Cel mai important lucru pe care poți să-l faci AZI

important

 

Indiferent că ești antreprenor sau angajat, indiferent că vrei să fii milionar sau miliardar și vrei să schimbi lumea sau îți dorești doar o viață liniștită și prosperă, fără grija zilei de mâine….

 

cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci AZI (și în fiecare zi din viața ta) este să-ți stabilești bine prioritățile și să te ții de ele. 

Din păcate este și cel mai greu lucru.

 

Dacă simți în mod constant că ești anxios, stresat sau că nu ai timp nici să respiri, dacă nu știi în ce direcție ar trebui să mergi și ce ar trebui să faci mai departe, atunci cel mai probabil ai o problemă cu prioritizarea

 

Dacă prioritizezi bine, ai timp suficient! 

Iar anxietatea nu are ce căuta în viața ta deoarece odată de ce ai făcut ce era prioritar, restul taskurile sunt bonus. Le faci bine, nu le faci mai e și mâine o zi. 

 

Dar cum faci asta? Cum prioritizezi și cum scapi de vină, stres și anxietate?

 

Aparent să prioritizezi este simplu: te uiți unde vrei să ajungi și ce ai de făcut ca să ajungi acolo, socotești costul de oportunitate (așa cum povesteam în „Lasă Vrăjeala”) și decizi ce vei face. 

Dar știm că practica ne omoară și sunt capcane la tot pasul. Voi descrie aceste capcane mai jos. 

Dacă te simți vizat de ce scriu, sfatul meu ar fi să nu te superi pe mine, căci multe din greșelilele de mai jos le-am făcut și eu. Ia-le constructiv, acceptă să vezi realitatea așa cum este ea și decide să schimbi ce crezi că trebuie schimbat. 

 

Capcana #1: Nu vrei să renunți la nimic! 

Tu încerci să prioritizezi, știi că este foarte important, dar nu îți iese. De ce? 

Știi că nu le poți face/avea pe toate, dar nu vrei să renunți sub nicio formă la nimic. Sau nu poți! De aceea nu-ți iese.

Ești precum acel măgar care pus între două căpițe de fân la fel de atractive moare de foame deoarece nu reușește să aleagă una. 

Degeaba îți stabilești azi care este obiectivul tău #1 și care sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să-i faci, căci în realitate vei fi împrăștiat într-o mie de direcții și nu vei ști să zici NU. 

Acum te entuziasmezi și zici „de azi/mâine fac sau nu mai fac z, y, z..” și a doua zi te-ai dezumflat, căci nu poți renunța la nimic, și ai rămas cu vina și rușinea că nici acum nu te-ai ținut de promisiune.

Secretul prioritizării este să fii suficient de disciplinat și curajos să zici NU la tot ce te distrage de la planul tău și să zici DA din toată inima la lucrurile pe care ți le dorești. Una fără alta nu e îndeajuns.

 

Capcana #2 Te răzgândești prea repede 

 

Lucrul ăsta se întâmplă pentru că ești nesigur pe tine. Acum vrei ceva, „mâine” te răzgândești. 

Cel mai probabil încă nu te-ai maturizat suficient de mult. Dacă ai 20 și un pic de ani, mai înțelegem, deși am văzut „puștani” de vârsta asta care știau exact ce vor de la viață și acționau în mod consecvent pentru a obține ce își doreau. 

Dar adevărul este că văd mai multe persoane de 30 – 40 de ani care ar trebui „să rupă”, dar nu o fac deoarece se răzgândesc repede și aleargă tot timpul după altă oportunitate sau alt vis. 

 

Problema la acești oameni cred că vine din lipsa de încredere în ei. 

Ei știu că se poate, i-au văzut pe alții făcând lucruri, dar dacă se apucă de ceva și nu văd rezultate important rapid, renunță. 

Oamenii ăștia vor mult, repede și sigur. Vor să dea boom-ul. Dar dacă nu schimbă ceva la ei majoritatea vor trăi, din păcate, în mediocritate. 

Atât această capcană, cât și prima, au o singură cauză: lași emoțiile să te domine. 

 

Soluția la această problemă este să-ți planifici zilnic un timp doar pentru tine în care să nu faci nimic altceva decât să stai și să gândești. 

De aproximativ o lună de zile eu mă plimb zilnic pe la amiază 1, 2 sau chiar 3 ore, mă relaxez și mă gândesc la businessul și la viața mea. 

La început mi se pare extrem de ciudat să-mi iau „liber” chiar în mijlocul zilei și să petrec atât de mult timp nefăcând nimic. Dar intuiția îmi spunea că am nevoie de acel timp pentru a reflecta, iar acum încep să culeg roadele: gândesc mai strategic și sunt mult mai eficient în tot ce fac. 

 

Capcana # 3 Prioritizăm greșit

Majoritatea oamenilor nu prioritizează deloc, mulți cad în primele două capcane, dar sunt suficienți oameni care prioritizează și nu o fac bine. 

Și aici intervine o mare dilemă: de unde știi că ți-a ales bine prioritățile și dacă le schimbi nu cazi cumva în capcana #2? 

Din păcate nu am un răspuns infailibil la aceste întrebări. Și eu mă lupt cu ele, așa că dacă ai vreo idee despre cum am putea răspunde la întrebare, împărtășește-o cu noi în comentarii. 

 

Eu cred că prioritare ar trebui să fie acel visuri/obiective ce au rămas de-a lungul anilor în mintea și în inima noastră. Odată ce ai stabilit care sunt acestea, munca este pe jumătate făcută. 

Capcana aici este să nu începi să alergi după ceva doar pentru că i-ai văzut pe alții făcând acel lucru. Cu alte cuvinte să nu fugi după visul altuia crezând că e al tău. 

Odată ce ai stabilit ce îți dorești tu cu adevărat poți trece la următorul pas și să stabilești care sunt cele mai importante acțiuni pe care trebuie să le faci ca să ajungi acolo. 

Când vine vorba de lucrurile pe care le putem face sunt două tipuri de acțiuni: care ar putea da rezultate și care vor da sigur rezultate dacă ești consecvent. 

Decizia logică este ca în cea mai mare parte din timp să faci ce știi că funcționează și să-ți rezervi o mică porțiune de timp pentru teste. 

 

Spre exemplu cele mai importante 3 direcții la care eu am lucrat în ultimii ani și care știu sigur că dau rezultate au fost următoarele: 

 

  1. Am învățat și am făcut content marketing și copywriting;
  2. Am învățat și am făcut advertising și email marketing;
  3. Am creat produse și servicii;
  4. Am construit o echipă care mi-a dat timp și libertate și care a amplificat eforturile mele.

 

În continuare astea sunt direcțiile în care eu îmi investesc tot timpul și toată energia. 

Sunt și alte lucruri pe care le-aș putea face? Da sunt, dar știu că nu le pot face pe toate. 

Așa că mi-am făcut alegerile! Cum am ales? Simplu! 

Mi-am stabilit niște obiective, mi-am ales ca repere oameni care au ajuns acolo unde vreau și eu să ajung și am făcut apoi inginerie inversă pe ei. 

„Ce fac acești oameni de au succes?”

Așa am aflat că unii din cei mai de succes oameni din lume exact în acele 4 direcții își investesc timpul, banii, atenția și energia. 

Asta am făcut eu. Acum e rândul tău! Unde vrei să ajungi și cum vei face asta? Care sunt prioritățile tale? 

 

Cu drag,

Paul Melinte

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *