Ce am învățat din câștigul la loto despre cripto, bani și siguranță

Ce am invatat din castigul la loto

Mă uitam zilele astea la toate discuțiile legate de fluctuațiile din piața cripto și mi-am adus aminte de atmosfera anilor 2000, de febra câștigurilor la loto sau bingo. 

Ca pe aproape orice altă familie obișnuită, și pe noi ne prinsese această febră, iar eu eram responsabilul cu achiziționare biletelor. 

Săptămânal cumpăram bilete la 6 din 49, dar și la nenumăratele „spectacole” de tip Bingo ce apăruseră pe cam toate canalele tv importante. 

Nu cred că mai are rost să spun că nu ne-am îmbogățit din asta niciodată. 

Am avut, totuși, câteva bilete câștigătoare la loto, dar nu am câștigat nici măcar o mică parte din ce am „investit”. 

Uitându-mă în urmă, îmi aduc aminte o întâmplare în care am câștigat la loto și din care acum pot trage câteva lecții bune. 

Doar ce terminasem clasa a noua și am fost cu tata să mă înscriu la liceu. Îmi aduc aminte și acum că era o zi superbă de vară și după ce am depus dosarul la liceu și am mâncat câte o înghețată, am mers cu el să băgăm și câte un bilet la loto. 

El a pus unul mai scump (cu mai multe numere pe bilet), dar mi-a dat și mie bani să pun unul simplu, cu 6 numere pe bilet. 

La distanță de câteva săptămâni, nu știu cum naiba am reușit, dar mi-am adus aminte de acele bilete. 

Și, ce să vezi, el nu câștigase, dar eu da. 🙂

Dacă îmi aduc aminte bine, erau cam 5 milioane de lei vechi. Aproximativ un salariu mediu din ziua de azi. 

Țin minte că eram atât de bucuros de acel câștig, că nu am vrut să-i cheltui sub nicio formă. Am dat împrumut o parte unei rude, iar de restul… m-a ajutat fratele meu mai mic să scap. :))

Ce am învățat din asta despre viață, bani și siguranță? 

  1. Dacă tot intri într-un joc, ai face bine să crezi în el până la capăt, chiar dacă șansele sunt aparent minime. Altfel nu mai juca! 

Îmi aduc aminte și acum că dacă nu revendicai câștigul de la loto într-un anumit timp, îl pierdeai. 

Eu cred că am fost la un pas de a face asta, dar mă uit în jurul meu și văd acum o grămadă de oameni care încearcă să facă ceva – spre exemplu o afacere – dar nu cred suficient de mult în șansele lor.

Așa că nu fac eforturile necesare pentru a câștiga. Ei doar încearcă, dar sunt aproape convinși că nu vor reuși, așa că „Universul” le dă dreptate. 

  1. Dacă tu nu știi ce să faci cu banii tăi, vor ști alții. 

Același lucru este valabil și pentru timp, energie, atenție etc. 

Cred că una din cele mai mari probleme în ziua de azi este că majoritatea oamenilor nu dețin controlul asupra vieții lor. 

Deși tuturor ne place să credem că suntem puternici și independenți, adeseori suntem ca niște frunze purtate dintr-o direcție în altă de forțe pe care nu le vedem și/sau nu le înțelegem. 

Puțini reușesc să trăiască o viață conștientă, așa cum își doresc ei, nu cum le impun alții.

Vezi spre exemplu cum se joacă Musk cu piața de criptomonede pe care o ridică sau prăbușește după bunul plac.

Și ăsta e doar un exemplu, căci în ultimul an și jumătate cred că am simțit cu toții cât de fragilă este libertatea noastră și cât de ușor te poți trezi fără cariera sau afacerea pentru care ai muncit o viață.

  1. Nu te poți baza pe noroc, chiar dacă ai câștigat odată. 

Văd în jurul meu mulți oameni care au profitat de oportunități, precum cele din piața cripto, și se bucură de câștiguri pe care munca nu le-ar fi adus în ani de zile. Și e fix ce vedeam în anii 2000 cu miile de câștigători la bingo și la loto. 

Din păcate știm cu toții cam care a fost soarta acelor câștigători. Unii și-au investit câștigurile cu cap. Dar cei mai mulți au pierdut tot, ba chiar au ajuns mai rău ca înainte de a câștiga. 

Nu intru acum în explicații psihologice deoarece s-a tot discutat pe tema asta. Ce mi-am dorit de la această postare a fost să trag un semnal de alarmă. 

Poate piața cripto o să crească constant. La fel și orice altă metodă de a face bani rapid și fără efort. Eternul miraj. Nu știu și nici nu mă pricep. Dar cred că un plan de rezerva nu strică nimănui. 

Și știi ce nu dă greș niciodată? E un clișeu, dar investiția în tine și în abilitățile tale. 

Atât timp cât știi să faci ceva util ca să aduci plus valoare în societate, fie că ești angajat, freelancer sau antreprenor, te vei bucura de siguranță. 

Și nu e garantat, dar poate o să te și îmbogățești. Mai ales dacă alegi să crezi în puterea lui 13. 🙂

E doar o superstiție stupidă, dar eu mereu am ales să cred că 13 îmi poartă noroc. Și cu 13 pe bilet am câștigat acei 500 de lei la loto. 

Și știi care e vestea bună? 

În curând începe ediția #13 din „Picasso Copywriting”.  

Așa că dacă alegi să-ți faci norocul cu propria mână, în loc să stai la mila Universului, a guvernelor sau a tweet-urilor  lui Musk, investește (și) în tine și învață cum să vinzi prin scris, o abilitate ce deschide multe oportunități și îți face viața mai sigură. 

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *