Online-ul. Probabil cea mai mare oportunitate a zilelor noastre. E un domeniu din ce în ce mai stabil, mai profitabil, dar și mai competitiv.
Fie că ți-ai deschis o mică afacere în mediul online, ți-ai creat un website de prezentare sau te-ai mutat cu totul în online, ai nevoie să-ți șlefuiești o abilitate care să-ți permită să vinzi cu ușurință.
Această abilitate se numește copywriting.
Fie că scrii reclame pe Facebook, pagini de vânzare, descrieri de produse, emailuri sau texte pe website-ul tău, ai nevoie de copywriting.
Dacă îți permiți, colaborezi cu un copywriter profesionist care să scrie pentru tine. Însă ce faci dacă ești la început de drum? Ei bine, îți șlefuiești singur această abilitate. În cazul acesta, ți-am pregătit o listă cu 7 sfaturi de care să ții cont atunci când scrii texte de vânzare, astfel încât să captezi mai mulți cititori, să le stârnești interesul și dorința pentru ce ai tu de oferit și, implicit, să vinzi mai multe produse și servicii.
Ține cont de aceste sfaturi, iar rezultatele vor începe să apară.
01. Nu prezenta din prima ce ai de vânzare
Nu e o idee prea bună să-i prezinți din prima produsul și să-i spui să-l cumpere, mai ales dacă cititorul tău ia contact cu tine pentru prima dată.
E ca și când ai ai fi întâmpinat de un necunoscut pe stradă care-ți cere să-i cumperi bicicleta.
Mai întâi de toate, e nevoie să creezi un context potrivit în care produsul tău să se potrivească precum o mănușă. De aceea, în prima parte a textului, concentrează-te pe a crea interes. Prezintă informații de interes pentru publicul tău.
Inițial, nu vorbi deloc despre produs.
Care e publicul tău țintă? Ce-l interesează pe el să obțină? Care sunt provocările sale? Apelează la acestea. Arată-i calea de ieșire din problemele sale. Arată-i cum să facă lucrurile mai simplu, mai eficient. Dă-i valoare. Dă-i informații. Dă-i știri, studii, procente, anunțuri, sfaturi utile.
Apoi vino cu produsul tău și prezintă-l ca o pârghie care-l ajută să obțină ceea ce-și dorește.
Uite, de exemplu, cum încep majoritatea reclamelor de la Tikaboo România. Inițial, nu spune nimic despre produs, ci doar creează interes.
02. Secretul adevărului – Scrie simplu
Atunci când în activitatea noastră este implicată o vânzare, tindem să vorbim oficial, comercial, științific. Folsoim cuvinte grele, complicate, abstracte, de parcă scriem o lucrare de licență.
Făcând acest lucru, nu numai că punem distanță între noi și cititorul nostru, dar îl lăsăm și cu o imagine vagă despre ce am vrut să spunem.
Ține minte: antreprenorii sunt persoane care-i ajută pe oameni să-și rezolve problemele. La cine apelăm atunci când avem probleme? La familie. La prietenii apropiați. Așadar, vorbește precum un prieten apropiat. Vorbește precum un membru al familiei. Imaginează-ți că ești la o cafea cu cititorul tău și-i explici cum poate să-și rezolve problema. E atât de simplu.
Atunci când folosim un limbaj comercial, complicat, imediat ne trimite cu gândul la vânzare. Și să-ți mai spun un secret: oamenilor nu le place să li se vândă.
S-au realizat mai multe studii în care s-a demonstrat faptul că atunci când vrem să mințim, tindem să folosim cuvinte complicate sau să punem cuvinte în plus ca să pară că facem declarații cât mai oficiale. În schimb, atunci când nu avem nimic de ascuns, vorbim simplu și transmitem în cuvinte familiare ceea ce avem de spus.
Așadar, vorbește simplu, prietenos, uzual, la fel cum ai vorbi cu un prieten. Deoarece adevărul este că cititorul tău este și prietenul tău, iar tu ești prietenul lui.
03. Pictează un tablou concret
Nu sunt expert în pictură, dar dacă ar fi să împărțim picturile în două mari categorii, am putea spune că există picturi abstracte și picturi concrete.
Dintr-o pictură abstractă se poate înțelege foarte multe lucruri sau nu se poate înțelege nimic. Fiecare privitor în parte înțelege un astfel de tablou într-un mod diferit.
În schimb, când vine vorba de un tablou concret, toți privitorii văd același lucru. De exemplu, un munte acoperit de zăpadă. Sau o pisică. Sau o vază cu flori. E foarte clar ce a vrut să transmită pictorul.
La fel trebuie să faci și tu în textele tale.
Pentru că, adevărul este că ești un pictor. Atunci când scrii, folosești cuvintele pentru a picta în imagineația cititorului tău un tablou. Cu cât acest tablou este mai concret, cu atât cititorul își imaginează mai clar ceea ce ai vrut să-i transmiți. Iar această imaginație clară, concretă, este cea care îi stârnește emoții. Iar emoțiile sunt cele care îl împing să facă acțiunea de a cumpăra produsul tău. Deoarece își dorește să obțină în viața sa acea realitate pe care tu i-ai pictat-o în minte.
Pentru a scrie concret, folosește multe verbe de acțiune și substantive și cât mai puține adjective și adverbe. Și încearcă să folosești cuvinte care pot fi percepute cu cât mai multe dintre cele 5 simțuri umane: văz, auz, gust, miros, tactil.
Și nu uita să fii cât de specific poți. De exemplu, în loc de „obține o viață mai bună” spune „capătă încrederea de sine necesară pentru a scrie prima ta carte”.
04. Vinde o transformare
Misiunea ta este aceea de a rezolva o problemă din viața cititorului, în scopul de a-i face viața mai ușoară, de a o aduce mai aproape de cea pe care și-o dorește.
Această misiune, în cazul nostru, se întâmplă să se realizeze prin vânzarea unui produs. Însă concentrarea ta nu ar trebui să fie pe vânzarea produsului, ci pe transformarea pe care i-o va aduce produsul tău în viața sa.
Așadar, ceea ce vinzi este o transformare (o nouă viață, dacă vrei să-i spunem așa).
Așa că nu-i vorbi despre cât de tare e produsul tău, ci despre cât de tare va fi viața sa dacă va avea produsul tău. Acesata este ideea pe care vrei să i-o transmiți. Pentru că ceea ce vinzi este o transformare, nu un simplu produs.
Concentrează-te pe felul în care va arăta viața sa după ce va cumpăra produsul tău și pictează o imagine cât mai clară cu această viață, fiind concret, clar și specific.
05. Scrie cu urechile
Renumitul copywriter Eugene Schwartz spune în felul următor: „I write with my ears.” (scriu cu urechile)
Având în vedere că misiunea ta este de a rezolva o problemă a publicului țintă, este important să cunoști cât mai multe detalii atât despre problemă cât și despre omul care are acea problemă.
Așadar, folosește-ți „urechile” și află cât mai multe lucruri despre cititorii tăi. Află cum vorbesc cu prietenii lor despre problema pe care o au. Pentru că poți folosi fix aceleași cuvinte în textele tale.
Când am început prima serie din cursul Picasso Copywriting, am făcut un chestionar în care i-am întrebat pe oameni ce vor să învețe. Apoi am selectat răspunsurile pe care știam că le putem livra și le-am pus pe pagina de vânzare, aproape exact așa cum au venit.
Acest lucru, nu numai că ne-a făcut mai ușoară misiunea scrierii textului, dar ne-a adus și succesul pe care l-am țintit.
De ce a funcționat? Pentru că oamenii s-au oglindit în textul nostru. Au văzut că oferim fix acele lucruri de care ei aveau nevoie.
Așadar, fă research. Află cât mai multe despre cititorii tăi țintă. Cum vorbesc, cum gândesc, cum își folosesc banii, ce obiecții au, ce dorințe au. Pentru că textul tău trebuie să fie o oglindire a lor. Oamenii sunt foarte diferiți. Trăiesc în paradigme diferite de viață. Află în ce paradigmă se află publicul tău și scrie text special conceput pentru el.
06. Formatează-ți textul
Oamenii nu spun niciodată „hai să mai citesc un text de vânzare, ca să văd ce mai cumpăr astăzi”.
Nimeni nu pleacă la drum cu intenția de a citi un text de vânzare. Un text de vânzare nu e ceva ce cititorul caută în mod activ să citească. De aceea, este important să-l atragi în textul tău, prin diferite tehnici de copywriting. Iar una dintre aceste tehnici este formatarea prietenoasă a textului.
- Desparte textul în paragrafe
- Folosește subtitluri
- Folosește bullet points (sau numerotare)
- Scrie propoziții scurte care se leagă între ele
Iată câteva exemple de subtitluri:
Sau bullet-points:
Exemplu de paragrafe și propoziții scurte:
07.Spune-i foarte clar ce să facă
Se întâmplă adesea să scriem texte destul de convingătoare, însă să nu fim foarte clari în ceea ce privește acțiunea pe care ne-o dorim de la cititor.
Credem că este de la sine înțeles ce are de făcut. Însă nu e chiar așa. Odată ce ai reușit să-i stârnești emoții și e gata să facă o acțiune, nu-ți fie teamă să-i spui ce acțiune trebuie să facă. Cu alte cuvinte, să scrii un CTA (Call To Action – Apel la acțiune) convingător.
CTA-ul are două scopuri principale:
- Să-i spună cititorului ce să facă în continuare
- Să-l motiveze să facă acel lucru
Iată câteva exemple de CTA-uri convingătoare:
- Cumpără acum și scapă de durerile de spate
- Cumpără cartea și tranformă-ți viața
- Sună-ne acum și primești o ofertă personalizată
- Alătură-te mișcării și ajută familiile sărace
- Cumpără cursul și dublează-ți vânzările
Scrie un CTA clar și convingător. Chiar dacă ți se pare prea comercial, funcționează foarte bine, deoarece cititorul e pregătit să facă ceea ce-i ceri, de vreme ce a citit până la final.
Iată câteva exemple ce CTA-uri convingătoare:
Concluzii
Profitul tău în mediul online depinde de modul în care comunici. Vorbește simplu. Pictează imagini concrete. Fii relevant cu interesele cititorului tău. Dă-i valoare. Fii prietenul lui. Ajută-l să-și transforme viața, iar recompensele vor fi pe măsură.
Odată cu expansiunea mediului online, competiția a devenit din ce în ce mai mare, iar costurile publicității sunt în continuă creștere. Să știi să vinzi prin scris este o abilitate ce te va diferenția și-ți va aduce profituri mai mari față de competiție.
În plus, această abilitate este din ce în ce mai căutată, mai cerută, mai apreciată. Odată învățată, această abilitate îți va permite să nu-ți mai faci vreodată în viață griji pentru bani.
Eu și Paul ne dorim să ajutăm persoanele ca tine să obțină libertatea financiară din mediul online. Să obțină o carieră profitabilă, lejeră și frumoasă. De aceea, am construit cursul online Picasso Copywriting – curs pe care îl actualizăm constant cu noi informații, lecții și exemple ale marilor branduri. Iată ce spune unul dintre cursanți despre Picasso Copywriting:
Află cât costă, cum funcționează și cum îți va transforma viața acest curs