Succesul Durabil Nu Se Construieste Din Solutii Prefabricate!

bloc din placi

 

De ce crezi ca  citesc oamenii carti si bloguri de genul celui pe care eu scriu?

Si daca tot suntem la intrebare asta, tu de ce o faci?

 

Doar din placere?  Din intamplare sau fara un motiv anume?

Poate ca si astea sunt printre motive, dar majoritatea oamenilor cred ca fac asta deoarece au diverse nevoi si dorinte si spera ca citind sa invete cum sa si le rezolve. Si majoritatea dintre noi, probabail ca isi doresc ca aceste solutii sa fie simple si rapide. Un fel de solutii minune. 🙂

Cu cat timpul pe care il avem la dispozitie este mai putin, iar dorintele si nevoile cresc, cu atat se va accentua si aceasta goana dupa solutii minune.

 

Daca si tu cauti astfel de solutii, atunci mi-e frica ca o sa te dezamagesc spunandu-ti ca lucrurile nu sunt atat de simple pe cat am vrea noi  doi sa fie si ca…

 

…puterea blogurilor, a trainerilor, a coach-ilor, a cartilor, a psihologilor etc., este mult supraestimata!

 

 

Nu de toata lumea bineinteles, caci sunt oameni care cad in extrema cealalta si nu dau doi bani pe lucrurile astea ( ba mai mult, ii privesc cu dispret pe care care “cred in prostii din astea” ), dar cei care sunt implicati puternic in aceasta lume supraestimeaza ceea ce  niste forte exterioare pot face pentru ei.

Totusi am si o veste buna.

Vestea buna este ca acesti oameni subestimeaza puterea latenta de care dispun, asa ca ce se pierde dintr-o parte,  se poate castiga din alta.

Dar… ca sa activam acea putere,  trebuie mai intai sa intelegem ce se intampla.

 

 

Ce putem invata de la Napoleon Hill si Andrew Carnegie?

 

Hai sa ne intoarcem un pic in timp, pina in anul 1908, si sa vedem ce legatura au Napoleon Hill si Andrew Carnegie cu toate astea si ce putem invata de la ei.

In 1908  Napoleon Hill, omul care avea sa devina mai tarziu  consilierul a doi dintre presedintii americani, un pioner al  “dezvoltarii personale” si autorul unora dintre cele mai bine vandute carti din toate timpurile ( “De la idee la bani” si “Foloseste-ti mintea pentru a te imbogati”  sunt cele mai populare ), avea doar 25 de ani si fusese angajat sa scrie o serie de articole despre oameni faimosi si de succes.

Printre acesti oameni se numara  si Andrew Carnegie, unul dintre cei mai bogati oameni din lume.

 

Carnegie era convins ca succesul poate fi redus la o formula suficient de simpla incat sa fie inteleasa si aplicata de catre oricine.

 

Si se pare ca acesta l-a placut mult pe tanarul Napoleon  din moment ce l-a ales tocmai pe el ca sa realizeze o lucrare atat de importanta.

Napoleon Hill a fost de acord cu propunerea lui Carnegie si asa a inceput sa studieze timp de 25 de ani viata a peste 500 de oameni de succes precum: Thomas EdisonAlexander Graham BellGeorge EastmanHenry Ford John D. Rockefeller, Charles M. SchwabF.W. WoolworthWilliam Wrigley Jr.John Wanamaker,Theodore RooseveltWilliam H. Taft și multi altii.

 

In urma acestor studii a aparut cartea “De la idee la bani“.

In aceasta carte fenomen  Napoleon Hill pomeneste de mai multe ori de un anume secret al succesului, dar… desi plina de sfaturi utile, secretul nu apare nicaieri in carte scris negru pe alb.

 

Oare de ce a facut Napoleon Hill asta?  Oare ce a vrut sa transmita?

Recunosc ca desi am citit cartea de mai multe ori, acum este pentru prima oara cand cred ca stiu unde putem gasi de fapt  secretul.

Si stiu si motivul pentru care Napoleon Hill nu l-a scris in cartea sa.

 

 

Care este secretul succesului?

 

Secretul succesului nu consta intr-o “formula magica”  pe care sa o urmezi!

Sunt intradevar multe lucruri care par sa fi mers pentru altii si care se repeta suficient de des incat sa ne dea impresia ca avem in fata un tipar de succes, dar adevarul este ca nu exista asa ceva.

Napoleon Hill nu a scris secretul in cartea sa deoarece, desi a studiat  viata a peste 500 de oameni de succes,  nu avea de unde sa stie secretul succesului.

 

Pentru fanii lui Napoleon Hill ( ma numar si eu printre ei ), afirmatia mea s-ar putea sa para un sacrilegiu, dar te asigur ca nu este asa.

Consider munca facuta de Napoleon Hill extrem de valorosa.

Dar spun ca nu avea de unde sa stie formula  exacta a succesului deoarece…

 

…formula succesului este unica pentru fiecare dintre noi in parte si de  aceea succesul nu poate fi facut din componente prefabricate!

 

Luam niste actiune, amestecam cu credinta, adaugam perseverenta  mai punem cate ingredinete speciale si gata succesul?

Din pacate nu merge asa.

Nu putem pur si simplu sa cumparam piesele, sa le asezam unele peste altele si astfel sa construim succesul.

 

 

Succesul, cel putin cel durabil, nu se poate construi din solutii prefabricate!

 

bloc din placisursa fotolicenta

Pe vremea cand lucram in imobiliare foarte multi dintre clientii  mei aveau aceasta preferinta: sa fie bloc monolit.

Oamenii nu aveau incredere in blocurile facute din placi prefabricate (probabil ca isi imaginau cum la primul cutremur se darama precum un joc Lego )  si dupa parerea mea nu ar trebui sa aiba incredere oarba  nici in solutiile prefabricate ( din aceleasi considerente ) la orice alt tip de “problema”.

 

Daca succesul ar fi o masina, atunci nu ne-am astepta sa putem lua orice piesa de la un alt tip de masina, sa o punem la a noastra si ea sa mearga.

Chiar daca toate masinile au roti, motor , caroserie si asa mai departe, aceste piese difera de la o masina la alta.

Desigur, uneori se potrivesc, alteori mai trebuiesc facute mici ajustari, dar sunt si momente in care nu se potrivesc de nicio culoare.

Succesul este o masina tare pretentiosa  si iti poate “face figura”  atunci cand te astepti mai putin.

 

Si daca l-am  compara cu o planta si nu cu o masina, am spune ca apare doar daca in mintea noastra gaseste un mediu fertil.

 

Ce trebuie sa facem ca sa cream un mediu propice succesului?

 

Eu cred ( posibil ca si eu  sa ma insel )  ca pentru a avea succes trebuie sa mai gandim si cu propriile nostre minti.

Nu zice nimeni sa nu citesti,  ba din contra… cu cat citesti mai mult, cu atat gradina  in care  cresc gandurile tale este mai mare si rodul lor va fi mai bogat.

 

Dar pastreaza-ti intotdeauna gandirea critica  si incearca  ca macar lucrurile importante sa nu le iei dea gata.

Ai grija caci  multe buruieni sunt camuflate in flori frumos mirositoare.

Verifica ori de cate ori ai ocazia si mai ales ori de cate ori “o formula secreta” pare sa nu mearga pentru tine.

Ceea ce pentru altul a mers s-ar putea sa nu mearga pentru tine deorece evoluati in conditii de mediu diferite.

 

Deasemenea, trebuie sa stii  ca de multe ori  factorul care poate parea ca a determinat succesul cuiva, s-ar putea sa fie doar o consecinta a succesului sau.

De exemplu:  daca eu spun ca am slabit deoarece mi-a placut sa alerg, s-ar putea sa crezi ca tu esti dezavantajat deoarece nu iti place sa alergi, dar poate ca adevarul este invers.

Poate ca placerea  mea de a alerga este de fapt o consecinta a faptului ca vad cum incep sa slabesc.

 

Vezi tu, adevarul este relativ. Si este asa deoarece de cele mai multe ori nu cunoastem toti factori care l-ar putea influenta.

 

Deasemenea,  este greu pentru mine sa recunosc asta deorece mult timp am sustinut contrariul, dar sunt situatii in care esecul sau succesul nu depind doar de noi.

 

Imagineaza-ti ca esti antrenorul unei echipe de fotbal care nu a pierdut niciun meci de mult timp si te afli inaintea unui meci obisnuit. Incepe meciul,  suporterii te aplauda si iti striga numele, comentatorii te lauda pentru felul in care ai ales “primul 11” ( e si normal sa fac asta din  moment ce pina acum s-a dovedit ca nu ai gresit ), iti lauda strategia si asa mai departe.

Daca vei castiga iti vor lauda inca o data genialitatea si vor arata cum fiecare decizie pe care ai luat-o te-a adus cu un pas mai aproape de victorie.

Dar ce crezi ca s-ar intampla daca ai pierde?

Dar daca ai pierde in mod repetat folosind aceleasi tactici care ti-au adus sirul de victorii?

Probabil ca suporterii te-ar fluiera, iar comentatorii te-a critica pentru lipsa ta de flexibilitate.

Oare s-ar gandi ei ca poate pur si simplu cealalta echipa a fost mai buna. Sau jucatori au avut o zi proasta. Sau poate ca arbitrii te-au dezavantajat.

Poate ca ar face si lucrul asta, dar  cu siguranta tu nu ai scapa de judecata lor.

De ce se intampla asta?

Pentru ca este mai usor sa judecam ideile dupa rezultatele lor sau si mai rau,  doar privind la cel care emite, decat sa incercam sa aflam adevarul.

Asa ca singurul lucru pe care ti-l pot recomanda fara sa-mi fie frica ca gresesc, este sa gandesti cu propria-ti minte, dar sa retii ca si gandirea ta poate da gres si de aceea ar fi bine ca din cand in cand sa-i mai faci cate o revizie.

 

Cu drag,

Paul Melinte

 

P.S. Retine ca succesul are o alta formula pentru fiecare in parte si de aceea trebuie sa incerci si sa fii dispus/a sa esuezi pina cand reusesti.

P.P.S Daca ti-a placut articolul ma poti ajuta cu un share. 🙂

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

2 Comments

  1. Dragă Paul,
    Trebuie să recunosc, ai o atitudine foarte preventivă şi cred că foarte potrivită unui subiect atât de delicat!
    Articolul tău, mă duce cu gândul la spusele lui Georges Gourdjieff, privitor la comunicare: trebuie înainte de orice, să stabilim un fond comun al SEMNIFICAŢIILOR limbajului.
    Ai pus foarte bine acecentul pe aspectul PERSONAL al “formulei succesului”.
    Există oare o formulă?
    Eu cred în formula avansată de Edison:
    “1% inspiraţie + 99% transpiraţie.”
    Din cei 55 de ani de viaţă, am găsit foarte multe exemple care verifică această formulă, dar chiar dacă îmi displace să o recunosc, rămâne totuşi adevărat că sunt şi situaţii prin care am trecut şi s-a dovedit că lipsa a “ceva” din acel 99%, duce la întârzieri (cazul fericit) sau la “eşecuri” (cazul mai puţin fericit). Am pus ghilimele pentru că fac parte din categoria celor care cred că “eşec” = grabă + entuziasm juvenil + IGNORANŢĂ. Adică, orice în afară de “întâmplare”, “accident”, “ghinion”, cum zic cei mai mulţi.
    Eu unul, îţi urez succes la construirea formulei personale a succesului şi sunt convins că cu răbdare, analizând atent ce ai trăit deja, vei găsi piesele necesare construcţiei.
    Cărţile, în această economie, îşi au rolul lor şi cred eu, unul important, fără însă a fi “panaceul” (sau butonul magic, cum le place unora să viseze…) după care umblă mulţi.
    Eu cred foarte tare în ideea că butonul magic, sunt eu însumi şi Universul Interior sau Jungla Interioară, cum numesc eu Universul Interior.

  2. Trebuie sa recunosc ca nu am citit de mult un articol atat de frumos structurat si gandit. Totusi, parerea mea e ca fiecare are reteta lui. Deoinde ce imagine ne creem pentru succes, ce limite ne stabilim si ce eforturi suntem dispusi sa facem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *