8 Sfaturi pentru a scrie un Homepage reușit

Potențialul tău client intră pe site-ul tău. Ai la dispoziție 5 secunde pentru a-l convinge să facă următorul pas. Ce faci?

Dacă nu-i dai un motiv bun să rămână pe website în aceste secunde, ai putea să-l pierzi pentru totdeauna.

Iată ce ar trebui să conțină un homepage pentru a capta atenția și interesul unui număr cât mai mare de vizitatori. În cazul în care ai un magazin online, pagina shop-ului este adesea și home-page-ul. În acest caz, vei putea aplica doar unele dintre aceste sfaturi.

Un homepage reușit ar trebui să îndeplinească următoarele obiective:

 • Să-i spună vizitatorului cât mai repede, cât mai clar și cât mai concret cum îl poți ajuta
 • Să răspundă la întrebarea vizitatorului „de ce ar trebui să mă intereseze?”
 • Să accentueze starea de „After” la care potențialii clienți își doresc să ajungă
 • Să stabilească credibilitatea brandului
 • Să ducă cititorul în următoarea etapă din Customer Journey (de ex, de la Awareness la Consideration)

Iată o serie de sfaturi de care să ții cont atunci când produci textul de pe un homepage, pentru a păstra cititorii pe website și a-i transforma în clienți.

Este în regulă dacă nu le îndeplinești pe toate, însă cu cât mai multe, cu atât mai bine.

1. Stabilește misiunea website-ului

Fiecare website ar trebui să aibă un scop bine definit. O misiune. Iar pagina de start a website-ului trebuie să reflecte această misiune.

Cu un attention-span foarte mic în mediul online, cititorii trebuie să-și dea seama cât mai repede despre ce este website-ul și cu ce îi poate ajuta.

Iată o serie de întrebări pe care să ți le pui pentru a determina misiunea website-ului:

 • Ce vor obține oamenii dacă vor folosi produsele, serviciile sau informațiile de pe website?
 • Ce este unic la produsul meu sau la modul prin care îi ajut pe oameni?
 • Cum îi vor îmbunătăți viața produsele sau serviciile mele?
 • Care este motivul pentru care exist pe piață, în afară de cel de a face bani?

Afacerile se nasc din idei. Fiecare idee este unică în felul său și aduce ceva nou în piață. Misiunea ta este să accentuezi această unicitate și noutate pe care o oferi.

Este util ca această diferențiere față de ceilalți competitori să se reflecte pe prima pagină a website-ului tău, pentru a crea un impact memorabil în mintea vizitatorului.

2. Pregătește cititorul pentru a face următorul pas

Dacă ne raportăm la călătoria clientului, care constă în Awareness, Consideration, Purchase, Retention, Advocacy, în majoritatea cazurilor misiunea primei pagini este aceea de a trece potențialul client prin etapele de Awareness și Consideration.

Așadar, prin Awareness îl faci conștient de existența ta și de modul în care îl poți ajuta.

Iar prin Consideration îl convingi să ia în considerare produsele sau serviciile tale. Acest pas se poate realiza mai eficient prin articolele de pe blog, prin care informezi publicul, astfel încât să fie pregătit să apeleze la soluțiile tale — mai ales când vine vorba de produse sau servicii mai scumpe sau cu care publicul nu este familiarizat încă sau despre care trebuie să afle mai multe, înainte de a fi pregătit să cumpere.

Însă informarea se poate face și pe prima pagină, într-o manieră cât mai simplă și mai scurtă. Gândește-te ce anume trebuie să audă, să creadă și să știe vizitatorul pentru a fi pregătit să apeleze la produsele sau serviciile tale.

De exemplu, dacă ai un restaurant cu livrări la domiciuliu, potențialul client probabil că ar vrea să știe zonele în care livrezi, cât costă meniul zilei, din ce constă acest meniu, cât durează livrarea sau care este numărul de telefon la care poate face comanda.

3. Concentrează-te pe starea de After

Mai ții minte formula Before – After – Bridge? (Dacă nu, înseamnă că n-ai participat la cursul Picasso Copywriting :D)

Pentru a obține un homepage eficinet, articulează partea de After (poți vorbi doar despre aceasta). Ce anume va primi potențialul client dacă va folosi produsele sau serviciile tale? Cum va arăta viața lui? Ce problemă/provocare va rezolva? De ce durere va scăpa?

Pune accentul pe valoarea pe care o oferi cât mai repede. Chiar din titlu, dacă e posibil.

Este important să comunici valoarea pe care i-o oferi și să-i pictezi starea de „after” cât mai clar (poți face asta și prin imagini). Pentru tine sau pentru colegii tăi poate că e clar ce oferiți, dar cum ai explica acest lucru unei persoane care abia acum a auzit de brandul vostru?

Poți accentua această stare prin folosirea unei promisiuni puternice (big idea), care să stârnească atenția, interesul și curiozitatea.

4. Concentrează-te pe cititor

Există tendința, mai ales în business, să ne lăudăm cu rezultatele noastre, cu experiența noastră etc. Cu alte cuvinte, să vorbim despre noi. Misiunea website-ului este aceea de a-l ajuta pe client. Așa că nu începe prin a te lăuda, ci prin a-i arăta cu ce-l poți ajuta pe el.

Apoi, după ce i-ai spus clar cum îl poți ajuta, te poți lăuda pentru a crea credibilitate. Însă întotdeauna ține cont că totul este despre el, nu despre tine.

Așadar, e important să-ți cunoști cititorul. Ce e cel mai probabil să-l intereseze?

Vizitatorii caută răspunsuri la întrebarea „cu ce mă ajuți?”. Ei nu vor să citească istoria companiei sau realizările acesteia. Poate vor dori să afle aceste lucruri mai târziu, atunci când sunt aproape gata să cumpere — însă inițial, ei vor să afle dacă tu oferi ceva ce ei își doresc.

Gândește-te mereu la client. Vorbește pe limbajul lui. Gândește-te ce anume ar trebui să audă, să creadă, să știe, pentru a fi pregătit să facă acțiunea pe care i-o ceri. Nu vorbi aleatoriu despre tine. Iar dacă vorbești, fă-o rar și cu un scop bine țintit.

5. Include un titlu și o scurtă descriere

Fiecare homepage ar trebui să conțină un titlu. Acesta este elementul cu care cititorul va intra în contact prima dată.

Așadar,

 • Evită să scrii un titlu „drăgălaș” și fii cât mai concret
 • Spune cât mai mult, dar evită să folosești multe cuvinte
 • Fii convingător, dar evită să exagerezi
 • Stârnește curiozitate, dar evită să pari mincinos

Descrierea ar trebui să fie un paragraf de câteva rânduri care să sprijine titlul, să accentueze beneficiile sau starea de After și să convingă cititorul să facă următoarea acțiune (fie să dea scroll pentru a afla mai multe, fie să apese butonul CTA).

Iată câteva exemple:

6. Include dovadă socială

Principiul dovezii sociale este unul dintre cei 6 declanșatori emoționali principali, enunțați de doctorul în psihologie, Robert Cialdini, în cartea „Psihologia Persuasiunii”. Acesta presupune că oamenii sunt mult mai dispuși să facă anumite acțiuni, dacă alți oameni le-au mai făcut înaintea lor.

Așadar, pentru a crea credibilitate, încearcă să incluzi pe prima pagină elemente precum:

 • Testimoniale
 • Logo-uri ale clienților (dacă afacerea ta este B2B)
 • Certificări
 • Premii
 • Numere (număr de clienți satisfăcuți, abonați, urmăritori etc.)
 • Statistici
 • Menționări în mass-media

Iatâ câteva exemple:

7. Păstrează totul simplu

Au trecut de mult vremurile în care puteai să pui pe website o mulțime de elemente. Această practică era populară la începuturile internetului, atunci când oamenii petreceau mult timp pe un website, pentru că nu existau foarte multe.

În ziua de azi, există peste 1,7 miliarde de website-uri pe internet, conform internetlivestats.com.

Vizitatorii și-au format obieciul de a ieși de pe un website dacă nu găsesc ceea ce caută, dacă navigarea este greoaie sau dacă sunt întâmpinați cu zeci de elemente vizuale — pentru că știu că pot găsi ceea ce caută mai simplu și mai repede, în altă parte.

Așa că nu aglomera homepage-ul. Primul ecran ce apare, fără să dai scroll (se numește above the fold) ar trebui să conțină titlul, descrierea și, în funcție de misiunea paginii tale, un CTA.

Nu te lungi cu textul. Fii scurt și concret. Pictează ceea ce va obține vizitatorul. Nu scrie povești lungi (pe acestea le poți păstra pentru articolele de pe blog).

8. Fă apel la acțiune

Unul dintre cele mai comune motive pentru care cititorii părăsesc prima pagină este aceea că nu știu ce să facă în continuare. Poate că sunt pregătiți să-ți devină clienți, dar nu știu cum să facă acest lucru, dacă nu le spui.

Gândește-te care este următorul pas pe care cititorul vrei să-l facă, după ce a aterizat pe prima pagină. În majoritatea cazurilor, această acțiune este să cumpere. Însă atunci când vinzi produse mai puțin populare sau când pur și simplu clientul trebuie să cunoască mai mutle despre tine sau depre produsele/serviciile tale, acțiunea poate fi să citească un articol de pe blog (sau mai multe) în care îl informezi, în cre îl faci conștient de problema sa și de nevoia pentru produsul tău.

CTA-ul (call to action) este cel mai important element din prima pagină. Pentru că totul este o călătorie. Fără CTA, șansele sunt ca cititorul să rămână la acea stație și să nu ajungă la destinație. Cu alte cuvinte, nu-ți va deveni client.

La urma urmei, oricât de bine ar arăta home-page-ul tău, acesta este inutil dacă nu-ți îndeplinește obiectivele brandului tău.

Recomand să plasezi CTA-ul imediat după titlu și descriere. E ok dacă-l plasezi și undeva mai jos, dar e important să îndemni la acțiune. Ce vrei să facă vizitatorul? Să citească articolele? Să se informeze? Să-ți cumpere produsul? Să afle mai multe despre tehnica ta? Să te sune? Să-ți dea adresa de email? etc.

Concluzii

Nu este foarte greu să creezi textul de pe un homepage.

Dacă ai făcut cât de cât research și știi sigur ce vor să obțină oamenii, știi care este transformarea pe care produsul, serviciul sau brandul tău o aduce în viața clientului, scrierea textului de pe prima pagină ar trebui să file simplă.

Începe prin a evidenția starea de After. Fii cât mai clar, cât mai scurt și cât mai concret și nu aglomera elementele.

Iată și alte exemple de homepage-uri, pentru inspirație:

Ți-a plăcut această lecție? Intră în cursul Picasso Copywriting și învață pilonii de susținere ai marketingului online și tehnica de scris care-ți va vinde produsele tale sau ale brandului pentru care lucrezi. 

Află mai multe despre Picasso Copywriting

— Florin Cărbunaru

Distribuie articolul:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Intră în comunitate

Abonează-te la Newsletter

Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

Despre autor:

Dacă ar fi să mă definesc prin activitatea mea zilnică, aș zice că sunt antreprenor și digital marketer, iar în timpul liber creator de conținut educațional. 

Iată câteva din realizările cu care mă mândresc

 • sunt creatorul „Picasso Copywriting” – probabil cel mai vândut curs de copywriting din România –  prin intermediul căruia ajut antreprenorii să vândă mai bine, dar și persoanele aflate în căutare unei cariere mai bune să învețe o abilitate bine plătită;
 • autorul cărții „Lasă Vrăjeală – De la autoamăgiri la visuri devenite realitate – bestseller cu +14.000 de exemplare vândute;
 • co-fondator Tikaboo – o afacere socială care a ajutat sute de mii de familii;
 • fondator Digitality Hub – agenție de marketing digital și în curând un hub virtual destinat antreprenorilor și freelancerilor care vor să profite de tehnologii precum inteligența artificială, RPA sau blockchain;
 • am generat vânzări de +4 milioane de euro pentru afacerile de mai sus și peste 150.000 de clienți.

De-a lungul timpului am dat mai multe interviuri, inclusiv în reviste precum Forbes, am creat un blog citit lunar de zeci de mii de oameni și am fost printre primii români care au creat conținut educațional pe Tik Tok.

Dacă vrei să înveți mai multe despre cum să vinzi online, cum să construiești o afacere solidă sau cum să devii un antreprenor mai bun și mai fericit, te invit să-mi dai un follow pe rețele sociale și să te abonezi la newsletterul meu. 

Urmărește-mă pe social media

Cele mai populare

Articole asemănătoare

Cum găsești ideea de 1 milion $ (pasul #1)

Vrei să faci o afacere și nu știi cu ce sau de unde să începi? Înscrie-te la webinarul pe care îl țin miercuri, după Paște, și o să-ți spun pas cu pas ce ai de făcut. Dar până atunci vreau să-ți dau ce ți-am promis în titlul acestui articol, adică cel mai simplu mod pentru a găsi ideea care îți va băga în buzunar 1

Și acum… ce facem?!

În urmă cu doi ani, când a început pandemia, eram la Roma în vacanță și mi se părea că totul este atât de îndepărtat și trecător, încât nu merită să mă îngrijorez prea tare.  Evident că am greșit grav. M-am repliat/adaptat și până la urmă totul a fost bine.  Dar, uitându-mă în urmă, îmi dau seama că, dacă aș fi fost un pic mai matur,

Cum să-ți găsești super clienți, fără să plătești 1 leu, folosind Facebook!

Una din principalele întrebări pe care le primesc de la cei care vor să se înscrie în „Picasso Copywriting” și să înceapă o carieră în acest domeniu, este următoarea:  „Cum îmi găsesc clienți după ce fac cursul?” Azi vreau să-ți dau cea mai simplă metodă. În plus este și gratuită și o poți folosi pentru a găsi aproape orice tip de client, nu doar pentru

6 Metode Prin Care Să Scrii Reclame Pe Facebook Mai Persuasive!

Reclamele pe Facebook au fost și rămân una dintre cele mai bune modalități de a încuraja clienții să cumpere produsele tale.  Cu tehnicile potrivite, poți inspira cititorii să relaționeze cu brandul tău, să interacționeze cu ceea ce postezi, să facă o achiziție directă sau… mai bine: să facă mai multe! Însă, există un lucru vital de reținut: nu toate reclamele sunt egale.  Două reclame care