Ce ne motiveaza? Care sunt secretele motivatiei?
Cred ca sunt intrebari cheie la care trebuie sa raspunzi daca iti doresti sa ai succes, indiferent daca pentru tine succesul inseamna sa alergi un maraton, sa castigi foarte multi bani sau orice alt vis sau pasiune ai avea.
Este esential sa cunoastem care sunt motivele pentru care noi, oamenii, facem ceea ce facem, deoarece traim intr-o societate in care am fost invatati mai multe lucruri referitoare la planeta Marte, populatia Ghanei sau razboiul x din anul 137, decat despre sistemul de operare cu care mintea noastra functioneaza, sistem care ne influenteaza toata viata, de la ce am mancat astazi la micul dejun ( sau nu ), pina la locul de munca sau alegerea detergentul de vase pe care tocmai l-am cumparat.
Am fost surprins sa aflu ca in aceasta nestiinta, nu ne scaldam numai noi, oamenii de rand, dar si companii cu cifre de afaceri impresionante si un numar de angajati la fel de mare.
Cu cateva exceptii, marea majoritate a companiilor din ziua de astazi au inteles sa-si motiveze angajati printr-o metoda clasica, dar invechita, bazata pe rasplata vs. recompensa ( sau popular spus: batul vs. morcovul ).
Concret vorbind, iti faci treaba primesti salariu, bonusul, etc. , nu-ti faci treaba iti iau din salariu sau te dau afara.
Am fost invatati ca banii sunt cea mai ravnita recompensa, de multe ori singura, drept urmare credem despre bani sunt cel mai important factor motivator.
Asadar ajungem sa muncim doar ca sa castigam din ce in ce mai multi bani, sa ne putem lua casa, masina, haine scumpe, cadgeturi sau excursii in locuri exotice, etc.
Asta-i “morcovul”.
Ori, cea de-a doua varianta, “batul”, muncim ca sa nu pierdem casa/masina/televizorul la care am facut rate, excursia la care am platit deja avansul,… in general stilul de viata cu care suntem obisnuiti.
Asa cum ziceam mai sus, metoda morcov vs. bat este o metoda invechita, care in unele cazuri da rezultate, iar in altele de cele mai multe ori, conform unor studii cat se poate de serioase, produce rezultate sub asteptari sau efecte contrare.
Cand functioneaza si cand da gres?
Banii si recompensele materiale, prin natura lor, sunt factori motivatori care focuseaza gandirea pe rezultat.
Fac asta, primesc x. Nu fac asta, pierd y.
Mintea noastra, motivata fiind de banii, cauta tinta, o vede , cauta drumul cel mai scurt catre ea, ocheste si trage.
Ce se intampla atunci cand tinta nu este vizbila si trebuie sa ne folosim creativitatea pentru a gasi modalitatea prin care putem ajunge la ea ?
Il voi lasa pe Daniel Pink, autorul celebrei carti Drive. Ce anume ne motiveaza cu adevarat, sa va povesteasca si sa va uimeasa cu ceea ce stiu oamenii de stiinta si ce credem noi si marea majoritate a managerilor sau a proprietarilor de afaceri.
httpv://www.youtube.com/watch?v=rrkrvAUbU9Y
Pentru varianta cu subtitrare in limba romana click aici.
Aveam de gand sa scriu un articol mai mare, dar avand in vedere cat de complex si de important este subiectul, am decis ca voi dedica o serie de articole acestui subiect, la finalul carora sa stim, macar partial, raspunsul la intrebarea: cum functioneaza mintea mea?
Uitati-va cu mare atentie la acest videoclip, apoi va invit sa comentam subiectul impreuna.
Cu drag,
Paul Melinte
Daca ai prieteni despre care crezi ca ar vrea sa se imbarce in fascinanta noastra calatorie prin cotloanele mintii umane, poti sa le dai de veste printr-un share & like.
21 Comments
e foarte interesant subiectul, Paul! Multumim ca l-ai adus in discutie si ca ne indemni sa meditam asupra lui!
Cu placere, Marilena ! 🙂 Pe tine ce te motiveaza ? 🙂
Am difuicultăţi cu vizionarea clipurilor flash pe Linux, dar pot spune că am văzut un film în legătură cu un experiment clasic din psiho-sociologie, în care se urmărea să se identifice în ce condiţii funcţionează metoda “morcovului”.
Rezultatul, este uluitor:
Pentru sarcini de rtip creativ, oamenii sunt DEMOTIVAŢI de recompensă!
Pentru sarcini de tip mecanic, care necesită rutină şi îndemânare, se obţin rezultate maxime.
Cine înţelege mecanismul şi (se) cunoaşte suficient, va şti ce fel de activitate îl conduce la rezultate optime!
Cel mai simplu test privind la dominanţa emisferelor, este “Dansatoarea”.
Cred că poate fi găsit cu Google, cu “Ce emisferă predomină”
L-am găsit…
http://www.damaideparte.ro/index.php/test-ce-parte-a-creierului-folosesti-in-mod-preponderent/473/
Ai intuit corect, in esenta, despre asta este vorba si in acest filmulet, doar ca sunt prezentate mai multe studii si concluziile lor.
Cat despre testul balerinei, l-am facut si reise ca sunt menit sa devin scriitor, filozof, psiholog sau expert in oameni. Caci, de dansat, dansez bine, doar ca am 2 picioare stangi, de cantat eu as canta, dar nu-i nimeni dispus sa ma asculte, iar de desenat ce sa mai zic, sunt adeptul “artei moderne”.
In concluzie, am tot dreptul si menirea sa scriu aici pe blog. 🙂
Ar fi fost bine sa fiu si un pui de geniu, dar asta este, nu le poti avea pe toate. :)) N-a vrut si pace sa se miste si in directia inversa.
Multumesc pentru test si pentru comentariu, cu siguranta valoros, chiar daca s-a lasat rugat inainte sa apara. 🙂
Multumim pt articol!
Cu placere ! 🙂
Foarte interesant..mai ai si alte asemenea videouri? subtitrate, eventual….sau mai bine nu imi poti recomanda niste titluri de carti pentru un incepator in domeniu? nu iti face iluzii ca ma poti converti, sunt doar curios sa stiu see you ce se mananca stiinta asta, ca sa te pot bate apoi see you armele tale 🙂
Eu nu vreau sa te convertesc, dar rezistenta sau dorinta de a demonstra contrariul este o forma de motivatie. :))
O sa urmeze si alte filmulete, dar pina atunci eu m-as uita la aproape tot ce inseamna ted, daca as avea timp.
Titluri de carti iti pot recomanda, dar depinde ce vrei sa inveti. Eu citesc despre: vanzari ( binenteles, doar sunt vanzator ), marketing, motivatie, psihologie, programare neuro lingvistica ( nlp), finante, plus foarte multe carti pe care nu stiu unde le pot incadra exact si atunci le bag la general in categoria dezvoltarii personale.
Uite un link cu o fotografie a cartilor pe care le aveam anul trecut https://paulmelinte.com/piramida-cunoasterii/, iar aici am enumerat cateva dintre ele https://paulmelinte.com/lista-de-carti-inspirationale-prima-parte/. De atunci s-au mai adunat multe carti, o sa le fac si lor o fotografie cand gasesc putin timp liber.
Mai sunt cateva carti interesante pe care le-as recomanda incepatorilor, dar nu le am personal, pentru ca atunci cand am fost la randul meu incepator, mi-au fost imprumutate.
Mi-ai dat o idee de articol, dar pina atunci iti recomand: Tata bogat, tata sarac – Robert Kyosaky, Conducta de milioane, Cine mi-a luat cascavalul, Napoleon Hill – De la idee la bani si Foloseste-ti mintea pentru a te imbogati, Secretul – filmul si cartea ( cu conditia sa intelegi ca gandirea pozitiva fara actiune nu ajuta la nimic, ba din contra poate sa-ti cauzeze in unele situatii ) si ar mai fi multe, dar trebuie sa ma gandesc.
ok, mersi pentru sugestii, sunt doar curios, nu devin eu fanatic, ca tine 🙂 sa vad ce gasesc online..
imi poti da link-ul unde ai facut testul? ce am gasit eu era destul de sumar, spunea ce parte a creierului folosesc preponderent( in cazul meu partea dreapta) si caracteristicile aferente. vreau sa vad la ce zic ei ca sunt buna
merci,
emanuela
Foarte interesant asteptam noi videoclipuri, multumesc frumos o zi placuta va doresc.
Cu placere ! Vor urma si altele. 🙂
Morcov sau bat? Pe scurt, motivatie exterioara sau manipularea celorlalti pentru a obtine ceea ce isi doresc. Daca doresti cu adevarat sa descoperi ce ii motiveaza pe oameni, abordeaza subiectul motivatiei interioare. 🙂
Adevarat, foarte frumos. Poate de aici ideea de a lasa la dispozitia cadrelor didactice 20%din timpul de predare sa si-l gestioneze singure…. Din pacate nu se aproba…! Multi dintre noi nu inteleg sensul acestor studii …si aici ma refer la profesori…..
Paul,este un alt nivel de intelegere.Motivarea cu batul sau morcovul este precum biliardul simplu-lovesti bila alba ce loveste o bila la intamplare,care daca ai bafta nimereste o gaura din masa(wow ce succes).Ce expune Dan Pink este snooker in care mentionezi obiectivul urmarit-adica ce bila vrei sa lovesti,unde trebuie sa intre si unde iti pregatesti urmatoarea lovitura.Sti ca imi plac pildele si asta mi se pare cea mai potrivita.Asta este trecuta la nivelul superior-MAESTRIA MOTIVATIEI,din care multi vad putini pricep.
Imi place comparatia ta. Problema este ca sunt situatii in care partenerii de joc nu stiu decat biliard, asa ca daca vrei sa joci cu ei ii inveti jocul tau sau daca nu joci biliard, chiar daca tu esti expert in snooker.
Da ,este pt oamenii care doresc sa evolueze,eu sper sa fie cat mai multi 🙂
Mihail, credeam ca asta am si facut. 🙂 Ai vazut videoclipul? 🙂