Tocmai ce am terminat de citit una dintre cartile pe care ar fi trebuit sa le citesc acum mult timp. Mai exact  cartea  lui Timothy FerrissSaptamana de lucru de 4 ore .

timothy-ferriss-4-ore-saptamana-de-lucru-1000x1000cumpara  noua editie, extinsa și adaugita

De ce zic ca trebuia sa citesc de mult timp aceasta carte ?

In primul rand datorita autorului. Eu sunt genul de persoana care invata mult prin modelare, iar in al doilea rand Tim Ferriss are un stil de viata pe care si eu mi-l doresc. Cine nu si-ar dori sa poata munci doar 4 ore pe saptamana cu aceleasi rezultate sau chiar mai bune ca pana acum, iar restul timpului sa si-l dedice hoinaritului prin lume si  pasiunilor ?

Tim Ferris vorbeste sase limbi straine, a fost subiectul unor articole din NewYork Times, National Geographic Traveler, Maxim, etc. Conduce din diferite locatii de pe glob cu acces la internet wireless o firma multinationala.

In Saptamana de lucru de 4 ore Tim  Ferriss descrie cu precizie principiile pe care le-a folosit si datorita carora a ajuns sa fie:

  • Luptator in arte martiale, care a pus la pamanat patru campioni mondiali.
  • Primul american din istorie detinator al Guiness world record in tango.
  • Lector invitat al universitatii Princeton la cursul de management individual.
  • Specialist in lingvistica aplicata in japoneza, chineza, germana si spaniola.
  • Cercetator in domeniul indexului glicemic.
  • Campion mondial de Kickboxing Chinezesc.
  • Dansator break-dance pentru MTV in Taiwan.
  • Consultant atletic pentru mai mult de 30 de detinatori de recorduri mondiale.
  • Actor in seriale de televiziune de succes in China si Hong Kong.
  • Prezentator tv in Thailanda si China.
  • Cercetator si activist in domeniul azilului politic.
  • Scafandru care se scufunda cu rechinii.
  • Motociclist care participa la curse.

Mi se pare uimitor ca un om poate avea atatea realizari in atatea domenii diferite.

Structurandu-si cartea sub forma acronimului DEAL, o formula in 4 pasi, Tim explica cum sa-ti creezi  un astfel de lifestyle.

 

Pasul I – D  care  vine de la definire.

In acest prim pas Tim Ferriss introduce principiul de “Noii   Bogatasi“, cei care se bucura de viata si libertate  acum  si face o comparatie cu  “Amanatii” cei care isi amana toate placerile pentru sfarsitul vietii sau pentru atunci cand vor fi suficient de bogati.

Am fost surprins sa aflu ca pentru a avea stilul de viata al unui  milionar, nu este nevoie sa fii milionar. Este nevoie doar sa stii sa “invingi jocul, nu sa-l joci” sau cu alte cuvinte sa provoci Status Quo.

Tot in acest capitol am invatat despre: productivitate, venit relativ vs. venit absolut, stres si eustres, otimism, pesimism, cum sa treci peste frica si multe alte lucruri, toate menite sa te  determine sa-ti schimbi felul in care gandesti si implicit stilul de viata.

Practica acest prim pas reprezinta asa cum spune autorul “reteta de design al stilului de viata“.

 

Pasul II – E care vine de la eliminare

Less is more

Acest pas 2 incepe cu o recomandare referitoare la time management: “Uita de tot”.

Sfatul autorului este sa renuntam la incercarea de a ne ocupa fiecare secunda si sa ne concentram mai mult pe productivitate, mai exact, sa obtinem mai mult facand mai putin si eliminand  lucrurile lipsite de importanta.

Secretul productivitatii consta in  eliminare.

In acest sens Tim ne va explica diferenta dintre eficacite si eficienta, ne va explica  cum se face o prioritizare folosind  principiul Pareto ( regula 80/20).  Aflam deasemnea despre  legea lui Parkinson care spune ca vom creste productivitatea si vom elimina lucrurile inutile  daca vom acorda  un timp mai scurt rezolvarii unei sarcini.

Tot in acest pas 2 este prezentata importanta unei “diete cu putine informatii”  intr-o lumea in care cantitatea tot mai mare de informatii, ce ne bombardeaza  zilnic, ne mananca tot timpul. Deasemenea daca vrei sa afli raspunsul la intrebarea: “cum sa spui nu ?” si sa scapi de “irositorii de timp”  iti recomand capitolul 7.

Asadar acest pas este menit sa ofere primul ingredient al vietii de lux : timpul.

 

Pasul III – A care vine de la automatizare

Automatizare inseamna sa-ti creezi un pilot automat care sa poata conduce afacerea ta fara ajutorul tau.

Instrumentul principal  propus de Tim Ferriss in vederea automatizarii este outsourcing-ul care are dedicat un intreg capitol, capitol in care gasim explicat outsourcing-ul de la a la z, cu numeroase exemple si informatii detaliate.

Tot la automatizare Tim vine cu numeroase studii de caz ale unor afaceri pe internet, cu numeroase resurse ( linkuri ) pe care le pot folosi cei care vor vrea sa faca o afacere pe internet ( si nu numai ), plus  numeroase  notiuni  de marketing.

Asadar prin procesul automatizarii, obtinem al doilea ingredient al vietii de lux: venitul.

 

Pasul IV – L care vine de la libertate

 

Cand vorbeste de libertate Tim Ferriss se refera la libertatea de miscare. Libertatea pentru el, nu inseamna sa calatoresti pe bani putini, desi are multe sfaturi care fac posibil acest lucru. Libertatea inseamna sa fii liber sa traiesti unde vrei, atunci cand vrei.

“Vechii bogatasi, clasa inalta de odinioara, cu castele, lavaliere si catei irascibili cuibariti in poala, sunt caracterizati de ideea de stabilitate intr-un singur loc”

Aceasta imobilitate astazi devine o caracteristica a clasei de mijloc, iar noii bogatasi tind spre o mobilitate din ce in ce mai mare, aceasta mobilitate fiind uneori mai importanta decat banii.

Pe scurt in acest capitol vei invata despre miniretrageri o alternativa mai buna la obisnuitele vacante si cum sa capeti mai multa mobilitate ( al treilea ingredient al vietii de lux) indiferent daca esti patron sau angajat.

In afara de cele scrise de mine, sunt multe alte lucruri care pot fi spuse despre aceasta carte, dar cel mai important este ca “Saptamana de lucru de 4 ore”  este o carte care, daca nu va deveni realitate, iti va schimba cu siguranta, macar un pic, modul in care gandesti.

Iti recomand si  blogul lui Tim Ferriss, iar cartea o poti o poti cumpara de aici in noua editie, extinsa și adaugita.

Cu drag,

Paul Melinte

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

13 Comments

  1. Si eu am citit cartea tot in perioada asta, prin Martie.. e foarte buna. Si m-a ajutat sa inteleg un lucru de baza, daca vrei sa ajungi bogat si sa iti dezvolti o afacere, nu trebuie sa bagi bani, sa gandesti in ce sa investesti si tot din astea ci sa incepi prin citit de carti, cat de mult ai vrea sa negi tot cartile te ridica 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *