Daca vrei sa faci bani online, atunci fa-ti un blog de nisa!

bani online

 

Am tot vorbit despre blogurile de nisa atat in articolul despre cum sa nu faci bani din blogging, cat si in acest articol.

Cu toate astea, deoarece am fost intrebat azi ce este un blog de nisa, deduc ca nu am fost suficient de clar.

Asa ca revin cu explicatii suplimentare.

Blogurile se impart in doua categorii mari in functie de tipul  de continut furnizat, la fel cum se impart si doctorii in doua categorii dupa tipul serviciului  medical prestat.

 

Sunt bloguri generaliste la fel cum sunt si medici generalisti si sunt bloguri de nisa ( spre exemplu un blog doar despre golf ) la fel cum sunt si medici specialisti ( cred ca stie toata lumea care sunt ) .

bani onlinesursa foto: Mike Licht – licenta aici

Desi medicul generalist are cunostinte despre mai multe boli, medicul specialist este mult mai bine vazut si mult mai bine platit.

Daca ai o problema minora, te poti duce atat la un generalist cat si la un specalist.

Dar atunci cand vei avea nevoie de ceva mai mult ajutor, vei merge cu siguranta la un specialist sau  te va trimite chiar medicul generalistul la el.

Ei bine,  exact la fel este si in blogging.

 

Acum ca scriu despre medici si specializare, imi mai vin in minte doua lucruri:

 

1. Sistemul scolar romanesc este neperformant tocmai datorita faptul ca nu incurajeaza specializarea.

 

2. Am citit acum cateva zile in “Comoara de la baza piramidei” ( o carte despre care Bill Gates spune ca este captivanta ) despre Aravind Eye Care, o instutie medicala din India specializata in oftalmologie care reuseste sa fie extem de profitabila, asta in conditiile in care 60% din pacienti nu platesc nimic, iar restul de 40% platesc destul de putin ( intre 50 si 300 de dolari pentru o operatie de cataracta ).

Si totusi nu fac rabat de la calitate.

Aceeasi operatie costa in S.U.A intre 3000 si 3500 de dolari ( datele sunt din momentul in care a fost scrisa cartea ).

In anul 2001 -2002 Aravind  aveau venituri de 86 de milioane de dolari si un excedent de 6,5 milioane de dolari.

Retine: doar 40% din pacienti plateau serviciile primite!

Si nu stiu daca s-a concretizat, dar in momentul in care cartea a fost scrisa se purtau discutii ca o parte din pacientii din sistemul britanic de asigurari sa fie tratati in India. Chiar platind cazarea si transportul, tot ar fi iesit mai ieftin.

Acum la o simpla cautare pe google aflu ca Aravind  a devenit intre timp cel mare furnizor de ingrijire oftalmologica din lume.

Asadar ei ofera atat cantitate, cat si calitate la  un pret redus sau chiar gratuit.

Si cu toate astea mai fac si profit.

 

Care este secretul profitabilitatii si de ce iti povestesc de acest spital?

 

Secretul consta in specializare! Exact ca in blogging!

“Costurile acestuia sunt dramatic reduse de capacitatea de a folosi aparatura eficient, deoarece este  specializat numai in ingrijire oftalmologica, fiecare medic si fiecare echipa de asistente efectuand o medie de 50 de operatii pe zi.”

Aceste asistente fac mare parte din munca doctorului.

De fapt tot ce inseamna pregatire inainte de operatie si post-operatoriu sta in sarcina lor.

 

Ele sunt instruite numai pentru ingrijirea ochilor si nimic altceva!

Se pare ca in felul asta un singur chirurg reuseste sa opereze la doua mese in acelasi timp.

O operatie de cataracta dureaza doar 10 minute ( aproximativ o treime din standardul industriei ), iar numarul pacientilor tratati gratuit a ajuns la 70%.

Iar rata infectiilor este surprinzator de mica, chiar mai mica decat in Marea Britanie. Cu toate ca gradul de ocupare al spitalelor este destul de ridicat.

 

Si revin acum  la sistemul de invatamant romanesc.

Mi se pare incredibil ca si la nivel de facultate, studentilor inca li se impun un  numar mare de materii ( unele chiar inutile ), in loc sa se concetreze pe cateva, dar sa o faca bine si sa scoata din facultate specialisti adevarati.

 

Poate ca am divagat putin, dar am vrut sa intelegi ca fie ca reprezinti o firma, fie ca esti o mare institutie sau doar o simpla persoana, daca vrei sa fii profitabil, trebuie sa te specializezi cat mai repede posibil.

 

Nu trebuie sa stii sau sa faci de toate, asa cum nici medici de la Aravind nu stiu si nu fac de toate.

 

Trebuie sa faci un singur lucru, dar sa il faci excelent!

Si pentu ca venit vorba despre excelenta, iti recomand sa citesti si Excelenta in afaceri a lui Jim Collins, una dintre cele mai bune carti de business ( daca nu chiar cea mai buna ).

Autorul explica in detaliu care-s diferentele care tranforma o companie obinuita sau doar buna intr-una excelenta.

 

Daca ai ai intrebari, lasa-le in sectiunea de comentarii si iti raspund cu mare placere. 🙂

 

Cu drag,

Paul Melinte

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

8 Comments

  1. foarte interesant, observ si eu ca e mai bine si mai profesional sa oferi clientului un singur serviciu de extra lux si super calitate decat
    sa ai o lista intreaga in care s aisi prinda urechile. Articolul tau imi confirma , da e mult de lucru in invatamant. O durere a noastra este ca nu stim exact ce vrem sa facem, tocmai pentru ca facem "de toate"; urasc aceasta oferta "facem de toate" parac suntem la un bordel unde ne satisface o non-profesionista…scuzati comparatia

    1. Ti-as raspunde cu placere, dar nu inteleg intrebarea ( sau jumatatea de intrebare ).
      Care este legatura dintre blogul de nisa si ce anume?
      In ceea ce priveste medicoritatea, recunosc ca aleg evolutia in detrimentul perfectiunii, ceea ca va recomand si voua.
      Spun asta deoarece cred ca e pacat ca ati ( banuiesc ca nu esti singur ) facut un site frumos, dar incercati sa faceti linkuri si vizitatori prin astfel de metode.
      Inteleg ca esti la inceput, dar asta nu-i o scuza.
      Vestea proasta este ca a trebuit sa-ti sterg linkul deoarece nu ai comenatat cu numele real si ai facut-o doar pentru link. Asa ca ai pierdut timpul degeaba.
      In mod normal sterg comentariile de tipul asta, dar acum am fost curios care este jumatatea de intrebare care lipsea. Sper ca o sa imi raspunzi. 🙂
      Oricum, nu cred ca aveai nevoie de link de la un articol mediocru. 😉

      1. blogul de nisa,este un blog ce raspunde unei nevoi a oamenilor,insa nu la modul general asa cum a scris si Paul in Articol.ex.ptr strugarul ,,meseriasu”.daca ai un blog si scrii despre Iepuri,numai articole despre iepuri va trebui sa postezi(relevante-stii tu ce inseamna :)).
        dar nu tre sa te invat eu meserie,poate daca erai un Strungar,faceai o gramada de bani cu site-ul tau….”frumos” care de fapt s-a dizolvat pe domeniul Paul Melinte.
        sa fim sanatosi.

  2. foarte bun articolul.aceleasi sfaturi le dau si marii bloggeri 🙂 daca stiam asta la inceput poate ca ma apucam de ceva,dar asa am tot alergat dupa 2 iepuri odata.appo cand citeai ceva de genul asta,inainte depuneai 100 ron si tot nu primeai explicatii.acum s-au schimbat treburile,au aparut adevaratii bloggeri cu fotografie de profil s.a.m.d.
    in schimb ce am gasit prin 2012 acum a disparut.
    Felicitari Paul pentru ca oferi Gratis,informatii valoroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *