Una dintre pasiunile mele este dezvoltarea personala. 

Scriu pe un blog de dezvoltare personala,  citesc bloguri si carti de dezvoltare personala, dar cu toate astea, abia  recent mi-am pus intrebarea:

” ce insemna  dezvoltarea personala ?” 

Toata lumea vorbeste despre asta, unii nu au prea multe cuvinte de lauda si spun ca este doar o alta prostie importata de la americani, altii se incred in ea mai ceva ca  intr-o religie. Din pacate, prea putini pot spune  exact ce inseamna.

Sigur, atat eu cat si marea majoritate  a celor care citesc acest blog, au o idee sau mai multe despre ce inseamna dezvoltarea personala. Doar ca nu este o idee clar definita.

Stim cu totii ca in momentul in care iti propui sa faci ceva, trebuie sa stii  exact: ce iti doresti, pina cand, prin ce mijloace  o sa-ti indeplinesti scopul  si cum o sa stii ca ti l-ai atins.

Altfel, este foarte probabil sa te misti haotic sau sa  te invarti in cerc  avand impresia ca ai o traiectorie buna, dar sa nu ajungi nicaieri.

 

Oare nu asta se intampla si cu dezvoltarea personala ?

 

Eu tind sa cred ca da. Tu ce zici ?

 

Tocmai pentru ca nu putem defini exact dezvoltarea personala, rezultatele noastre lasa de dorit.

 

Asadar:

Ce este dezvoltarea personala ?

ce inseamna dezvoltarea personala

sursa foto

 

Dupa cum ne spune si numele este un proces de schimbare a propriei persoane in bine.

Asa cum spuneam mai devreme, unii oameni o ridica la rangul de religie, altii considera ca este doar o alta prostie americaneasca.

In mod surprinzator pentru cei din a doua categorie, desi  popularitatea dezvoltarii personale se datoreaza  numerosilor scriitori americani ce au tratat si trateaza subiectul,  comportamentul primilor este de inteles, avand in vedere ca intre dezvoltarea personala si diverse religii exista numeroase asemanari ( conform Wikipedia ). Religiile au inclus in filozofia lor,  din cele mai vechi timpuri, diverse tehnici de dezvoltare personala populare astazi ( spre exemplu meditatia ).

Toate aceste tehnici aveau ca obiectiv schimbarea persoanei care le practica si construirea unei vieti mai bune – eventual si vesnica. 🙂

 

Totusi, eu vin si te  intreb:

De ce ar vrea cineva sa se schimbe ?

 

Desi poate parea o intrebare simpla, fara rost, raspunsul normal fiind: “cum de ce ?  cine nu vrea o viata mai buna ?”.  

Fie ca vrem:

toate astea se incadreaza la categoria “vreau si eu o viata mai buna”.

Cu toate astea, raspunsul nu este asa de simplu.  Chiar daca  noi toti ne dorim o viata mai buna, in acelasi timp suntem programati sa fugim toata viata noastra de durere, iar a te schimba, a iesi din zona de confort, presupune acceptarea si infruntarea durerii.

De aceea, intrebare adevarata este:  

 

Merita sa  indur “durerea” schimbarii pentru o viata mai buna ?

 

 

Apoi, inainte sa te apuci de dezvoltare personala poate ar trebui sa te intrebi:

 

Vreau si pot sa o fac ?

 

A ramane acolo unde esti, este la prima vedere, mult mai simplu.

Nu trebuie sa faci nimic.

Asta daca viata si timpul nu s-ar scurge.

Din pacate, nu traim intr-o lume nemiscata si  atemporala in care inertia noastra sa nu aiba efect.

Daca ar fi sa comparam viata noastra cu un element din lumea reala, as compara-o cu o banda de alergare, pentru ca in momentul in care te vei opri din alergat, tu fiind inca pe banda ( adica in viata),  ea nu o va face. Prin urmare, te vei trezi doborat la pamant si nu vei sti de ce. Te vei lamenta si vezi zice: “nu am facut nimic gresit “, “de ce toate mi se intampla numai mie ?” , “mai sunt si altii care sunt pe banda –  ei  de ce nu cad?”.

Asadar, merita sau nu, eu zic ca daca nu accepti sa cazi, ca pe o solutie, atunci nu ai de ales.

In concluzie, dezvoltarea personala este acel fenomen care se intampla atunci cand constientizezi ca daca vrei sa faci ceva in viata asta, daca vrei sa traiesti si nu doar sa existi, atunci nu poti sta pe loc.

Atunci cand constientizezi asta si incepi  sa te educi, incepi sa lucrezi cu tine insuti si sa te modelezi dupa persoana care ai vrea sa fii in loc sa te gandesti la ce nu ai vrea, atunci cand iti asumi responsabilitatea pentru viata ta, renunti la a mai astepta solutia magica de la altcineva  si esti constient ca doar actionand poti schimba  ceva, atunci se cheama ca faci cu adevarat dezvoltare personala.

 

Te rog sa-mi lasi un comentariu si sa imi raspunzi la o intrebare:

Ce inseamna pentru tine dezvoltare personala ?

 

Daca ti-a placut acest articol, ti-as fi recunoscator daca ai da un like sau share. 🙂

 

Cu drag, 

Paul Melinte

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

8 Comments

  1. Hmmm… pentru moment nu inseamna decat o cale de a parcurge un drum, mai simplu… inseamna sa invat sa-mi vad altfel viata, daca cea traita acum ma nefericestre, inseamna sa fac altfel lucrurile, sa gandesc altfel situatiile…inseamna un zzambet pe buze care sa rasara din interior, o putere pentru tot ce am de atins. 🙂 Inseamna un alt eu, intr-o aceeasi ea(persoana).

  2. Eu cred ca fiecare dintre noi suntem inzestrati see you un mare potential, suntem meniti sa fim fericiti. Dezvoltarea personala, zic ca este calea fiecaruia prin care isi descopera neincetat potentialul maret pe care il are.

  3. Atunci cand constientizezi asta si incepi sa te educi, incepi sa lucrezi see you tine insuti si sa te modelezi dupa persoana care ai vrea sa fii in loc sa te gandesti la ce nu ai vrea, atunci cand iti asumi responsabilitatea pentru viata ta, renunti la a mai astepta solutia magica de la altcineva si esti constient ca doar actionand poti schimba ceva, atunci se cheama ca faci see you adevarat dezvoltare personala.

  4. Cred că orice persoană vrea să își dezvolte abilitățile, să aspire la o viață mai bună,dar pentru asta trebuie să ai voință ,să ști exact ce vrei să faci.

  5. Stefan, asa este !
    Toti vrem sa ne fie mai bine, dar cati sunt dispusi sa faca ceea ce trebuie ?
    Multumesc pentru recomandarea articolului. 🙂

  6. Salutari! Am gasit intamplator acest site.
    Imi place ce citesc insa am si eu nelamuririle/temerile/intrebarile mele.
    Si anume: eu sunt crestina, crestin-ortodoxa mai exact spus si ma tot intreb de ceva vreme dupa ce am citit mai multe despre dezvoltarea personala, filosofie daca din punct de vedere crestin este in regula sa studiem si sa ne insusim invataturi din aceste carti, mai ales ca multe dintre ele fac apel la diverse religii-cum ar fi budismul, de exemplu, care sunt perfect in regula insa ma intreb de ce nu imi e de ajuns literatura crestin ortodoxa pentru iluminare si alinare sufleteasca? Si ma mai intreb ( aici poate ca vorbeste dogma din mine) daca Dumnezeu e de acord ca eu sa folosesc si sa aplic invatauri din alte religii si nu doar cea crestin-ortodoxa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *