Singurul Obicei De Care Ai Nevoie Pentru A Reusi In Business

Primesc adesea intrebari de genul “ce business sa fac” sau “ce crezi despre acest tip de business” si de fiecare data sunt pus intr-o dilema:

Sa incerc sa raspund la intrebare ca sa scap (recunosc, nu imi face nicio placere sa raspund la genul asta de intrebari de business) sau sa fiu sincer si sa-i spun ca a inceput cu stangul deoarece nu a pus intrebarea corecta.

Acum, nu sunt un mare afacerist si nu am facut milioane de euro (dar sper sa fac 🙂 ).

Dar ca marketer am ajutat cativa antreprenori sa faca ceva bani (ca tot ma intreba cineva zilele trecute unde am fost in ultimul timp de nu am mai scris) si atat cat ma pricep, pot sa spun si eu un lucru…

 

Intrebarea corecta este asta: care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il fac pentru a reusi intr-un business (indiferent de business)? 

 

Iar raspunsul meu ar fi foarte simplu: sa iti faci un obicei din a invata non stop!

Eric Ries, autorul Lean Startup (lectura obligatorie pentru oricine este sau se viseaza antreprenor) spune asa:

                          
Functia vitala a antreprenoriatului este invatarea-

 

Ca sa nu mai spun ca aproape toti marii milionari/miliardari ai lumii sunt cititori feroce.

Asa ca pentru mine lucrurile sunt simple.

Traim intr-o tara in care toti ne visam antreprenori, toti ne umflam in pene cu titluri bombastice sau incercam sa parem mai buni si mai de succes decat suntem, nu prin munca, nu prin incercarea de a face ceva util pentru societate, ci prin haine, masini, accesorii, vacante etc. pe care poate nici nu ni le permitem cu adevarat.

Dar, in acelasi timp, suntem codasii Europei la citit.

Ma refer la carti utile (marketing, vanzari, psihologie, management, antreprenoriat, economie comportamentala, etc), nu romane siropoase sau carti care iti ridica doar temporar increderea si stima de sine.

Rezultatul?

Credem ca le stim pe toate si nu mai avem ce invata de la altii (in special din carti care sunt pentru fraieri, nu pentru oameni de succes ca noi), clientii care nu inteleg cat de buni suntem noi sunt doar niste prosti sau sunt invidiosi, iar concurenta noastra este praf (asta s-ar putea sa fie adevarat, dar nu ne face pe noi mai buni).

 

Si stii ce ma enerveaza cel mai tare la treaba asta?

 

Ca lucrurile ar putea fi atat de simple!

Avem carti la preturi de nimic, avem bloguri gratuite si cursuri online ieftine din care putem invata orice si oricand (ce-i drept majoritatea sunt in engleza, dar nu e mare lucru nici sa inveti engleza), avem oameni care ne pot indruma (daca ii rugam) si avem si mai presus de toate avem libertate.

Ce ne mai trebuie?

Sa facem din educatie un stil de viata!

Da, coruptia este o problema in Romania si asta e o piedica, dar nu una de netrecut.

Da, nu ne putem pune cu banii si puterea politico-militara a americanilor, germanilor si a altora ca ei. Nu ne putem pune cu forta de munca ieftina a chinezilor. Si da, nu ne putem pune cu resursele de petrol ale arabilor.

Dar putem fi mai destepti ca ei, nu doar in business, chiar daca nu avem scoli la fel de bune ca ale lor.

Putem sa alegem un domeniu de expertiza si sa decidem ca vom deveni cei mai buni si daca nu vom renunta la primul hop, asta se va traduce intr-un final intr-o afacere de succes.

Dar pentru a reusi trebuie sa lasam lenea si orgoliul prostesc la o parte, sa renuntam la ideea ca noi suntem deja cei mai destepti, si sa acceptam ca pentru a fi cel mai bun, trebuie ca mai intai sa inveti tot ce poti de la cei mai mari competitori ai tai.

Trebuie sa te transformi intr-o masina de invatat!

Asta este din punctul meu de vedere “secretul” unui business de succes, nu alte artificii.

 

Cu drag,

Paul Melinte

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

7 Comments

    1. Da, si invatatul poate fi un drog (recunosc, sunt vinovat) si normal ca nu este suficient daor sa inveti, dar indraznesc sa cred ca daca ai cunostinte si abilitati, restul (curaj, actiune, intuitie, noroc, si orice altceva este nevoie) vor veni de la sine. Cel putin eu as cred. Frica, inactiunea, decizile gresite, incosecventa, lipsa perseverentei, etc., ar putea fi mult reduse daca am simti ca suntem cu adevarat buni la ceva.

      1. Maybe, dar cred că e un 50-50, așa optimist. Avem cu toții colegi de clasă de nota 10 care nu avansează prea mult, deși ar vrea. Eu cred din experiența mea că fiecare are un hungry level” pe care și-l satisface sau încearcă toată viața să o facă. Mai sus de acel hungry level e greu să mergi pt că… nu vrei… nu știi de ce ai vrea mai mult, când ai suficient deja… oricât ai învăța. Mă rog, pot apărea dorințe noi dacă te expui suficient la lucruri noi, provocatoare, care provoacă și disconfort totodată. E ok. Life’s good.

  1. Paul , bun articolul si aproape de acord cu tot ce ai scris. Doua completari care merita bagate in seama . ”Oamenii lenesi si Inteligenti ajung la cele mai bune rezultate.”E demonstrat. Si inca un lucru demonstrat. A citi, a invata o ora zilnic si a pune in practica un sistem la cheie verificat cel putin 5 ani, urmand liderii din sistem , e lucrul cel mai bun pe care-l pot face 97% din oameni. Oamenii inteligenti se folosesc de inteligenta altor oameni si de lucrurile create .

  2. Paul, trebuie să conştientizăm că cititul e una şi învăţatul e cu totul altceva, m-am amuzat de nişte inşi de pe youtube care se credeau mari învăţaţi fiindcă citeau o carte groasă în câteva zile şi informaţia trecea prin mintea lor ca si apa printr-o sită, cine simte nevoie de cunoaştere caută idei nu cărţi, idei de care atenţia lor este acaparată,le procesează şi le integrează în cunostintele pe care le deţine deja, şi au o nişă a lor de care sunt pasionaţi şi sunt preocupaţi să găsească noi elemente, prin acel ininght aha pe care apoi să le asimileze şi să le aplice în viaţa de zi cu zi… Eu am învăţat să lucrez cu copiii fără să citesc nimic de pedagogie sau să îmi spună nimeni nimic despre felul cum se procedează, aveam în faţa mea 15 copilaşi mici şi trebuia timp de 4 ore să înveţe ceva de la mine, la inceput este un ciclu în care eu mă acomodez cu copiii şi ei se acomodează cu mine şi apoi totul merge strună, ne cunoaştem reciproc tabieturile şi acţionăm într-un mod cât mai amiabil.

  3. Total de acord cu tine, invatarea continua este un obicei care merita cultivat daca doresti o comunitate prospera sau o minte mai agera si implicit rezultate mai bune! 😉

  4. Da Paul este grozav obiceiul de a invata dar nu poate fi singurul pentru a reusi. Este ca la mersul pe bicicleta, inveti , pedaland, cazand, actionand. Fara actiune …….oare se poate ceva? Ce zici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *