Oare Si Tu Suferi De Aceasta Boala Fara Sa Stii?

 

Mai auzisem eu candva ca exista o carte  in care se demonstreaza faptul ca internetul schimba modul in care creierele noastre functioneaza ( si nu neaparat in bine ), dar pana azi nu am dat prea mare atentie acestui subiect ( probabil ca mi-a fost frica sa o fac  ). Insa acum trebuie sa recunosc ca, vreau nu vreau, sunt nevoit sa o fac.

Dar pana sa iti povestesc de ce sunt nevoit sa fac, vreau sa-ti spun ca autorul cartii  se numeste Nicholas Carr, iar cartea se cheama “Superficialii“.

 

boala, multitasking, deficit de atentiesursa fotolicenta

Ce ma determina sa vorbesc despre aceasta carte si care este legatura cu boala de care spuneam in titlul articolului?

 

De mai bine de un an de zile eu imi petrec aproape toate zilele in fata calculatorului.  Sper sa nu ma insel, dar cred ca 12 ore pe zi tot stau in medie  in fata calculatorului. Dar sunt zile in care cred ca depasesc lejer de 14 ore, iar cand nu sunt la calculator verific mailul de pe telefon sau Facebook-ul din sfert in sfert de ora ( sau chiar mai des ).

Sincer sa fiu nici nu am cunoscut pana acum pe cineva care sa fie atat de obsedat de ce se intampla pe internet asa cum sunt eu.

Spuneam si in articolul anterior ca  sunt atat de multi stimuli ( Facebook, emailuri, bloguri, etc ) incat senzatia mea zilnica este de coplesire, iar acest lucru a inceput sa-mi afecteze destul de puternic comportamentul, productivitatea si chiar fericirea.

Cu atat de multi stimuli imi vine greu sa-mi pastrez concentrarea mai mult de cateva minute asupra unei  singure activitati atunci cand sunt in fata calculatorului.

Ba mai mult am observat ca am inceput sa evit puternic lucrurile care stiu ca imi vor lua mult timp, iar comportamentul asta imi afecteaza productivitatea si ma streseaza foarte foarte tare.

Datorita timpului petrecut pe internet citind sute de articole de la cei mai buni experti am ajuns sa stiu o gramada de lucruri despre marketing si business, iar daca le-as pune macar  jumatate in practica sunt ferm convins ca as castiga foarte multi bani.  Dar din pacate constat ca imi vine foarte greu sa fac asta deoarece pur si simplu nu ma mai pot concetra suficient de bine  si aleg inconstient  sa fac doar lucruri care stiu ca nu imi vor lua mult timp. Asa se face ca ajung  sa  aman la nesfarsit activitatile care stiu ca imi vor lua timp.

Chiar in timp ce scriu acest articol, desi n-am scris nici macar douazeci de randuri simt o nevoie dureroasa sa ies un pic si sa vad ce se intampla pe Facebook si/sau  daca am mai primit vreun email. Asta in conditiile in care am facut lucrul asta inainte sa ma apuc de scris.

Probabil ca vei gandi ce descriu eu aici seamana cu o boala. Ei bine si eu ma gandesc la fel si cred ca am aflat ce o provoaca.

 

Dar iata ce spune si Nicholas Carr, omul de care ti-am pomenit  mai devreme:

 

Cândva prin 2007, un şarpe de îndoială s-a strecurat târâş în info-paradisul meu. Am început să bag de seamă că internetul exercita asupra mea o influenţă mult mai puternică şi mai complexă decât o făcuse vreodată vechiul meu PC. Nu era doar faptul că stăteam atât de mult timp cu ochii ațintiți la un monitor. Nu era doar faptul că atât de multe dintre obiceiurile şi rutinele mele se schimbau pe măsură ce deveneam tot mai deprins cu, şi tot mai dependent de, site-urile şi serviciile de pe net. Chiar felul în care funcţiona creierul meu părea să se schimbe.

Atunci a început să mă preocupe incapacitatea mea de-a da atenţie unui lucru mai mult de câteva minute. La început am socotit că problema era un simptom de atrofiere a minţii la vârsta mijlocie. Însă creierul meu, mi-am dat seama, nu doar o lua razna. Era flămând. Cerea să fie hrănit aşa cum îl hrănea internetul – şi cu cât înghiţea mai multă hrană, cu atât foamea sporea. Chiar şi atunci când nu eram lângă un computer, tânjeam să-mi verific mailul, să dau clic pe diverse linkuri, să fac ceva googling. Voiam să fiu conectat.

 

Incredibil! Omul asta are exact aceleasi simptome ca si mine, deci e clar pentru mine ca este un fel de boala.

Se pare ca internetul cu nenumaratele sale linkuri, imagini, informatii, etc. produce in creierul nostru niste schimbari care determina reducerea capacitatii de a ne concentra, iar asta ne poate influenta negativ multe din aspectele vietii de zi cu zi.

Inca nu am citit cartea lui Nicholas Carr, dar am inteles din articolul in care am ( re )aflat  despre ea ca cel mai bun leac la aceasta boala este cititul cartilor. Se pare ca pe langa avantajele pe care cartile ( si autoeducatia in general ) ti le aduc, cititul cartilor este cel mai eficient  antrenament pentru atentia noastra si ne ajuta sa eliminam multitaskingul. Acum… eu oricum citeam, dar in 2014 spre rusinea mea am redus un pic ritmul cartilor citite si m-am concentrat mai multe pe  articole, iar asta s-a vazut in evolutia acestei boli.

Asa ca in 2015 cea mai mare provocarea a mea va fi sa-mi recapat capacitatea de concentrare, iar pentru asta promit acum si aici ca in 2015  voi citi o carte noua in fiecare saptamana, iar ca dovada ca am facut asta la sfarsitul saptamanii ( sambata dimineata ) voi posta un articol despre acea carte.

Acum citesc “Inteligenta emotionala” a lui Goleman, dar dupa ce o voi termina voi cumpara si voi citi “Superficialii“.

Abia astept sa inteleg mai bine ce mi se intampla!  Dar pana atunci te rog sa-mi lasi mai jos un comentariu si sa-mi spui daca ai remarcat la tine sau la altcineva simptome asemanatoare.

 

 Update: Am citit cartea. Gasesti aici concluziile.

 

Cu drag,

Paul Melinte

P.S. Ironic este ca Mark Zuckerber ( fondatorul Facebook ) a anuntat ca anul acesta provocarea lui este sa citeasca cate o carte la fiecare doua saptamani. Spun ca este ironic deoarece, din ce am observat eu, Facebook este mediul care imi agraveaza cel mai mult aceasta boala.

 

Oare Si Tu Suferi De Aceasta Boala Fara Sa Stii? by
Dacă visezi să ai un business al tău și/sau să faci bani din pasiunea ta, abonează-te la robotul de messenger pentru a primi mesaje și sfaturi valoroase. (Te poți dezabona oricând)
Ok, mă abonez la robot!

Discussion

  • Paul Laurentiu Melinte
 1. luminita
  • Paul Laurentiu Melinte
  • Paul Laurentiu Melinte
  • Paul Laurentiu Melinte
 2. Gianina
  • Paul Laurentiu Melinte
 3. elena
  • Paul Laurentiu Melinte
  • Paul Laurentiu Melinte
 4. Ecaterina
  • Paul Laurentiu Melinte
  • Paul Laurentiu Melinte
 5. Maria
  • Paul Laurentiu Melinte
  • Paul Laurentiu Melinte
 6. Oana Astilean
  • Paul Laurentiu Melinte
 7. Alexandru
 8. Poli V
  • Paul Laurentiu Melinte
 9. ion
  • Paul Laurentiu Melinte
  • Paul Laurentiu Melinte
 10. Elena
  • Paul Laurentiu Melinte
  • Paul Laurentiu Melinte

Sunt curios: ai ceva de spus? :)

Share