Cum iti dai seama ca ai terminat de citit o carte foarte buna? Simplu!
In peste 90% din cazuri dupa ce vei termina de citit o carte nu vei face aproape nimic cu informatiile pe care le-ai aflat ( indiferent cat de bune sunt ele ), iar in cel mult doua sapatamani vei uita aproape tot ce ai invatat.
Asa ca din punctul meu de vedere, o carte foarte buna este o carte care pe langa informatii valoroase, mai intruneste inca doua conditii:
1. Te motivezi sa-ti ridici fundul de pe canapea si sa aplici ce ai invatat.
2. Iti da “mura-n gura” instrumentele de care ai nevoie pentru a realiza primul punct.
Iar “Work The System” este o astfel de carte!
De fapt… nu este doar o carte.
“Work The System” este o intreaga filozofie de afaceri care te elibereaza din cercul vicios in care intra majoritatea celor care se apuca de afaceri si care iti mananca tot timpul, iti consuma toata energia, iti subrezeste sanatatea si iti ucide creativitatea.
Desi o parte a acestei filozofii am mai intalnit-o si in alte doua carti geniale pe care le-am citit ( “Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” si ‘Excelenta in afaceri” ) si din care autorul spune ca s-a inspirat, Sam Carpenter a reusit in acesta carte sa completeze tabloul cu punctele lipsa, sa le uneasca si sa ma motiveze sa pun in practica ceea ce stiu.
De fapt, imediat ce am terminat cartea, inspirandu-ma din obiectivul strategic al Centratel ( il gasesti la sfarsitul cartii ), am inceput sa creez un astfel de obiectiv pentru o afacere pe care ma pregateam sa o lansez.
Centratel fiind una dintre companiile autorului si liderul din domeniul sau de activitate, sunt sigur ca am avut un model foarte bun.
Drept dovada, in timp ce scriam la acel obiectiv mi-a venit o idee foarte buna care mi-a dat o energie fantastica si care a entuziasmat o gramada de oameni ( click pentru detalii ).
Asa cum am spus si mai devreme, Sam nu am fost primul om care mi-a “vorbit” despre cat de important este sa ai un astfel de obiectiv, dar el a fost cel care m-a convins sa fac din asta o regula si care mi-a dat in acelasi timp un model functional pe care sa-l pot copia.
Cititind ‘Work The Sistem” si apoi “Primii 12 ani in propria afacere” a lui Lorand Soares Szasz ( omul care a adus cartea lui Sam Carpenter in Romania ) am inteles un lucru pe care multi l-au auzit, multi spun ca il stiu, dar putini il fac:
In afaceri trebuie sa ai grija mai intai sa faci bine lucrurile simple ( de baza ) si abia apoi sa treci la altele mai complicate.
Trebuie sa recunosc ( spre rusinea mea ) ca am fost ( incerc sa ma schimb ) genul de om care cauta intotdeauna cele mai revolutionare idei, dar care esueaza de multe ori sa puna in practica ideile simple ( dar foarte bune ), tocmai datorita faptului ca le considera prea simple pentru a fi bagate in seama.
Asa ca vechiul eu probabil ca ar fi ignorat cele doua carti de care am amintit mai sus deoarece ele exact asta ofera:
Cateva idei simple, dar care odata aplicate pot avea un impact major in viata si in afacerea ta.
M-as bucura sa stiu ca nu vei face aceeasi greseala pe care eu am facut ani la randul.
Nu te lasa pacalit de simplitatea acestor informatii. Aplica-le si dupa ce vei face asta vei vedea ca vei avea mai mult timp la dispozitie ca sa aplici si ideile mai complicate care acum te fascineaza.
Caci tocmai asta este ironia sortii:
Cei care cauta tot timpul cele mai sofisticate idei, uitand sa faca lucrurile de baza,intra in acel cerc vicios de care vorbeam la inceputul articolul si nu reusesc niciodata sa faca lucrurile la care viseaza.
Acum… n-as vrea sa te sperii prea tare, dar sa stii ca lucrurile stau chiar mai rau de atat atat pentru majoritatea proprietarilor de afaceri din Romania.
Adevarul este ca cei care sunt in cautare de idei pe care sa le aplice in afacerea lor ( sofisticate sau nu ), sunt destul de putini deoarece majoritatea sunt prea ocupati si stresati de munca in afacerea lor pentru a reusi sa se mai gandeasca cum ar putea schimba ceva.
Practic majoritatea acestor oameni, in cea mai mare parte a timpului, nu se comporta ca niste proprietari de afaceri si nici macar ca niste manageri, ci mai degraba ca simpli angajati. Proprii lor angajati, dar tot angajati.
Daca vrei sa nu mai fii un simplu angajat si sa-ti faci firma sa functioneze perfect, fara ca tu sa muncesti pe rupte sapte zile din sapte, atunci primul pas este sa construiesti un sistem care sa poata functiona si fara tine si apoi sa-l pui la treaba. Iar “Work The System” te poate invata exact cum sa faci lucrul asta. Mai multe detalii aici!
Cu drag,
Paul Melinte
P.S. Daca cunosti oameni care se zbat sa creeze o afacere functionala sau daca pur si simplu iti doresti sa fii beneficarul unor produse si a unor servicii mai bune, atunci te rog nu ezita si da acum un share acestui articol.