6 Metode Simple Prin Care Iți Poți Găsi Pasiunea

pasiune = inima

pasiune = inima

Acesta este primul articol scris de mine în 2013 și nu este o întâmplare că am ales să scriu despre pasiune.

Cred în ideea că o viață trăită fără pasiune nu este trăită deloc și am scris și o carte despre cum poți face un business din pasiunea ta.

Dar…

 

Ce este pasiunea?

 

Pasiunea este mult prea complexă pentru a o încătușa cu o  definiție.

Ce știu eu despre pasiunea este că îți da: energie, curaj, optimism, entuziasm și perseverență.

Oamenii pasionați par să aibă un magnetism aparte. Chiar dacă de multe ori ne dau impresia că trăiesc într-o lumea numai a lor și asta le da o aura de mister amestecat cu nebunie, mulți dintre noi suntem atrași de ei și îi admirăm deoarece par conduși de o forță invizibilă pe care poate că n-o înțelegem, dar o respectăm.

Pasiunea înseamnă libertatea și curajul de a-ți trăi viață și visurile indiferent de cât de mari sau mici sunt acestea, chiar dacă sunt  prosteșți sau nebunești, și  nu pe cele impuse de societate, prieteni, familie, condiții economice sau orice altceva.

Să-ți trăieșți viață cu pasiunea înseamnă să poți sări în fiecare dimineață din pat cu energie și entuziasm, fericit/a că ai ocazia să faci încă o dată ceea ce iubești mai mult.

Pasiunea însemna iubire. Și atunci, dacă pasiunea înseamnă iubire… ce poate fi mai frumos  decât să-ți urmezi pasiunea?  

 

Pasiunea înseamnă să faci ce-ți spune inima.

Că să îți poți trăi pasiunea trebuie mai întâi să știi care este pasiunea ta.

 

Ai două posibilități: poți să ai deja o pasiune sau îți poți construi una.

Că să vezi dacă nu cumva ai deja o pasiune de care nu ești conștient, ai câteva instrumente la îndemână.

 

Cele șase metode sunt:

1. Întrebările

Te poți întreba :

„Ce îmi place să fac atât de mult încât simt că aș putea face asta o lungă perioada de timp?”

 

Atenție! Nu este obligatoriu  să  păstrezi o pasiune toată viață. În timp este posibil să îți descoperi mai multe pasiuni așa că probabil că unora le vei acordă o atenție mai mare.

 

Ce voi regretă că nu am  făcut mai mult când mă voi află pe patul de moarte? 

Care sunt subiectele mele  favorite de discuție?

Care sunt lucrurile care îmi trezesc interesul, imaginația, curiozitatea și entuziasmul?

Ce me face fericit/a?

 

2. Amintirile

Îți aduci aminte de perioada copilăriei?

Îți aduci aminte când visai că vei fi: doctoriță, astronaut, gimnastă, judecător, pirat,  polițist, scriitor, marinar, actor etc.? Când visai că vei călători în lumea largă sau poate că te visai un super-erou ce schimbă lumea, o prințesă sau poate o vedetă iubita de milioane de fani.

Adu-ți aminte de filmele copilăriei tale. Poate că te uitai la filmele regretatului  Sergiu Nicolăescu sau la seriale americane. Oricare varianta ar fi, sunt sigur că visai.

Sau poate cărțile au fost cele care te-au făcut să visezi. Îmi aduc și acum aminte de cărțile  scrise de : ,  și al sau Sherlock Holmes,cu neînfricatul și nobilul Tarzan. Cele mai dragi mi-au fost totuși peisajele, obiceiurile, personajele și aventurile descrise și imaginate  depe care mulți îl cunosc datorită filmelor cu  Winnetou.

Ești fericit când retraiesti aceste amintiri?

Dacă da, atunci acolo se află pasiunea ta!

 

Dar dacă ai făcut toate astea și încă nu ai aflat care este pasiunea ta,  atunci este timpul să îți construieșți o pasiune.

Dacă la săpăturile după pasiune am folosit două instrumente (întrebările și amintirile) pentru construirea unei pasiuni noi setul de instrumente pe care îl vom folosi este compus din următoarele  piese:

 

1. Experimentează!

Spune DA oricărui lucru nou care îți apare în cale indiferent cât de mărunt, inutil sau stupid ți se pare. Deschide fiecare ușa care îți apare în cale deaorece în spatele acelei uși se poate află pasiunea ta. Ba mai mult, caută în mod activ să faci lucrurile altfel. Mergi în locuri noi, fă-ți noi prieteni, schimbă magazinul de unde cumperi, schimbă traseul pe unde mergi, schimbă mijlocul de transport, ascultă și altfel de muzică, vezi filme diferite, învață o limba străină, călătorește, fă orice lucru care te ajută să-ți schimbi paradigmele.

Descoperă cine ești. În mod sigur ai talente pe care nu le cunoști. Doar experimentând poți află la ce ești bun.

 

2. Citește!

Dacă nu ți-ai găsit pasiunea în cărțile citite pînă acum schimbă cărțile sau mai citește-le odată.  Dacă nu ai citit pînă acum atunci este timpul să începi s-o faci.

 

3. Fii curios!

Curiozitatea te face să descoperi lucruri noi și totodată să aprofundezi lucrurile. S-ar putea că pasiunea să fie chiar sub nasul tău și totuși să nu fi fost niciodată suficient de curios că să te uiți mai atent la ea. Fii curios în legătură cu oamenii din jurul tău, întreabă-i ce fac, ce pasiuni au, ce le place, se poate că ei să fi descoperit lucrurile care te vor pasiona și pe ține.

 

4. Imaginează-ți!

Cum ar fi să…

 

 

După ce vei face toate asta, sunt curios ce vei răspunde la următoarele întrebări:

Știi care este pasiunea ta?

Îți trăieșți pasiunea?

 

Dacă ți-a fost util acest articol ajută-mă cu un like și un share. Ajută-ți  și prieteni să-și descopere sau să-și construiască pasiunea.

Sau spune-mi  ce dificultăți întâmpini cu pasiunea ta astfel încât să te pot ajută mai bine.

 

Cu drag,

Paul Melinte

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

16 Comments

  1. Bună, Paul! Nu sunt suficiente doar pasiunea și acțiunea!…Anturajul, mentor/mentori, ”vântul dinspre pupă”…Toate converg spre reușită, un cumul de procese, factori decisivi, dacă știi cum să pui piesele de puzzle cap la cap, dacă nu, rămâne doar intenția!…
    Foarte frumos ai spus, ai exemplificat, dar numai motivaționalul nu e de-ajuns!
    Am învățat că singur…te bați ca apa de mal și nimic mai mult!
    Lumea virtuală vorbește din ce în ce mai mult despre reușita din pasiune!
    Câți au reușit singuri…doar din pasiune și acțiune?!…
    Puterea mentoratului?!…
    Câți mentori cunoști care sunt cu-adevărat dedicați, care-o fac doar pentru oameni, sentimente, cunoaștere, dorința de-a împărți?!…
    E doar goana după bani și notorietate!
    Toate bune, Paul, de pe meleaguri nemțene!

    1. Buna, Cristina !
      Sunt de acord cu tine, pasiunea si actiunea nu sunt suficiente. Te poate pasiona un domeniu, poti actiona in forta dar din prea mult entuziasm sari peste anumite etape sau nu vezi pericolele si atunci esuezi precum o nava care desi ” are vant puternic dinspre pupa ” ramane suspendata pe o duna neobservata de pasionalul capitan.
      Sunt de acord cu tine ca nu poti reusi singur, am scris si in articolul de mai jos ca decat Steven Segal poate invinge singur 🙂 .https://paulmelinte.com/cum-pot-crea-relatii-autentice/
      Pasiunea si actiunea cred totusi ca stau la baza reusitei.
      Cat despre motivatia mentorilor, nu o cunosc, dar sincer ma intereseaza mai mult faptele lor. Cred ca poti fi foarte dedicat chiar si atunci cand esti motivat de bani sau notorietate. Nu vad in asta un lucru rau atat timp cat mijloacele sunt corecte si aduc valoare si altora. Totusi nu cred ca poti ajunge in varf si sa ramai acolo daca esti motivat doar de propria bunastare.
      O zi buna, Cristina !

  2. Buna Paul! Am dat peste blogul tau din intamplare si marturisesc ca imi place acest articol 🙂 Chiar cred ca actiunea este un mod de a incepe, caci daca ramanem la stadiul de vis/dorinta si ne asteptam sa pice din cer ocazii, atunci sansele de reusita sunt nule. De multe ori o actiune determina alte actiuni, si mecanismul incepe sa se miste daca incepem si noi sa ne miscam, sa facem lucrurile altfel, sa incercam sa iesim din rutina. Majoritatea oamenilor se plang de multe neajunsuri, dar nu fac absolut nimic, nu incearca nimic pt a le fi mai bine, si atunci de unde sa vina schimbarea daca ei insisi nu sunt dispusi sa o accepte si sa o determine sa apara? Si oricat am incerca sa analizam cazurile altor oameni, de ce trebuie sa plecam de la premisa ca nu o sa reusim, oricat am incerca? Incearca, te zbati ca sa obtii, lupti pt pasiunea ta, iar cand vei spune ca ai facut TOT ce este omeneste posibil si nu ai reusit, abia atunci poti trage concluzia. Daca nu incerci, cum ai putea oare sa reusesti?
    Every new day is another chance to change your life.
    Viseaza cu ochii deschisi si intinde-ti sperantele pana la cer, vei avea timp tot restul vietii pt certitudini.
    Nu-ti poti schimba destinatia peste noapte, dar iti poti schimba directia.
    If you have to make your dreams come true, the first thing you have to do is wake up.

  3. Buna Laura ! Si eu vreau sa-ti marturisesc ca-mi place cum gandesti. Foarte frumos ai spus “vei avea timp tot restul vietii pt certitudini”. Este o expresie pe care, cu acordul tau mi-ar placea sa o citez 🙂
    Ma bucur ca ti-a placut articolul, sper sa fie de folos la cat mai multi oameni.

  4. Pe mine, gasirea unei pasiuni m-a schimbat total. Are un efect miraculos. De fapt,probabil insasi activitatea de a face ceva ce iti place sau nu genereaza efecte total diferite. As vrea sa vad acest efect miraculos la cat mai multi oameni. Cine stie, poate chiar ii voi ajuta…:) Va tin la curent! La multi ani!

    1. La multi ani, Catalina ! Asa este, pasiunile au un efect miraculos asupra noastra. Daca iti propui sa ajuti, eu cred ca vei reusi sa faci o schimbare in vietile celor din jurul tau. Astept vesti de la tine !

  5. Dragut advertorialul… Mi-ai starnit curiozitatea cu fraza “Pasiunea este mult prea complexa pentru a o incatusa cu o definitie.” si am cautat sa vad daca ma multumeste definitia din Dexonline. Am ajuns la concluzia ca… da: “PASIÚNE, pasiuni, s. f. 1. Stare afectivă și intelectuală deosebit de intensă și stabilă, manifestată ca o tendință care polarizează procesele psihice ale omului, determinându-l prin intensitatea efectelor sau prin permanența acțiunii lor.”. Spor la scris in continuare! 🙂

  6. Multumesc ! Interesanta definitia. Fraza aceea avea rolul de a descrie o imagine din mintea mea, un om puternic rupandu-si lanturile in care se afla incatusat. Nu cred ca definitia din dexonline m-ar fi ajutat sa transmit aceasta imagine, dar ma bucur ca ti-a trezit curiozitatea. Spor la scris si tie ! 🙂

  7. Pasiunea mea…muzica. Îmi place să cânt enorm de mult, am voce dar din păcate, din cauza mentalității unor români, fizicul nu mă ajută. De fapt, dacă stau să mă gândesc, nu e numai fizicul ci și caracterul meu de a fi cinstită și de a spune omului verde în față. Pe lângă muzică, îmi place foarte mult să scriu poezii, să prind într-un cadru un peisaj și ador să călătoresc:D
    Foarte interesant articolul tău!

  8. Maria, iti multumesc pentru aprecieri si pentru ca ti-ai facut timp sa-mi raspunzi! Te felicit pentru ca ai atatea pasiuni. Revin cu un articol despre cum poti spulbera obstacolele ce stau in calea pasiunii tale.

  9. Draga Maria,
    Am citit cu atentie comentariul tau, ca de altfel al tuturor celorlalti, si as vrea sa iti adresez cateva cuvinte. NU ma erijez intr-un mentor, dar am sesizat oarece autosabotare in modul tau de a gandi. Spui ca iti place muzica, ceea ce este foarte bine, dar adaugi imediat ca “fizicul nu te ajuta”…Atentie, nu mentalitatea romanilor este cea care te tine pe loc, ci tu insati. Ce inseamna pentru tine cantaret frumos? Cumva Barbara Streisand (numita si “cea mai frumoasa urata” din show-biz)? Plinuta Adele? David Bowie cu ochii diferit colorati? Steve Tyler? Mick Jagger cumva?? Draga noastra Monica Anghel pe care eu, una, o iubesc asa cum este, plinuta si simpatica? A, daca te compari cu “vedetele Photoshopate” dar fara voce, atunci nu ai altceva de facut decat sa iti plangi de mila ca nu te-ai nascut cu picioare de 1,50 m sau cu un tatic/iubit bogat care sa-ti plateasca operatiile estetice. Dar daca iti place sa canti, pur si simplu fa-o! Fa-o din tot sufletul, cu toata daruirea, cat poti tu de bine, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara…Sunt atatea emisiuni concurs acum unde se descopera si promoveaza talente adevarate.Du-te acolo si canta…nu fa asta nici pentru parinti, nici pentru romani..fa-o pentru tine!
    Pe de alta parte, am mai sesizat o sintagma care m-a pus pe ganduri: “caracterul meu de a fi cinstită și de a spune omului verde în față”….Hmmm…oare cum vine asta? Sa fie vorba de o mica graba de a da replici oamenilor, fara diplomatie? Dupa cum scrii, intuiesc ca esti tanara…asa ca, mai ai nevoie de timp ca sa iti deprinzi obiceiul de a avea “putintica rabdare”, vorba lui neica Zaharia :).
    Noi iti tinem pumnii si iti dorim sa reprezinti Romania cu succes pe scenele lumii!

    Paul, felicitari pentru blog! Si eu l-am inceput pe al meu cam in aceeasi perioada cu tine :)…Succes amandurora!

  10. Ar mai fi cateva intrebari care pot ajuta la descoperirea pasiunii:
    1. Ce iti place foarte mult sa faci incat ai face-o si pe gratis?
    2. Ce ai face toata ziua daca ai fi multimilionar si banii nu ar fi o problema?
    3. Daca ai avea ocazia sa te intorci in anul in care ai temrinat liceul (sau alta scoala) ce drum ai alege? Ai merge spre acelasi domeniu de activitate pe care il ai acum sau ai incerca altceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *