Atunci cand ma gandesc la companii geniale care a reusit sa creeze comunitati pasionate in jurul lor ( asa cum este Apple spre exemplu ), nu pot sa nu ma intreb: oare cum au facut asta?
Cred ca una dintre explicatii este sistemul de evanghelisti.
Nu cred ca exista o reclama mai performanta decat reclama din gura in gura.
Si asta pentru ca oamenii au mai mare incredere ca vor scapa de matreata cu samponul recomandat de vecinul Costica, decat cu cel recomandat in vreo reclama tv.
Mai ales daca cel care recomanda nu castiga nimic ( sau prea putin ) din recomandarea pe care o face.
Sunt sigur ca orice companie isi doreste abilitatea acestor companii de a-si creea o retea de “evanghelisti”.
“Evanghelistii” sunt acei oameni care devin niste adevarati ambasadori ai brandului.
Ei sunt cei care pot ajuta foarte mult la raspandirea brandului, la fel cum au raspandit odinioara evanghelisti adevarati crestinismul si asa cum mai fac si unele biserici/secte din zilelele noastre.
Bun… stim deja ce sunt “evanghelistii” si probabil ca i-am si intalnit de foarte multe ori luptandu-se sa ne demonstreze ca brandul al carui fan infocat sunt ei, este cel mai tare. Sau poate chiar noi suntem evanghelisti unui anume brand.
Dar intebarea este: ce ii face pe oamenii din jurul nostru sa devina evanghelisti?
Sa fie oare vorba de bani?
Daniel Pink, autorul cartii Drive dovedeste ca “secretul satisfacţiei şi performanţei ridicate – la serviciu, la şcoală şi acasă – este nevoia profund umană de a ne dirija propriile vieţi, de a învăţa şi de a crea lucruri noi, de a deveni mai buni şi de a face din lume un loc mai bun.”
Sunt de acord cu Daniel Pink si tocmai de aceea cred ca cea mai buna metoda prin care iti poti creea propria retea de evanghelisti, este sa stabilesti de la bun inceput care este misiunea companiei.
Si ar fi bine ca misiunea companiei sa coincida cu cea descrisa in cartea Drive
Cu drag,
Paul Melinte