Săptămâna trecută îți vorbeam de generozitate și de faptul că mi-am propus să fac din anul 2021 anul generozității. În același timp îți spuneam că mi-am propus să-ți scriu frecvent. Așă că iată-mă din nou pe ecranul tău. 🙂
Știu că e târziu și e posibil să citești acest articol abia luni, dar nu am vrut să treacă ziua fără să-mi onorez promisiunea.
Azi vreau să-ți vorbesc despre puterea imaginației și despre curajul de a fi un explorator, nu un prizonier.
Zilele astea a circulat pe Facebook o imagine care descria „Efectul Netflix.
Pe acea imagine erau prezentate următoarele cifre în legătură „The Queen’s Gambit” – o miniserie ce aduce în centrul atenției o șahistă genială și care a făcut recent furori pe această platformă:
- Din 23 octombrie și până azi filmul a rulat în peste 62 milioane de case;
- Căutările pe „seturi șah” au crescut cu 250% pe Ebay;
- Căutările pe Google după expresia „cum să joci șah” au atins cel mai înalt nivel din ultimii 9 ani;
- Romanul care a stat la baza acestui serial a ajuns pe lista „New York Times bestseller” la 37 de ani de la apariție!
- a crescut număr de jucători de pe chess.com de 5 ori.
Aparent asta e doar o știre drăguță, dar vreau să-ți arăt că în spate e ceva mai mult de atât.
Mie unul se pare fascinant cum tehnologia și arta pot schimba economia prin schimbarea culturii.
De altfel cred că muzicienii, scriitorii, scenariștii și alte tipuri de artiști ce ajung la mase mari de oameni, rareori conștientizează cât de importantă este arta lor.
Citeam acum mult timp un articol despre Jules Verne și celebra lui capacitate de a-și imagina obiecte și tehnologii ce avea să fie inventate la mulți ani distanța, iar teoria autorului era că Jules Verne nu a prezis nimic, ci doar a inspirat o întreagă generație de viitori oameni de știință și antreprenori să dea viață imaginație sale.
Eu tind să-i dau dreptate, căci orice lucru material apare mai întâi în imaginația cuiva.
Și dacă vorbim despre imaginație, ia imaginează-ți tu cum ar fi ca o platformă precum Netflix să-și propună să rezolve unele din cele mai importante probleme cu care ne confruntăm, gen poluarea, lipsa educației, sărăcia, violența, dezechilibrele emoționale etc.
Dar dacă ar face echipă cu Google, Facebook, Tik Tok, Amazon sau Apple, adică marile ecosisteme în care ne petrecem viața și care schimbă cultură zi de zi.
Știu, visez cu ochii deschiși, dar dacă este adevărat și realitatea chiar apare mai întâi în imaginația noastră.
„Hai, Paul, lasă-mă că mă plictisești. Noi nu mai scăpăm de covid, sănătatea și libertatea ne este amenințată, la fel și bunăstarea financiară, iar tu vorbești de combaterea poluăriii și alte fantasmagorii ce nu stau în puterea mea.”
Nu știu dacă astea sunt gândurile tale și nu te învinovățesc dacă e așa, dar hai să-ți spun ce cred eu.
Cred că avem enorm de multe lucruri de făcut și atât de multe de descoperit.
Cu toate astea trăim mare parte din viață limitați de propria noastră gândire.
Suntem prizonieri în propriile noastre minți. Suntem prizonierii obiceiurilor, credințelor și fricilor. Suntem prizonierii lenei, ai lipsei de viziune, ai inflexibilității și ai tiparelor preluate și nemestecate.
Ne place să credem despre noi că suntem diferiți, dar ne comportăm adeseori ca o turmă de oi, nu ca niște exploratori veniți aici să se joace, să testeze, să se bucure și să învețe ce este viața.
Dar această realitate se poate schimba.
Cum? Cu mici schimbări în mentalitatea noastră. Schimbările mari apar adesea ca o avalanșă. Un mic gând firav în mintea ta se poate transforma în ceva uriaș dacă îi dai voie să se rostogolească.
Problema este că în vremuri ca cele prin care trecem acum oamenii uită să mai viseze. Frica devine emoția predominantă în minte noastră, iar curiozitatea și entuziasmul dispar cu totul.
Din păcate frică se transformă adesea în panică și duce la furie și/sau blocaje.
Un om care trăiește în frică va găsi cu greu soluții la problemele prin care trece.
Indiferent în ce punct te afli acum, că ești pe fundul prăpastiei sau totul merge ca pe roate, undeva în imediat ta apropiere există cel puțin o oportunitate de a-ți face viața mult mai bună.
Nu știu ce fel de oportunitate este, dar ea este sigur acolo. E la poarta conștientului tău și așteaptă să-i dai drumul.
Poate e o oportunitate de afaceri sau de carieră, poate e o oportunitate de a învăța o lecție importantă sau o oportunitate de a schimba ceva radical la tine sau la viața ta, de a o lua de la capăt, de a face lucrurile mai bine.
Gândește-te un pic la ce ți-am zis și pune-ți în minte intenția ca atunci când vine momentul să-i dai voie oportunității să se materializez în mintea ta.
Iar când se va întâmpla asta, probabil chiar în această săptămână (sau poate chiar în seara asta), te rog să-mi scrii. Aș vrea să mă pot bucura alături de tine.
Cu drag,
Paul Melinte