Ce Se Va Intampla Cu Omenirea Dupa Ce “Robotii” Ne Vor Inlocui?

capcana consumerismului

Acum doi ani presa vorbea despre “sclavia moderna” de la fabricile Foxconn din Asia.  Se pare ca Foxconn isi forta lucratorii sa faca ore suplimentare neplatite, ii tinea cate 11-12 ore in picioare, ii supunea la diverse abuzuri fizice si verbale si asa mai departe.  Toate astea au fost descoperite ca urmare a unui  lant de sinucideri ( vreo 10 in cateva saptamani ) ce a avut loc la aceste fabrici prin 2010.

 

In caz ca nu stii deja, este posibil ca si tu in calitate de consumator sa fii unul dintre beneficiarii acestor abuzuri,  Foxconn lucrand pentru companii precum Samsung, Dell, Hewlett-Packard, Apple si altii de acelasi calibru. De fapt,  Foxconn este cea mai mare companie din domeniul asamblarii de produse electronice si are peste 1,2 milioane  de angajati.

 

Dar cred ca nu ne mai mira cu nimic faptul ca niste oameni au murit ca sa ne furnizeze noua obiecte mai mult sau mai putin necesare la un pret satisfacator atat pentru noi ( ceea ce consideram noi un pret accetabil depinde mult de triumful sau esecul marketingului), cat mai ales pentru intregul sistem economic din spatele lor.

Pina la urma, sclavia este o practica atat de veche, incat de multe ori nici nu o mai vedem asa.  

 

A ajuns sa fie atat de adanc inradacinata in cosntiinta colectiva  ideea ( acum cateva mii sau zeci de mii de ani corecta )  ca trebuie sa muncim din greu pentru a supravietui ( “trebuie sa ne castigam existenta” ), si asta aproape toata viata, incat atunci cand cineva sustine contrariul este instant catalogat drept: puturos, visator sau chiar nebun.

 

Ba mai mult sclavia este negata, iar cei mai mari contestari nu sunt oamenii needucati asa cum te asteptai.

Cei care contesta aceasta stare de fapt,  sunt de multe ori multe prea indoctrinati ca sa mai vada realitatea.

Pardon, educati am vrut sa spun. 🙂

 

Si eu sustin ca fara munca nu poti face nimic, dar cred ca este ilogic sa-ti platesti existenta cu propria-ti viata.

Cred ca exista cateva alternative la sclavagismul modern.

Da, nu  sunt de ajuns, dar noi suntem cei  care trebuie sa cream mai multe alternative destpte  care sa serveasca umanitatea si nu sa o exploateze.

 

Ce numesc eu sclavagism?

dezvoltare personala lanturi

 

Nu stiu ce inteleg altii prin sclavagism, dar eu nu cred ca sclavi sunt doar acei oamenii care muncesc in fabrici, facand iar si iar aceeasi activitate fizica plictisitoare distrugatoare de spirit  ( am lucrat si eu intr-o fabrica asa ca nu vorbesc din carti ).

Eu nu cred ca doar cei 450.000 de angajati care lucreaza ( multi dintrei ei chiar locuiesc )   in cea mai mare fabrica Foxconn sau in  altele asemanatoare pot fi considerati sclavi moderni.

O sa ma injure multi, dar eu consider ca desi oficial sclavia a fost abolita complet in 1981, ea este peste tot in jurul nostru si nu a disparut niciodata cu adevarat.

 

Doar a capatat mai multe forme,  unele dintre ele mai acceptabile.

 

Din punctul meu de vedere, sclavagismul este acea activitate care nu necesita atat de multa inteligenta sau creativitate pe cat este de mare potentialul uman  si/sau care ar putea fi facuta ( cel putin teoretic )  si de o “masinarie”. Dar asta nu este tot. Foarte important este motivul pentru care faci aceasta activitate.

Daca o faci doar placere, atunci este ok.  Dar daca o faci ca sa supravietuiesti, atunci esti victima ( sau daca preferi unealta )  sclavagismului modern.

 

 

Poate ca nu culegi capsuni in soarele arzator sau nu stai in picioare intr-o fabrica 12 ore/zi.

Poate  faptul ca lucrezi intr-un birou decent, cu aer conditionat, cafea la discretie, colegi draguti, 30 de zile de concediu platit/an, un salariu frumusel, posibilitati reale de avansare si diverse alte beneficii te face sa te simti mai liber decat altii.

Dar adevarul este ca ai doar o cusca mai buna si un lant mai lung. Atata tot.

 

Nu ma intelege gresit. Asta nu insemna ca nu te respect pe tine sau munca ta. Ba din contra!

Indiferent cat de nesemnificativa ai considera tu sau altcineva ca este activitatea ta, adevarul este ca sunt 99,99 % sanse ca ceea ce faci sa fie foarte important ( ar fi spus 100%, dar a trebuit sa exclud majoritatea politicienilor si alte genuri de paraziti ).

Evolutia speciei noastre  s-a bazat pe astfel de “prestarii de servicii”.

 

Gandeste-te ca daca toata lumea s-ar opri deodata din a-si face activitatea, omenirea ar intra in colpas in secunda doi.

 

Nici macar Licoln, omul care a abolit scalvia,  nu isi dorea sa faca asta dintr-o data. El motiva ca astfel va avea de suferit economia plantatiilor ( detalii aici ).

 

Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne multumim cu ceea ce avem si sa acceptam ca toata viata vom face acelasi lucru.

Cred ca daca Dumnezeu, natura sau cine ne-o fi creat ar fi vrut ca noi sa fim doar niste sclavi, nu ne-ar mai fi facut atat de inteligenti si creativi.

Cred cu putere ca avem si alte alternative si o sa-ti explic in continuare cum Foxconn, acest stapan de sclavi modern, in goana sa dupa profit  vine cu o schimbare de care vom profita si noi si care poate pune omenire pe o cu totul alta traiectorie.

 

Scriu acest articol deoarece ieri am citit un alt articol despre Foxconn.

Desi nu la fel de evident ca prima data, si de data asta cei de la Foxconn sunt prezentati tot in postura de vinovati.

Motivul?  Au decis sa inlocuiasca o parte din angajati care montau iPhone-uri cu “o armata de 10.000 de roboti”.

 

 

Imagineaza-ti  ca acum 150 de  ani un proprietar de plantatie ar fi spus: “De astazi nu mai am nevoie de voi, asa ca suneti liberi. Puteti pleca!”.

Crezi ca acesti ar fi protestat impotriva acestei decizii?  Crezi ca s-ar fi plans ca nu vor avea  ce manca sau ar fi acceptat libertatea chiar si cu riscul de a muri de foame?

Americasursa foto

 

Eu cred ca ar fi ales libertatea!

Cu toate astea mi se pare normal ca sclavii moderni protesteaza la aflarea unei astfel de vesti deoarece in acesti 150 de ani de cand Licoln “a abolit sclavia”  stapanii de plantatii moderne au devenit  mai inteligentii si in loc de bici au invatat sa ne dea impresia unui fals control si chiar a unor false nevoi.

Cine mai are nevoie de bici cand are cativa copii acasa, rata la casa/masina/electrocasnice, nevasta care vrea cel mai nou  set de oale, dar si  un concediu de vis?

Si daca mai are si vreun hoby costisitor sau un viciu precum tigarile… cred ca ti-l poti imagina.

 

capcana consumerismuluisursa foto

 

Se pare ca sistemul asta a functionat mult mai bine deoarece consumerismul  a reusit sa transforme oamenii in  sclavi  mai docili decat cei dinaintea lor. Astfel ca in 150 de ani de sclavie “benevola” acestia au creat mai multa bogatie decat au creat sclavi americani  in 250 de ani traiti sub teroarea biciului.

 

Desi teoretic fiecare dintre noi poate alege ce face cu viata sa, in realitate reusesc sa ne manipuleze destul de bine astfel incat sa facem exact ceea ce vor ei.

Totusi, chiar cu toata manipularea asta,  ma asteptam de la oamenii care nu sunt  implicati direct in povestea asta sa fie un pic mai rationali.

Si am refer aici la un domn care comenta articolul pe facebook ( acolo unde l-am vazut si eu ) si care se temea ca la un moment dat robotii vor face toata munca, oamenilor ramandu-le cel mult munca de cercetare.

Problema lui era ca daca se va intampla asta noi oamenii nu vom mai putea fi de folos acelor cativa care vor detine toti robotii.

Dar decat sa-ti povestesc, mai bine il citez.

 

Iata ce spunea:

Daca lucrurile vor continua ca acum, vor exista probabil cativa proprietari (numarati pe degetele de la maini) iar restul oamenilor nu vor avea practic nici un rol. Cu exceptia institutelor de cercetare care sa mai faca ceva imbunatatiri la roboti. Practic nici nu ar mai exista formare de capital la modul clasic, pentru ca toata munca fiind facuta de roboti nu ar mai exista transfer de capital prin management. Proprietarii nici nu vor mai avea nevoie de management. 

Iar restul 8, 9, 10 miliarde…la mila acestora numarati pe degetele de la mana…

sigur ca nu poate functiona…trebuie reinventate multe chestii. Inclusiv trebuie regasit un sistem de pact social care sa functioneze la fel de bine pe cat au functionat capitalismul/economia de piata/proprietatea privata.

 

Dupa cum poti observa, se confirma el este unul dintre oamenii care m-au facut sa trag caoncluzia ca cei care neaga sau isi doresc sa traiasca in continuare ins clavie sunt chiar oamenii educati.

Si ne mai miram dupa aia ca “in Romania doar prostii si smecherii au facut afaceri”.

Scuza-mi expresia, dar am auzit de atat multe ori expresia asta ca mi s-a aplecat.

Pai cum sa faca  oamenii educatii afaceri ( unii dintre ei ) cand ei se plang ca in viitor cineva  nu va mai dori sa ne foloseasca drept sclavi?

Degeaba a venit interlocutorul sau ( Ovidiu  Neacsu – vicepresedinte Solib )  cu o gramda de argumente logice, omul asta o tinea pe a lui.

Uite si cateva din argumentele aduse de Ovidiu  ( mie tare mi-au mai placut ):

1. Timp de sute de ani, standardul de viață a fost aproape identic pentru mase uriașe de oameni, până când niște invenții au început să elibereze forță de muncă și să o trimită către producție din ce în ce mai complexă. 

Cum îți explici faptul că azi suntem de 4 ori mai mulți decât în 1900 și trăim de zeci de ori mai comod și mai bine?

2. Tot ce se va întâmpla va fi satisfacerea mai ușoară și mai ieftină a mai multor nevoi. Iar asta va permite tot mai multor oameni să se ocupe de nevoi mai complexe. 

3. A propos: în Singapore, metrourile nu au conductor. Merg la fix, repede și bine

4. … fiecare invenție care eliberează niște forță de muncă permite acelor oameni care acum nu mai sapă cu lopata să facă ceva mai eficient pentru semenii lor și mai bine remunerat pentru ei.

5. Ce spui tu e să renunțăm la basculante, ca să angajăm sute de oameni să care pământ cu roaba. Să renunțăm la autobuze, ca să avem sute de ricșe pe stradă. Să renunțăm la pickamere, ca să dea mai mulți oameni cu târnăcopul.

Ultimul este favoritul meu. 🙂

Bineinteles ca nu am putut sa ma abtin sa nu las si eu acest comenatriu:

restul incepem sa colonizam spatiu Si ar mai fi cateva lucuri faine de facut in loc sa ne plangem ca in viitor cinvea nu va mai dori sa foloseasca oamenii drept sclavi.

Nu stiu ce parere a avut de raspunsul meu, dar eu asta cred ca o  sa se intample.

Pamantul vazut din spatiu imagine Nasa

sursa foto: Nasa

Sper doar ca voi reusi sa traiesc suficient de mult astfel incat sa apuc sa prind clipa in care omenirea nu isi va mai risipi resursele ( incepand cu timpul oamenilor care este cea mai pretioasa resursa ), clipa in care sclavia, saracia si bolilele vor fi eradicate total, clipa in care va fi mai important faptul ca esti om si nu ca apartii unui popor sau altuia, ca esti alb, negru sau asiatic, homosexual sau heterosexual, crestin, evreu, budist sau musulman, clipa in care toti oamenii vor invata sa fie fericiti, sa se iubeasca si sa se respecte unul pe altul fara rezerve.

Cand se vor intampla toate aceste lucuri, probabil ca specia noastra va fi suficient de matura astfel incat toate eforturile noastre sa fie directionate catre explorarea Universului si descifrarea misterelor sale.

Asa-i viitorul pe care eu il vad dupa ce toti acei roboti ne vor lua locul.

 

 

Cu drag,

Paul Melinte

 

P.S Spune-mi te rog: tu cum vezi viitorul?

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

5 Comments

  1. foarte tare! astept si eu ziua in care robotii sa faca menajul in casa, sa gateasca si sa stranga rufele de la uscat, sa le puna in dulap si cumparaturile sa ajunga direct in frigider!

    si atunci oamenii vor avea timp si chef sa stea de vorba intre ei fara sa barfeasca pe vecinu’, sa cante, sa mearga la teatru, sa picteze, sa petreaca timp cu copiii si cu parintii, timp de calitate, nu doar de cearta, sa se ocupe de flori, sa aiba grija de odihna lor si de armonia spirituala

    multumesc Paul pentru articol

  2. Omenirea isi va urma cursul ei firesc, un curs la care noi – oamenii avem obligatia de a ne adapta daca vrem sa avem un trai mai fericit. Unul dintre cei mai elocventi indicatori in acest sens este cosul de gunoi unde ajung bunurile cumparate fara de voie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *