Singurul Obicei De Care Ai Nevoie Pentru A Reusi In Business

Primesc adesea intrebari de genul “ce business sa fac” sau “ce crezi despre acest tip de business” si de fiecare data sunt pus intr-o dilema:

Sa incerc sa raspund la intrebare ca sa scap (recunosc, nu imi face nicio placere sa raspund la genul asta de intrebari de business) sau sa fiu sincer si sa-i spun ca a inceput cu stangul deoarece nu a pus intrebarea corecta.

Acum, nu sunt un mare afacerist si nu am facut milioane de euro (dar sper sa fac 🙂 ).

Dar ca marketer am ajutat cativa antreprenori sa faca ceva bani (ca tot ma intreba cineva zilele trecute unde am fost in ultimul timp de nu am mai scris) si atat cat ma pricep, pot sa spun si eu un lucru…

 

Intrebarea corecta este asta: care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il fac pentru a reusi intr-un business (indiferent de business)? 

 

Iar raspunsul meu ar fi foarte simplu: sa iti faci un obicei din a invata non stop!

Eric Ries, autorul Lean Startup (lectura obligatorie pentru oricine este sau se viseaza antreprenor) spune asa:

                          
Functia vitala a antreprenoriatului este invatarea-

 

Ca sa nu mai spun ca aproape toti marii milionari/miliardari ai lumii sunt cititori feroce.

Asa ca pentru mine lucrurile sunt simple.

Traim intr-o tara in care toti ne visam antreprenori, toti ne umflam in pene cu titluri bombastice sau incercam sa parem mai buni si mai de succes decat suntem, nu prin munca, nu prin incercarea de a face ceva util pentru societate, ci prin haine, masini, accesorii, vacante etc. pe care poate nici nu ni le permitem cu adevarat.

Dar, in acelasi timp, suntem codasii Europei la citit.

Ma refer la carti utile (marketing, vanzari, psihologie, management, antreprenoriat, economie comportamentala, etc), nu romane siropoase sau carti care iti ridica doar temporar increderea si stima de sine.

Rezultatul?

Credem ca le stim pe toate si nu mai avem ce invata de la altii (in special din carti care sunt pentru fraieri, nu pentru oameni de succes ca noi), clientii care nu inteleg cat de buni suntem noi sunt doar niste prosti sau sunt invidiosi, iar concurenta noastra este praf (asta s-ar putea sa fie adevarat, dar nu ne face pe noi mai buni).

 

Si stii ce ma enerveaza cel mai tare la treaba asta?

 

Ca lucrurile ar putea fi atat de simple!

Avem carti la preturi de nimic, avem bloguri gratuite si cursuri online ieftine din care putem invata orice si oricand (ce-i drept majoritatea sunt in engleza, dar nu e mare lucru nici sa inveti engleza), avem oameni care ne pot indruma (daca ii rugam) si avem si mai presus de toate avem libertate.

Ce ne mai trebuie?

Sa facem din educatie un stil de viata!

Da, coruptia este o problema in Romania si asta e o piedica, dar nu una de netrecut.

Da, nu ne putem pune cu banii si puterea politico-militara a americanilor, germanilor si a altora ca ei. Nu ne putem pune cu forta de munca ieftina a chinezilor. Si da, nu ne putem pune cu resursele de petrol ale arabilor.

Dar putem fi mai destepti ca ei, nu doar in business, chiar daca nu avem scoli la fel de bune ca ale lor.

Putem sa alegem un domeniu de expertiza si sa decidem ca vom deveni cei mai buni si daca nu vom renunta la primul hop, asta se va traduce intr-un final intr-o afacere de succes.

Dar pentru a reusi trebuie sa lasam lenea si orgoliul prostesc la o parte, sa renuntam la ideea ca noi suntem deja cei mai destepti, si sa acceptam ca pentru a fi cel mai bun, trebuie ca mai intai sa inveti tot ce poti de la cei mai mari competitori ai tai.

Trebuie sa te transformi intr-o masina de invatat!

Asta este din punctul meu de vedere “secretul” unui business de succes, nu alte artificii.

 

Cu drag,

Paul Melinte

Singurul Obicei De Care Ai Nevoie Pentru A Reusi In Business by
Dacă visezi să ai un business al tău și/sau să faci bani din pasiunea ta, abonează-te la robotul de messenger pentru a primi mesaje și sfaturi valoroase. (Te poți dezabona oricând)
Ok, mă abonez la robot!

Discussion

    • Paul Laurentiu Melinte
  1. Dana

Sunt curios: ai ceva de spus? :)

Share