De cele mai multe ori,  lipsa banilor este motivul invocat de catre cei care amana deschiderea unei afaceri.

Tocmai de aceea m-am gandit ca ar fi potrivit sa-ti povestesc cate ceva despre “bootstrapping”, una dintre cele mai indemana solutii de finantare.

 

Ce este bootstrapping-ul?

 

surse de finantare afaceresursa fotolicenta

 

Tradus bootstrapping-ul ar insemna  sa te iei cu mainile de sireturi si sa te ridici singur.

Desi in realitate este imposibil, in afaceri este de foarte multe ori singura solutie posibila. Sau singura acceptabila la un moment dat.

Bootstrapping-ul inseamna in principiu sa te descurci cu propriile  resurse  financiare, fara a apela la surse de finantare exterioara, cum ar fi cele de la banci sau investitori ( exceptie fac imprumuturile de la familie sau prieteni ).

Marius Ghenea, unul dintre cei mai mediatizati antreprenori romani, da in cartea sa ( Antreprenoriat ) exemplul lui Bill Gates, Michell Dell sau   Steve Jobs, trei dintre cei mai cunoscuti oameni din domeniul I.T. ( si nu numai ) care au folosit bootstrapping-ul pentru a crea Microsoft, Dell sau Apple.

 

Care sunt avantajele bootstrapping-ului?

 

Desi sunt mult persoane care aleg bootstrapping-ul deoarece nu au o alta solutie la indemana, exista si antreprenori care aleg acesta metoda de finantare din alte considerente.

 

Iata cateva dintre avantajele pe care  ei le iau in calcul:

 

1. Control total asupra afacerii si asupra profitului.

Pe langa faptul ca va trebui sa imparti profitul, este clar ca atunci cand apelezi la ajutorul unui investitor trebuie sa te gandesti ca nu vei mai lua toate deciziile de unul singur.

Si de aici rezulta o serie intreaga de alte avantaje pentru cei care isi folosesc propriile resurse financiare, cum ar fi flexibilitatea,  o trasatura importanta intr-un mediu economic dur si in continua schimbare.

 

2. Grad de indatorare mic.

Desi sunt permise imprumuturi de la prieteni sau familie, daca nu esti baiat de bani gata sau nu te invarti in cercuri de milionari, este putin probabil sa te indatorezi la fel de mult pe cat ai face-o daca ai apela la o banca sau un investitor.

 

3. Concentrare pe client si dezvoltarea unei afaceri durabile.

Primele doua avantaje iti permit ca in loc sa te concetrezi pe satisfacerea investitorilor si plata datoriilor, sa-ti pui toate eforturile, resursele si creativitatea in scopul satisfacerii clientilor si al construirii unei afaceri durabile.

 

4. Esti obligat sa castigi cel putin la fel de mult pe cat cheltuiesti

Investitiile exterioare iti permit ca o bucata de vreme sa castigi ma putin decat te costa “ca sa traiesti”, in speranta ca dupa o perioada vei castiga suficient de mult ca sa generezi si profituri.

Cand faci bootstrapping, fluxul de numerar este mai important decat profitul, deoarece fara bani afacerea s-ar inchide in scurt timp.

Asa ca fie ca vrei sau nu, va trebuie sa inveti cum sa generezi venituri inca de la inceput.

Iar generarea veniturilor este una dintre abilitatile fara de care o afacere nu poate exista la nesfarsit, caci orice sursa de finantare exterioara  se va evapora la un moment dat.

 

Astea au fost principalele avantaje ale bootstraping-ului.

Ca dezavantaje  putem mentiona viteza mica cu care acest tip de business creste si lipsa unui partener cu experienta si relatii, asa cum se intampla in cazul businessurilor finantate de  catre investitorii cu experienta.

 

Pentru a intelege mai bine ce este bootstrapping-ul, citeste si care sunt cele mai bune tehnici folosite in bootstrapping.

 

Cu drag,

Paul Melinte

P.S. – Am scris despre afaceri de succes cu bani putini si in acest articol.

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

10 Comments

  1. Salut Paul,
    Ai zis la inceput ca lipsa banilor este motivul pentru care multi nu isi deschid o afacere, iar ca o solutie ar fi bootstrappingul. Cum sa fie bootstrapping-ul daca eu nu am bani, sau am bani foarte putini?
    Ce ai vrut sa zici mai exact?

    Luci.

  2. Salut Luci,
    Bootstrapping-ul este o solutie si daca nu ai bani deloc si daca ai, dar sunt foarte putini. Cand o sa detaliez metodele, o sa intelegi mai bine. 🙂

  3. Bootstrapping-ul nu inseamna doar autofinantare. El se refera la o serie de tehnici si metode care te vor ajuta sa-ti faci treaba fara sa apelezi la un investitor sau la banca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *