Ce Faci Daca Ai Picat La Bac? Ce Ai Fi Facut Daca Ai Fi Luat?

2010 graduation finals

M-am saturat să tot aud despre dezastrul de la bac. Poveste care se repetă în fiecare an.

Primul lucru pe care l-am observat referitor la acest subiect este ipocrizia.

 

2010 graduation finals

sursa foto

Toși sar în sus nerăbdători să spuna că „am ajuns o țară de analfabeși” și  „pe vremea noastră așa ceva nu se întampla”.

Ei bine… și pe vremea mea mulți luau bacul, dar majoritatea copiau cel puțin la o materie (dacă nu la toate ). Și nici eu nu fac excepție de la această regulă. Nu mă mândresc cu asta, dar nici nu schimb realitatea aruncând  cu pietre în alții.

 

Later update: dacă la matematică ai probeleme la bac sau asta te sperie, acum am pentru tine și o soluți ca să îl iei, nu doar sfaturi. Click aici și vezi despre ce este vorba.

 

Revenind la articol, nu zic că NU au fost vremuri când se învăța mai mult deoarece nu le-am trăit și n-aș avea de unde să știu. Dar iți  spun un lucru important care ar trebui predat in scoala: FAPTELE VORBESC!

 

O societate unde școală își face treaba nu are cum să arate precum a noastră. Caută pe Google informații despre sistemul de învățământ din Finlanda și  vei vedea de ce această această țară este printre primele din punct de vedere al nivelului de trăi ( unii spun chiar prima ).

Eu cred  că pentru mulți dintre cei care au picat, acest fapt ar putea fi cel mai bun lucru care li se putea întâmplă. Ba chiar aș îndrăzni să spun, chiar și  cu riscul de a supără pe câte unii,  și pentru România poate fi un lucru bun.

 

Atenție!!!Eu nu zic că lipsa de educație este un lucru bun. Susțin însă că este mai bine ce s-a întâmplat,  decât să iei un examen care nu garantează educația ta ( așa cum ar fi trebuit ) și pe baza lui să decizi ce faci cu următori 3-4-5 ani, poate chiar cu restul vieții.

 

Să ne gândim un pic…

 

Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi luat mai mulți bacul

(în felul în care spuneam că l-au luat și cei din generația mea)?

 

Probabil că marea majoritate ar fi mers la o facultatea (mulți dintre ei ar fi ajuns și la „universități” de genul Spiru Haret), unde ar fi învățat „tot atât de mult” cât  au învățat și în liceu, apoi s-ar regăsi la finalul facultății în următoarele  situații:

 

 1. Veșnicul șomer  în căutarea unui loc de muncă „la nivelul studiilor”.
 2. Fericit culegător de căpșuni în Spania, cu doctorat în economie. Fericit deoarece câștigă mai bine acolo, decât în țară unde muncea doar că să-și ducă traiul de azi pe mâine.
 3. „Sclav” la multinațională.
 4. „Trântor”  și o viață limitată  lucrând „la stat”.
 5. Veșnic student. Cel care și-a dat seama cât de deștept este și a  zis că dacă tot a investit în educația să câțiva ani, merită să mai investească încă pe atât. Până la urmă, tot să muncești de la 30 de ani încolo.

 

Aaaa, da ! Altfel  ar fi stat treaba, dacă toți cei care iau bacul ar merge apoi la o facultatea aleasă pe criteriile  vocației și al talentului, și nu pentru că: „se câștigă bine”, „am auzit că-i de viitor”, „așa vrea mama/tată”, „se poate pleca în afară dacă termini facultatea asta”, „n-am intrat în altă parte”, etc.

Apoi, tot fără rost ar fi, dacă  mersul la  facultate nu l-ar transformă într-un adevărat  expert în domeniul de activitate ales, și nu doar într-un alt absolvent mândru că are în mâna  o hârtie fără valoare.

 

Adevărat este că acest lucru  nu mai ține prea mult de bietul student.

Este datoria facultății  să arunce la gunoi teoria învechită, să renunțe la materiile de umplutură care nu au nici o legătură cu facultatea respectivă sau au legătură, dar prea puțin ( chiar dacă asta înseamnă să dea afară câțiva „dinozauri”  ), să devină atractivă, de ce nu chiar distractivă și să pregătească o forță de muncă competitivă,  cu experiență practică acumulată în timpul facultății, nu zombi cu o memorie  bună și o vastă cultură generală (cel puțin teoretic).

 

Dacă te regăsești cumva în rândurile de mai sus, probabil că o să mă înjuri.

N-ai decât. Fă și asta!

Dar te rog să fii conștient de realitate.

 

Și dacă asta te poate consola cu ceva, să știi că nu este doar vină ta.

Este a părinților tăi deoarece ei ar fi trebuit să te educe cu adevărat, este a bunicilor tăi deoarece ei ar fi trebuit să-i educe pe ai tăi părinți, este vină dascălilor dooarece  nu și-au făcut meseria cu pasiune și dedicare, este vină guvernului că nu a știut să-i motiveze și s-a așteptat să facă o treaba bună pe 2 lei, este vină noastră, a tuturor, căci noi i-am pus în fruntea țării pe toți acești nemernici.

 

Cum poți să transformi acest eșec într-un succes, atât pentru ține cât și pentru țară?

 

Simplu:

 1. În primul rând trebuie să-ți dai seama cine și cum ești, ce îți place să faci și la ce ai înclinații/aptitudini speciale. Unele răspunsuri le poți  găsi și în  acest articol http://paulmelinte.com/cum-sa-ti-gasesti-pasiunea/
 2. Apoi, caută modalități prin care poți ajunge expert în acel domeniu în cel mai scurt timp posibil. Cursuri, seminarii, traininguri, workshopuri, practică,carți  etc.
 3. După ce ai devenit expert (dar și în drumul către acest statut) caută modalități prin care îți poți monetiza expertiză. Am scris și eu o carte, „Lasă Vrăjeala” se numește, despre cum am construit în trei ani o companie cu vânzări de peste 1.2 milioane de euro. Citește-o! Și caută și alți oameni care au făcut deja lucrul asta în domeniul tău de activitatea. Identifica și reproduce ce au făcut ei bine și perfecționează restul. Dacă nu ai găsit în domeniul tău, fi creativ și inspiră-te din alte domenii. Foarte mulți oameni de succes fac asta. Spre exemplu Jeff Bezos, un om genial și creatorul amazon.com ( cel mai mare magazin online din S.U.A. ) a copiat și imbunatit sistemul de distribuție de la Wal-Mart ( cel mai mare retailer din lume ). Întreagă poveste a lui Jeff Bezos și cum a reușit să construiasa   gigantul amazon.com. pornind de la un calculator și mese improvizate din uși vechi, o poți citi în această carte

 

Sunt curios:  ai de gând să aplici acești 3 pași ?

Dacă ai făcut asta deja, lasă-mi un comentariu. Cu siguranță sunt mulți oameni interesați să-ți știe povestea.

 

Cu drag,

Paul Melinte

P.S. Dacă ești de acord cu cele scrise de mine ajută la popularizarea acestui mesaj dând un like, share, tweet, replay la email (dacă ai primit email cu articolul) etc.

 

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

8 Comments

 1. eu am dat bacul de 3 ori..primele 2 dati nu stiam nimic si am copiat de la altii..bineinteles ca am picat..a treia oara am invatat singur si l-am luat see you 8.20 , dand examen la 7 materii..si asta a fost mandria mea cea mai mare, ca am reusit singur, prin propiile mele puteri..si apoi m-am inscris la spiru haret, la facultatea de psihologie, invatamant la distanta, deoarece nu imi permiteam financiar sa urmez cursurile unei facultati la zi…facultate pe care am abandonat-o dupa primul semestru, dezgustat fiind de modul in care se dadeau "examenele"..aveam iluzii atunci, imi inchipuiam ca invatamantul universitar, fie el si particular, trebuie sa fie un etalon de exigenta si profesionalism.povestea mea nu are o morala anume, nu am urmat metodele pe care le prezinti aici, mi-am luat primul job care mi s-a parut destul de bine platit, si n-am mai excelat de atunci in nici un domeniu..sper ca exemplul meu sa nu fie urmat si de cei care vor citi acest articol..

 2. Si totusi, din cate stiu eu, ai excelat intr-un domeniu: ai citit si citesti foarte multe carti ! Numai ca nu ai gasit ( sau nu ai cautat ) o modalitate prin care sa scoti bani din asta. Am dreptate ? 🙂

 3. n-as spune ca mai citesc multe acum..si asta e o pasiune pe care o am de copil, nu vreau sa fie o sursa de venit, ci de imbogatire a spiritului..da, stiu ce o sa imi spui, sa excelez in pasiunea mea si sa castig din asta..din pacate, cu libertatea, cancan, click si enspe posturi de televiziune nu pot sa concurez:)

 4. Ce as dori eu sa comentez vis a vis de acest articol, culmea, chiar ca pe vremea se invata la scoala si chiar ca pe vremea mea ieseai see you ceva cunostinte din scoala, cunostinte care iti croiau un viitor. Sunt de acord ca omul cat traieste invata, dar nu il incurajezi sa faca asta incepand see you comentarii negative.

 5. Maria, nu stiu daca se invata sau nu, dar spune-mi te rog daca iti place cum arata Romania. Crezi ca este o tara in care s-a invatat pe vremuri ? Daca da, atunci a cui este vina pentru situatia de astazi ?

 6. Ăsta-i un articol drag mie! Bravo Paul pentru abordare, mereu mi-a plăcut viziunea ta!

  Povestea mea o ştii. Dar o las ca exemplu şi pentru alţi cititori. Pe scrut, am făcut Facultate la insistenţa părinţilor. Nu m-a ajutat cu nimic deoarece nu era conformă cu profilul meu, implicit era imposibil să excelez în acel domeniu. Am luat diploma, care şi acum zace într-un sertar…

  Adevărata evoluţie a venit după ce am conştientizat ce fel de om sunt, ce îmi place, la ce sunt bun şi mai ales la ce NU sunt bun. Pe lângă alergare şi blogging, recent am descoperit masajul. Datorită principiului ştiut de la alergare, că prin antrenament repetat (obsesiv chiar) şi perseverenţă devii mai bun, într-un interval de timp între 3 – 6 luni, am devenit foarte bun la masaj. Şi nu mă laud singur. Asta este opinia clienţilor mei de până acum şi bineînţeles că sunt mândru de mine.

  O concluzie ar fi că dacă faci o Facultate care nu te reprezintă, vei pierde mulţi ani degeaba. Uneri părinţii îţi pot face mult rău din intenţii bune, mai ales când “ştiu ei mai bine” ce Facultate trebuie să faci.

  O altă concluzie este că poţi deveni expert într-un domeniu în foarte scurt timp, de oridinul lunilor. După care te îmbunătăţeşti în continuare. Iar cnd faci ceva foarte bine, din pasiune… minunile se întâmplă :).

  Mai multe detalii despre povestea mea găsiţi aici: http://bit.ly/1klW7Ae

  PS: Paul, sâmbătă am alergat 60 km şi a 2-a zi mă simţeam de parcă nici nu am alergat. Dacă te antrenezi suficient de mult, în orice domeniu, ajungi să dai impresia că e simplu ce faci, chiar dacă e greu ;).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *