Zici ca vrei rezultate? Atunci uita de obiective si fa asta in schimb!

uita de obiective

 

Nu, nu este o greseala in titlu ( asa am crezut si eu cand am inceput sa citesc articolul asta ).  Daca vrei sa ai rezultate inceteza sa te mai gandesti la obiective ( adica la rezultate ),  in schimb concetreza-te  pe a crea si a mentine sisteme.

 

uita de obiectivesursa fotolicenta

 

Repet:  uita de obiective si concentreaza-te pe sisteme! 

 

Ce este un sistem?

Sistemele sunt lucurile pe care le facem periodic pentru a ne atinge scopurile.

Sau mai simplu spus:  sistemele sunt niste obiceiuri productive.

 

Citind acel articol mi-am dat seama ca obiceiurile au fost cele care au facut  diferenta intre obiectivele pe care am reusit sa le realizez si cele in care am esuat.

Nu au fost singurele elemente care mi-au influentat rezultatele, dar in multe cazuri au fost cele care au facut diferenta.

 

Spre exemplu experienta mea cu maratonul.

 

Trei elemente m-au ajutat sa pot alerga un maraton:

 

1. Angajamentul public – angajamentul public este un obiectiv pe care il comunici tuturor cu scopul de a te motiva sa-ti faci treaba.

2. Alergatorii care m-au sustinut si m-au incurajat inca de la primele antrenamente.

3. Programul de antrenament facut aici.

 

 

Sincer sa fiu, cu toata sustinerea si cu tot angajamentul pe care l-am luat, acum sunt sigur ca fara acel program de antrenament nu as fi reusit sa termin maratonul.

Programul m-a ajutat sa-mi pastrez obiceiul  de a alerga ATUNCI CAND ESTE  PROGRAMAT fara sa tin cont ca uneori nu aveam chef, ma durea cate ceva, ploua sau mai stiu eu ce altceva.

 

Spuneam in mai sus ca ar fi bine sa uiti de obiective.  Folosindu-ma de ce mi s-a intamplat mie cu maratonul o sa-ti explic de ce obiectivele pot fi daunatoare!

 

In primul rand, sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului.

Da,  in unele cazuri concentrare pe obiective aduce rezultate pe termen scurt si mediu.  Dar in acelasi timp obiectivele produc o mare cantitate de stres, acesta fiind pretul pe care il platim pentru acele rezultate.

 

Oricine a avut in viata lui de dat un examen si a invatat pentru el pe ultima suta de metri, intelege ce vreau sa zic.

Pe mine unul, doar gandul ca as putea rata examenul, ma facea sa consum de doua ori mai multa energie ca sa invat, decat daca as fi invatat relaxat.

Daca m-as fi concetrat doar pe faptul ca trebuie sa invat zilnic si mi-as fi facut treaba, fara sa ma mai gandesc ca am un examen care ma asteapta, probabil ca rezultatul ar fi fost cel putin la  fel de bun, dar nu m-as mai fi consumat  atat de tare.

 

In al doilea rand, daca vrei rezultate pe termen lung, obiectivele nu sunt cea mai buna solutie deoarece odata obiectivul realizat ( asta daca nu ai abandonat procesul din cauza faptului ca obiectivul a fost prea ambitios sau tu nu ai avut suficienta incredere in tine ), ramai fara motivatia necesara pentru a-ti continua evolutia. 

Si de multe ori asta duce la pierderea rezultatelor deja obtinute ( asa cum se intampla spre exemplu in cazul celor care tin diete ).

 

Aceasta experienta am avut-o si eu cu alergarea.

 

Dupa ce am terminat maratonul, am vrut sa-mi fac un program pentru un maraton ce urma sa aiba loc  la 1-2 luni distanta de primul, dar site-ul pe care faceam programul nu m-a lasat, considerand ca este prea devreme sa alerg un alt maraton.

Iar programul pe care mi-l propunea in schimb,  imi cerea sa alerg mai putin si mai incet decat eram obisnuit si decat credeam ca pot.

Site-ul  respectiv spunea ca am nevoie sa ma recuperez si probabil ca avea drepatate.

 

Bineinteles ca am facut greseala  sa nu accept acel program, asa ca am continuat sa alerg dupa cum aveam eu chef si cand aveam eu chef.

 

Ce crezi ca s-a intamplat?

Crezi ca avem chef sa alerg pe ploaie sau cand ma durea ceva?

 

Rezultatul a fost ca in scurt timp antrenamentele mele s-au rarit, pina cand am ajuns in punctul de a nu mai alerga deloc, mai ales ca acum am o scuza perfecta: sinuzita.

Dar adevarul este ca nu am mai alergat nu pentru ca as avea sinuzita ( chiar daca am ),  ci pentru ca nu a mai avut un obiectiv si nici un sistem.

 

Daca de la bun inceput m-as fi apucat de alergare, cu un program bine stabilit, menit sa-mi creasca performantele, dar  fara sa-mi stabilesc un obiectiv final,  probabil ca as fi alergat si maratonul si as fi alergat si acum in continuare.

Sigur, acelasi lucru s-ar fi intamplat si daca as “alerga” de la un obiectiv la altul, dar asa cum am aratat mai sus, asta ar insemna mai mult stres.

 

 

Fara un sistem bun… sunt ZERO SANSE  sa-ti duci obiectivul pina la capat!

 

 

Spun asta pentru ca am mai facut si alte angajamente publice, dar spre rusinea mea nu m-am tinut de cuvant.

 

Acum inteleg si de ce.

N-am avut un sistem care sa ma ajute sa ma tin de treaba.

 

Din fericire, pot spune acum ca am gasit cea mai buna “unealta” cu ajutorul careia  iti poti seta un astfel de sistem.

De fapt am gasit  aceasta unealta acum doua luni, dar abia acum ii inteleg cu adevarat importanta.

 

rezultate

 

Unealta de care vorbesc se numeste “lantul lui Seinfeld” si am scris detaliat despre ea in acest articol.

 

Te invit sa o folosesti si sa scapi de toate acele obiective pe care le rescrii an dupa an cu speranta ca anul asta le vei realiza.

 

Si daca nu vrei sa renunti la obiective, daca esti cumva unul dintre cei care cred ca in daca iti pui obiectivele pe hartie se vor realiza,  daca alegi sa crezi in legea atractiei  sau in orice alt principiu de genul asta, atunci pune-le pe hartie, seteaza un  sistem, uita de ele  si concentreaza-ti toate  efortuile pe mentinerea sistemului fara sa te mai intereseze ce se intampla cu obiective.

 

Inca o data iti spun:  tot ce trebuie sa faci este sa te concetrezi pe setarea si mentinerea unor obiceiuri sanatoase.

 

Daca te vei gandi toata ziua la rezultate, pe langa faptul ca vei consuma multa energie, o  sa ti se para ca nu apar destul de repede si atunci vei fi tentat/a sa renunti mai devreme decat ar fi cazul.  Asta fiind si motivul pentru care te indemnam acum ceva timp sa-ti iei un angajament pe termen lung.

 

Mi-ar placea sa stiu cat de mult sau de putin te-au ajutat pana acum setarea obiectivelor si ce parerea ai despre alternativa pe care ti-am propus-o. Asa ca te astept cu un comentariu mai jos. 🙂

 

Cu drag,

Paul  Melinte

P.S. Daca esti de acord cu cele expuse mai sus, atunci ajuta-ma te rog sa distrug “mitul obiectivelor”  dand un share la acest articol!

 

 

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

2 Comments

  1. Eu zic ca a-ti seta niste obiective, nu cred ca e chiar asa de grav. Poti dinamiza obiectivele in asa fel incat sa nu ramai delasator, sa te tina motivat mereu. CE-i drept, e nevoie de un sistem, un model de a te mentine motivat.

    Dupa mine, fiecare poate sa isi aleaga diferite modele de a face ceva, sau a obtine sau a se mentine motivat, nu cred ca obiectivele sau sistemele, se autoexclud, ci mai degraba luate impreuna si adaptandu-le la fiecare, ne putem imbunatati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *