Jurnal de antreprenor #1 – Alege-ți jocul potrivit

Ray Dalio, unul din cei mai mari investitori din lume, spune în „Principii”sunt două mari obstacole ce ne împiedică să luăm decizii mai bune: ego-ul și unghiurile moarte. 

Atunci când crezi că le știi pe toate și nu ești conștient că ai putea greși sau ai putea învăța cum să faci lucrurile mai bine, e greu să iei decizii corecte. 

Iar viața pe care o trăiești este rezultatul cumulat al deciziilor pe care le iei. 

Din acest motiv am luat decizia ca de acum încolo să scriu zilnic un jurnal de antreprenor pe care îl voi face public aici, pe blog, dar și pe email. 

Pe lângă asta voi înregistra măcar odată la câteva zile și video pentru canalul meu de YouTube

Deja am 2 episoade filmate în mijlocul naturii, cel de mai jos și încă unul ce va fi postat săptămâna viitoare.

De ce fac asta și ce voi povesti în „Jurnalul de antreprenor”? 

Hai să începem cu ce voi povesti. 

În acest moment am mai multe proiecte în derulare: 

 • Tikaboo și tot ce fac alături de colegul meu Florin Alexandru (includ aici și „Profa de mate”, dar și editura și tipografia Tikaboo ce o să aducă pe piață cele mai bune cărți de parenting din lume);
 •  O agenție de copywriting și digital marketing (dă-mi un email dacă ai nevoie de astfel de servicii și ai un business deja funcțional) care lucrează acum doar pentru clienții veniți din recomandări;
 • Un tech startup ce va revoluționa modul în care se fac afacerile. Acest start-up va deveni principalul meu proiect deoarece mi-am propus să-l transform într-o companie de cel puțin 1 miliard $ (evaluare) în următorii 5 – 10 ani.

După cum se poate vedea, nu prea am timp să mă plictisesc. Mai ales că vreau să rescriu și „Lasă Vrăjeala” și mai am în lucru încă o carte. 

Revenind la proiecte, când faci atât de multe lucruri cu siguranță ai multe unghiuri moarte (adică îți scapă informații) deoarece nu ai suficient de mult timp să analizezi în profunzime toate aspectele. 

Dar în același timp înveți foarte mult, căci nu ai cum altfel. 

Așa că am decis să scriu acest jurnal din următoarele 4 motive: 

 1. Să mă oblig să analizez constant ce fac bine și ce nu;
 2. Să dau mai departe ce învăț; 
 3. Să mă expun la feedback din partea celor care mă citesc/ascultă;
 4. Să-mi cresc brandul personal și să-mi promovez proiectele. 

După cum se poate vedea, în mare parte motive „egoiste”. 🙂

Nu o fac pe sfântul aici, căci până și dorința de a da mai departe ce învăț ascunde în spate tot o nevoie a mea: nevoia de a simți că fac ceva care contează. 

De ce îți spun toate astea? 

Deoarece, cum am spus mai devreme, plănuiesc să scriu în fiecare zi cel puțin pe mail. Direct sau indirect, evident că îmi voi promova produsele, dar voi încerca să ofer și cât de multă valoare pot. 

Pentru o parte din cei care mă citesc, asta este probabil o veste foarte bună. Pentru cei mai mulți, probabil că un email zilnic va fi prea mult. 

Așadar, dacă vrei să fii printre primii care primesc acest jurnal, te poți abona le newsletter-ul meu apăsând aici.

Și dacă tot am vorbit de  „Principii” , o carte genială pe care o recomand tuturor, am decis ca în fiecare mail să încerc să pun și eu un scurt principiu pe care l-am învățat în călătoria mea. Începem azi cu… 

Pricipiul #1: Jocul pe care îl joci este cel puțin la fel de important ca nivelul de performanță la care ajungi. Sau chiar mai important. 

Gândește-te un pic… Ce ai prefera? Să fii cel mai bun jucător de squash din lume sau cel mai bun jucător de tenis? 

Sporturile se aseamănă, dar în vreme ce Ramy Ashour, cel mai bun jucător de squash din lume, are o avere de 10 milioane $ și majoritatea jucătorilor de squash nu câștigă mai nimic, Roger Federer are o avere de 450$ milioane de $ și sunt mulți jucători de tenis, departe de a fi #1 care au câștigat mult peste 10 milioane $. 

În trail running, spre exemplu, cel mai mare premiu la un concurs este de 10.000 $. Și doar un om ia banii ăștia. Iar ca să îl câștigi trebuie să te antrenezi minim 8 ore/zi. Compara asta cu premiul dintr-un concurs mare de tenis, cu salariul un fotbalist de top sau cu banii care se câștigă în formula 1 sau în golf. 

La fel e și în antreprenoriat… 

Sunt mulți antreprenori muncitori și extrem de inteligenți care câștigă sub potențialul lor deoarece nu joacă jocul cel mai bine plătit.

Adică sunt într-o piață în care fie nu sunt suficient de mulți bani, fie e prea aglomerată. 

Un ultraprenor în schimb, se uită cu atenție la care e cel mai bun joc pe care îl poate juca și abia apoi încearcă să devină top performer în acel domeniu. 

E o lecție pe care eu am învățat greu și de aceea construiesc acum această companie tech.

Dar mai multe vorbim despre asta în tabăra de Ultraprenoriat

Spor în toate și ne auzim în articolul viitor!

Distribuie articolul:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în comunitate

Abonează-te la Newsletter

Nu facem spam, primești doar cele mai utile infomrmații. 

Despre autor:

Dacă ar fi să mă definesc prin activitatea mea zilnică, aș zice că sunt antreprenor și digital marketer, iar în timpul liber creator de conținut educațional. 

Iată câteva din realizările cu care mă mândresc

 • sunt creatorul „Picasso Copywriting” – probabil cel mai vândut curs de copywriting din România –  prin intermediul căruia ajut antreprenorii să vândă mai bine, dar și persoanele aflate în căutare unei cariere mai bune să învețe o abilitate bine plătită;
 • autorul cărții „Lasă Vrăjeală – De la autoamăgiri la visuri devenite realitate – bestseller cu +14.000 de exemplare vândute;
 • co-fondator Tikaboo – o afacere socială care a ajutat sute de mii de familii;
 • fondator Digitality Hub – agenție de marketing digital și în curând un hub virtual destinat antreprenorilor și freelancerilor care vor să profite de tehnologii precum inteligența artificială, RPA sau blockchain;
 • am generat vânzări de +4 milioane de euro pentru afacerile de mai sus și peste 150.000 de clienți.

De-a lungul timpului am dat mai multe interviuri, inclusiv în reviste precum Forbes, am creat un blog citit lunar de zeci de mii de oameni și am fost printre primii români care au creat conținut educațional pe Tik Tok.

Dacă vrei să înveți mai multe despre cum să vinzi online, cum să construiești o afacere solidă sau cum să devii un antreprenor mai bun și mai fericit, te invit să-mi dai un follow pe rețele sociale și să te abonezi la newsletterul meu. 

Urmărește-mă pe social media

Cele mai populare

Articole asemănătoare

Cum să-ți găsești super clienți, fără să plătești 1 leu, folosind Facebook!

Una din principalele întrebări pe care le primesc de la cei care vor să se înscrie în „Picasso Copywriting” și să înceapă o carieră în acest domeniu, este următoarea:  „Cum îmi găsesc clienți după ce fac cursul?” Azi vreau să-ți dau cea mai simplă metodă. În plus este și gratuită și o poți folosi pentru a găsi aproape orice tip de client, nu doar pentru

6 Metode Prin Care Să Scrii Reclame Pe Facebook Mai Persuasive!

Reclamele pe Facebook au fost și rămân una dintre cele mai bune modalități de a încuraja clienții să cumpere produsele tale.  Cu tehnicile potrivite, poți inspira cititorii să relaționeze cu brandul tău, să interacționeze cu ceea ce postezi, să facă o achiziție directă sau… mai bine: să facă mai multe! Însă, există un lucru vital de reținut: nu toate reclamele sunt egale.  Două reclame care

5 Metode Prin Care Să Atragi & Să Menții Atenția Clienților Tăi

Știi care este cea mai importantă parte a unei reclame, unei pagini de vânzări sau chiar a unui e-mail?  Dacă nu, continuă să citești, căci în acest articol vom vorbi despre cea mai importantă parte a copywriting-ului… Arta de a crea un CÂRLIG. ,,Cum adică un cârlig, Paul? Suntem la pescuit?” Nuu, dar are legătură cu pescuitul. Uite la ce mă refer: În pescuit te

5 Pași Prin Care Să-ți Găsești Nișa Potrivită Și Să Devii Un Copywriter Bine Plătit!

Vrei să devii copywriter, dar nu ai idee de unde să începi? E important să te nișezi sau să devii un generalist? Sau cum ai putea să afli ce nișă este potrivită pentru tine? În acest articol, vreau să răspund la mai multe întrebări frecvente pe care le primesc: ✔️ „Paul, cum îmi găsesc nișa potrivită pentru mine?” ✔️ „Care nișă este cea mai profitabilă?”  ✔️

Announce

New
arrival

2019 collection

Let’s face it, no look is really complete without the right finishes. Not to the best of standards, anyway (just tellin’ it like it is, babe). Upgrading your shoe game. Platforms, stilettos, wedges, mules, boots—stretch those legs next time you head out, then rock sliders, sneakers, and flats when it’s time to chill.