Te chinuie faptul ca nu reusesti sa faci ceea ce stii prea bine ca ar trebui sa faci?
Stii ca esti capabil sa faci mai mult, dar cu toate astea ceva parca te tine intr-o permanenta stare de incremenire si amanare?
Spunea cineva ca “nu este greu sa faci un anumit lucru, greu este sa te pui in starea care sa-ti dea putere sa faci orice iti doresti sa faci.”
Nu mai stiu cine a spus-o, dar in fiecare zi imi dau seama cata dreptate avea si s-ar putea ca si tu sa-i dai dreptate dupa ce vei fi citit acest articol.
Ai vrea sa stii ce diferentiaza performerii de talie mondiala de restul plutonului?
Sunt mai multe lucruri, dar unele din cele mai importante aspecte sunt ritualurile si obiceiurile lor.
Chiar ieri citeam despre ritualul pe care marele fotbalist Pele il executa cu o jumatate de ora inainte oricarui meci, ritual care l-a transformat intr-o masinarie imposibil de oprit (“Conform IFFHS, Pelé este cel mai de succes marcator în ligă din lume, cu 541 de goluri.”).
Cu o jumatate de ora inainte de a-si incepe sa-si incalzeasca muschii, Pele isi incalzea intotdeauna mintea.
Se ducea in vestiar, isi gasea un colt unde stia ca nu o sa-l deranjeze nimeni, si apoi, cu ochii acoperiti, isi reamintea copilaria si momentele in care juca fotbal pe plaja in Brazilia, isi amintea de soarele care ii incalzea spatele si de briza marii care ii incanta simturile.
Facea lucrul asta pur si simplu pentru a-si reinvia placerea de a juca fotbal pe care o simtise in acele clipe.
Apoi, in filmul pe care il rula in capul sau, Pele incepea sa proiecteze toate momentele glorioase din cariera sa. Rula acele momente de nenumarate ori, retraind sentimentele pe care le simtise in acele momente magnifice.
Pele spunea ca pentru el era esential sa se simta perfect conectat la acele sentimente si imagini inainte de a incepe sa se imagineze performand la potentialul sau maxim in meciul ce urma. Caci urmatorul lucru pe care Pele in proiecta pe ecranul mintii sale era imaginea sa pe stadion, ovationat de suporteri, performand la potentialul lui maxim.
In acest film Pele isi imagina totul in cele mai mici detalii: coechipierii, adversari, gazonul, atmosfera, driblingurile pe care le va face, golurile pe care le va da si mai important decat toate astea, isi imagina sentimentul puternic pe care triumful ti-l da, sentimentul ca este un campion, sentimentul de a fi de neoprit.
Recapituland, antrenamentul mental care l-a transformat pe Pele intr-o legenda (este considerat cel mai bun fotbalist din toate timpurile) si care l-a pus in starea in care putea sa faca adevarate minuni cu balonul, este compus din doar trei pasi:
- Incepea prin a retrai placerea de a juca fotbal;
- Apoi retraia toate succesele si se conecta la sentimentele asociate cu acestea;
- Iar in final, ii era extrem de simplu sa isi imaginze si mai ales sa simta acel viitor luminos in care perfomeaza la potentialul sau maxim.
Ceeea ce mi se pare extraordinar la toata treaba asta este ca Pele a jucat ultimele meciuri din cariera sa cam in acelasi timp in care se nastea Programarea Neuro Lingvistica. Spun ca este interesant deoarece initial am suspectat ca Pele studiase NLP-ul si ca preluase din NLP acest exercitiu care mie unul mi se pare asemanator cu ceea ce practicantii acestei discipline recomanda.
Cum putem profita de ceea ce am invatat de la Pele?
Cred ca oricare dintre noi poate obtine rezultate foarte bune facand exercitiul de mai sus indiferent de care este natura “meciului” pe care il avem de disputat.
Exercitiul asa cum este prezentat aici este destul de usor de pus in aplicare, dar daca vrei sa inveti mai bine cum sa il faci si sa inveti mai multe despre influenta emotiilor asupra rezultatelor tale, iti recomand una din putinele carti pe care am simtit nevoia sa subliniez (si am subliniat, nu gluma). Este vorba despre “Putere nemarginita” a lui Tony Robbins.
De asemenea, am mai intalnit la un moment dat o idee pe care la momentul respectiv nu am bagat-o in seama, dar care privit prin prisma ritualului lui Pele, acum mi se pare o idee foarte buna.
Tine un jurnal al succeselor in care sa-ti notezi zilnic chiar si cele mai mici evenimente de acest gen.
Asa cum am vazut pasul doi din ritualul lui Pele consta in reamintirea succeselor. Pare simplu la prima vedere, dar daca vei incerca sa faci exercitiul vei constata ca uneroi iti va fi greu sa iti aduci aminte toate succesele pe care le-ai avut. Uneori iti va fi greu sa gasesti chiar si un singur succes potrivit situatiei. Caci eu cred ca in functie de “meciul” pe care il urmeaza sa il jucam, si victoriile pe care ni le vom reaminti ar trebui sa fie diferite.
Iti dau si un exemplu personal: daca am de scris un articol foarte mare sau un ebook si am la dispozitie doar o zi, fapt care ma streseaza si ma face sa ma indoiesc ca voi reusi, poate ma va ajuta un pic sa imi aduc aminte ca la un moment dat am reusit sa fac lucruri chiar mai grele.
Poate ma va ajuta sa gandesc ceva de genul: “daca am reusit sa nu mananc nimic o zi intreaga desi sunt un mancacios, atunci as putea sa fac si treaba asta, caci pana la urma scrisul este o activitate care imi face placere”.
Dar cu siguranta ma va ajuta mai mult sa imi aduc aminte ce gandeam si ce simteam cand am reusit sa fac lucruri asemanatoare (chiar si daca nu sunt la fel de mari).
Din fericire in situatia mentionata mai sus eu am o astfel de victorie pe care o pot folosi, caci ebook-ul “Be Your Best Self! Five Powerful Habits of a Mentally Strong Person” l-am scris intr-o zi si un pic, timp in care am reusit sa ma concentrez doar pe scrierea lui (ceea ce pentru mine chiar este o performanta).
Dar sunt situatii in care victoriile noastre nu sunt atat de memorabile si atunci cred ca este foarte util sa le scrii pentru a le putea folosi in situatii similare.
Ce mi s-a intamplat astazi…
Chiar astazi am avut o astfel de victorie micuta, dar foarte importanta, pe care e posibil sa nu o retin daca nu o scriu.
Eram la capatul unei perioade de post intermitent (nu e nimic religios in actiunea mea – beneficii si detalii in limba engleza aici), adica nu mancasem nimic de 16 ore si asa cum imi era programul, trebuia sa fac un antrenament de tip HIIT, adica un antrenament cu o durata scurta, dar de o mare intensitate, menit sa-mi accelereze metabolismul, sa-mi arda grasimile si sa ma ajute sa-mi cresc masa musculara (se pare ca cele mai bune rezultate cu aceste antrenamente le obtii daca le faci la sfarsitul unei perioade in care nu ai mancat nimic timp de 12 – 16 ore deorece fortezi organismul sa arda depozitele de grasime pentru a obtine energia de care are nevoie.
Nu intru acum in mai multe detalii despre treaba asta, dar ce vreau sa spun este ca dupa 16 ore in care nu mancasem nimic ma simteam tare ametit si lipsit de orice energie, asa ca nu aveam chef sa fac nici macar un minut de exercitiu. Mai simtisem si alta data senzatia asta “de sfarseala” (asa ii zic eu, dar de fapt nu e nimic altceva decat niste senzatii cauzate de scaderea nivelului de insulina din sange), dar niciodata nu am dat suficienta atentie modului in care am trecut peste fara sa mananc (atunci cand am reusit), deci nu ma puteam folosi de amintirile succeselor trecute.
Pana la urma m-a salvat Youtube-ul si ideea de a cauta ceva “workout music” care sa ma puna in starea de care aveam nevoie ca sa pot face exercitiile (se stie ca muzica influenteaza foarte tare starea de spirit).
Acum… eu sunt primul care recunosc ca poate ca muzica nu o sa functioneze la fel de bine de fiecare data, dar oricum voi avea mult mai multe sanse de reusita daca imi voi nota aceasta amintire in jurnalul succeselor mele si voi reusi sa-mi intiparesc in minte ce am simtit cand m-am hotarat sa fac pana la urma exercitiile si mandria/starea de bine de dupa.
Introdu aceste doua elemente in ritualurile tale!
Asadar, de acum incolo pe langa jurnalul pe care il scriu dimineata, o sa introduc in ritualul meu de seara si obiceiul de a scrie in 2 – 3 minute ce succese am avut in acea zi. Te tin la curent cu rezultatele pe care le voi avea. 🙂
Iar in ritualul meu de dimineata o sa introduc 10 minute in care sa fac exercitiul lui Pele si o sa incerc treptat sa cresc la 30 de minute pe masura ce devine un obicei. Nu incep din start cu 30 de minute deoarece e demonstrat faptul ca una din cele mai bune tehnici prin care poti transforma o actiune in obicei, este sa incepi cu ceva atat de mic incat sa fie penibil sa zici ca nu il poti face. In cazul meu, pentru ca oricum imi place sa mai stau un pic in pat dupa ce ma trezesc, o sa folosesc aceasta perioada pentru a dezvolta acest obicei. Plus ca asta va da zilei un puternic start pozitiv.
Ce altceva ar fi bine sa retii din acest articol?
Cred ca ar fi bine sa retii ca tot ceea ce facem sau nu facem, se datoreaza starii noastre. Exista stari de spirit in care putem face orice si stari in care chiar si cu cele mai mari eforturi de vointa, tot nu vom fi in stare sa ne indeplinim obiectivele. Din fericire starea noastra de spirit se afla in mare parte sub controlul nostru direct si o putem influenta folosind tehnici precum cea folosita de Pele.
Una din cele mai benefice stari de spirit este entuziasmul si nu o spun doar eu, o spune si Pele care considera ca aceasta stare de spirit duce la victorie.
Ideea este ca indiferent ca vorbim de entuziasm sau de o alta stare care simti tu ca te ajuta, este important sa incerci sa te mentii tot timpul intr-o stare productiva deoarece vointa noastra este o resursa destul de rara. Chiar daca se “regenereaza” in fiecare dimineata, la cateva ore dupa trezire vointa noastra deja se aproprie de jumatate. Tocmai de aceea e bine sa ne folosim diminetile facand mici acte de vointa care sa ne ajute sa cream starea de care avem nevoie pentru a ne aduce la indeplinire obiectivele.
Un alt lucru demn de retinut este ca atunci cand simti ca nu ai chef sa faci ceva, nu trebuie sa renunti, ci sa faci astfel incat sa-ti vina cheful. 🙂
Daca ai intrebari, experiente proprii sau alte comentarii, le astept cu placere mai jos. Iar daca ti-a placut articolul, nu il tine doar pentru tine. Da-l te rog mai departe! 🙂
Cu drag,
Paul Melinte
P.S. Subiectul despre care am povestit astazi este doar unul din aspectele productivitatii pe care le studiez de ceva vreme. Sunt multe de spus in aceasta directie, asa ca revin curand cu un proiect nou pe partea asta.
3 Comments
Ai mare dreptate!si eu sint letargica de o vreme..parca nu mi mai doresc nimic!iti doresc sincer succes in continuare.
Multumesc mult Paul. Foarte interesant articolul si deosebit de util. Mult succes.
Cu placere, Vera! 🙂