Sau poate ca mi-o va salva !
Macar o parte din ea. 🙂
M-am decis sa alerg la urmatorul maraton din Bucuresti, eveniment ce va avea loc pe 6 octombrie.
Daca nu stiti cati km are un maraton, va spun eu: un maraton are 42 de km, iar eu am peste 100 de kg, probabil undeva la 105.
N-ar fi o problema nici cele cateva kg in plus ( cam 20 ), nici lipsa mea de antrenament si nici km…daca nu ar fi trebuit sa-i alerg pe toti odata, in 3h si 30 de minute. Asa cum mi-am propus eu. 🙂
Cum o sa fac asta ?
Orice lucru ti-ai propune in viata, o sa te lovesti de aceasi intrebare: cum fac asta ?
Raspunsul la intrebarea cum il vom gasi intrebarea “de ce ?” , intrebare care iti va da motivatia.
Vointa este vehicolul care te poarta in cursa, iar motivatia este combustibilul care alimenteaza motorul vointei, dar tot odata are si rol de gps, asigurandu-se ca esti pe drumul corect.
De ce vreau sa alerg la maraton ?
1. Sanatate.
2. Energie.
3. Buna dispozitie.
4. Dezvoltare personala.
5. Inspiratie.
Cred ca nu trebuie sa mai explic care-i legatura intre maraton, sau sport in general si sanatate. Orice om intreg la minte ( adica sanatos ) isi doreste cateva lucruri: sa traiasca mult si sanatos, sa poata sa urce 1 etaj, sau mai rau, la o anumita varsta sa se urce sau sa coboare din autobuz, fara sa gafaie, sa aiba un corp tonifiat = sa arate bine.
De fapt, adevarul este ca fiecare dintre noi ar vrea sa arate si sa se simta bestial, sau ca sa ma exprim in termenii in care gandim in mod real: hot 🙂
Asadar, sportul aduce frumusetea si sanatatea in vietile noastre, iar cand esti sanatos ai multaaaaaaaaa energie.
Daca stau bine sa ma gandesc, nici nu iti trebuie timp ca sa poti face sport.
Adica iti trebuie, dar acest timp este de fapt o investitie, deoarece, daca faci sport capeti mai multa energie si prin urmare vei face mult mai repede si mult mai usor sarcini care unui om lipsit de energie, nu doar ca-i vor lua mai mult timp, ba chiar uneori i se vor parea imposibil de realizat. Prin urmare vei avea mai mult timp, timp pe care il vei trai mult mai intens decat atunci cand stai seara in fata “tembelizorului” si te uiti la Capatos. Asta daca a te uita la Capatos, sau la alte emisiuni de genul asta, se poate numi ca-ti traiesti viata.
Mie unul, nici macar buna dispozitie nu-mi da.
Pe de alta parte, in doua saptamani de cand am inceput sa alerg in parc am inceput sa fiu dependent de endorfine – “moleculele fercirii” – despre care puteti sa cititi mai multe aici si senzatia fantastica de bine pe care mi-o da alergatul.
Asadar avem: sanatate, energie si buna dispozitie, daca ar fi fost doar astea 3 si tot as fi avut suficiente motive ca sa alerg un maraton.
Dar, marea mea pasiune este dezvoltarea personala.
O mare contributie in decizia mea a avut-o convingerea ca un maraton alergat imi va da peste cap “toate setarile” intr-un mod pozitiv, convingere la care au contribuit foarte mult aceste cuvinte ale lui Paul Ardeleanu : “Sa faci un maraton mi se pare una din cele mai puternice forme de dezvoltare personala din cate exista.”
Paul, pe langa faptul ca la 20 si ceva de ani este un speaker foarte bun, cu foarte multa experienta ( zeci de discursuri si traininguri despre public speaking tinute ), tocmai a terminat un maraton.
Multumesc, Paul !
Pe langa Paul, o alta contributie majora la decizia mea a avut Andrei Rosu prin discursul sau de la Speakers` Arena si prin blogul sau.
Multumesc, Andrei !
Multumesc deasemenea pentru sfaturi si inspiratie lui Constandan Cornelius un om care a avut un impact pozitiv asupra mea inca de la primele cuvinte schimbate virtual, un om care a invins deasemenea un maraton, desi spune despre el intr-un articol ca in scoala nu-i placea sa mearga la ora de sport, isi lua scutiri sau chiulea, ba chiar a preferat sa invete inca o materie in plus pentru bac decat sa dea la sport ( aici ne asemanam, si eu am facut acelasi lucru ).
Multumesc, Cornelius !
Pentru toti acesti oameni si multi alti care m-au inspirat, pentru ca vreau la randul meu sa te pot inspira, pentru asta cred ca merita sa alerg un maraton.
De ce am scris acest articol ?
Pentru ca daca ai o motivatie corecta, un mediu inconjurator potrivit si un angajament public ( lucrul pe care eu l-am facut acum ) poti face orice iti trece prin cap.
Imi doresc ca acest articol sa ajunga la cat mai multe persoane din 2 motive:
1. Daca macar 1 persoana va lua decizia sa inceapa sa faca sport in urma acestui articol, atunci voi simti ca am facut ceva util pentru societate.
2. Atunci cand imi va fi foarte greu, ma voi gandi la tine si la toti cei care au citit acest articol si apreciat acest articol si atunci voi merge mai departe.
Daca crezi ca printre prietenii tai se afla persoane care ar avea nevoie de un imbold pentru a incepe sa duca o viata sanatoasa, te rog ajuta-ma cu un like sau un share, astfel incat sa pot ajunge cu mesajul meu la cat mai multe persoane.
In urmatoarele 2 articole voi scrie despre motivatie si mediul inconjurator, dar pina atunci te las cu o provocare:
Hai sa alergam impreuna la maratonul din Bucuresti – 6 octombrie 2013 !
Cu drag,
Paul Melinte
39 Comments
Si eu voi alerga in toamna primul meu maraton, asta dupa ce pana atunci voi alerga primele mele 3 semimaratoane: Regal (10 mai) PBIHM (19 mai) si Transmaraton (8 septembrie). Eu te sfatuiesc sa nu te arunci la alergari rapide pana nu mai scazi din greutate. Si eu am aceeasi problema cu gabaritul depasit si din ce am tot citit am inteles ca alergarea rapida si surplusul de kg distrug genunchii. Eu imi propun doar sa termin maratonul. Vor mai exista o multime de alte maratoane in care sa imi imbunatatesc timpul obtinut.
Multumesc. ne vedem la start. U CAN DO IT!
Vlad, acum apare comentariul. Fiind primul comentariu pe blog trebuie sa fie mai intai aprobat, in plus nu stiu de ce, dar intrase in spam ( cred ca shaorma este de vina 🙂 ). Multumesc mult pentru sfaturi, o sa fiu atent la genunchi si o sa slabesc intr-un timp scurt. Spor la antrenamente si la semimaratone. Poate ne vedem la maraton in toamna. 🙂
Cu placere ! Da, ne vedem ! 🙂
Eu sigur voi fi acolo. Spor la antrenamente si la slabit.
Eu am inceput sa alerg in iunie 2012 la 113 kg. Inainte de sarbatorile de iarna aveam 101 dar Mos craciun a zis ca am pre putine si mi-a adus cadou 5 kg. Acum am 99 kg. Singurele modificari pe care le-am facut in alimentatie au fost sa nu mai mananc dupa ora 6-7 seara, am redus painea care a devenit graham in loc de alba (nu imi place painea neagra) la cel mult 5-6 felii pe zi si am renuntat la dulciuri si alcohol adica inclusiv la bere. Sigur astea sunt niste reguli generale pe care mi le-am impus de la care au existat si unele mici exceptii.
E un articol care inspira see you adevarat. Bafta la maraton si mai ales la antrenamente. Noi ne vedem cel mai probabil inainte de start pentru ca eu voi fi maxim la semi-maraton 😀
Vezi…nici nu am luat startul si deja am atins punctul 5 🙂
Darnic Mos 🙂 Si eu am reusit sa slabesc 10 kg anul trecut cam in 2 luni – nu am mai mancat paine, dulciuri, grasimi si carbohidrati combinati cu proteine, dar le-am pus la loc cand am revenit la obiceiurile vechi. Acum vreau sa fac o schimbare definitiva.
E un gest si o atitudine foarte sanatoasa. Bravo si sper sa termini cu brio ce ti-ai propus.
Multumesc, Stefan ! 🙂
ce-ti pot dori? sa ajungi la performanta lui Victor MarathonMan si sa te bucuri de aceeasi vigoare si vointa cand vei ajunge…..la varsta lui.Felicitari pentru hotararea de a face maraton!
Paul, te pot ajuta cu un program special de Slabire din grasime. Cauta-ma zilele astea la tel. 0744.158.497, prof. de sport si consultant wellness, Florin Leonte.
Felicitari pentru initiativa ta Paul si deja te vad cum ai trecut linia de sosire. Bucura-te de fiecare pas pe care-l faci acolo 😉
Multumesc, Sorin !
Si eu ma vad. Promit ca ma voi bucura de fiecare pas, in special de acei pasi care vor fi mai greu de facut, caci ei ma vor cali.
Ai luat o decizie bună. Să combini alergarea şi cu o alimentaţie corectă pentru a putea pierde din greutate. Dacă începi să alergi la o greutate prea mare, îţi suprasoliciţi articulaţiile. Deci, să o iei treptat! Până pe 6 Octombrie ai timp suficient să slăbeşti şi să te antrenezi! Mult succes!
Multumesc, Florin !:)
foarte motivant! succes! :))
Mersi ! 🙂
Cum mai stai cu antrenamentele?
Stau bine: :), asa cum am scris si in ultimul articol am ajuns pina la 13,6 km alergati la un antrenament. In afara de o durere la genunchiul drept, care ma viziteaza frecvent, mi se par ca este destul de usor antrenamentul pentru un maraton (cel putin pina acum 🙂 ). Sper ca odata ce voi slabi si mai mult sa dispara si durerea ( am inceput sa iau si omega 3 deoarece am inteles ca ajuta).
Mult succes la Maraton.
Iti multumesc suflet drag, deoarece decizia pe care ai luat-o tu mi-a schimbat si mie radical viata acordand mai multa atentie dezvoltarii personale in numeroasele activitatii in care te insotesc cu mult drag si interes cat si in viata de cuplu , stilul de viata mai sanatos si timpul petrecut impreuna in natura alergand pentru primul meu semimaraton.Sunt mandra de tine si te voi insoti in tot ceea ce vei face in continuare.
Bafta multa Paul! Iti tinem pumnii stransi din tabara!
Multumesc, Cristina ! Si voua la fel ! 🙂
Multumim si noi Paul si speram ca data viitoare sa vii alaturi de noi!
Nu stiu cum naiba am dat de articolul asta la a 3-a zi de cand m-am decis ca trebuie sa fac mai multa miscare…. faci cumva vraji? ăăăăăăă?!?!
Esti cu adevarat inspirant…. thanks 😀
Am decis sa citesc si acest articol si am ramas impresionat de motivatia pe care o poti gasi la unele persoane , este 9 mai 2014 insa , consider ca niciodata nu este prea tarziu sa citesti un astfel de articol inspirational . As vrea SA vad macar o poza cu tine din timpul maratonului , deci unde putem gasi o astfel de fotografie ?