De ce crezi că nu îmi plac multe „vedete” și mulți „guru” din dezvoltare personală și antreprenoriat?

de ce nu imi plac guru

Când vine vorba de antreprenoriat și dezvoltare personală, toți au o poveste despre cum au fost jos și apoi au ajuns sus, cum le-a fost greu, cum au fost slabit, cum au lăsat vrăjeala etc.

La toți le merge „extraordinar” acum, nu mai fac greșeli și sunt imaculați. Numai buni de pus în ramă.

Recunosc… am căzut și eu în capcana asta.

Când ai ceva de câștigat, faci multe ca să păstrezi aparențele. Uneori ajungi chiar să sacrifici cele mai importante lucruri doar pentru asta.

Dacă ați ști voi câte bube avem noi toți, cât se chinuie și cât muncesc chiar și „oamenii de succes”… da, și aia care aparent sunt mai cu moț.

Dar hai să nu ne luăm de alții. Eu mă gândesc să încep cu ale mele.

E careva interesat să afle cât de des o dau în bară și de ce, cu ce mă chinui, ce învăț și apoi uit, iar învăț și iar uit?

Am luat o decizie grea zilele astea ca urmare a unei greșeli pe care se pare că tot o fac și mă gândeam să fac un fel de jurnal zilnic cu „aventurile” astea.

Ce decizie am luat și de ce?

Am decis să mut workshop-ul de la Iași ce trebuia să aibă loc duminica asta pe data de 8 decembrie.

De ce a trebuit să facem asta? Pentru că am fost prea optimiști și nu am avut timp să ne pregătim cum trebuie (promovare, organizare, content etc.). Puteam să-l fac, dar nu ar fi fost ce îmi doream.

Iar optimismul exagerat ce m-a dus în această situație este venit din nerăbdare și este una din greșelile pe care o tot fac. Și bănuiesc că nu sunt singurul.

În ultima vreme am muncit de mi-au sărit capacele. Nu o dată m-a prins ora două sau chiar trei dimineața lucrând la te miri ce.

Cu toate astea lista taskurile ce trebuiau de mult rezolvate tot creștea. La fel și stresul și frustrarea mea.

Așa că a trebuit să zic STOP, căci o luasem pe o pantă periculoasă, o pantă în care nu doar fericirea mea avea de suferit, ci și productivitatea.

E o lecție importantă pe care sper că de data asta chiar am învățat-o.

Am intrat în antreprenoriat deoarece îmi doream să fac lucruri faine și să mă simt fericit, dar din păcate e ușor să te ia valul și să uiți de ce faci ceea ce faci.

După workshop-ul de la București m-am entuziasmat atât de tare și deși aveam n proiecte în pending, proiecte ce necesitau muncă și atenție, am zis: „hai să-l facem și pe ăsta”.

Aparent aveam o grămadă de timp. Se pare că a fost doar aparent. Se pare că atunci când îți dorești prea multe, prea repede, dezvolți un fel de orbire și începi să te crezi Superman.

Ironia este că tocmai această dorință și nerăbdare te îndepărtează de visurile tale deoarece duce la surmenare, la eforturi ineficiente și la greșeli.

E greu să recunoști asta, e greu să recunoști că nici tu nu ai lăsat încă vrăjeala, dar este eliberator să nu mai fi nevoit să pari infailbil nici în ochii tăi, nici ai celorlalți.

Cu toții o dăm în bară. Antreprenorii mai des ca toți ceilalți. Și e normal să fie așa!

Ești doar un om!

Există o poveste cu un mare împărat roman (Marcus Aurelius dacă îmi aduc aminte bine) care își angajase un om să meargă lângă el și în timp ce mulțimile îl ovaționau, acesta să-i șoptească: „ești doar un om!”

Uneori uităm că suntem doar niște oameni cu o capacitatea de muncă și judecată limitate, așa că ajungem să punem o presiune uriașă pe noi și să greșim.

Așa că lecția pe care aș vrea să o înveți din toată această pledoarie a mea este lecția răbdării și a modestiei.

Poate nu sună bine, căci toată lumea ne învață că ar trebui să ne dorim mai multe și ieri dacă se poate. Dar e o lecție sănătoasă și, pe termen lung, foarte profitabilă.

Ce rost are să punem presiune pe noi, să ne grăbim și să ne biciuim dacă lucrurile nu merg așa de repede sau de bine cum ne-am dori? Ne schimba asta situația în bine? Eu zic că nu. Ba din contră.

Acestea fiind spuse, ce-ți doresc în încheierea acestui mesaj e ce îmi doresc și mie: înțelepciune și fericire.

Iar dacă simți că această confesiune a mea ți-a fost utilă, voi reveni și cu altele. 🙂

Prima dintre ele va fi diseară când țin un webinar tot despre greșeli, dar de data asta pe zona de marketing online.

Dacă te interesează subiectul, ne vedem la webinar AICI.

Cu drag,
Paul Melinte

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *