Morcov sau bat?

Ce  ne motiveaza? Care sunt secretele motivatiei?

Cred ca sunt  intrebari  cheie la care trebuie sa raspunzi daca iti doresti sa ai succes, indiferent daca pentru tine succesul inseamna sa alergi un maraton, sa castigi foarte multi bani sau orice alt vis sau pasiune ai avea.

 

Este esential sa cunoastem care sunt motivele pentru care noi, oamenii, facem ceea ce facem, deoarece traim intr-o societate in care am fost invatati mai multe lucruri referitoare la planeta Marte, populatia Ghanei sau razboiul x din anul 137, decat despre sistemul de operare cu care mintea noastra functioneaza, sistem care ne influenteaza toata viata, de la ce am mancat astazi la micul dejun ( sau nu ), pina la locul de munca sau alegerea detergentul de vase pe care tocmai l-am cumparat.

 

Am fost surprins sa aflu ca in aceasta nestiinta, nu ne scaldam numai noi, oamenii de rand, dar si companii cu cifre de afaceri impresionante si un numar de angajati la fel de mare.

Cu cateva exceptii, marea majoritate a companiilor din ziua de astazi au inteles sa-si motiveze angajati printr-o metoda clasica, dar invechita, bazata pe rasplata vs. recompensa ( sau popular spus: batul vs. morcovul ).

morcov vs. recompensa

Concret vorbind, iti faci treaba primesti salariu, bonusul, etc. ,  nu-ti faci treaba iti iau din salariu sau te dau afara.

Am fost invatati  ca  banii sunt cea mai ravnita recompensa,  de multe ori singura, drept urmare credem despre bani  sunt cel mai important factor motivator.

Asadar ajungem sa muncim doar ca sa castigam din ce in ce mai multi bani, sa ne putem lua casa, masina, haine scumpe, cadgeturi sau excursii in locuri exotice, etc.

Asta-i “morcovul”.

Ori, cea de-a doua varianta, “batul”, muncim ca sa nu pierdem casa/masina/televizorul  la care am facut rate, excursia la care am platit deja avansul,… in general stilul de viata cu care suntem obisnuiti.

Asa  cum ziceam mai sus,  metoda morcov vs. bat  este o metoda invechita, care in unele cazuri da rezultate, iar in altele de cele mai multe ori, conform unor studii cat se poate de serioase, produce rezultate sub asteptari sau efecte contrare.

 

Cand functioneaza si cand da gres?

 

Banii si recompensele materiale, prin natura lor,  sunt  factori motivatori care focuseaza gandirea pe rezultat.

Fac asta, primesc x.  Nu fac asta, pierd y.

Mintea noastra, motivata fiind de banii, cauta tinta, o  vede , cauta drumul cel mai scurt catre ea, ocheste si trage.

Ce se intampla atunci cand tinta nu este vizbila si trebuie sa ne folosim creativitatea pentru a gasi  modalitatea prin care putem ajunge la ea ?

Il voi lasa pe Daniel Pink, autorul celebrei carti Drive. Ce anume ne motiveaza cu adevarat,  sa va povesteasca si sa va uimeasa cu ceea  ce stiu oamenii de stiinta si ce credem noi si marea majoritate a managerilor sau a proprietarilor de afaceri.

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=rrkrvAUbU9Y

Pentru varianta cu subtitrare in limba romana click aici.

Aveam de gand sa scriu un articol mai mare, dar avand in vedere cat de complex si de important este subiectul, am decis ca voi dedica  o serie de articole acestui subiect, la finalul carora sa stim, macar partial, raspunsul la intrebarea:  cum functioneaza mintea mea?

 

Uitati-va cu mare atentie la acest videoclip, apoi va invit sa comentam subiectul impreuna. 

 

Cu drag,

Paul Melinte

 

 

Daca ai prieteni despre care crezi ca ar vrea sa se imbarce  in fascinanta noastra calatorie prin cotloanele mintii umane, poti sa le dai de veste printr-un share & like.

Morcov sau bat? by
Dacă visezi să ai un business al tău și/sau să faci bani din pasiunea ta, abonează-te la robotul de messenger pentru a primi mesaje și sfaturi valoroase. (Te poți dezabona oricând)
Ok, mă abonez la robot!

Discussion

  1. Paul
  2. emanuela

Sunt curios: ai ceva de spus? :)

Share