In ziua de azi suntem atat de obisnuiti sa ni se vanda “secretul succesului” in aproape orice domeniu incat am inceput sa devenim imuni la exprimari de genul “cheia succesului in viata”, dar crede-ma cand iti spun ca Daniel Goleman s-ar putea sa aiba dreptate atunci cand spune ca inteligenta emotionala este cheia succesului in viata.
Dar cine este Daniel Goleman?
Conform Wikipedia Daniel Goleman este “scriitor, psiholog și jurnalist de știință. Vreme de doisprezece ani a scris pentru The New York Times, specializarea lui fiind psihologia și neuroștiința. Este autorul a peste 10 cărți despre psihologie, educație, știință, crize ecologice și leadership. A fost nominalizat de două ori la Premiul Pulitzer.”
Insa pentru majoritatea oamenilor care au auzit de el, numele de Daniel Goleman este sinonim cu “Inteligenta Emotionala” – probabil cea mai cunoscuta cartea a sa si o carte care a produs nenumarate cercetari si schimbari in plan individual, social, economic sau chiar politic.
Asta m-a facut sa imi doresc sa citesc aceasta carte si intamplarea a facut ca acum cateva zile sa pun mana pe “Inteligenta Emotionala, Cheia Succesului In Viata“.
Poate o sa te amuzi, dar pana la jumatatea cartii habar nu aveam ca nu este vorba de “Inteligenta Emotionala” ( sunt obisnuit ca editurile sa tot schimbe titlurile ), ci o continuare a sa in care Goleman exemplifica prin nenumarate exemple reale faptul ca inteligenta emotionala chiar este cheia succesului in viata.
Si nu doar ca demonstreaza acest lucru, ci da si cateva “linii directoare realiste” in vederea imbunatitirii aptitudinilor ce tin de inteligenta emotioanala, Goleman fiind nemultit de numarul mare de carti despre inteligenta emotionala in care se promit solutii rapide, dar care reusesc in schimb sa perpetueze o serie de conceptii gresite.
Cum este structurata cartea
“Inteligenta Emotionala, Cheia Succesului In Viata” este impartita in 5 parti:
1. Dincolo de specializare
In aceasta parte a carti Goleman demonstreaza ca inteligenta emotionala este mult mai importanta decat specializarea sau IQ-ul, cel putin la locul de munca. Deasemenea arata ca in functii de conducere este absolut obligatorie.
2. Cultivarea sinelui
Aici sunt descrie 13 calitati cheie in relatiile interumane – cum ar fi empatia, capacitatea de a negoica cu diverse categorii de oameni, spiritul de exhipa sau capacitatea de a conduce.
3. Arta sociabilitatii
Sa pare ca cine stapaneste aceasta arta poate deschide mult mai multe usi decat mi-am imaginat eu si e normal sa fie asa din moment ce capacitatea noastra de a fi sociabili a depins supravietuirea si evolutia noastra ca specie.
4. O noua modalitate de a invata
In sfarsit in aceasta parte vine si vestea cea buna si aflam ca oricat de slaba ar fi o aptitudine ea poata fi imbunatatita.
5. Organizatia dotata cu inteligenta emotioanala
In partea a cincea a cartii Daniel Goleman analizeaza efectele cultivarii inteligentei intr-o organizatie si riscurile la care sunt supuse organizatiile care ignora acest lucru.
Cui recomand aceasta carte
Desi modul in care este scrisa te-ar putea duce la o scurta rasfoire la gandul ca este o carte scrisa doar pentru antreprenori sau manageri ( mie asa mi s-a parut initial ), adevarul este ca citind-o o sa constati ca este utila pentru toata lumea.
Doar ca… asa cum este logic de altfel, lipsa inteligentei emotionale ii va costa mult mai scump pe cei care au mai multe de pierdut.
Daca esti antreprenor si ai o afacere care iti aduce 1 milion $/an, dar iti lipseste inteligenta emotionala, s-ar putea ca la un moment dat sa faci ceva fundamental gresit si astfel sa-ti pierzi clientii sau cei mai buni angajati. Spre deosebire de un angajat care nu-si cultiva aceasta inteligenta si care va risca cel mult sa fie dat afara, tu risti sa pierzi afacerea cu totul.
Dar… chiar si asa, eu tot cred ca oricine vrea sa performeze mai bine la locul de munca, sa aiba relatii mai armonioase cu cei din jurul sau sau sa se controleze mai bine, ar trebui sa citeasca cartea asta. Stiu ca m-am repetat, dar am vrut sa fie foarte clar pentru toata lumea. 🙂
Cu drag,
Paul Melinte
One Comment
Din punctul meu de vedere marea problema a oamenilor care cauta cheia succesului este ca ei se astepata sa gaseasca o singura cheie. Pentru asta se pregatesc si drept urmare asta sunt pregatiti sa primeasca.
De ce spun ca asta este o problema? Pentru ca eu sunt de acord cu ideea care spune ca succesul este un sistem. El este alcatuit din mai multe chei si presupune evolutia pe mai multe planuri.
Consider ca mai corect ar fi sa cautam reteta succesului pentru ca o reteta presupune mai multe ingrediente. In felul acesta ne pregatim mental pentru raspuns.
Inteligenta emotionala este un ingredient esential din aceasta reteta.