Ma uitam pe statistici si am constatat ca desi activitatea mea atat pe Facebook, cat si pe blog, a scazut destul mult in ultima vreme ( am scris doar trei articole in luna Mai si asta este primul pe Iunie, dar promit ca ma revansez ), Facebook-ul mi-a adus totusi in ultimele 30 de zile 14.951 de vizite.
Daca as fi scris mai des in mod sigur traficul venit de pe Facebook ar fi fost mult mult mai mare deoarece una e sa postezi articole pe care fanii tai nu le-au citit niciodata, si alta este sa repostezi un articol pe care l-ai mai postat de inca zece ori pana atunci.
Dar asta nu inseamna ca este un lucru rau sa repostezi periodic articole vechi care au mers bine. Ba din contra!
In plus, ce e vechi pentru mare parte din fanii tai, pentru fanii altora si pentru fanii tai mai noi poate fi ceva nou si foarte interesant. Exact despre lucrurile astea vreau sa-ti povestesc astazi. 🙂
statistici vizitatori Facebook in perioada 8 mai 2015 – 7 iunie 2015
Daca excludem faptul ca de-a lungul vremii am investit vreo doua – trei sute de lei ( maxim ) in promovarea paginii mele de Facebook principale, cred ca pot spune ca ceea ce vezi mai sus se poate numi trafic gratuit.
Si pentru ca tot a venit vorba de “trafic gratuit”… imi vine in minte expresia “n-ai Facebook nu existi” ( o expresie tot mai populara ) si as vrea sa discutam un pic despre ea in acest context.
De ce este aproape obligatoriu sa fii prezent pe Facebook si ce castigi din asta
Desi cand vorbim de indivizi obisnuiti aceasta expresie mi se pare exagerata, consider totusi ca pentru multe companii ( din diferite domenii si de orice marime ), pentru cei care fac multi level marketing sau marketing afiliat, expresia asta este cat se poate de adevarata deoarece Facebook-ul este o sursa extraordinara de trafic gratuit.
Cu toate ca de-a lungul anilor, odata cu cresterea numarului de utilizatori ( si implicit a numarului de postari ) companiile si marketerii s-au tot plans de scaderea reachului organic ( adica a numarului de utilizatori in al caror News Feed apare un mesaj publicat de o pagina sau un utilizator fara sa i se faca reclama platita ), asa cum iti voi arata in cele ce urmeaza, Facebook-ul poate fi o sursa grozava de trafic daca intelegi si respecti regulile dupa care aceasta retea functioneaza.
Oare cine isi permite sa nu ia in calcul o sursa de trafic ( si potentiali clienti ) care creste atat de repede si de constant de atatia ani de zile?
sursa foto: Statista
Dar ca sa obtii beneficii pe urma sa, in primul rand trebuie sa intelegi ce este si ce nu este Facebook?
Ce este si ce nu este Facebook
Acum cum le povesteam recent si oamenilor cu care am avut sedinte gratuite de coaching pe partea de marketing si afaceri online, chiar daca iti permite sa pui si postari platite ( chiar isi doresc lucrul asta ), Facebook este o retea de socializare ( sau o retea sociala cum spun altii ), nu un site de mica publicitate.
Daca intelegi lucrul asta, atunci o sa intelegi ca nu vei avea rezultate daca vei aborda Facebook-ul dupa mentalitatea “hit and run” ( lasa postarea si fugi ), o mentalitatea extrem de des intalnita atat pe paginile de Facebook, cat mai ales pe grupurile de Facebook ( dupa cum poti sa vezi si in acest interesant experiment ).
Gandeste-te ca sunt mii de grupuri de Facebook cu mii sau zeci de mii de postari pe care nu le-a citit si nu le va citi nimeni ( sau aproape nimeni ) niciodata. Imagineza-ti cat timp si cat efort pierdut.
Desi sunt multe reguli de care trebuie sa tii cont pentru a-ti promova cu succes afacerea pe Facebook, regula numarul unu ( sau colacul de salvare al reach-ului organic ) este este sa postezi cat mai mult continut de calitate.
Aceste postari sunt menite sa aduca valoare cititorilor tai si sa creeze pentru tine si/sau afacerea ta autoritate si buna vointa ( oamenii te vor iubi si te vor respecta pentru ceea ce faci pentru ei ), iar printre ele poti sa introduci din cand in cand si cateva mesaje promotionale.
Un alt avantaj pe care il vei avea daca vei decide sa postezi continut de calitate este ca va creste implicarea ( “engagementul” ) utilizatorilor ( clicks, comments, likes & shares ), iar Facebook-ul va realiza ca oamenii iubesc continutul tau, asa ca or sa-l arate tot mai des celor care au interactionat deja cu el.
Ba mai mult, o sa inceapa sa il arate si celor cu care nu interactionasei pana atunci prea des.
In plus sunt sanse mari ca prietenii celor cu care interactionezi ( mai ales daca vorbim de shares ) sa vad si ei postarile tale si astfel sa fie convertiti in fani, vizitatori, abonati la newsletter sau chiar clienti.
Adevarul este ca Facebook este un spatiu extrem de democratic deoarece pentru el nu ( mai ) conteaza atat de mult cati fani sau cati prieteni ai, ci cat de bun este continutul pe care il creezi sau il postezi ( caci nu este obligatoriu ca tot continutul postat sa fie al tau, asa cum o sa vezi ) si cat de des postezi.
In plus trebuie sa intelegem ca Facebook nu este o organizatie non profit, ci o companie mamut ce ruleaza cu niste costuri astronomice, care trebuie sa inoveze si sa se extinda in permanenta si toate astea in timp ce este obligata sa aduca profit investitorilor care si-au riscat banii pentru a creste aceasta companie.
Asa ca este normal ca Facebook sa favorizeze postarile foarte bune si la fel de normal este ca la restul sa le ceara bani ( indirect, bineinteles ).
Dar faptul ca exista o gramada de companii care ( in ciuda tuturor plangerilor ) sunt dispuse sa plateasca pentru a-si afisa reclama pe Facebook, eu zic ca spune foarte multe despre cat de profitabil poate fi Facebook-ul pentru orice antreprenor.
Ce mai trebuie noi sa intelegem despre aceasta retea este ca tocmai principiul democratic dupa care functioneaza, si pe care l-am mentionat mai sus, o impiedica sa dea sanse egale fiecarei afaceri.
Din pacate daca vrei sa vinzi cuie sau bormasini cu ajutorul Facebook-ului va trebui sa fii mai creativ si sa-ti muncesti mintea un pic mai mult decat unul care vinde “produse/servicii cu magnet social” mai mare, cum ar fi spre exemplu bilete la concertul lui Andre Rieu.
E posibil totusi ca metoda asta sa functioneze, dar asta doar daca oamenii o vor lua ca pe o gluma buna. 🙂
Acum ca ne-am lamurit ce e si ce nu e Facebook-ul, hai sa vedem cum poti aduce o gramada de vizitatori pe blogul tau fara sa postezi prea multe articole noi si fara sa bagi bani in reclama.
Cum sa aduci frecvent trafic de pe Facebook folosindu-te de cele mai bune articole ale tale
In primul rand ar trebui sa pornim de la a recunoaste ca, oricat ne-ar displace lucrul asta, nu toate articolele noastre vor perfoma la fel de bine pe retelele sociale si atunci primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa verifici care sunt articolele tale care au mers cel mai bine.
E pacat sa scrii un articol bun, sa-l promovezi o singura data, apoi sa-l lasi sa “moara”!
Desi majoritatea bloggerilor stiu de obicei care sunt acele articole, daca nu esti sigur poti folosi buzzsumo. Tot ce trebuie sa faci este sa inlocuiesti cuvintele “paul melinte” din linkul asta, cu denumirea blogului tau.
Atentie insa caci la varianta gratuita a acestui programel nu iti va da decat articolele publicate in ultimul an, asa ca va trebui sa platesti sau sa verifici manual articolele mai vechi deoarece se poate intampla sa pierzi din vedere o gramada de articole foarte bune.
O alta modalitate prin care poti verifica ce articole au mers bine in retelele sociale ( uneori metoda de mai sus nu functioneaza ) este sa verifici in Google analytics pe ce pagini ajung vizitatorii veniti pe blogul tau din retelele sociale ( click pe achizitie -> retea sociala -> pagini de destinatie ).
O sa-ti arate o imagine asemanatoare cu cea de mai jos.
Dar ai grija sa-ti arate statisticile de la inceputul blogului, nu doar cele pe 30 de zile asa cum este de obicei setat contul de Google analytics.
Dupa ce afli care sunt articolele care merg cel mai bine si le alegi pe cele care inca sunt de actualitate, lucrurile devin si mai simple si mai ai de facut doar doi pasi pentru a profita la maxim de acele articole.
Primul pas este sa le postezi periodic pe pagina de Facebook si iti spun sa faci asta din trei motive:
1. Atunci cand pui un articol nou o sa-l vada si efectiv o sa-l citeasca doar o parte din cei care au dat like la pagina ( incepand de la 10% in sus te poti considera extrem de norocos ), asa ca daca vrei sa il vada toata lumea trebuie sa-l repostezi la ore si zile diferite.
2. Stiu ca iti este frica sa nu-ti plictisesti fanii postand articolele vechi, dar daca nu o faci prea des o sa constati ca nu se intampla asta. Ba mai mult, unii oameni vor da share la aceeasi postare de mai mai multe ori, dar pentru asta trebuie sa le dai ocazia sa se gandeasca: “aaa… stiu articolul asta, l-am citit mai demult si mi-a placut. Ia sa-i dau eu share.” 🙂
3. Daca pagina ta creste constant vor fi tot timpul oameni care nu au vazut mai nimic din ce ai de oferit si atunci pentru ei acela este continut nou.
Al doilea pas este sa contactezi pagini similare cu ale tale si sa le propui proprietarilor o promovare reciproca. Cand spun similare ma refer in primul rand la tipul de om care a dat like la acea pagina, dar si la calitatea postarilor.
Niciodata nu trebuie sa promovezi pe cineva de care nu iti place si care nu aduce plus valoare fanilor tai, indiferent cat de mare este pagina sa si cat de mult te-ar putea ajuta.
Asta nu doar ca iti va aduce mai multi vizitatori, dar te va ajuta sa-ti cresti si sa-ti consolidezi imaginea, lucru care s-ar putea sa fie mult mai important decat numarul vizitatorilor.
In plus, daca si tu si proprietarul paginii partenere dati share la acelasi articol ( al tau sau al lui ) la scurt timp unul dupa altul ( maxim o zi ), Facebook va considera ca este un articol important si ii va acorda un reach mai mare, in special in randul fanilor pe care ii aveti in comun.
Fac aici o mica paranteza si spun ca parteneriatul asta nu este obligatoriu sa se limiteze la articole si puteti da share si la fotografii, video si orice alt tip de continut. Dar despre lucrurile astea vom vorbi intr-un alt articol.
In imaginea de mai jos vezi cum un singur share venit de la Paul Ardeleanu, un prieten de-al meu cu care am facut un astfel de parteneriat, mi-a adus 649 de vizitatori in doar opt ore. Ceea ce este grozav! 😀
Iar in imaginea urmatoare poti observa ca acelasi articol postat pe pagina mea a adus doar 319 vizitatori, chiar daca pagina lui Paul este mai mica decat a mea.
Dar avand in vedere ca eu am mai postat acelasi articol de mai multe ori atat pe Autoeducatie, cat si pe Sustin Cititul, faptul ca inca mai vin vizitatori este grozav si demonstreaza ca daca o aplici cu moderatie, aceasta strategie nu iti dauneaza ( dupa cum poti sa vezi nu am avut niciun unlike la pagina ).
Plus ca mare parte din fanii celor doua pagini sunt comuni si articolele au fost postate aproape in acelasi timp, asa ca oamenii au dat click si pe linkul de la Sustin Cititul nu doar pe cel de la Autoeducatie ( de fapt au fost un pic mai multe clickuri pe Sustin Cititul ).
In concluzie, chiar si un lenes poate sa aduca o gramada de vizitatori pe blogul sau de pe Facebook. Dar pentru asta trebuie ca mai intai sa stie ce are de facut si sa-si creeze o pagina de Facebook puternica.
Daca ai comentarii, intrebari sau nelamuriri, lasa-mi un mesaj mai jos.
Cu drag,
Paul Melinte
P.S. Si nu uita sa dai un like & share daca iti plac cuiele… pardon, articolele bune. 🙂
13 Comments
Mi-a placut articolul si chiar o sa tin cont de unele lucruri. Mereu mi-am propus sa dau share in zilele in care nu am timp de postat, la articole mai vechi care “au mers bine”, dar uit :/.
Ca sa scapi de uitare iti poti face timp o jumatate de ora si poti programa articole pentru toata saptamna.
Salutare,super interesant blogul tau.Iti multumesc ca existi si pentru munca depusa..eu chiar am inceput sa citesc zilnic din ele si sa invat..deaorece sunt minor si imi doresc sa mi fac o afacere la 18 ani..am mai incercat sa te contactez pe email insa nu mi-ai raspuns.Sper ca aicia o sa-mi raspunzi pentru a discuta mai multe 😛 .Multumesc!Si felicitari pentru tot ceea ce faci!
Alin si eu iti multumesc si te rog sa-mi mai trimiti odata emailul deoarece nu stiu despre ce este vorba. Am facut acum o cautare dupa adresa ta de email sa vad daca nu cumva mi-a scapat ceva, dar nu am gasit nimic.
gillet30@yahoo.com este adresa mea ma poti contacta te rog?
de ce nu mai raspunzi :(?
Ti-am raspuns. 🙂
La un moment dat am incercat si promovarea prin adsuri pe facebook insa am renuntat ca nu mi-am permis in prima faza sa cheltui mai mult de 100euro, in rest pe grupuri am vazut ca nu mai este exposure atat de mare, chiar si nwradu a facut un test in care a postat pe mai multe grupuri si a ajuns la concluzia ca raportul munca vs rezultate nu prea este eficient.
Daca stii ce sa faci, iar magazinul tau converteste, 100 de euro/luna nu inseamna foarte multi bani, dar e un inceput. Asa ca eu zic sa mai incerci inca o data Facebook ads, dar obligatoriu sa pui si un pixel pe site. Acum ce metode de promovare folosesti?
Salutare!Sunt nou pe piata de transport mai exact organizez excursii pelerinaje,etc, pe judetele Neamt,Iasi,Suceava si as dori sa imi promovez pagina si cati mai multi sa imi vada viitoarele itinerarii si postari.Cum ma sfatuiesti sa o fac?Merci
Salutare! Sunt multe lucruri pe care le poti face, caci este un domeniu in care promovarea pe Facebook este extrem de usoara si cred eu foarte profitabila. Spre exemplu ai putea face fb. ads si cu cateva sute de lei ai ajunge la mii, zeci de mii sau chiar sute de mii de credinciosi cu mesajul tau. La fel de usor cred ca este si sa cresti organic (adica fara bani) o astfel de pagina pana la cateva sute de mii de credinciosi. Da-mi un mesaj pe office@paulmelinte.com si iti ofer o sedinta de consultanta gratuit de 20 de minute.
Salut Paul!
Ma numesc Adrian, si imi doresc sa deschid un grup pe facebook, un grup ce imi doresc ca in timp sa devina si puternic, ca si numar de membrii, dar si interesant prin continut!
Intrebarea mea este daca aceasta actiune imi va putea aduce oarecare beneficii materiale, nu neaparat imediate!
Ai putea sa imi spui, te rog, cum se procedeaza, in cazul in care e posibil asa ceva?!
Multumesc!
Adrian
Ce fel de grup/continut? Un grup de Facebook este in principiu o comunitate si da, poti face bani atunci cand conduci o comunitate, dar intrebarea este un pic cam prea vaga ca sa te pot ajuta, mai ales ca nici nu stiu nimic despre tine. O sa fac totusi o incercare si o sa-ti dau un model prin care ai putea castiga bani astfel. Deschizi un grup de Facebook pe o nisa la care te pricepi foarte tare (sau pe care esti dispus sa o inveti foarte bine) si care are sanse sa fie monetizata, le oferi memebrilor cat de mult ajutor poti tu pana in punctul in care simti ca ai capatat o anumita autoritate in randul lor, apoi poti incepe sa vinzi diverese produse/servicii legate de nisa aia. Pe acelasi model ai putea sa faci si un site/blog, o pagina de Facebook sau un newsletter.