Cum depășim cu bine „Marea pandemie”?

Scriu aceste rânduri deoarece îmi e clar de acum că lumea nu va mai fi multă vreme de acum încolo așa cum eram în urmă cu doar două-trei luni. 

Nu sunt un expert în economie, sănătate publică, politici guvernamentale sau alte lucruri de genul ăsta. Dar, ca și tine probabil, urmăresc cu atenție ce spun alți oameni mai deștepți ca mine în domeniile astea. Și lucrurile sunt serioase. 

Suntem într-o criză sanitară și în același timp psihologică, ce va mai dura un timp. Și cel mai probabil a început și o mare criză economică. 

Tot mai multe voci compară situația de azi cu „Marea Depresiune”.

Nu suntem în vacanță!

Milioane de locuri de munca s-au pierdut și e doar începutul. 

Oamenii sunt speriați și în viitorul (relativ) apropiat nu or să mai aibă cu ce să cumpere produsele și serviciile pe care acum le cumpărau în mod regulat. Sau vor prefera să-și păstreze banii pe care îi au de frică că alți bani nu vor mai face.

Așa că economia se va contracta și mai tare. 

Multe firme or să dispară sau se vor chinui să supraviețuiască. Și odată cu ele și multe locuri de muncă.

Nu o să se întâmple imediat, căci o vreme se vor pompa bani în piața și se va menține iluzia de „totul va fi bine”. Așa cel mai probabil primele efecte mai serioase le vom simți în iarnă.

Momentan încă suntem optimiști, căci vremea frumoasă ne facem să ne gândim că trece și perioada asta și ne întoarcem la viețile noastre ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Din păcate nu va fi așa.

Dar scopul acestui material nu este să te sperie. 

Da, pentru cei mai mulți dintre noi cred că va fi foarte greu. 

Dar în același timp sunt convins că unii dintre noi, puțini ce-i drept, vor ieși mai puternici și mai prosperi din toată această poveste. Indiferent că această perioadă va dura 2 ani, 5 ani sau mai mult.

 

 

Ce trebuie să faci ca să ieși cu bine și mai repede din criză care ne așteaptă?

 

Nu există un răspuns rapid, un truc că să facem toate astea să dispară, așa că acest material nu îți va da toate răspunsurile. 

Dar îți pot da 4 direcții/idei la care să fii atent: 

 

1. Dezvoltă-ți în permanență noi abilități, atât personale, cât și la nivel de companie.

 

Într-un sol fertil, scăldat în soare și cu suficientă umiditate, flora și fauna se dezvoltă într-un mod spectaculos. Gândește-te la pădurile tropicale. 

Oricât de periculoase ar părea, sunt mii de specii de plante și animale ce trăiesc bine în acest mediu.

Dar dacă solul este arid și lipsit de umiditate, doar cei mai puternici supraviețuiesc. 

Gândește-te la un deșert și la cât de puțini specii de plante și animale rezistă acolo. Lipsa resurselor și condițiile dure din deșert sunt un pericol mai mare ca orice prădător ai putea întâlni în jungla tropicală. Ariditatea este mai periculoasă ca cel mai înfricoșător leu sau ca un Boa uriaș. 

Cine rezistă în acest mediu? 

Acele specii care au niște abilitățile aparte, abilități ce le ajută să supraviețuiască și chiar să prospere în același mediu în care 99% din speciile de plante și animale nu pot rezista nici măcar o săptămână.

Ei bine criza care ne așteaptă exact asta este: un deșert. 

Dar în acest deșert noi putem crea o oază de prosperitate. 

 

Cum construim o oază de prosperitate în acest „deșert”? 

Lucrând la acele abilități cheie de care avem nevoie pentru a supraviețui și prospera.

 

2. Fă planuri pentru versiunea pesimistă a acestei povești, dar stabilește-ți obiective de 10 ori mai mari. 

 

Sau altfel spus așteaptă-te și pregătește-te pentru ce e mai rău, ca să nu te ia prin surprindere. Dar în același timp fă-ți planuri mult mai mari ca niciodată. 

De ce să-ți faci planuri mari în astfel de perioade? 

Pentru că în vremuri critice tindem cu toții să subestimăm efortul necesar pentru a atinge o țintă. Așa că dacă vreau să am o cifră de afaceri de 5 milioane de euro pe an, trebuie să mă gândesc și să planific ca pentru 50 de milioane.

În felul ăsta chiar și atunci când mintea îmi va zice „e de ajuns cât ai muncit”, chiar dacă mă va minți, eu voi fi făcut oricum mai mult decât dacă aș fi avut un obiectiv „rezonabil”.

3. Fii flexibil! 

 

Testează mai mult și mai des. Noi idei. Noi concepte. Noi metode de promovare. Noi produse sau servicii. Noi modele de business. Și așa mai departe.

Indiferent în ce punct al afacerii te aflai înainte de criză, acum trebuie să te porți ca un startup. 

Acum trebuie să stai cu ochii și urechile ciulite și, pe lângă planurile pe termen lung, trebuie să stai cu ochii pe oportunitățile momentului, pe dorințele și nevoile pe care oamenii le au ACUM, nu pe ce știai tu înainte de această perioadă. 

Uită ce a fost!  Nu te agăța de trecut, căci e foarte periculos.  Stai conectat la prezent, acceptă că unele investiții s-au oportunități s-au dus și nu mai ai ce face în această privință și apoi vei fi capabil să OBSERVI și să ÎNȚELEGI ce poți face AZI.

 

4. Fă din marketing o prioritate

 

Ți-am vorbit la punctul #1 despre abilități cheie necesare pentru a supraviețui în deșert și a crea o oază de prosperitate. Ei bine marketingul este una dintre ele. 

Dar din păcate marketingul a fost și va fi întotdeauna înțeles greșit. 

Oamenii confundă în continuare marketingul cu o mică bucățică din el, ca de exemplu cu advertisingul. 

În realitate marketingul este totul.

 

Orice proces din orice companie poate fi privit din perspectiva marketingului. Marketingul acoperă și decide tot. 

Dacă ar fi să facem o analogie între corpul omenesc și o companie, marketingul ar fi ADN-ul acelei companii.  El este forța invizibilă care face o companie să crească. El dă direcția. În lipsa lui (sau dacă e foarte slab) nicio companie nu crește. Și la fel ca ADN-ul nostru, marketingul este într-un proces de continuă schimbare. El poate evolua și ne poate ajuta să creștem tot mai mari și mai puternici. 

Dar în acest proces de creștere pot apărea erori care pot fi fatale companiei. Aceste erori o slăbesc, o îmbătrânesc și în final o omoară. Uneori chiar prematur. Din fericire aceste erori pot fi prevenite dacă facem din marketing, ADN-ul companiei noastre, o prioritate. 

 

Înțelegi de ce marketingul este o prioritate? 

 

Dacă da, atunci te invit în programul „Mindset și Atitudine în Marketing” pentru a afla mai multe despre cum poți avea un ADN sănătos în compania ta. 

Mâine începe prima seria și e prima și singura dată când poți avea acces în acest program la doar 250 de lei – adică ai 50% reducere. 

Din seria următoarea prețul crește la 500 de lei. Înscrierile se închid azi la ora 24:00. 

 

Mai multe detalii și înscriere aici: https://paulmelinte.com/mindset-in-marketing

Ne auzim curând!

 

Cu drag, 

Paul Melinte

Distribuie articolul:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Intră în comunitate

Abonează-te la Newsletter

Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

Despre autor:

Dacă ar fi să mă definesc prin activitatea mea zilnică, aș zice că sunt antreprenor și digital marketer, iar în timpul liber creator de conținut educațional. 

Iată câteva din realizările cu care mă mândresc

  • sunt creatorul „Picasso Copywriting” – probabil cel mai vândut curs de copywriting din România –  prin intermediul căruia ajut antreprenorii să vândă mai bine, dar și persoanele aflate în căutare unei cariere mai bune să învețe o abilitate bine plătită;
  • autorul cărții „Lasă Vrăjeală – De la autoamăgiri la visuri devenite realitate – bestseller cu +14.000 de exemplare vândute;
  • co-fondator Tikaboo – o afacere socială care a ajutat sute de mii de familii;
  • fondator Digitality Hub – agenție de marketing digital și în curând un hub virtual destinat antreprenorilor și freelancerilor care vor să profite de tehnologii precum inteligența artificială, RPA sau blockchain;
  • am generat vânzări de +4 milioane de euro pentru afacerile de mai sus și peste 150.000 de clienți.

De-a lungul timpului am dat mai multe interviuri, inclusiv în reviste precum Forbes, am creat un blog citit lunar de zeci de mii de oameni și am fost printre primii români care au creat conținut educațional pe Tik Tok.

Dacă vrei să înveți mai multe despre cum să vinzi online, cum să construiești o afacere solidă sau cum să devii un antreprenor mai bun și mai fericit, te invit să-mi dai un follow pe rețele sociale și să te abonezi la newsletterul meu. 

Urmărește-mă pe social media

Cele mai populare

Articole asemănătoare

Cum am ajuns la 20.000 de euro / lună (profit)

Salut! Aseara stăteam de vorbă cu cineva și a venit vorba despre alergare. Așa că am avut ocazia să mă laud cu un lucru pe care puțini îl știu: sunt și eu fost maratonist, deși poate că nu pare. :)) E adevărat că am alergat o singură dată 42 de km – pe 7 octombrie 2013, adică în urmă cu 9 ani. Dar am învățat

Cum găsești ideea de 1 milion $ (pasul #1)

Vrei să faci o afacere și nu știi cu ce sau de unde să începi? Înscrie-te la webinarul pe care îl țin miercuri, după Paște, și o să-ți spun pas cu pas ce ai de făcut. Dar până atunci vreau să-ți dau ce ți-am promis în titlul acestui articol, adică cel mai simplu mod pentru a găsi ideea care îți va băga în buzunar 1

Și acum… ce facem?!

În urmă cu doi ani, când a început pandemia, eram la Roma în vacanță și mi se părea că totul este atât de îndepărtat și trecător, încât nu merită să mă îngrijorez prea tare.  Evident că am greșit grav. M-am repliat/adaptat și până la urmă totul a fost bine.  Dar, uitându-mă în urmă, îmi dau seama că, dacă aș fi fost un pic mai matur,

Cum să-ți găsești super clienți, fără să plătești 1 leu, folosind Facebook!

Una din principalele întrebări pe care le primesc de la cei care vor să se înscrie în „Picasso Copywriting” și să înceapă o carieră în acest domeniu, este următoarea:  „Cum îmi găsesc clienți după ce fac cursul?” Azi vreau să-ți dau cea mai simplă metodă. În plus este și gratuită și o poți folosi pentru a găsi aproape orice tip de client, nu doar pentru