa cum esti si tu Paul, pentru ca asta va v-a schimba viata in bine pe termen lung.

    1. Multumesc mult pentru comentariu, Cristina! Ai dreptate, ceva schimbari or sa apara in timp daca parcurgi mai multe materiale si chiar ma bucur ca ai pus problema in felul asta, caci m-ai ajutat sa-mi clarific gandurile. Rezultatul l-am pus in post scriptum-ul de la final. 🙂

  3. Consider că dezvoltarea personală arată bine pe foaie dar când vine vorba de pus în practică deja totul devine mult mai greu. Dezvoltarea personală este despre acțiune masivă în viața ta și responsabilitate maximă pentru toate aspectele pentru că în final suntem răspunzători de calitatea vieții noastre.

    1. Asa este, Florin. Cum a zis si Mike Tyson: “Toata lumea are un plan pana primeste un pumn in gura.” Asa este si cu dezvoltarea personala. Usor de zis, dar un pic mai greu de facut.

    1. Cu placere, Gabi si multumesc de comentariu. Scuze ca ti-am schimbat numele, dar asta e politica ste-ului (doar nume reale).

  4. Un alt motiv pentru care materialele de dezvoltare personala nu dau roade, ba din contra, cred ca este constructia lor. Adica, de ex., titluri pompoase, gen ce sa faci ca sa ai o viata implinita. Si citesti si te incanta ideile si te gandesti la cate din acele lucruri tu nu le faci si-ti scade increderea si curajul. Dar, bine, bine, tu chiar nu ai motive sa simti ca ai o viata frumoasa pentru care sa fii recunoscator in acest moment? Eu am simtit citind astfel de carti micimea mea de om si nu mi-au dat aripi cum ar fi trebuit. Cred ca ar trebui sa se plece de la o stare initiala de recunostinta si analiza a nevoilor si sa se dea doar sfaturi, nu retete, pentru ca ele nu functioneaza pentru toata lumea. Iar definitia termenilor de succes, implinire etc este alta pentru fiecare, deci nu trebuie aceste carti sa complexeze pe nimeni, doar sa ajute in acea latura a vietii unde ai nevoie.

    1. Inteleg ce zici si ai dreptate, dar la mijloc mai sunt si rationamente ce tin de marketing. In plus, ceea ce pe tine nu te ajuta, s-ar putea sa ma ajute pe mine. Si invers. Adevarul este ca un singur lucru este adevart 100% atunci cand vine vorba de oameni: adevarul absolut nu exista, asa ca nu o sa il gasesti in nicio carte sau articol. Cel mult poti sa gasesti cateva idei pe care sa le testezi pe pielea ta. Aici vine insa partea grea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *