Dupa ce am citit si comentat de mai multe ori 2 articole bune, dar care se contrazic pe alocuri, scrise de Pera Novacovici respectiv Leonard Dobre ( poti da click pe numele lor daca vrei sa citesti articolele) m-am hotarat sa-mi spun si eu parerea, sau ca sa fac o paralela cu lumea sportului : “sa arbitrez meciul dintre acesti doi mari sportivi ( blogeri )” 🙂
Controversa: “ai nevoie de 21 ( 30 ) de zile pentru a creea un nou obicei” imparte de obicei taberele in doua:
1. Cei care sustin ca aceasta este “cifra magica” si care spun ca secretul succesului este sa-ti creezi obiceiuri de succes deoarece vointa este o resursa epuizabila.
2. Cei care au incercat sau nu sa-si creeze un obicei in 30 de zile, nu au reusit din diverse motive si acum sustin ca este nevoie de mult mai mult timp si tocmai de aceea valoarea obiceiurilor este supraestimata atata timp cat sunt asa greu de creat.
Cei din prima tabara sustin ca secretul este sa practici acel obicei timp de 30 de zile si nu o data la cateva zile timp de 30 zile. “Adversarii” lor vin cu teste care arata ca este nevoie de mult mai multe zile pentru a-ti creea chiar si un obicei usor de genul “beau un pahar cu apa de dimineata”.
Eu sunt partial de acord cu ambele tabere, cu urmatoarele mentiuni :
1. Generalizarile te fac sa nu vezi decat ce se afla in patratica ta si chiar daca sustii ca asculti punctul de vedere al “adversarului” nu faci de fapt decat sa cauti metode de contraatac.
Cel putin asa se intampla in capul meu, asta ca sa nu generalizez. 🙂
2. Din prima mentiune rezulta ca: si unii, si altii, gresesc.
Oamenii sunt diferiti, situatiile sunt diferite.
3. Asa este cum spune Leo, cu cat este mai dificil si mai complex un obicei cu atat este mai greu de implementat si atunci 30 de zile pot fi insuficiente.
Eu de exemplu am facut sport, meditatie si am scris in jurnal aproape 2 luni zilnic, fara intrerupere chiar si duminica, chiar si cand am avut musafiri, a fost de ajuns sa ma opresc doar o singura zi ca sa intrerup total aceste obiceiuri. Sunt curios ce crede Pera despre asta. 🙂
De ce nu am reusit sa-mi pastrez aceste obiceiuri ?
Eu am ajuns la concluzia ca una dintre greselile mele a fost ca am ridicat stacheta pina la nivelul la care durerea pricinuita de abandonarea scopurilor a fost mai mica decat frica ca nu le voi putea atinge.
Tu ce exemple ai de genul asta ?
4.Totodata cei din a doua tabara uita ca sunt si obiceiuri care se instaleaza automat deoarece ne sunt la indemana, ne plac, ne sunt utile, sunt in zona noastra de confort, etc.
Asa cum dadea cineva pe Mayhem un exemplu : “Ma gandesc asa: daca eu merg la serviciu in fiecare zi, timp de x ani de zile pe un drum, inseamna ca mi-am creat un obicei sa merg pe drumul ala. Si intr-o zi cineva imi arata un drum nou. (mi-l arata doar o data) Drumul nou este o scurtatura, si ajung mult mai repede si mai usor la destinatie. Cred, (ca sa nu spun ‘sunt sigur’) ca mersul pe drumul nou va deveni un obicei dupa 1 zi, si nu dupa 30 de zile, sau 66 de zile, sau 254 de zile.”
A creea un obicei nou este asemanator cu a creea o carare. Cu cat mergi mai mult pe ea, cu atat cararea se batatoreste, se largeste, devine mai usor de circulat pe ea si devine o alegere naturala. Atunci cand mediul in care construim cararea este dur, pamantul este uscat, sunt diferite obstacole in fata noastra, ne simtim ca in jungla caci animale feroce stau la pinda, este mai greu sa cream acea carare.
Dar, sunt si situatii in care pamantul este afanat, mediul este prietenos, in aer simtim miros de primavara, miros de flori proaspat inflorite, pasarelele ciripesc iar soarele ne mangaie pielea usor, acea carare am cautat-o toata viata si stim cu siguranta ca vom pasi pe ea tot restul vietii noastre.
5. Pera zice asa : “Aşadar uită de motivaţie, află ce este voinţa, învaţă să o foloseşti şi foloseşte-o să-ţi schimbi obiceiurile.”
Eu cred ca motivatia corecta este unul dintre secrete deoarece cel putin in cazul meu puterea vointei este direct proportionala cu motivatia. Inainte de a-ti pune ceva in cap mediteaza indelung la ce inseamna acel lucru pentru tine. Te poti intreba :
- Chiar vreau sa fac asta ? Este visul meu sau al altcuiva ?
- De ce este atat de important pentru mine sa fac lucrul asta ?
- Ce se va intampla daca nu il voi face ?
- Sunt dispus sa renunt la confortul meu, timpul meu, banii mei, prietenii mei, etc., pentru a putea realiza acest lucru ?
Atat am avut de zis, momentan . 🙂
Tu ce parere ai ?
Si daca tot vorbim despre pareri, profit de ocazie pentru a-ti aduce aminte de rugamintea mea la tine din acest articol. 🙂
Astept cu interes gandurile tale.
Cu drag,
Paul Melinte
4 Comments
Ambele tabere au dreptate. Cum spuneam si pe blogul lui Leonard, dupa diverse studii s-a ajuns la concluzia ca legaturile sinaptice intre neuroni, se modifica in aproximativ 30 de zile. Insa pentru un obicei, nu este doar o legatura ,ci sute, mii, asociate cu el. Iar ele se schimba pe rand. Astfel, poate sa apara o schimbare dupa 30 de zile, insa e nevoie sa continui. Cati ani ne ia sa gandim negativ si sa avem obiceiuri proaste? Ani intregi de repetitie. Dupa 30 de zile apare o schimbare, ajungi sa ai incredere in tine, intr-o idee sau chiar in obicei, insa nu acolo e linia de finish.
Cred ca e important sa-ti doresti mult noul obicei si sa stii cat mai clar de ce e important pt tine. Ce se va schimba o data ce il vei avea? Pt ca nu ai nevoie de 30 de zile. Obiceiul incepe cu ziua 1 in care incepi sa-l practici. Dureaza apoi sa-l asimilezi si integrezi, insa daca stai sa numeri zilele cu patos, inseamna ca nu-ti doresti sau nu intelegi valoarea noului obicei pe care-l vrei.
Secretul sta mai degraba in pasi mici de actiune si in masurarea progresului, nu a zilelor trecute. Daca te bucuri de drum nu vei apuca sa-ti dai seama cand au trecut 21-30 sau 100 de zile , ci doar vei realiza ca tu te-ai schimbat si ai evoluat. Fara numere si mana tremuranda pe calendar
“Fara numere si mana tremuranda pe calendar” – frumos spus, Raluca. 🙂
Ma bucur ca ai venit cu inca o perspectiva noua.