Cum Sa Citesti Fetele Oamenilor La Fel De Usor Precum Ai Citi O Carte

cum sa citesti fetele oamenilor - limbaj nonverbal

 

Ai vrea sa te poti uita la figura unui om si sa spui exact ce simte  fara ca el sa scoata o vorba, chiar daca nu il cunosti, nu l-ai vazut niciodata sau chiar face parte dintr-o cultura total diferita de a ta?

cum sa citesti fetele oamenilor - limbaj nonverbal

sursa fotolicenta

 

Nu stiu acum ce simti tu ( fara sa te vad ), dar eu unul as fi super incantat sa pot citi sentimentele oamenilor. Poate ca nu ar fi intotdeauna placut ( nu  toata lumea are emotii placute legate de noi si nu tot timpul ), dar cu siguranta o astfel de super abilitate  ar fi de folos intr-o multitudine de situatii.

Parerea mea este ca oricine ar avea de profitat de pe urma unei astfel de abilitati,  incepand de la oamenii care lucreaza in domenii precum relatii cu publicul, servicii, vanzari, educatie, paza & protectie,  actori sau poate chiar jucatori de poker si pana la parintii care vor sa inteleaga mai bine ce le trec copiilor prin cap, tinerii care vor sa se inteleaga mai bine cu sexul opus si orice alt adult care vrea sa-si imbuntateasca felul in care interactioneaza cu cei din jurul sau.

 

Dar oare este posibil sa poti citi sentimentele oamenilor ca pe o carte deschisa?

 

Paul Ekman, autorul celebrei carti “Emotii date pe fata”  si sursa de inspiratie a serialului “Lie to me“,  spune ca da, e posibil sa citim emotiile afisate pe chipurile oamenilor chiar daca sunt afisate doar pentru o fractiune de secunda.

 

emotii-date-pe-fataBa mai mult, se pare ca putem face acest lucru chiar inainte ca persoana in cauza sa fie constienta de emotia pe care o resimte si chiar inainte ca acea emotie sa se declanseze, lucru foarte important deoarece ne poate preveni atunci cand emotii negative urmeaza sa se indrepte impotriva noastra.

Spre exemplu daca ai facut/zis ceva ce ar putea sa o infurie pe persoana iubita, presupun ca ai vrea sa stii asta inainte ca sentimentele ei sa apara sau sa se amplifice. Iti dai seama cate certuri s-ar putea evita si cate relatii s-ar putea salva daca am avea aceasta abilitate?

La fel si in relatia cu alte rude, parteneri de afaceri, colegi de munca, sefi sau subordonati.

 

 

Desi felul in care transmitem diferite emotii este transmis pe cale genetica si este asemanator la toti oamenii indiferent de cultura din care facem parte, nu suntem dotati de natura cu aceeasi capacitate de a le recunoaste, cel putin nu atunci cand aceste emotii sunt retinute ( spre exemplu atunci cand cineva se preface ) sau au o intensitate mai slaba.

Totusi  vestea buna este ca putem invata cum arata emotiile oamenilor la fel cum am invatat alfabetul, iar cartea lui Paul Ekman ne invata exact cum arata aceste emotii, cum putem sa le recunoastem la noi sau la altii si cum sa le tratam atunci cand reusim sa le citim.

Emotii date pe fata” incepe printr-o prezentare a emotiilor in diferite culturi ( cu accent pe similitudini ), continua explicand modul in care emotiile ajung sa puna stapanire pe noi si ajunge sa discute despre modificarea declansatorilor emotionali. Apoi incepe sa exempifice diferite tipuri de emotii cu poze si argumente foarte detaliate.

Trebuie sa mentionez ca autorul trateaza atat emotiile placute, cat si emotii precum: tristetea si agonia, furia, surpriza, frica, dezgustul sau dispretul. Cartea contine de asemenea un test prin care ne putem testa capacitatea de a recunoaste diferite emotii.

Atat pe ziua de azi despre carte si abilitatea de a citi emotiile de pe fetele oamenilor.

Asa cum am spus si la inceput, este una dintre cele mai utile abilitati asa ca eu am inceput deja sa lucrez la ea si te provoc si pe tine sa faci acelasi lucru. 🙂

 

cumpara cartea

Cu drag,

Paul Melinte

P.S. O chestie foarte interesanta pe care am aflat-o din aceasta carte este ca practicarea regulata a  meditatiei ( adica concentrarea pe un proces automat precum respiratia ) te ajuta sa intelegi si modifici felul in care raspunzi automat la o serie de alti factori. Asta asa pentru cei care vor sa se poata controla mai bine in orice situatie. 🙂

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *