Perfecționismul și Paralizia Alegerii: Motivele Pentru Care Stai Pe Loc De Atâta Vreme

Perfecționismul și Paralizia Alegerii

Acum mulți ani, mai exact prin noiembrie 2012, am început acest blog. Nu știam ce voi face exact cu el, dar știam că nu mai vreau să fac imobiliare, ci vreau să fac ceva mai „cool”, mai de viitor. Iar bloggingul și marketingul online cam asta îmi promiteau.

Aveam impresia că e un domeniu simplu și că în scurt timp voi începe să câștig destul de bine. În unele privințe am avut dreptate, în altele nu.

 

Cu ce am avut dreptate și cu ce nu acum  6 – 7 ani și ce poți învăța din asta?

Am avut dreptate că era ceva de viitor deoarece am reușit (după ceva vreme) să construiesc Tikaboo, companie ce activează în domeniul educației și care în ultimii trei ani a avut vânzări de peste 1,2 milioane de euro (din cărți și boardgames), având peste 80.000 de clienți.

Internetul este prezentul și viitorul comerțului.

Deci cumva visurile mele de atunci s-au îndeplinit sau sunt pe cale de a deveni realitate, dar nu a fost ușor, nici acum nu este, și nici nu s-a întâmplat așa de repede precum mă așteptam eu. Aici am greșit, căci am subestimat cât de greu îmi va fi și cât va trebui să cresc.

De ce nu s-a întâmplat mai repede?

Sunt mai multe motive? Dar astăzi vreau să-ți vorbesc de motivul care m-a costat 3 – 4 ani din viața și câteva zeci de mii de euro (asta ca să nu zic mai mult și să pară că exgerez).

Așa cum spune și titlul acel motiv este celebrul „perfecționism” cu care mulți se luptă.

Vezi tu, în 3 – 4 ani de zile cât am scris constant pe blog, eu nu am vândut, cu mici excepții de scurtă durată, produse/servicii proprii, ci doar ale altora prin afiliere.

Asta în condițiile în care am scris în acea perioadă peste 260 de articole ajungând la un punct în care aveam peste 50.000 de cititori/lună, și asta fără reclamă.

Nu a fost rău nici că am făcut afiliere, căci e o bună modalitate să înveți să vinzi online fără riscuri.

Dar știam că un produs propriu mi-ar putea aduce mult mai mulți bani decât afilierea deoarece în România nu prea sunt programe bune de afiliere, adică au comisioane foarte mic, gen 10% sau chiar mai puțin (tocmai de aceea vom lansa curând un program de afiliere pe produsele noastre mult mai generos generos).

Drept dovadă că aveam dreptate este ce s-a întâmplat când am început să construiesc Tiakboo alături de Florin Alexandru.

Dar sincer să fiu, degeaba știam ce am de făcut, căci nu avem curajul să vând nimic. Îmi era frică și indiferent ce începeam să fac, după o vreme renunțam deoarece nu eram mulțumit de rezultate și mă gândeam că sigur pot face ceva mai bun de atât  (ăsta este paradoxul alegerilor despre care voi vorbi mai jos la punctul #1).

Cu mintea și experiența de acum știu ce trebuia să fac (și ce voi face de aici înaine): un produs pe care să-l vând + content zilnic cât pot eu de util care să ma ajute să-mi întăresc și să-mi extind brandul personal.

Iar dacă ești antreprenor sau vrei să fii antreprenor, exact același lucru ți-l recomand și ție dacă vrei cu adevărat să ai un business sănătos și profitabil, și nu cauți doar o evadare din viața de acum sau poveștile frumoase, motivaționale, pe care le spun unii: nu lăsa să treaca nici măcar o zi fără a poduce content util pentru clienții tăi.

S-ar putea să nu vezi rezultatele imediat, dar în timp sigur apar, iar return-ul va fi unul extrordinar dacă ai puterea și voința necesare ca să faci munca fără să aștepți rezultatele imediat.

Gândește-te un pic la brandurile mari care indiferent de cum s-a schimbat lumea și marketingul, ele au rămas în picioare. De ce? Deoarece au avut un brand.

Să-ți dau un exemplu. Recent am lansat „Lasă Vrăjeala – De la automăgiri la visuri devenite realitate”, prima mea carte în format fizic, o carte prin care o să ajut sute de mii de oameni să lase vrăjeala și să construiască o afacere pornind de la ce îi pasionează.

În primele 24 de ore am vândut aproximativ 100 de cărți fără să bag un leu în reclamă, doar cu ajutorul brandului meu personal. Practic doar am pus poza de mai jos pe Facebook și am avut 390 de reacții și 15 distribuiri.

Nu e rău, dar eu mi-am propus să ajung la sute de mii de români, așă că 100 de cărți reprezintă doar o picătură într-un ocean. Dacă aș fi continuat să scriu pe blog, o oră pe zi, probabil că în acest moment aveam câteva sute de mii de cititori lunar și mi-ar fi fost ușor să îmi ating obiectivul.

Dar din păcate eu m-am oprit din scris, așa că în acest moment, până crește comunitatea, sunt dependent de recomandările cititorilor mulțumiți, de Facebook sau alte metode de advertising, pentru a-mi  atinge obiectivul de a ajuta sute de mii de români să lase vrăjeala și să facă ceva fain cu viața lor.

Compara asta cu un brand precum Nike care știe că indiferent ce rețea social media este populară, indiferent că oamenii se uită pe YouTube, ascultă podcasturi sau se uită la televizor, indiferent în ce direcție se duce cultura și advertisingul ei vor continua să vândă de miliarde de $ deoarece au un brand greu de clătinat. Spre asta cred că ar trebui să tindem și noi.

 

Astea fiind spuse, hai să vorbim și de perfecționism și de paralizia alegerilor. O să încerc să mă rezum la câteva idei esențiale deoarece sunt subiecte pe care le-am tratat și în carte și în plus uneori prea multă înformație strică.

 

 

Iata 3 lucuri pe care este esențial să le știi despre perfecționism și paralizia algerilor:

 

#1 Cu cât ai mai multe opțiuni din care poți alege, cu atât alegerea devine mai dificilă deoarece simți că orice ai alege, riști să nu faci alegerea cea mai bună. Așă că majoritatea se blochează și, de frică să nu piardă un pic, fac cea mai proastă alegere: aleg să nu aleagă nimic. Aceasta este paralizia alegerilor. Iar în antreprenoriat, în special pe zona de IMM-uri, se vede paralizia foarte bine prin faptul că NU oamenii cu cele mai multe idei fac de obicei afaceri, ci aceia care au doar câteva idei, dar cred în ele și în ei (de multe ori din ignoranță) suficient de mult cât să se pună pe treabă. Soluția? Învață să iei decizi mai bune și mai rapid, un aspect căruia i-am dedicat destul de mult spațiu în carte.

 

#2 Stabilește-ți termene stricte și strânse la care vei livra. Apoi livrează când ai promis indiferent că e gata sau nu. În felul acesta, vrei sau nu, perefecționistul din tine nu va mai avea ce comenta și nu te va mai ține pe loc la nesfârșit. La început probabil că nu vei livra la calitatea pe care ți-o dorești, dar pe termen lung înveți să devii mai eficient și mai decis astfel încât vei livra și repede și de calitate. Iar dacă ții atât de mult la perefecțiune, atunci trebuie să știi că singurul mod în care te poți aproporia de ea este livrând „o marfă” imperfectă de cât de multe ori poți. De ce? Pentru că fără practică și feedback-ul clientului care ți-a cumpărat produsul, nu poți evolua

 

#3 Conștientizează faptul că nu toate deciziile sunt la fel de importante, că majoritatea nu produc efecte ireversibile (cel puțin nu imediat). Conștientizează că e mult mai profitabil că deciziile mici să le iei rapid pentru a obține rezultate, pentru a învăța din victorii sau eșecuri și pentru a evita să consumi energie mentală prețioasă. Unul din motivele pentru care nu facem mai mai mult content este faptul că e dificil să decizi ce content să faci (și aici mă includ și pe mine). Dar ăsta este un motiv prostesc. Cât stai să te gândești dacă să scrii despre x sau y, ai putea să scrii despre ambele și să lași publicul să decidă care subiect este mai important pentru el, apoi să aprofundezi acel subiect.

 

Astea fiind spuse, te invit să lași vrăjeala și să faci din pasiunea ta un business profitabil și un stil de viață.

Iar dacă ai întrebări sau blocaje, sunt aici să te ajut.

 

Cu drag,

Paul Melinte

 

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

10 Comments

  1. Salut, Cosmin! Bine ai revenit pe blog. Sunt curios de unde ai văzut că scriu iar. 😀 În ceea ce privește monetizarea, acum nu mai e o problemă. Am cartea, am Inside Hero și restul produselor de la Tikaboo. Tu zici că nu vinzi nimic?

  2. Abia astept sa incepi programul de afiliere. Chiar m-ai facut curios.
    Eu credeam ca am ramas un dinozaur al bibliotecii, dar, dupa ce am inceput sa citesc cartea ta si am vazut de la ce ti se trage, dupa ce am aflat ca fratii Stefan au crescut in anticariat, si cam toti cei care au realizat ceva fara ajutorul statului sunt dependenti de lectura, pot sa afirm ca ‘ma uit in jur si prind curaj’. Blogul meu este https://bibliotecabunicului.wordpress.com
    si nu vand nimic pe bani.
    Am pus cateva linkuri de afiliat pentru a compensa o parte din costurile cartilor fizice.
    Mi-a placut ideea ta cu reteaua de socializare. Ma gandesc cum ar fi sa facem o campanie in care sa facem un zid de carti in jurul parlamentului.

    1. Salut! Mai durează un pic cu afilierea. 🙂 Da, iubesc cărțile și le datorez totul, așa că una din dorințeleme mele cele mai mari este să transmit această dragoste pentru cărți mai departe. Deci dacă tu ești un dinozaur, atunci și eu și mulți alții suntem la fel. Și pe mine m-a entuziasmat acea idee, dar realist vorbind cere multe resurse de timp, bani și energie pentru a o pune în practică. Dar, așa cum am făcut de multe ori, probabil că voi reveni la ea cândva. Iar ideea ta cu lanțul de cărți mi se pare ca ar putea fi un stunt genial, ceva gen stunt-ul cu autostrada. Doar că pentru a avea rezultate, cred că avem nevoie de campanii constante în care să promovăm cititul și educația. Un stunt, oricât de bine prinde, de unul singur nu poate schimba prea multe, dar cu siguranță schimbă ceva. Așa că… go do it. Și te sprijin cu tot ce pot!

  3. Multumesc 🙂 Chiar in faza asta sunt acum, coplesita de numarul de optiuni! Ceea ce este incredibil, de fapt, caci acum fix un an eram coplesita de lipsa lor :))) Probabil trebuie sa ma scutur si sa imi amintesc ca de fapt ceea ce mi se intampla acum, stresul inceperii unei afaceri, este o binecuvantare si sa ma bucur de fiecare moment!

  4. Ma bucur tare mult, cand dau peste oameni de o asemenea calitate…si eu sunt intr-un moment din ăla.. frica de acțiune …gândesti totul în cele mai mici detalii si pana la urma o lasi balta si zici ca nu e de tine…nu poti iesi din zona de confort..sper in cele din urma sa actionez…mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *