5 Lucruri La Care Trebuie Sa Renunti Pentru A Descoperi Cine Esti Cu Adevarat

dezvoltare personala

Da-mi voie sa te intreb ceva: cand a fost ultima data cand te-ai intrebat cine esti cu adevarat  si incotro te indrepti?

Sau mai bine spus, ai facut asta vreodata?

 

Eu recunosc ca mi-am pus intrebarile astea de cateva ori, iar rezultatele au fost  incredibile.

De fapt pot spune ca de fiecare data cand mi-am pus aceste intrebari, am ajuns sa inteleg atat de multe lucuri despre mine si sa fiu atat de motivat, incat am avut puterea sa fac schimbari atat de drastice, ca pe multi i-am socat.

Demisia din armata, deschiderea agentiei imobiliare, inchiderea agentiei imobiliare, mutarea la Calarasi ( de doua ori ), mutarea la Busteni, decizia de a slabi peste 20 de kg si participare la maraton sunt doar cateva din deciziile pe care le-am luat ca urmare a raspunsurilor pe care mi le-am dat la aceste intrebari.

 

Daca ti-ai pus vreodata aceste intrebari, sunt sigur ca si tu ai avut rezultate similare.

 

 

Ce castigi daca te intrebi cine esti si incotro te indrepti?

 

Se spune ca daca vrei sa primesti rspunsul corect, atunci trebuie sa stii care sunt intrebarile corecte.

 

Cine sunt?

Unde duce drumul pe care am apucat?

 Duce acest drum acolo unde imi doresc sa ajung?

 

Intrebarile de mai sus sunt printre  cele mai puternice intrebari pe care ti le poti pune.

Iar daca le iei in serios, aceste intrebari  iti pot schimba dramatic viata. Mai mult decat o pot face orice alta carte sau articol de  dezvoltare personala.

 

Asa cum iti spuneam si in articolul trecut,  dezvoltarea personala este  procesul de autoeducatie care are rolul de ne asigura  evolutia.

Dar ca sa te poti educa, trebuie mai intai de toate sa stii exact cine esti.

Abia cand vei sti cine esti, vei putea lua o decizie inteleapta in privinta destinatiei tale si a drumului pe care il ai de parcurs pina acolo.

Pentru a primi un raspuns clar la  intrebarea  “cine sunt eu cu adevarat” trebuie sa renunti la anumite lucruri care te impiedica sa vezi ceva atat de evident.

 

Iata care sunt cele  5  lucruri la care trebuie sa renunti:

1. Frica animalica

 

Frica este una dintre cele mai puternice mecanisme ce  ne controleaza intreaga viata.

Desi rolul sau este de a ne proteja viata, de multe ori frica, intocmai ca un parinte bine intentionat, dar prost informat, ne poate face mai mult rau.

Animalul din noi a invatat acum mult timp ca este normal sa-i fie frica sa bage mana in foc, lucru care inca se aplica ( ca multe altele de altfel ), dar in acelasi timp a invatat sa se teama de o gramada de alte lucruri care acum nu mai sunt atat de periculoase.

 

Spre exemplu:  cine  stie cate ceva despre animale sau a citit cartile cu Tarzan cand era mic, probabil  stie si ca in lumea gorilelor este un lucru deosebit de periculos sa iesi in fata si sa urli cine esti ( de aici vine probabil si frica de public speaking ).

Daca nu erai  Tarazn sau cea mai puternica maimuta si nu doreai sa fii atacat, probabil ca ajungeai mai devreme sau mai tarziu la concluzia ca ar fi mai bine sa uiti cine esti, sa taci si sa nu cumva sa iesi din normalitatea  grupului.

Altfel risti sa fii ucis, chiar daca  faci acelasi lucru pentru care cea mai puternica maimuta este adulata, temuta si aplaudata.

 

In zilele noastre,  situatia de mai sus se traduce in mintile noastre cam asa: daca esti puternic si iesi din tipare, atunci esti un lider.

Dar daca esti slab si suficient de “prost/nebun” sa faci acelasi lucru, atunci esti un ciudat si vei fi tratat precum un ciudat.

 

Cu toate astea, vestea buna cu care te poti consola este ca astazi nimeni nu te va mai ucide  pentru astfel de motive.

Vestea si mai buna este ca daca in trecut puterea se masura in marimea muschilor si in felul in care reuseai sa-i pui in valoare ( ragete, maraituri, “umflat in pene”, etc. ) –  caci si maimutele faceau marketing –  astazi puterea este direct proportionala cu increderea pe care o ai in tine si pe care o proiectezi in exterior.

Iar increderea apare doar atunci cand frica dispare.

 

Trebuie sa stii ca ce ti-am prezentat eu mai sus este doar frica de consecintele sociale, caci daca ar fi sa prezint toate fricile care ne ingreuneaza vietile, probabil ar trebui sa scriu o carte intreaga.

Desi nu ar fi rau sa citesti o astfel de carte, cred ca momentan este suficient sa-ti pui ( frecvent daca se poate ) urmatoarele intrebari:

  • de ce imi este  frica?
  • care sunt consecintele acestor frici ( pozitive sau negative )?

 

S-ar putea sa fie indeajuns ca sa-ti schimbe viata!!!

 

 

2. Oglinda sociala

 

Oamenii tin cont de parerea altora despre ei mult mai mult decat le place sa recunoasca. De fapt, de cele mai multe ori nici nu ne dam seama cate de vulnerabili suntem in fata acestor pareri pina cand nu facem ceva care sa atraga criticile oamenilor ( exprimate sau tacite ).

Este normal sa fie asa deoarece “oglinda sociala” este mai eficienta  in mentinerea ordinii sociale, decat orice alt mecanism inventat de catre stat ( lege, politie, pedepse, etc. ).

 

dezvoltare personalasursa fotolicenta

 

Oglinda sociala are rolul de a impune tuturor parerea majoritatii asupra ce este bine si ce nu.

 

Principala problema atunci cand majoritatea isi impune ” normalitatea” este ca oamenii care alcatuiesc majoritatea  nu traiesc viata pe care si-o doresc cu adevarat.

Asa ca atunci cand folosesti oglinda sociala pentru a-ti da seama cine esti si daca faci bine ce faci, fii cu mare bagare de seama deoarece este o oglinda inselatoare.

 

3.  Credinta ca trebuie sa multumesti pe toata lumea

 

Iti spuneam ca “oglinda sociala” are si parti bune, dar daca punem  in aceeasi persoana oglinda sociala si credinta ca trebuie sa multumesti pe toata lumea ( credinta care se invata de obicei in familie si la scoala ), rezultatul pentru acel om va fi unul dezastruos.

Vrei sa afli cine esti? Vrei sa traiesti cu adevarat?

Atunci pastreaza-ti intentiile bune, dar nu te mai stradui atat de mult sa multumesti pe toata lumea.

In primul rand nu vei reusi sa faci asta niciodata deoarece sunt unele persoane care indiferent ce ai face ele sunt vesnic nemultumite (unii le mai spun si vampiri energetici deoarece te seaca de energie ).

In al doilea rand nu este nevoie sa faci asta ba chiar este contraindicat. Timpul si resursele noastre sunt limitate, iar daca vei incerca sa multumesti pe toata lumea, vei “reusi” in final sa nu mai multumesti pe nimeni.

Nici macar pe tine. Si asta-i cel mai grav!

 

 

4. Asteptarile altora

 

Sa nu mai dai voie asteptarilor celor din jur sa te influenteze poate fi acelasi lucru cu a renunta la credinta ca trebuie sa multumesti pe toata lumea sau la obiceiul de a te privi in oglinda sociala. Dar nu este intotdeauna asa.

De multe ori se intampla sa reactionam la aceste asteptari si nici macar sa nu ne dam seama.

Poate ca nu ne intereseaza la nivel constient de ceea ce cred altii despre noi si nu cautam sa le aflam parerea, poate ca suntem niste egoisti si singurele persoane pe care dorim sa le multumim suntem noi insine, dar asta nu inseamna ca suntem invulnerabili la asteptarile altora.

Daca oamenii se asteapta sa facem un lucru bine, sunt sanse mari ca exact asta sa facem. Si reciproca este valabila.

Sunt numeroase studii care demonstreaza asta si am sa va povestesc ( din memorie ) despre unul dintre ele.

Se pare ca unor studenti li s-ar fi dat un test, dupa care au fost impartiti in doua  grupuri.  Cercetatorii au aranjat rezultatele astfel incat membrii unui grup sa creada ca s-au descurcat mai bine decat au facut-o de fapt si invers.

Rezultatul a fost ca la urmatorul test performantele s-au schimbat in functie de ce li se spusese.

“Desteptii” au devenit mai desteptii, iar cei “mai slabi pregatiti” au devenit de data asta slabi cu adevarat.

Viata noastra este si va fi intotdeauna modelata de credintele noastre si atat timp cat traim in societate este imposibil sa ne ferim total de influentele sale asupra acestor credinte. Dar daca suntem constienti de ele putem totusi sa ne protejam mult mai bine.

 

5. Gandirea logica

 

Logica noastra este limitata de nivelul cunostintelor noastre, de capacitatea de a analiza aceste cunostinte, dar si de anumite erori de gandire ( cum ar fi efectul de halou )  de care nimeni nu scapa.

Asta este motivul pentru care esuam lamentabil atunci cand este vorba de prezis viitorul. Daca ar fi fost altfel, crizele financiare si alte dezastre care nu tin de natura ar fi trebuit prezise cu acuratete avand in vedere numarul mare de specialisti de care omenirea dispune.

Daca vorbim de exemplu de bursa, sunt voci care sustin ca pe termen lung  majoritatea brokerilor nu poate prezice mai bine decat ar face-o o simpla aruncare cu banul ce se va intampla cu pretul  actiunilor.

Desi este o tragedie atunci cand logica da gres in economie, mult mai grav de atat este faptul ca logica ne impiedica  sa descoperim cine suntem cu adevarat si ne determina in cele mai multe cazuri sa ne subestimam.

 

Iti dau un singur exemplu de esec al gandirii logice.

Sa presupunem ca incerci sa inveti sa mergi pe bicicleta si cazi de fiecare data cand te urci pe ea. Daca ar fi sa te iei dupa logica ar fi normal sa tragi concluzia ca nu esti bun la asa ceva, chiar daca succesul ar putea fi ascuns in urmatoarea incercare. Din fericire pentru noi, de obicei este cineva langa noi care nu ne lasa sa renuntam spunandu-ne ca si ei au trecut prin asta si este normal sa fie asa.

Dar ce se intampla atunci cand incercam sa facem un lucru pe care majoritatea nu l-au incercat niciodata?

Ce se intampla atunci cand cei din jur iti dau argumente logice pentru care nu o sa reusesti?

Sunt sigur ca stii raspunsul asa ca nu o sa insist.

Ce vreau sa retii este ca logica si capacitatea noastra de a gandi logic este mult supraestimata, asa ca ar trebui sa o folosim cu precautie intocmai ca pe oglinda sociala.

 

Concluzie

 

Atuci cand lasi frica, “logica”, interesele si parerile altora sa te domine, nu vei mai fi tu, ci doar un rezultat al interactiunii dintre aceste elemente.

Intrebarea este: esti constient ca poti fi mult mai mult de atat?

Esti constient ca sta in puterea ta sa afli cat de departe poti ajunge?

 

Initial acest articol s-a numit “15 lucuri la care trebuie sa renunti pentru a afla cine esti cu adevarat”, dar nu mi-am dat seama ca sunt atatea lucruri de zis, plus ca mie imi place sa ma intind la vorba, asa ca am decis sa il impart in doua sau trei articole.

Zilele astea revin si cu celelate 10 lucuri pe care le am deja listate.

 

Pina atunci sunt curios:  poti ghici vreunul din cele 10 care urmeaza?

Daca vrei sa faci o incercare, vrei sa comentam articolul impreuna sau vrei sa-mi/sa-ti raspunzi la intrebari, te astept mai jos in sectiunea de comentarii.

 

Cu drag,

Paul Melinte

 

P.S.:  Dar pina sa ajungi la comentarii probabil ca vei remarca niste butoane dragute care te roaga sa ma ajuti cu un share sau un like. Te rog nu ezita sa le folosesti. 😉 Asta daca ti-a placut articolul, bineinteles. 🙂

P.P.S.: Si in caz ca nu esti abonat la newsletter si vrei sa afli primul ce postez, ai la dispozitie si un formular de abonare.

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

4 Comments

  1. Foarte frumos spus.Eu de mult timp nu ma mai simt “comod” in pielea mea ,ma simt straina ,simt inlauntrul meu o natura duala-MINTEA care pare a fi intr-o continua manipulare,strans legata de tot ceea ce am asimilat in copilarie ,alaturi de familie,care e tematoare,”conservatoare”-nu vrea sa schimbe nimic,mai ales fobii si de cealalta parte se afla o parte din mine care simte ca nu e bine sa mai continui asa. DAR ,am ajuns la concluzia ca mintea mea parca asteapta sa explodeze ceva si atunci sa initieze o schimbare.pt ca nu stiu….imi sesizez imperfectiunile,”bolile” dar ….ori nu sunt motivata,ori refuz schimbarea,ori in mintea mea se creeaza un scenariu”nu a sosit momentul”.Stiu ca ati tinde sa spuneti ca sunt o persoana care nu prea stie ce vrea,lipsita de vointa,care isi gaseste scuze si nu actioneaza,dar momentan asta simt.Teoretic tind sa cred ca totul e posibil,dar cand vine vorba sa aplic ,ma impiedic de primul obstacol..
    PS:Probabil nu m-am facut prea bine inteleasa(e greu sa ma inteleg eu,dar altcineva),dar am zis sa incerc,in fond n-am nimic de perdut.

    1. Ca si tine , mi se intampla si mie. Uneori imi pierd increderea in mine dar nu trebuie să mergem după turmă . Noi suntem pe drumul nostru . Lasa-i pe ei sa cada in prapastie caci oricum nu le putem schimba destinul daca ei nu vor.

  2. Multumesc pentru articole si te felicit, parca scrii mai bine in ultima vreme.
    Eu vreau sa descopar cine sunt cu adevarat si vreau sa renunt la tot trecutul care e balast. Stiu ca sunt pe drumul cel bun si stiu ca e nevoie de multa munca si de dezvoltare personala.
    Ai dreptate cu cele 5 lucruri la care trebuie sa renuntam , sunt mai multe si de abia astept sa le aflu.
    La unele din ele am renuntat deja- la oglinda sociala, la a multumi pe toata lumea, la asteptarile celorlalti. Mai am de invatat sa renunt la frica si la gandirea logica….dar sunt sigura ca am forta de a ma debarasa de le.
    Multumesc inca odata si o zi minunata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *