Ce Faci Daca Ai Picat La Bac? Ce Ai Fi Facut Daca Ai Fi Luat?

M-am saturat să tot aud despre dezastrul de la bac. Poveste care se repetă în fiecare an.

Primul lucru pe care l-am observat referitor la acest subiect este ipocrizia.

 

2010 graduation finals

sursa foto

Toși sar în sus nerăbdători să spuna că „am ajuns o țară de analfabeși” și  „pe vremea noastră așa ceva nu se întampla”.

Ei bine… și pe vremea mea mulți luau bacul, dar majoritatea copiau cel puțin la o materie (dacă nu la toate ). Și nici eu nu fac excepție de la această regulă. Nu mă mândresc cu asta, dar nici nu schimb realitatea aruncând  cu pietre în alții.

 

Later update: dacă la matematică ai probeleme la bac sau asta te sperie, acum am pentru tine și o soluți ca să îl iei, nu doar sfaturi. Click aici și vezi despre ce este vorba.

 

Revenind la articol, nu zic că NU au fost vremuri când se învăța mai mult deoarece nu le-am trăit și n-aș avea de unde să știu. Dar iți  spun un lucru important care ar trebui predat in scoala: FAPTELE VORBESC!

 

O societate unde școală își face treaba nu are cum să arate precum a noastră. Caută pe Google informații despre sistemul de învățământ din Finlanda și  vei vedea de ce această această țară este printre primele din punct de vedere al nivelului de trăi ( unii spun chiar prima ).

Eu cred  că pentru mulți dintre cei care au picat, acest fapt ar putea fi cel mai bun lucru care li se putea întâmplă. Ba chiar aș îndrăzni să spun, chiar și  cu riscul de a supără pe câte unii,  și pentru România poate fi un lucru bun.

 

Atenție!!!Eu nu zic că lipsa de educație este un lucru bun. Susțin însă că este mai bine ce s-a întâmplat,  decât să iei un examen care nu garantează educația ta ( așa cum ar fi trebuit ) și pe baza lui să decizi ce faci cu următori 3-4-5 ani, poate chiar cu restul vieții.

 

Să ne gândim un pic…

 

Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi luat mai mulți bacul

(în felul în care spuneam că l-au luat și cei din generația mea)?

 

Probabil că marea majoritate ar fi mers la o facultatea (mulți dintre ei ar fi ajuns și la „universități” de genul Spiru Haret), unde ar fi învățat „tot atât de mult” cât  au învățat și în liceu, apoi s-ar regăsi la finalul facultății în următoarele  situații:

 

  1. Veșnicul șomer  în căutarea unui loc de muncă „la nivelul studiilor”.
  2. Fericit culegător de căpșuni în Spania, cu doctorat în economie. Fericit deoarece câștigă mai bine acolo, decât în țară unde muncea doar că să-și ducă traiul de azi pe mâine.
  3. „Sclav” la multinațională.
  4. „Trântor”  și o viață limitată  lucrând „la stat”.
  5. Veșnic student. Cel care și-a dat seama cât de deștept este și a  zis că dacă tot a investit în educația să câțiva ani, merită să mai investească încă pe atât. Până la urmă, tot să muncești de la 30 de ani încolo.

 

Aaaa, da ! Altfel  ar fi stat treaba, dacă toți cei care iau bacul ar merge apoi la o facultatea aleasă pe criteriile  vocației și al talentului, și nu pentru că: „se câștigă bine”, „am auzit că-i de viitor”, „așa vrea mama/tată”, „se poate pleca în afară dacă termini facultatea asta”, „n-am intrat în altă parte”, etc.

Apoi, tot fără rost ar fi, dacă  mersul la  facultate nu l-ar transformă într-un adevărat  expert în domeniul de activitate ales, și nu doar într-un alt absolvent mândru că are în mâna  o hârtie fără valoare.

 

Adevărat este că acest lucru  nu mai ține prea mult de bietul student.

Este datoria facultății  să arunce la gunoi teoria învechită, să renunțe la materiile de umplutură care nu au nici o legătură cu facultatea respectivă sau au legătură, dar prea puțin ( chiar dacă asta înseamnă să dea afară câțiva „dinozauri”  ), să devină atractivă, de ce nu chiar distractivă și să pregătească o forță de muncă competitivă,  cu experiență practică acumulată în timpul facultății, nu zombi cu o memorie  bună și o vastă cultură generală (cel puțin teoretic).

 

Dacă te regăsești cumva în rândurile de mai sus, probabil că o să mă înjuri.

N-ai decât. Fă și asta!

Dar te rog să fii conștient de realitate.

 

Și dacă asta te poate consola cu ceva, să știi că nu este doar vină ta.

Este a părinților tăi deoarece ei ar fi trebuit să te educe cu adevărat, este a bunicilor tăi deoarece ei ar fi trebuit să-i educe pe ai tăi părinți, este vină dascălilor dooarece  nu și-au făcut meseria cu pasiune și dedicare, este vină guvernului că nu a știut să-i motiveze și s-a așteptat să facă o treaba bună pe 2 lei, este vină noastră, a tuturor, căci noi i-am pus în fruntea țării pe toți acești nemernici.

 

Cum poți să transformi acest eșec într-un succes, atât pentru ține cât și pentru țară?

 

Simplu:

  1. În primul rând trebuie să-ți dai seama cine și cum ești, ce îți place să faci și la ce ai înclinații/aptitudini speciale. Unele răspunsuri le poți  găsi și în  acest articol https://paulmelinte.com/cum-sa-ti-gasesti-pasiunea/
  2. Apoi, caută modalități prin care poți ajunge expert în acel domeniu în cel mai scurt timp posibil. Cursuri, seminarii, traininguri, workshopuri, practică,carți de specialitate etc.
  3. După ce ai devenit expert (dar și în drumul către acest statut) caută modalități prin care îți poți monetiza expertiză. Am scris și eu o carte, „Lasă Vrăjeala” se numește, despre cum am construit în trei ani o companie cu vânzări de peste 1.2 milioane de euro. Citește-o! Și caută și alți oameni care au făcut deja lucrul asta în domeniul tău de activitatea. Identifica și reproduce ce au făcut ei bine și perfecționează restul. Dacă nu ai găsit în domeniul tău, fi creativ și inspiră-te din alte domenii. Foarte mulți oameni de succes fac asta. Spre exemplu Jeff Bezos, un om genial și creatorul amazon.com ( cel mai mare magazin online din S.U.A. ) a copiat și imbunatit sistemul de distribuție de la Wal-Mart ( cel mai mare retailer din lume ). Întreagă poveste a lui Jeff Bezos și cum a reușit să construiasa   gigantul amazon.com. pornind de la un calculator și mese improvizate din uși vechi, o poți citi în această carte Un click. Jeff Bezos si ascensiunea Amazon.com

 

Sunt curios:  ai de gând să aplici acești 3 pași ?

Dacă ai făcut asta deja, lasă-mi un comentariu. Cu siguranță sunt mulți oameni interesați să-ți știe povestea.

 

Cu drag,

Paul Melinte

P.S. Dacă ești de acord cu cele scrise de mine ajută la popularizarea acestui mesaj dând un like, share, tweet, replay la email (dacă ai primit email cu articolul) etc.

 

Ce Faci Daca Ai Picat La Bac? Ce Ai Fi Facut Daca Ai Fi Luat? by
Dacă visezi să ai un business al tău și/sau să faci bani din pasiunea ta, abonează-te la robotul de messenger pentru a primi mesaje și sfaturi valoroase. (Te poți dezabona oricând)
Ok, mă abonez la robot!

Discussion

Sunt curios: ai ceva de spus? :)

Share