2 Motive Pentru Care Majoritatea Materialelor De Dezvoltare Personala Sunt (Aproape) Inutile

de ce nu functioneaza materialele de dezvoltare personala

Hai sa-ti spun un lucru pe care multa lume din domeniul dezvoltarii personale nu o sa indrazneasca sa il recunoasca:

Fie ca vorbim de carti, de articole, de seminarii sau de orice alta metoda prin care oamenii isi propun sa devina mai buni si sa-si schimbe viata, majoritatea dintre ele sunt (aproape) inutile pentru mare parte dintre noi. Si vorbesc aici inclusiv de materialele create de mine.

Dar inainte sa arunci cu pietre, vreau sa iti zic ca nu metodele sunt de vina si nici tu, ci insasi natura umana. Mai exact doua aspecte ale ei.

 

1. Ne amagim singuri!

Schimbarea vine din actiune! Daca nu schimbi nimic, nimic nu se schimba, indiferent cat de multe lucruri crezi ca stii.

Problema este ca schimbarea nu este acceptata cu usurinta de acea parte primitiva din creierul nostru responsabila de supravietuire.

Acelei parti primitive din creier ii este frica de schimbare deoarece vede in ea doar pericole, astfel incat face tot ce poate sa ne paralizeze orice intentie de genul asta.

Uneori ne paralizeaza prin frica, alteori printr-un fals sentiment de multumire.

Asa ajungem spre exemplu sa simtim ca prin simplu fapt ca am participat la un seminar unde toata lumea sarea in sus de entuziasm si afisa o stare evidenta de buna dispozitie, am facut un mare lucru.

Adevarul?

Poate ne-am schimbat in bine starea in acel moment, dar daca nu folosim acea schimbare de stare pentru a lua deciziile de care avem nevoie si pentru a instala comportamente mai productive, atunci nu am facut nimic.

 

2. Nu suntem motivati daca nu vedem rezultate imediate.

Asa suntem construiti si cred ca are de a face cu nevoia primitiva de a ne conserva energia intr-un mediu in care procurarea hranei presupunea infruntarea unor pericole de moarte.

Dar din pacate, in zilele noastre cele mai bune rezultate se obtin din actiuni mici repetate pe o lunga perioada de timp. Adica din obiceiuri si ritualuri (o forma superioara a obiceiurilor).

Cateva exemple…

Cine crezi ca o sa fie mai destept: un om care citeste luna asta zece carti si apoi nu mai citeste niciodata, sau unul care citeste toata viata lui cate 10 pagini pe zi?

Cine crezi ca o sa fie intr-o forma fizica mai buna: un om care alerga trei luni de zile cate 10 km pe zi sau un om care face o jumatate de ora de sport, de trei – patru ori pe saptamana, si face asta toata viata lui?

Cine crezi ca o sa reuseasca sa stranga mai multi bani: un om care strange cureaua si cu chiu cu vai economiseste intr-un an 50% din tot ceea ce a castigat sau unul care economiseste in fiecare an pana la pensionare 10% din venituri?

 

Sunt sigur ca daca te-as intreba acum “care sunt cele mai importante lucruri pe care ai vrea sa le schimbi in viata ta?“, ai sti sa imi raspunzi.

Sunt sigur ca daca ti-as cere sa gasesti cinci actiuni mici pe care sa le faci periodic pentru a-ti atinge obiective, le-ai gasi destul de repede.

Dar… daca ti-as cere sa spui sincer cat de probabil crezi ca ar fi sa faci acele lucruri in mod constant, fara sa vezi rezultate remarcabile o perioada destul de lunga, probabil ca am avea o problema.

Problema este ca majoritatea dintre noi stim ce avem de facut, dar nu stim ce avem de facut pentru a reusi sa mentinem pe o perioada lunga de timp toate acele obiceiuri micute, uneori banale, alteori grele, migaloase sau plictisitoare.

Care este solutia?

Din pacate nu am o formula magica care sa rezolve instant aceste probleme si pe care sa o pot explica in doar cateva randuri de articol. Asta este motivul pentru care am decis sa construiesc Smart Living Mastermind, un program care sa te ajute pas cu pas sa depasesti cele doua probleme enumerate mai sus astfel incat sa poti face cu adevarat dezvoltare personala, nu doar sa citesti si sa vorbesti despre ea.

Sper sa fie ceea ce cauti si sa ne vedem in grup.

Cu drag,

Paul Melinte

P.S. Ca sa explic ce am vrut sa zic in acest articol printr-o metafora, e adevarat ca daca te scufunzi suficient de mult intr-o baie cu aur, ceva trebuie sa se lipseasca si de tine indiferent de ce faci sau nu. Insa daca tot esti acolo ar trebui sa iei cat mai mult aur poti duce inainte ca acesta sa dispara. Din pacate ajoritatea oamenilor descopera aurul, se scufunda un pic in el, se multumesc cu ce “se lipeste” si apoi cauta alta baie de aur in care sa repete procedura.

2 Motive Pentru Care Majoritatea Materialelor De Dezvoltare Personala Sunt (Aproape) Inutile by
Dacă visezi să ai un business al tău și/sau să faci bani din pasiunea ta, abonează-te la robotul de messenger pentru a primi mesaje și sfaturi valoroase. (Te poți dezabona oricând)
Ok, mă abonez la robot!

Discussion

 1. DAIANA
  • Paul Laurentiu Melinte
  • Paul Laurentiu Melinte
  • Paul Laurentiu Melinte
  • Paul Laurentiu Melinte
 2. Elena
  • Paul Laurentiu Melinte

Sunt curios: ai ceva de spus? :)

Share