Te-ai gandit vreodata ce s-ar intampla cu viata ta daca ai face tot timpul lucrurile pe care stii ca trebuie sa le faci, dar peste care mai sari uneori din comoditate (ca sa nu zic din lene)?
Desi sa fii lenes poate avea unele avantaje, aseara m-am surprins fiindu-mi lene sa fac o actiune atat de simpla ca imi este rusine sa o si mentionez. Asta m-a facut sa ma gandesc cate alte lucruri (mai mici sau mai mari) stiu ca ar trebui sa fac si mi le propun adesea, dar cu toate astea nu le fac.
In cateva secunde mi-au venit in cap o gramada de astfel de exemple, asa ca a venit in mod natural intrebarea:
Oare cum s-ar schimba viata mea daca as face de fiecare data (sau cel putin mai des) lucrurile pe care stiu ca trebuie sa le fac?
Te indemn si pe tine sa te opresti pentru un singur minut din citit si sa-ti pui aceeasi intrebare. S-ar putea sa fii uimit/a de ceea ce o sa afli.
Traim intr-o lume in care e tot mai usor sa inveti cum sa-ti traiesti viata in modul cel mai frumos posibil, dar din pacate a stii nu duce in mod obligatoriu la a face.
Asa ca raspunsul meu la aceasta intrebare este:
Daca as face tot timpul lucrurile pe care stiu ca trebuie sa le fac, sunt convins ca in scurt timp viata mea s-ar schimba radical.
Ce faci in cazul in care si tu ai un raspuns similar cu al meu?
Intamplarea face ca zilele astea sa citesc “Coaching pentru performanta“, o carte super utila care te invata cum si ce intrebari sa pui pentru a scoate ce e mai bun din oameni. Cred ca asta-i motivul pentru care mi-a venit instant in minte solutia la problema noastra.
Aceasta solutia consta intr-un set de intrebari foarte simple pe care le voi enumara mai jos.
Cinci intrebari simple care iti vor schimba viata:
1. Pe o scara de la unu la zece, cat de importanta este de fapt aceasta actiune pentru mine?
2. Ce se va intampla pe termen lung daca o sa tot sar peste ea?
3. Ce se va intampla pe termen lung daca o sa fac acest lucru de fiecare data cand trebuie sa-l fac?
4. Pe o scara de la unu la zece, cat de greu imi este de fapt sa fac lucrul asta?
5. Ce ar trebuie sa se schimbe sau sa schimb ca sa-mi fie mai usor sa fac treaba asta?
Punandu-ti toate aceste intrebari, sau macar o parte dintre ele, poti obtine doua rezultate:
1. Desi e mai putin probabil, se poate sa constati ca acea activitate nu este chiar asa de importanta pentru tine si atunci o poti sari (sau delega) fara regrete.
2. Iti dai seama cat de important este sa faci lucrul ala si gasesti in tine resursele necesare pentru a il face.
De asemenea, foarte important este ca iti vei da seama de cele mai multe ori ca de fapt nu iti era asa de greu sa faci toate acele lucruri.
De multe ori va fi vorba de un efort mic de doar cateva minute (sau chiar secunde), dar pe care mintea noastra il va amplifica mult daca nu ii cerem in mod direct sa evalueze cat de greu sau usor ne este de fapt sa facem acel lucru.
Ce avem de facut in continuare?
Acum ca stim care este solutia, tot ce avem de facut este sa constientizam care sunt acele lucruri pe care stim bine ca ar trebui sa le facem, dar cu toate astea nu le facem.
Putem ajunge la aceasta constientizare prin mai multe metode.
Spre exemplu putem sta relaxati intr-un fotoliu gandindu-ne la viata noastra la modul general ori pe bucatele (cum ne place) pana ies la iveala acele lucruri.
Sau am putea sa lua un pix si o foaie si sa ne lasam mana sa ne ghideze in acest proces de descoperire a lucrurilor pe care ar trebui sa le facem.
Dar daca stam sa ne gandim un pic, cele mai bune metode prin care putem ajunge la aceasta constientizare le vom gasi tot in noi.
Tot ce trebuie sa facem este sa ne punem intrebarea:
Ce ar trebui sa fac ca sa fiu mai constient de lucrurile pe care nu le fac desi stiu ca ar trebui?
Sunt sigur ca vei gasi cel putin un raspuns la aceasta intrebare asa ca te rog sa mi-l spui si mie intr-un comentariu. Poate va inspira vreun alt cititor sau chiar pe mine. 🙂
Cu drag,
Paul Melinte
13 Comments
Schimbarea vine doar daca iti doresti ! Multi ar vrea, dar sunt prea puturosi sa incerce…Cand esti mare nu mai ai nicio scuza …
Daniel, cu totii avem o doza de lene. Sa nu imi zici ca tie nu ti s-a intamplt niciodata, mare fiind, sa-ti fie lene sa faci ceea ce stiai ca trebuie sa faci, caci o sa-mi vina greu sa te cred. 🙂
Daca am avea mai mult timp pentru “noi”, probabil am avea timp sa cugetam inainte de a actiona… suntem prea grabiti, vrem sa facem totul azi, chiar spunem ca traim in era vitezei, deci probabil ne folosim de asta ca si scuza 🙂 din pacate!
Asa este, Bianca: timpul ne omoara. Dar stii de ce? Pentru ca nu ne stabilim proritati clare, iar daca le stabilim, rareori le urmarim. Eu unul recunosc ca lucrez la chestia asta si de aceea astazi spre exemplu, desi m-am culcat undeva pe la ora 12 00, m-am trezit la 4:45 si pana la ora 10 00 avem rezolvate jumatate din lucrurile care conteaza cu adevarat pentru mine. E adevarat ca trebuie sa ma culc mai devreme deoarece nu poti rezista prea multa vreme in ritmul asta (si nici nu trebuie), dar sa stii ca este foarte mare sfatisfactia atunci cand rezolvi lucrurile importante la prima ora. Si in felul asta ne va ramane si suficent de mult timp pentru noi, plus ca daca avem proritati stabilite clar nu vom mai simti nevoia de a face totul astazi.
multumesc mult pentru articol. chiar m-a pus pe ganduri si promit ca o stau minute in sir cu mine insumi ca sa-mi raspund la aceste intrebari. foarte puternice intrebari. multumesc mult.
Cu placere, Alin! Spor si sa-mi spui cum a fost. 🙂
îmi conștientizez cele cinci valori pe care le am în viață în mod explicit și îmi organizez viața prin prisma acelor valori.
Îmi listez pe o coală de hârtie A4 șsapte comportamente care îmi produc plăcere și le implementez în activitatea de zi cu zi .
Îmi conștientizez punctele tari pe care le am și îmi organizez activitățile zilnice în jurul acestor puncte tari și asta îmi va genera nu doar performanță ci satisfacție și mulțumire personală.
Îmi listez pe o altă coală de hârtie sapte comportamente care NU ÎMI PLAC și le iau pe rând și incerc să identific cauzele pentru care nu imi plac (care este tipul motivației, ce emoții îmi provoacă aceste comportamente….etc
Conștientizez influența mediului social asupra mea adică ce influență au familia, prietenii, colegii, astept încurajarea și sprijinul lor sau sunt o persoană puternică și iau decizii singură ?
Multumesc mult, Dana! Imi place ce spui. Te-ai gandit sa te apuci de scris? 🙂
Trebuie sa ne facem curaj si sa actionam asa cum ne dicteaza sufletul. doar asa putem raspunde la toate aceste intrebari
Asa este. 🙂
Mi-am făcut timp și am citit ceva din materialele tale . Faci o muncă excelentă și personal în urma articolului mă gândesc că dacă aș aplica câte un principiu zilnic , un principiu excelent aș ajunge să zâmbesc enorm de mult ! Continuă să scrii , suntem mulți care avem nevoie să citim ceva adevărat ! Succes !
Multumesc si mult succes! 🙂
sa fac mai intai ordine si curatenie in mintea mea! Si ca urmare, in jurul meu (relatii)si in inima/suflet!