De ce crezi că nu îmi plac multe „vedete” și mulți „guru” din dezvoltare personală și antreprenoriat?

Când vine vorba de antreprenoriat și dezvoltare personală, toți au o poveste despre cum au fost jos și apoi au ajuns sus, cum le-a fost greu, cum au fost slabit, cum au lăsat vrăjeala etc.

La toți le merge „extraordinar” acum, nu mai fac greșeli și sunt imaculați. Numai buni de pus în ramă.

Recunosc… am căzut și eu în capcana asta.

Când ai ceva de câștigat, faci multe ca să păstrezi aparențele. Uneori ajungi chiar să sacrifici cele mai importante lucruri doar pentru asta.

Dacă ați ști voi câte bube avem noi toți, cât se chinuie și cât muncesc chiar și „oamenii de succes”… da, și aia care aparent sunt mai cu moț.

Dar hai să nu ne luăm de alții. Eu mă gândesc să încep cu ale mele.

E careva interesat să afle cât de des o dau în bară și de ce, cu ce mă chinui, ce învăț și apoi uit, iar învăț și iar uit?

Am luat o decizie grea zilele astea ca urmare a unei greșeli pe care se pare că tot o fac și mă gândeam să fac un fel de jurnal zilnic cu „aventurile” astea.

Ce decizie am luat și de ce?

Am decis să mut workshop-ul de la Iași ce trebuia să aibă loc duminica asta pe data de 8 decembrie.

De ce a trebuit să facem asta? Pentru că am fost prea optimiști și nu am avut timp să ne pregătim cum trebuie (promovare, organizare, content etc.). Puteam să-l fac, dar nu ar fi fost ce îmi doream.

Iar optimismul exagerat ce m-a dus în această situație este venit din nerăbdare și este una din greșelile pe care o tot fac. Și bănuiesc că nu sunt singurul.

În ultima vreme am muncit de mi-au sărit capacele. Nu o dată m-a prins ora două sau chiar trei dimineața lucrând la te miri ce.

Cu toate astea lista taskurile ce trebuiau de mult rezolvate tot creștea. La fel și stresul și frustrarea mea.

Așa că a trebuit să zic STOP, căci o luasem pe o pantă periculoasă, o pantă în care nu doar fericirea mea avea de suferit, ci și productivitatea.

E o lecție importantă pe care sper că de data asta chiar am învățat-o.

Am intrat în antreprenoriat deoarece îmi doream să fac lucruri faine și să mă simt fericit, dar din păcate e ușor să te ia valul și să uiți de ce faci ceea ce faci.

După workshop-ul de la București m-am entuziasmat atât de tare și deși aveam n proiecte în pending, proiecte ce necesitau muncă și atenție, am zis: „hai să-l facem și pe ăsta”.

Aparent aveam o grămadă de timp. Se pare că a fost doar aparent. Se pare că atunci când îți dorești prea multe, prea repede, dezvolți un fel de orbire și începi să te crezi Superman.

Ironia este că tocmai această dorință și nerăbdare te îndepărtează de visurile tale deoarece duce la surmenare, la eforturi ineficiente și la greșeli.

E greu să recunoști asta, e greu să recunoști că nici tu nu ai lăsat încă vrăjeala, dar este eliberator să nu mai fi nevoit să pari infailbil nici în ochii tăi, nici ai celorlalți.

Cu toții o dăm în bară. Antreprenorii mai des ca toți ceilalți. Și e normal să fie așa!

Ești doar un om!

Există o poveste cu un mare împărat roman (Marcus Aurelius dacă îmi aduc aminte bine) care își angajase un om să meargă lângă el și în timp ce mulțimile îl ovaționau, acesta să-i șoptească: „ești doar un om!”

Uneori uităm că suntem doar niște oameni cu o capacitatea de muncă și judecată limitate, așa că ajungem să punem o presiune uriașă pe noi și să greșim.

Așa că lecția pe care aș vrea să o înveți din toată această pledoarie a mea este lecția răbdării și a modestiei.

Poate nu sună bine, căci toată lumea ne învață că ar trebui să ne dorim mai multe și ieri dacă se poate. Dar e o lecție sănătoasă și, pe termen lung, foarte profitabilă.

Ce rost are să punem presiune pe noi, să ne grăbim și să ne biciuim dacă lucrurile nu merg așa de repede sau de bine cum ne-am dori? Ne schimba asta situația în bine? Eu zic că nu. Ba din contră.

Acestea fiind spuse, ce-ți doresc în încheierea acestui mesaj e ce îmi doresc și mie: înțelepciune și fericire.

Iar dacă simți că această confesiune a mea ți-a fost utilă, voi reveni și cu altele. 🙂

Prima dintre ele va fi diseară când țin un webinar tot despre greșeli, dar de data asta pe zona de marketing online.

Dacă te interesează subiectul, ne vedem la webinar AICI.

Cu drag,
Paul Melinte

Distribuie articolul:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în comunitate

Abonează-te la Newsletter

Nu facem spam, primești doar cele mai utile infomrmații. 

Despre autor:

Dacă ar fi să mă definesc prin activitatea mea zilnică, aș zice că sunt antreprenor și digital marketer, iar în timpul liber creator de conținut educațional. 

Iată câteva din realizările cu care mă mândresc

  • sunt creatorul „Picasso Copywriting” – probabil cel mai vândut curs de copywriting din România –  prin intermediul căruia ajut antreprenorii să vândă mai bine, dar și persoanele aflate în căutare unei cariere mai bune să învețe o abilitate bine plătită;
  • autorul cărții „Lasă Vrăjeală – De la autoamăgiri la visuri devenite realitate – bestseller cu +14.000 de exemplare vândute;
  • co-fondator Tikaboo – o afacere socială care a ajutat sute de mii de familii;
  • fondator Digitality Hub – agenție de marketing digital și în curând un hub virtual destinat antreprenorilor și freelancerilor care vor să profite de tehnologii precum inteligența artificială, RPA sau blockchain;
  • am generat vânzări de +4 milioane de euro pentru afacerile de mai sus și peste 150.000 de clienți.

De-a lungul timpului am dat mai multe interviuri, inclusiv în reviste precum Forbes, am creat un blog citit lunar de zeci de mii de oameni și am fost printre primii români care au creat conținut educațional pe Tik Tok.

Dacă vrei să înveți mai multe despre cum să vinzi online, cum să construiești o afacere solidă sau cum să devii un antreprenor mai bun și mai fericit, te invit să-mi dai un follow pe rețele sociale și să te abonezi la newsletterul meu. 

Urmărește-mă pe social media

Cele mai populare

Articole asemănătoare

Cum să-ți găsești super clienți, fără să plătești 1 leu, folosind Facebook!

Una din principalele întrebări pe care le primesc de la cei care vor să se înscrie în „Picasso Copywriting” și să înceapă o carieră în acest domeniu, este următoarea:  „Cum îmi găsesc clienți după ce fac cursul?” Azi vreau să-ți dau cea mai simplă metodă. În plus este și gratuită și o poți folosi pentru a găsi aproape orice tip de client, nu doar pentru

6 Metode Prin Care Să Scrii Reclame Pe Facebook Mai Persuasive!

Reclamele pe Facebook au fost și rămân una dintre cele mai bune modalități de a încuraja clienții să cumpere produsele tale.  Cu tehnicile potrivite, poți inspira cititorii să relaționeze cu brandul tău, să interacționeze cu ceea ce postezi, să facă o achiziție directă sau… mai bine: să facă mai multe! Însă, există un lucru vital de reținut: nu toate reclamele sunt egale.  Două reclame care

5 Metode Prin Care Să Atragi & Să Menții Atenția Clienților Tăi

Știi care este cea mai importantă parte a unei reclame, unei pagini de vânzări sau chiar a unui e-mail?  Dacă nu, continuă să citești, căci în acest articol vom vorbi despre cea mai importantă parte a copywriting-ului… Arta de a crea un CÂRLIG. ,,Cum adică un cârlig, Paul? Suntem la pescuit?” Nuu, dar are legătură cu pescuitul. Uite la ce mă refer: În pescuit te

5 Pași Prin Care Să-ți Găsești Nișa Potrivită Și Să Devii Un Copywriter Bine Plătit!

Vrei să devii copywriter, dar nu ai idee de unde să începi? E important să te nișezi sau să devii un generalist? Sau cum ai putea să afli ce nișă este potrivită pentru tine? În acest articol, vreau să răspund la mai multe întrebări frecvente pe care le primesc: ✔️ „Paul, cum îmi găsesc nișa potrivită pentru mine?” ✔️ „Care nișă este cea mai profitabilă?”  ✔️

Announce

New
arrival

2019 collection

Let’s face it, no look is really complete without the right finishes. Not to the best of standards, anyway (just tellin’ it like it is, babe). Upgrading your shoe game. Platforms, stilettos, wedges, mules, boots—stretch those legs next time you head out, then rock sliders, sneakers, and flats when it’s time to chill.