Ce m-a învățat traseul Pietrele lui Solomon – Poiana Brașov despre marketing, manipulare, copywriting și antreprenoriat

Acum 2 săptămâni am fost să vedem pietrele lui Solomon din Brașov, căci tot citisem pe internet că este un loc foarte frumos de unde încep mai multe trasee, inclusiv unul ușor spre Poiana Brașov.

Am lăsat mașina în parcare și cum ne uitam noi pe indicatoare, ne-a abordat o femeie care ne-a spus că traseul spre Poiană e foarte frumos și nu durează cât scrie acolo (cred că era o oră și jumătate sau două), ci maxim o oră.

Ne-a spus că ea îl face des și că noi, fiind tineri, sigur nu vom face mai mult de o oră. Practic ne-a „vândut” ideea de a face acel traseu. Sau mai bine zis ne-a amplificat dorința, căci deja intenționam să facem asta.

Așa că ieri dimineață ne-am  uitat pe vreme, am văzut că până pe la ora 14:00 nu sunt șanse de ploaie și ne-am făcut socoteala că avem timp să mergem și la Decathlon, ca apoi la 11:30 să plecăm pe traseu.

Evident că nu ne-am încadrat perfect, dar la 12:00 plecam spre Poiana.

Întradevăr, traseul este destul de ușor, deși te solicită un pic dacă nu ai o condiție fizică destul de bună.

Problema însă este alta, nu că am transpirat un pic: e adevărat că nici noi nu ne-am grăbit, dar am ajuns în Poiană abia pe la 13:45.

Deci acea ora s-a transformat (în cazul nostru) în aproape 2 ore la dus și o oră și un pic la întoarcere. Noroc că ploaia început abia când am ajuns la mașină și că au fost doar câțiva stropi.

Întrebarea este: se putea parcurge traseul și într-o oră?

Sunt convins că da. Dar la fel de convins sunt că majoritatea nu îl parcurgeau mai repede ca noi deoarece erau mulți oameni pe traseu, dar în afară de biciclete, nu ne-a depășit decât o singură persoană. Am avut, așadar, un ritm mediu de mers.

Lecții luate din această întâmplare?

Lecția #1: Toți marketerii/vânzătorii exagerează – măcar un pic, măcar din când în când.

Atunci când vrem foarte tare să vindem ceva (produs, idee, serviciu, traseu etc.), tindem să exagerăm cu toții. Sunt convins că ai văzut și tu asta de nenumărate ori. Poate chiar ai făcut-o, căci e ceva natural.

Îmi aduc aminte o întâmplare asemănătoare la castelul din Râșnov. Eram acolo fără mașină și un domn mai în vârstă ne-a zis să mergem la peștera Valea Cetății.

„Faceți cel mult 15 minute și e ușor!”, a zis el.

Eram destul de obosiți cu toții, dar dacă un om în vârstă a zis că eu ușor, nu puteam rata peștera pentru „doar 15 minute” de mers. Nu? 🙂

Evident că am ajuns acolo gâfâind și cine cunoaște locul știe că doar din parcare și până la peșteră faci cam 15 minute și nu e chiar o plimbare ușoară, căci urci un pic. 🙂

Lecția #2: De multe ori merită „să cumperi”, chiar dacă ești conștient că „marketerul” exagerează.

Chiar dacă nu a fost așa ușor cum credeam, nu ne-a părut rău nici că am fost în Poiană și nici la Peșteră. Ba din contră. Am fost tare bucuros și pot să zic că în situații de genul parcă aș prefera să fiu un pic „mințit” că să trec peste lene.

Dar aș pune pariu că nu sunt singurul căruia uneori îi place să fie mințit, iar asta mă duce cu gândul la următoarea lecție.

Lecția #3: Ești mai ușor de convins/”mințit” atunci când îți dorești ceva cu adevărat.

Dacă produsul nu este atractiv (pentru el), poți exagera cât vrei.  Cel mai probabil potențialul „client” nu va acționa.

Dar dacă exagerările vânzătorului dau potențialului client speranța că poate obține ce își dorește fără efort (sau cu un efort mai mic), atunci aceste este mult mai dispus să se convingă singur să cumpere și va căuta și alte argumente pe care să-și sprijine decizia deja luată. Dacă îl ajuți să le găsească, vei fi eroul său și va cumpără.

Acestea au fost cele trei lecții pe care le-am învățat din plimbarea mea de ieri și de multe ori cam ăsta este marketingul care se practică.

În același timp, pe aceleași principii se bazează și manipularea. Ce face diferența dintre cele două? Eu cred că intenția.

În timp ce marketerul crede sincer că te va ajuta (sau te-ar putea ajuta) să iei o decizie bună, manipulatorul se gândește doar la profitul său.

Din păcate ambii ți-ar putea face rău, chiar dacă primul fără voia sa.

Și când spun asta mă uit în special la piața de produse educaționale menite să-ți facă viața mai bună:

 • cărți de dezvoltare personală ce dețin „adevărul”;
 • cursuri de marketing sau antreprenoriat ce te vor pune în sfârșit pe drumul cel bun și îți vor da acea afacere sau acel sistem „la cheie” pe care le-ai tot căutat;
 • cursuri ce te vor ajuta să-ți faci o carieră frumoasă chiar dacă nu ai cine știe ce abilități și nici prea mult chef de muncă;
 • programe din care vei învăța cum să slăbești 10 kg în doar o lună mâncând tot ce vrei;
 • coaching sau terapie care rezolvă orice problemă;
 • strategie de marketing beton la doar câteva sute de euro/lună;
 • site-uri funcționale cu doar 200 de euro.

Și tot așa mai departe. Pentru unii, promisiunile s-ar putea dovedi adevărate. Pentru cei mai mulți… probabil că nu.

Și aici vine dilema…

Cum faci să-ți vinzi produsul în care chiar crezi, dar fără să induci lumea în eroare și fără să exagerezi?

Ai putea spune adevărul? Ai putea! Ar mai cumpăra oamenii? Poate. Dacă o faci bine.

De ceva vreme mă tot frământă acest aspect, căci știu că și eu, că și ceilalți marketeri, am exagerat de multe ori, dar nu voiam să(mi) recunosc asta.

Nu zic că e ușor să vinzi fără să exagerezi DELOC, poate că o voi mai face, dar știu că dacă e bine folosită sinceritatea poate vinde.

Așa că am decis două lucruri:

 1. Să-mi curăț marketingul de exagerări și să fac din sinceritatea o „metodă” de promovare cel puțin la fel de puternică;
 2. Să îi învăț și pe alții cum să facă asta începând cu ediția următoare din „Picasso Copywriting”.

Dacă eși interesat să faci asta, evident că te invit în curs. Doar nu am scris ditamai textul fără motiv?! 🙂  Dar nu înainte de a-ți spune câteva lucruri:

 1. Deși suntem la ediția #13 și am făcut îmbunătățiri constante, cursul nu este perfect. Spre exemplu tot mai găsesc câte un typos prin texte, idei noi pe care aș vrea să le introduc sau schimbări de teme/structură.

Dar va fi din ce în ce mai bun și indiferent când îl faci, vei avea acces la ultima variantă a cursului (chiar dacă prețul acestuia va crește pe viitor).

 1. Promisiunea cursului este că fie îți dublează vânzările și/sau profitul (dacă ai ai o afacere sau promovez deja ceva), fie te ajută să-ți faci o carieră în copywriting/marketing.  

Pentru unii știu că această promisiune a fost reală. Nu am făcut o statistică, dar știu din conversații și recenzii că unii cursanți și-au crescut profiturile/vânzările chiar mai mult decât am promis noi și mulți s-au angajat/au găsit clienți chiar în timpul cursului sau imediat după. Chiar și eu am angajat colegi din curs, fără experiență anterioară și chiar foarte tineri (16 – 17 ani).

Dar am și câteva amendamente la această promisiune:

 • Copywritingul nu este vreo baghetă magică ce te va ajuta să vinzi orice produs, oricui și în orice condiții. Vânzarea ține și de produs, ofertă, timing, brand, concurență, advertising etc.

  Ca pe munte! Unii vor face traseul în două ore în loc de una, alții nici măcar nu îl vor duce la final, unora o să le placă foarte mult, alții ar putea considera că nu a meritat efortul. Unii au condiție fizică bună, experiență, echipament adecvat și energie, alții nu.
 • Deși eu unul consider că nu e mare inginerie să scrii copy, unora li se pare dificil deoarece: nu sunt destul de creativi, nu reușesc să fie suficient de empatici, nu înțeleg natura umană, nu reușesc în general să se exprime bine în scris etc.

  Deci nu oricine poate să devină copywriter. La fel ca în orice altă meserie.
 • Dacă faci cursul pentru a face o carieră în marketing/copywriting, trebuie să știi că nu îți pune nimeni în brațe clienții. Trebuie să aplici la joburi, să faci tot ce poți pentru a-ți construi un portofoliu, să înveți în continuare, să-ți faci un nume etc. Cu alte cuvinte să dai din coate.

Singura „carieră” ușor de construit e cea pe care nu și-o dorește nimeni.

 1. În acest moment cursul este 1500 de lei și mi-aș dori să-i cresc prețul treptat până ajungem la 4500 de lei. Dar nu cred că face atât. Cum e cursul acum, poate l-aș putea vinde cu 2000 –  2500 de lei. Dar dacă îl pun la prețul ăsta, puțini probabil că vor simți că au primit mai mult decât au plătit și ăsta este un lucru la care țin.

În concluzie…

Dacă ești antreprenor,  crezi că ai un produs bun și crezi că ai putea învăța să scrii texte care fac vânzări (chiar fără să exagerezi), e posibil să nu regreți investiția în „Picasso Copywriting„.

Dacă ai totuși dubii, mai ales în ceea ce privește calitatea cursului sau capacitatea ta de a scrie, ai 2 săptămâni în care poți testa cursul și să vezi dacă este pentru tine. În timpul ăsta primești o grămadă de informație și testezi practic cursul deoarece scrii mai multe reclame la care primești feedback de la mentori și colegi.

Dacă nu ești mulțumit, primești banii înapoi. Și sincer să fiu, cam unul sau doi oameni din cincizeci ajung la concluzia asta.

Dacă lucrezi sau vrei să lucrezi în marketing și crezi că ai putea învăța să scrii texte care fac vânzări (chiar fără să exagerezi), acest curs poate fi un start bun.

Nu o să-ți zic că e cel mai bun, că nu le-am testat pe toate. Dar cred că e cel mai vândut curs de copywriting din România. Spune și asta câte ceva. Nu? 🙂

În el te învățăm copywriting, un pic de digital marketing, dar îți dăm și ceva idei despre cum ai putea să-ți găsești clienți. Sau poate te luăm în echipa noastră dacă ești foarte foarte bun. Cine știe? 🙂

Distribuie articolul:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Intră în comunitate

Abonează-te la Newsletter

Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

Despre autor:

Dacă ar fi să mă definesc prin activitatea mea zilnică, aș zice că sunt antreprenor și digital marketer, iar în timpul liber creator de conținut educațional. 

Iată câteva din realizările cu care mă mândresc

 • sunt creatorul „Picasso Copywriting” – probabil cel mai vândut curs de copywriting din România –  prin intermediul căruia ajut antreprenorii să vândă mai bine, dar și persoanele aflate în căutare unei cariere mai bune să învețe o abilitate bine plătită;
 • autorul cărții „Lasă Vrăjeală – De la autoamăgiri la visuri devenite realitate – bestseller cu +14.000 de exemplare vândute;
 • co-fondator Tikaboo – o afacere socială care a ajutat sute de mii de familii;
 • fondator Digitality Hub – agenție de marketing digital și în curând un hub virtual destinat antreprenorilor și freelancerilor care vor să profite de tehnologii precum inteligența artificială, RPA sau blockchain;
 • am generat vânzări de +4 milioane de euro pentru afacerile de mai sus și peste 150.000 de clienți.

De-a lungul timpului am dat mai multe interviuri, inclusiv în reviste precum Forbes, am creat un blog citit lunar de zeci de mii de oameni și am fost printre primii români care au creat conținut educațional pe Tik Tok.

Dacă vrei să înveți mai multe despre cum să vinzi online, cum să construiești o afacere solidă sau cum să devii un antreprenor mai bun și mai fericit, te invit să-mi dai un follow pe rețele sociale și să te abonezi la newsletterul meu. 

Urmărește-mă pe social media

Cele mai populare

Articole asemănătoare

Cum găsești ideea de 1 milion $ (pasul #1)

Vrei să faci o afacere și nu știi cu ce sau de unde să începi? Înscrie-te la webinarul pe care îl țin miercuri, după Paște, și o să-ți spun pas cu pas ce ai de făcut. Dar până atunci vreau să-ți dau ce ți-am promis în titlul acestui articol, adică cel mai simplu mod pentru a găsi ideea care îți va băga în buzunar 1

Și acum… ce facem?!

În urmă cu doi ani, când a început pandemia, eram la Roma în vacanță și mi se părea că totul este atât de îndepărtat și trecător, încât nu merită să mă îngrijorez prea tare.  Evident că am greșit grav. M-am repliat/adaptat și până la urmă totul a fost bine.  Dar, uitându-mă în urmă, îmi dau seama că, dacă aș fi fost un pic mai matur,

Cum să-ți găsești super clienți, fără să plătești 1 leu, folosind Facebook!

Una din principalele întrebări pe care le primesc de la cei care vor să se înscrie în „Picasso Copywriting” și să înceapă o carieră în acest domeniu, este următoarea:  „Cum îmi găsesc clienți după ce fac cursul?” Azi vreau să-ți dau cea mai simplă metodă. În plus este și gratuită și o poți folosi pentru a găsi aproape orice tip de client, nu doar pentru

6 Metode Prin Care Să Scrii Reclame Pe Facebook Mai Persuasive!

Reclamele pe Facebook au fost și rămân una dintre cele mai bune modalități de a încuraja clienții să cumpere produsele tale.  Cu tehnicile potrivite, poți inspira cititorii să relaționeze cu brandul tău, să interacționeze cu ceea ce postezi, să facă o achiziție directă sau… mai bine: să facă mai multe! Însă, există un lucru vital de reținut: nu toate reclamele sunt egale.  Două reclame care