4 motive pentru care nu sunt un om religios

Sunt credincios, dar nu sunt religios!

 

Ieri iti spuneam ca am inceput sa citesc Biblia si am fost un pic surprins de ce am gasit in primele pagini ale sale.

Inainte sa continui discutia cred ca ar trebui sa stii unde ma situez eu in raport cu religia si credinta astfel incat sa intelegi persepectiva din care vorbesc.

Asa cum spuneam si in titlu de mai sus, eu sunt un om credincios,  dar nu sunt religios.

Sau nu foarte religios, in sensul in care desi cred ca religiile au multe bube, „educatia” religioasa si atins scopul si am de multe ori momente in care imi este frica ca voi fi pedepsit pentru ca nu sunt un credincios adevarat.

Dar  aceasta frica nu este neaparat una reala, ci mai degraba una de genul celei de pisica neagra.

Ai auzit vreodata o melodie la radio si te-ai trezit dupa aia ca o fredonai fara sa vei?

Ei bine, cam asa este si cu ce ti se spune de mic despre religie. Dor ca efectul  este de 1000 de ori mai puternic.

 

 

Eu  cred ca exista  Dumnezeu ( chiar daca nu il vad asa personificat precum il descriu religiile ), dar nu pot crede in totalitate intr-o religie din urmatoarele patru motive:

 

 

1. Sunt multe asemanari intre marile religii, iar  fiecare spune ca BINE este sa crezi  doar in ceea ce spune ea.

 

Mergand  pe logica asta, doar una dintre ele poate avea dreptate.

Asta inseamna ca milioanele sau miliardele de oameni care cred altceva se inseala?

Asta inseamna ca doar cei care cred in „religia adevarata”  fac pe placul Domnului?

Asta inseamna ca doar cei care cred in acea religie sunt oameni buni?

Mie unul bunul simt imi spun ca bunatatea si credinta nu au de a face cu religia!

 

 

2. Nu  am nevoie de o religie pentru a-mi intermedia relatia cu Dumnezeu si a-mi spune care este adevarul.

 

Cred ca fiecare dintre noi simte asta.

Dumnezeu este cel care ne-a inzestrat pe toti cu ceea ce numim constiinta. Iar daca constiinta nu ne spune nimic, biserica cu atat mai mult nu o va  face.

 

 

3. Cred ca multe dintre ritualuri ( cel putin in biserica pe care o cunosc ) nu au un rol benefic, ba din contra: au rolul de a subjuga „crediniciosul” si mai tare!

 

Daca faci cuiva un rau,  cel mai probabil ca a ta constiinta va avea grija sa te anunte de indata ca ai facut un pacat.

Dar oare de ce nu face acelasi lucru daca nu tii post, speli in zile cu cruce rosie ( nu stiu tu,  dar eu am invatat ca asta este un pacat ), te dai pe sub masa de 5 ori in loc de 3, etc.?

Toate aceste ritualuri, muzica religioasa, povestile, tamaia, lumanarile, picturile din biserica, icanele, rugaciunile,  etc.,  au din punctul meu vedere rolul de a credibiliza biserica si a-i intari forta.

 

 

4. Nu cred ca reprezentantii bisericii ( adica preotii )  si conducatorii lor sunt oamenii cu adevarat credinciosi ( buni ). Si nu vad de ce ar fi fost vreodata altfel.

 

Nu vorbesc aici de ce nu stiu ( adica alte biserici ), dar cu siguranta biserica romana este o biserica bogata intr-o tara saraca.

Nu zic ca bogatia este un lucru rau, ba din contra, dar cred ca biserica romana nu practica ceea ce predica.

Ce concluzii pot trage cand in aceeasi tara vad copii orfani care mor de foame pe strazi, dar vad si preoti cu niste cruci de aur imense care vorbesc despre milostenie si o catedrala foarte foarte scumpa, vad pensonari care isi fac rate la Casa de Pensii ca sa poata pregati masa de Paste, dar vad si  niste taxe la biserica de te ia groaza ( mai ales daca vorbim de nunti, botezuri sau inmormantari ), vad limuzine de lux in curtile  bisericilor si romani fara curent sau apa potabila in creierul muntilor ( aceasi munti in care manastririle nu duc lipsa de nimic )?

catedrala-mantuirii-neamului

Ce concluzii pot trage cand vad toate astea si multe altele asemenea?

Aata nu inseamna ca toti preoti sunt la fel.

Eu vorbesc doar din punctul meu de vedere si din experienta mea.

Iar din experienta mea cu reprezentantii bisericii, unul singur mi s-a parut cu adevarat omul lui Dumnezeu.

Este vorba despre profesorul meu de religie din liceu, un om cu adevarat deosebit, un preot cu adevarat credincios,  dar care a suferit  pentru asta.

 

Tu ce parere ai?

Daca se aseamna cu a mea, indraznesti sa o gandesti/spui sau iti este frica, asa cum imi este si mie. 🙂

 

Cu drag,

Paul Melinte

Distribuie articolul:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

11 Comments

 1. Ionut Tihulca aprilie 17, 2014 at 5:00 pm

  Foarte frumos,Paul!
  Lumea trebuie sa se trezeasca e inspre binele ei.

  Nu vorbesc aici de ce nu stiu ( adica alte biserici ), dar cu siguranta biserica romana este o biserica bogata intr-o tara saraca.

  Nu zic ca bogatia este un lucru rau, ba din contra, dar cred ca biserica romana nu practica ceea ce predica.

  Ce concluzii pot trage cand in aceeasi tara vad copii orfani care mor de foame pe strazi, dar vad si preoti cu niste cruci de aur imense care vorbesc despre milostenie si o catedrala foarte foarte scumpa, vad pensonari care isi fac rate la Casa de Pensii ca sa poata pregati masa de Paste, dar vad si niste taxe la biserica de te ia groaza ( mai ales daca vorbim de nunti, botezuri sau inmormantari ), vad limuzine de lux in curtile bisericilor si romani fara curent sau apa potabila in creierul muntilor ( aceasi munti in care manastririle nu duc lipsa de nimic )?

  Raspunde
 2. Mardare Alina aprilie 17, 2014 at 7:11 pm

  Nu toti preotii sunt la fel. Am fost dezamagita de anumiti preoti si imi pierdusem increderea total in ei,pana intr-un moment greu,dar prin care am intalnit si un duhovnic cu un suflet mare,care parca se lupta cu sistemul si desi slujeste intr-o biserica mica e mereu plina si neincapatoare in timp ce alte biserici din acelas oras plang dupa enoriasi. De aici trage fiecare concluziile 😉

  Raspunde
 3. Paul Melinte aprilie 18, 2014 at 10:12 am

  Alina, cum am spus… am intalnit si eu unul, dar asa cum spui si tu, parea ca se lupta cu sistemul din care facea parte. Din pacate.

  Raspunde
 4. Arthur Hiripan aprilie 18, 2014 at 8:58 pm

  Ceea ce voi spune in continuare reprezinta strict numai punctul meu de vedere personal si subiectiv !
  Pentru ca vi se va parea un pic ciudat, va rog sa il cititi pana la capat cu rabdare !
  Am facut o analiza cap coada a textului si in principiu sunt numai aberatii cu toptanul !
  Sa ne intelegem, nu am nimic personal cu Paul, si ii respect punctul de vedere ! …
  …dar sa luam la analizat textul in sine….
  La inceput se afirma ca " am inceput sa citesc Biblia" fara a se specifica daca e Noul sau Vechiul Testament. Pentru cine nu se pricepe, o sa zica: "Ce inportanta are ?" Cei ce se pricep, realizeaza ca are foarte mare importanta ! Revin imediat si leg ideile una de alta ! Apoi in titlu se afirma"Sunt credincios, dar nu sunt religios!" . Intrebarea mea este ….despre ce aberam in continuare ! In primul rand nu are habar de ce este aceea "credinta" si mai mult ca sigur nici aia "religie". Pentru ca daca te uiti in dictionar la ce inseamna "motor de racheta" chiar nu inseamna ca stii cum se conduce o naveta spatiala ! Sau daca tu "crezi" ca stii, nu inseamna ca e deloc asa …….si am putea sa ne oprim aici, pentru ca in continuare restul e pueril……adica sa iti dai cu parerea "savant" despre ceva ce nu ai habar, mie personal mi se pare o tampenie ! Dar de fapt nu asta e gresala cea mai mare : a face pe savantlacul despre ceva ce nu stii, ci faptul ca fiind un blogger respectat, multi se iau dupa el ! Si aici incepe nenorocirea altora si mai ales a lui personala ! Pentru ca in momentul in care va continua sa citeasca , va ajunge la un pasaj in care se zice ca nu va fi atat de mare pedeapsa pentru ucigasi, talhari ……cat mai ales pentru acei care ii vor duce pe cei mai mici ca el in ispita ! Te las Paul sa descoperi tu pasajul ! Abia astept sa ajungi acolo ca sa te poti lumina !
  Sa continuam : "Sunt multe asemanari intre marile religii.." pentru asta trebuia sa citesti niste carti ca Coranul, Biblia, ceva Tratate de Istoria religiilor sau Religii comparate….ori cultura ta se rezuma la ……" am inceput sa citesc Biblia…"…!!!! Sa tot razi toata saptamana…..chiar asa…!!!
  Cu un pic de cultura generala, afirmatia "'Nu am nevoie de o religie pentru a-mi intermedia relatia cu Dumnezeu si a-mi spune care este adevarul." ai fi vazut ca nu e originala deloc si atunci ar fi trebui sa citezi personajul , adica sa pui ghilimelele de rigoare si sa citezi frumos, ca orice intelectual sursa ! Asa ai plagiat ! Si parca stiu ca nu e frumos asta ! Tu ce zici ! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca aproape ce 2000 de ani asta e o erezie si e tratata ca atare ! Cum? Citeste si te informeaza !
  Apoi in"Cred ca multe dintre ritualuri ( cel putin in biserica pe care o cunosc ) nu au un rol benefic, ba din contra: au rolul de a subjuga “crediniciosul” si mai tare!" e foarte clar ca nu ai habar de ceea ce inseamna cuvantul"ritual" si cu atat mai putin semnificatia lor in desfasurarea slujbelor religioase ! Pentru ca in nici un caz nu se poate afirma despre ele ca ar fi ne-befice ! Aici as putea relua ideea de mai sus de a te informa inainte de a cuvanta !
  In sfarsitul articolului afirmatia : "Nu cred ca reprezentantii bisericii ( adica preotii ) si conducatorii lor sunt oamenii cu adevarat credinciosi ( buni ). Si nu vad de ce ar fi fost vreodata altfel." e de-a dreptul spectaculoasa ! De tampita ! Cum poti sa afirmi asa ceva DACA TU NU CUNOSTI NICI UN CAP AL BISERICII !!! Unul singur macar ! Ca sa faci o astfel de afirmatie TREBUIE sa ii cunosti BINE pe TOTI ! Mai citeste-ti afirmatia si vezi ce ai vrut sa zici ! Si poate vezi de fapt ce ai zis ! Acum , in aceasta afirmatie , meritoriu este ca TU de fapt CREZI in ceva ! Chiar daca e pe invers !
  Una peste alta, cuprins de frenezia ca esti cu bloggereala pe val si esti "mare scula pe bascula" in momentul de fata , pentru a nu te face de foarte mare rusine in continuare iti propun urmatoarele : cand vorbesti despre ceva, asigurate inainte ca stii despre ce vorbesti ! Inainte de a-mi da replica, asigurate ca ai citit inainte macar Noul Testament ! Altfel nu te mai obosi, ca inca tot nu stii despre ceea ce vorbesti ! Apoi tot frateste si parinteste iti recomand sa citesti macar "Pacate si virtuti" de Dimitrios Karahalios ca sa pricepi ce iti voi raspunde la replica ta ! Asta ca sa ne putem intelege !
  Si daca tot ai avut un profesor de religie atat de minunat , nu inteleg de ce nu i-ai urmat sfaturile ! Era suficient sa ii urmezi sfaturile lui care ma gandesc ca v-a recomandat sa aveti un duhovnic, sa va spovediti si sa va impartasiti……si sa cititi MACAR Noul Testament ! …dar nici acum nu e tarziu….macar de cultura generala.
  Astept cu RABDARE, si DRAGOSTE replica ta !!!
  PS As fi inteles , acceptat si respectat acest punct de vedere daca ar fi fost prezentat, asa cum ar fi fost firesc, dupa o citire a BIBLIEI si eventual dupa o discutie cu Profesorul respectabil de religie ! Pentru ca intr-o astfel de situatie, articolul respectiv nu ar fi existat in aceasta forma !!!

  Raspunde
  1. Paul Laurentiu Melinte august 5, 2014 at 10:05 pm

   E parerea ta si daca m-as apuca sa-ti dau replica probabil ca am intra intr-o polemica care nu s-ar termina prea curand. Si sincer sa fiu nu vad rostul pentru ca tu ai deja o parere format, eu am una, iar cei care citesc ce am scris noi aici isi pot forma si ei o parere daca nu au deja. Oricum, sa stii ca am incercat sa fiu bland atunci cand mi-am prezentat pararea.
   Singurul lucru pe care tin sa il precizez este ca acest nu este un articol stiintific, ci doar parerea mea.
   Sper ca biserica ne da voie sa avem pareri 🙂 chiar daca nu suntem dispusi sa citim Biblia pina la capat si alte carti pe care voi le recomandati.

   Raspunde
  2. Paul Laurentiu Melinte august 5, 2014 at 10:17 pm

   Am uitat sa te intreb: poti sa imi spui te rog pe cine am plagiat? Sper ca nu am fost o mincinuna menita sa ma discrediteze deoarece biserica interzice minciuna. Cat despre dragostea de care spui la final… asta-i unul din motivele pentru care am scris acest articol. In comnatriu tau eu nu vad nici macar o urma de dragoste. Asa ca… lasa vrajeala. Ca vad ca altfel nu intelegi.
   P.S. I-as fi urmat sfaturile profesorului meu ( prefer sa-i spun profesor si nu popa ), dar a fost mutat undeva unde era prea departe ca sa mai prea la liceu. Nu spun motivele pentru care „capii” vostri l-au mutat deoarece ati fi in stare sa-l identificati si sa-i faceti rau. Din nou!

   Raspunde
 5. Urmeaza-ti Inima Volg Je Hart aprilie 22, 2014 at 6:26 pm

  🙂

  Raspunde
 6. Alexandru noiembrie 10, 2014 at 10:14 pm

  Doar Dumnezeu ! Doar Biblia ! Doar credința în Creatorul ne oferă cu adevărat Speranță într-o viață mult mai bună ! Raiul a fost pregătit pentru cei ce Îl cred pe Dumnezeu pe Cuvînt !

  Raspunde
 7. Adrian N. februarie 26, 2015 at 11:12 am

  pentru Arthur: DRAGOSTEA cu care astepti replica nu se reflecta din tonul asa ziselor „contra-argumente”, esti de-a dreptul agresiv si infatuat in exprimare ceea ce nu denota prezenta Duhului Sfant in templul trupului tau, de altfel caracteristic multora din biserica ortodoxa (din care fac parte de 30 ani) – si nu generalizez – stilul fariseistic de a teologhisi si a ritualiza. Cat despre imbogatirea materiala a monahilor si monahiilor de care amintea Paul este clar in contrast cu traiul lui Iisus si a dreptcredinciosilor tuturor vremurilor. Domnul fie cu noi cu toti pentru a descoperi adevaratele bogatii din ceruri si sa fim recunoscuti (Matei 7, 21-23) la vremea Apocalipsei ca fii ai Lui. Amin!

  Raspunde
 8. Alina martie 30, 2017 at 3:20 pm

  Ai mare dreptate…dar din pacate sunt oameni Inselati si mintiti si creierele lor sunt spalate inca din copilarie.Bravo, bun subject.

  Raspunde

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Intră în comunitate

Abonează-te la Newsletter

Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

Despre autor:

Dacă ar fi să mă definesc prin activitatea mea zilnică, aș zice că sunt antreprenor și digital marketer, iar în timpul liber creator de conținut educațional. 

Iată câteva din realizările cu care mă mândresc

 • sunt creatorul „Picasso Copywriting” – probabil cel mai vândut curs de copywriting din România –  prin intermediul căruia ajut antreprenorii să vândă mai bine, dar și persoanele aflate în căutare unei cariere mai bune să învețe o abilitate bine plătită;
 • autorul cărții „Lasă Vrăjeală – De la autoamăgiri la visuri devenite realitate – bestseller cu +14.000 de exemplare vândute;
 • co-fondator Tikaboo – o afacere socială care a ajutat sute de mii de familii;
 • fondator Digitality Hub – agenție de marketing digital și în curând un hub virtual destinat antreprenorilor și freelancerilor care vor să profite de tehnologii precum inteligența artificială, RPA sau blockchain;
 • am generat vânzări de +4 milioane de euro pentru afacerile de mai sus și peste 150.000 de clienți.

De-a lungul timpului am dat mai multe interviuri, inclusiv în reviste precum Forbes, am creat un blog citit lunar de zeci de mii de oameni și am fost printre primii români care au creat conținut educațional pe Tik Tok.

Dacă vrei să înveți mai multe despre cum să vinzi online, cum să construiești o afacere solidă sau cum să devii un antreprenor mai bun și mai fericit, te invit să-mi dai un follow pe rețele sociale și să te abonezi la newsletterul meu. 

Urmărește-mă pe social media

Cele mai populare

Articole asemănătoare

Cum am ajuns la 20.000 de euro / lună (profit)

Salut! Aseara stăteam de vorbă cu cineva și a venit vorba despre alergare. Așa că am avut ocazia să mă laud cu un lucru pe care puțini îl știu: sunt și eu fost maratonist, deși poate că nu pare. :)) E adevărat că am alergat o singură dată 42 de km – pe 7 octombrie 2013, adică în urmă cu 9 ani. Dar am învățat

Cum găsești ideea de 1 milion $ (pasul #1)

Vrei să faci o afacere și nu știi cu ce sau de unde să începi? Înscrie-te la webinarul pe care îl țin miercuri, după Paște, și o să-ți spun pas cu pas ce ai de făcut. Dar până atunci vreau să-ți dau ce ți-am promis în titlul acestui articol, adică cel mai simplu mod pentru a găsi ideea care îți va băga în buzunar 1

Și acum… ce facem?!

În urmă cu doi ani, când a început pandemia, eram la Roma în vacanță și mi se părea că totul este atât de îndepărtat și trecător, încât nu merită să mă îngrijorez prea tare.  Evident că am greșit grav. M-am repliat/adaptat și până la urmă totul a fost bine.  Dar, uitându-mă în urmă, îmi dau seama că, dacă aș fi fost un pic mai matur,

Cum să-ți găsești super clienți, fără să plătești 1 leu, folosind Facebook!

Una din principalele întrebări pe care le primesc de la cei care vor să se înscrie în „Picasso Copywriting” și să înceapă o carieră în acest domeniu, este următoarea:  „Cum îmi găsesc clienți după ce fac cursul?” Azi vreau să-ți dau cea mai simplă metodă. În plus este și gratuită și o poți folosi pentru a găsi aproape orice tip de client, nu doar pentru