obiceiuri bune

In ultimele doua saptamani mi-am facut un obicei zilnic din studiul limbii engleze, din meditatie si scrisul in jurnal.

Din pacate ieri am dat-o in bara, nu am reusit sa fac toate astea si mi-am pierdut lantul creat in ultimele doua saptamani.

Dar macar am invatat doua lectii din asta care cred ca iti pot fi de folos si tie in mentinerea obiceiurilor bune.

1. O mica decizie gresita duce de multe ori la un lant de decizii si intamplari pe care nu le doreai.

Daca ar fi sa analizez de ce am esuat ieri cu aceste obiceiuri, primul raspuns ar fi ca m-am trezit tarziu.

De ce m-am trezit tarziu? Pentru ca alaltaieri m-am culcat la doua noaptea. De ce m-am culcat atat de tarziu daca ora maxima la care eu ar trebuie sa ma culc este 10 30? Pentru ca nu aveam somn! De ce nu aveam somn? Pentru ca, desi nu mai beau cafea de doua saptamani, ieri am avut una din putinele scapari. Mai exact am vazut un ness prin casa si mi-am zis ca nu strica sa iau si eu doar o gura mica din el. Din nefericirea acea gura mica de ness s-a extins la jumatate de cana si rezultatul este cel pe care l-am descris mai sus.

 

2.  Nu lasa o mica ruptura sa se transforme intr-o ruptura permanenta.

Imediat ce lantul s-a rupt trebuie sa incerci sa il refaci! Cu cat intarzii mai mult, cu atat sunt sanse mari sa pierzi acel obicei.

Si se poate intampla asta chiar daca obiceiul are luni de zile de cand a fost dobandit. Paradoxul obiceiurilor consta in faptul ca desi sunt usor de mentinut atat timp cat nu iei “mici” decizii gresite precum cea descrisa de mine mai sus, sunt in acelasi timp usor de pierdut daca permiti micilor rupturi sa se adanceasca.

Cel mai bine am observat asta la obiceiul meu de a alerga. Desi am avut multe luni in care am alergat in mod constant si imi facea o placere deosebita sa ies la alergat, mi s-a intamplat de multe ori ca mici rupturi sa duca intr-un final la abandonul obiceiului pe perioade de cateva luni (lucru care a dus la mari fluctuatii in greutatea si dispozitia mea, caci statul in fata calculatorului cat e ziua de lunga nu arde prea multe calorii si nici alte exercitii  nu faceam pana de curand).

Asa ca sfatul meu este urmatorul: nu lua micile rupturi ca pe niste tragedii. Evita-le cat de multi poti, dar daca se intampla, reinoada lantul si treci peste ele. Cel putin eu asta incerc sa fac.

 
[optin_box style=”2″ alignment=”center” email_field=”email” email_default=”Adresa ta de email…” integration_type=”aweber” double_optin=”Y” list=”4193747″ name_field=”name” name_default=”Numele tau…” name_required=”Y”][optin_box_field name=”headline”]Ti-a placut ce ai citit?[/optin_box_field][optin_box_field name=”paragraph”]PHA+SW4gZmllY2FyZSB2aW5lcmkgc2VhcmEgdHJpbWl0IHVuIGVtYWlsIGN1IHRvYXRlIGFydGljb2xlbGUgZGUgdGlwdWwgYXN0YSBwZSBjYXJlIGxlLWFtIHNjcmlzIGluIHNhcHRhbWFuYSByZXNwZWN0aXZhLCBhc2EgY2EgZGFjYSBudSBhaSB0aW1wIHNhIHZlcmlmaWNpIGJsb2d1bCAoc2F1IHBhZ2luaWxlIGRlIEZhY2Vib29rKSBpbiBmaWVjYXJlIHppIHNpIG51IGVzdGkgZGVqYSBhYm9uYXQvYSBsYSB2cmV1bnVsIGRpbiBuZXdzbGV0dGVyZWxlIG1lbGUsIG8gcG90aSBmYWNlIGFpY2kuIERhY2EgYWJuYXJlYSByZXVzZXN0ZSBwYWdpbmEgc2UgdmEgcmVpbmNhcmNhIGF1dG9tYXQuIDopPC9wPgo=[/optin_box_field][optin_box_field name=”privacy”]Nu vei primi niciodata spam[/optin_box_field][optin_box_field name=”top_color”]undefined[/optin_box_field][optin_box_button type=”0″ button_below=”Y”]Aboneaza-ma![/optin_box_button] [/optin_box]

Cu drag,

Paul Melinte

P.S. Daca ai exemple care sa demonstreze sau chiar sa contrazica cele spuse de mine in articol, le astept cu placere in sectiunea de comentarii de mai jos.

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *