Cum găsești ideea de 1 milion $ (pasul #1)

Vrei să faci o afacere și nu știi cu ce sau de unde să începi?

Înscrie-te la webinarul pe care îl țin miercuri, după Paște, și o să-ți spun pas cu pas ce ai de făcut.

Dar până atunci vreau să-ți dau ce ți-am promis în titlul acestui articol, adică cel mai simplu mod pentru a găsi ideea care îți va băga în buzunar 1 milion de $ sau mai mult. 

Cum găsești ideea de 1 milion $ (pasul #1)

Caută o piață cu un TAM (adică „piață totală adresabilă”) de: 

 • minim 2 milioane de euro, dacă este o piață locală;
 • +10 milioane de euro dacă este o piață națională;
 • minim 1 miliard dacă este o piață globală. 

*Aceste cifre nu-s bătute în cuie. Sunt doar niște estimări ca să poți înțelege cum să-ți faci calculele.

Ce este TAM-ul sau piața totală adresabilă? 

Simplu spus, tam-ul este numărul de clienți dintr-o piață specifică înmulțit cu valoarea medie anuală per client. 

Cum afli TAM-ul? 

Cel mai simplu mod, deși nu este cel mai exact, este să dai un search pe Google după TAM + industrie? 

Problema este că în multe piețe, mai ales cele naționale, nu o să găsești prea multe statistici. 

Nu mai vorbesc de piețe locale. 

Și când zic piețe locale mă refer, de exemplu, la piața saloanelor de înfrumusețare din Brașov sau a atelierelor auto din x oraș. 

Ce poți face, în schimb, este să:

 1.  iei cele mai importante 30 de companii (sau câte sunt relevante în industrie);
 2. le cauți cifra de afaceri;
 3. faci un total cu aceste cifre și apoi mai adaugi 10% la total.

Iar ăla este (cu aproximație) TAM-ul pieței tale. 

Pentru a vede exact care este cifra de afaceri a fiecărei companii dintr-o piață anume, eu recomand platforma termene.ro unde poți căuta companiile după cod-ul CAEN. 

Avantajul acestei metode este că afli atât tam-ul, cât și cine și ce cotă de piață deține, o informație foarte importantă atunci când faci un research. 

Odată ce știi TAM-ul pieței în care te gândești să activezi, trebuie să-ți faci niște calcule ca să vezi care este cota de piață pe care o poți lua. 

Dacă este o piață locală și crezi că ești foarte bun sau concurența foarte slabă (cantitativ și calitativ), poți să țintești undeva la 50% cotă de piață. 

Dacă piața este de 2 milioane, tu vei avea 1 milion venit/an. 

Dacă vrei să bagi 1 milion în buzunare, nu doar să încasezi 1 milion, atunci fie piață trebuie să fie mai mare, fie cota de piață. 

În ambele cazuri nu uita și de marja de profit deoarece poți avea 1,2 milioane cifră de afaceri și profit 1 milion sau poți fi nevoit să faci 10 milioane pentru același profit. 

Dacă piața este națională, atunci și un 10% cotă de piață este ok.

10% dintr-o piață de 10 milioane = venituri anuale de 1 milion. După care calculele se fac la fel ca mai sus. 

Și aici poți atinge cote de piață mai mari dacă ești foarte bun sau ai o competiție mică și/sau slabă. Și atunci nu mai vorbim doar despre 1 milion. 

Dacă piața este globală, atunci ai nevoie doar de 0,1% din piață pentru a face 1 milion $. 

O fi greu sau o fi ușor să iei 0,1% dintr-o piață globală?! Depinde de mulți factori precum maturitatea pieței. Câteva lucruri sunt însă certe. 

 1. Cu cât piața este mai mare, cu atât va crea mai mulți milionari sau chiar miliardari; 
 2. Cu cât intri mai devreme în piață, cu atât îți este mai ușor;

Totuși, din observațiile mele, de multe ori  faci mai mulți bani și mai ușor cu 5% cotă de piață într-o piață mare, decât ai face cu 50% dintr-o piață mică. 

Motivele sunt numeroase, dar aș zice ca acestea sunt principalele: 

 1. Costul de achiziție/client este mai mic deoarece piață mare înseamnă grad de sofisticare mare, adică nu-i poate mulțumi pe toți și nu la nesfârșit. 

Deci este mereu loc pentru un nou venit care are un produs mai bun, mai ieftin, mai scump sau diferit de ce este pe piață. 

 1. Într-o piață mare, de multe ori este loc și pentru produse/servicii premium cu marjă de profit mult mai mare. 

În concluzie, după mine cea mai simplă metodă prin care poți găsi ideea de 1 milion de $ este să găsești o piață mare, de preferat în creștere, în care este mereu loc pentru începători și în care să poți vinde produse și servicii cu valoarea adăugată mare. 

Iar dacă îți este greu să găsești o astfel de piață, hai la webinarul de miercuri – 27 aprilie – ora 19:00.

O să-ți dau în acest webinar cel puțin o piață bună în care poți începe o afacere de 1 mil. $/an  + plus mai multe informații despre cum să găsești și tu astfel de piețe.

Intră aici și înscrie-te la webinar:

https://paulmelinte.com/workshop-afacere-de-la-zero/

P.S. Azi am scris doar despre pasul #1 din acest proces. Stai pe aproape, căci în următorul articol vine și pasul #2. Fără el degeaba ai cea mai bună idee, în cea mai bună piață, căci sigur nu o să se lege nimic.

Distribuie articolul:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Intră în comunitate

Abonează-te la Newsletter

Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

Despre autor:

Dacă ar fi să mă definesc prin activitatea mea zilnică, aș zice că sunt antreprenor și digital marketer, iar în timpul liber creator de conținut educațional. 

Iată câteva din realizările cu care mă mândresc

 • sunt creatorul „Picasso Copywriting” – probabil cel mai vândut curs de copywriting din România –  prin intermediul căruia ajut antreprenorii să vândă mai bine, dar și persoanele aflate în căutare unei cariere mai bune să învețe o abilitate bine plătită;
 • autorul cărții „Lasă Vrăjeală – De la autoamăgiri la visuri devenite realitate – bestseller cu +14.000 de exemplare vândute;
 • co-fondator Tikaboo – o afacere socială care a ajutat sute de mii de familii;
 • fondator Digitality Hub – agenție de marketing digital și în curând un hub virtual destinat antreprenorilor și freelancerilor care vor să profite de tehnologii precum inteligența artificială, RPA sau blockchain;
 • am generat vânzări de +4 milioane de euro pentru afacerile de mai sus și peste 150.000 de clienți.

De-a lungul timpului am dat mai multe interviuri, inclusiv în reviste precum Forbes, am creat un blog citit lunar de zeci de mii de oameni și am fost printre primii români care au creat conținut educațional pe Tik Tok.

Dacă vrei să înveți mai multe despre cum să vinzi online, cum să construiești o afacere solidă sau cum să devii un antreprenor mai bun și mai fericit, te invit să-mi dai un follow pe rețele sociale și să te abonezi la newsletterul meu. 

Urmărește-mă pe social media

Cele mai populare

Articole asemănătoare

Cum am ajuns la 20.000 de euro / lună (profit)

Salut! Aseara stăteam de vorbă cu cineva și a venit vorba despre alergare. Așa că am avut ocazia să mă laud cu un lucru pe care puțini îl știu: sunt și eu fost maratonist, deși poate că nu pare. :)) E adevărat că am alergat o singură dată 42 de km – pe 7 octombrie 2013, adică în urmă cu 9 ani. Dar am învățat

Cum găsești ideea de 1 milion $ (pasul #1)

Vrei să faci o afacere și nu știi cu ce sau de unde să începi? Înscrie-te la webinarul pe care îl țin miercuri, după Paște, și o să-ți spun pas cu pas ce ai de făcut. Dar până atunci vreau să-ți dau ce ți-am promis în titlul acestui articol, adică cel mai simplu mod pentru a găsi ideea care îți va băga în buzunar 1

Și acum… ce facem?!

În urmă cu doi ani, când a început pandemia, eram la Roma în vacanță și mi se părea că totul este atât de îndepărtat și trecător, încât nu merită să mă îngrijorez prea tare.  Evident că am greșit grav. M-am repliat/adaptat și până la urmă totul a fost bine.  Dar, uitându-mă în urmă, îmi dau seama că, dacă aș fi fost un pic mai matur,

Cum să-ți găsești super clienți, fără să plătești 1 leu, folosind Facebook!

Una din principalele întrebări pe care le primesc de la cei care vor să se înscrie în „Picasso Copywriting” și să înceapă o carieră în acest domeniu, este următoarea:  „Cum îmi găsesc clienți după ce fac cursul?” Azi vreau să-ți dau cea mai simplă metodă. În plus este și gratuită și o poți folosi pentru a găsi aproape orice tip de client, nu doar pentru