Cum Faci Bani Sa-ti Iei Ferrari Investind In Imaginea Ta

cum sa faci bani

 

De cand ma stiu am cautat metode prin care pot sa fac bani,  de preferat multi, rapid si fara prea mult efort.  Asa ca in cautarile mele  am citit toate cartile care mi-au picat in mana si care credeam ca m-ar putea ajuta. De asemenea am trecut prin o gramada de site-uri romanesti sau straine. Pe unele am gasit informatii serioase si cu adevarat valoroase, pe altele doar  am pierdut timpul. Intre timp am inteles ca rapid si fara efort este un pic mai greu.

Din pacate desi am procesat  multa informatie si am trecut prin zeci de idei de afaceri si  “metode de facut bani”, trebuie sa recunosc ca n-am dat suficienta atentie la  cea mai simpla cale prin care as fi putut face bani, poate chiar suficenti de multi ca in cativa ani sa-mi cumpar un Ferrari. N-as putea spune daca am facut-o din prostie, din intelegerea precara a acestui fenomen, din orgoliu sau datorita faptului ca ma consider un om cu principii, dar probabil ca toate astea au contribuit cate putin.

Dupa cum probabil ti-ai dat seama din titlul articolului, lucru pe care am evitat sa il fac a fost sa construiesc si sa vand o  imagine.

 

Cum adica sa vinzi o imagine?

 

Simplu!  Ai vazut cum vedetele isi “imprumuta” imaginea unor produse sau servicii si castiga o gramda de bani din asta?  Ei bine oricine poate face ceva asemanator.

Ba mai mult, cu totii facem deja lucrul asta. In naivitatea mea eu credeam pana nu demult ca a-ti vinde imaginea este o alegere, dar adevarul este ca intr-o masura mai mare sau mai mica cu totii facem acest lucru, fie ca vrem sau nu. Si o facem zi de zi.

Diferenta este ca unii sunt constientii ca fac asta si atunci cauta sa o faca pe zi ce trece tot mai bine, iar altii o fac pur si simplu fara sa stie ce fac  si daca vor deveni mai buni in acest “joc” va fi doar din intamplare.

Jocul de care vorbesc este denumit de catre majoritatea specialistilor branding  amestecat cu un pic de networking  si asa cum o sa-ti arat in continuare este un joc din care se pot castiga milioane de dolari si pentru a face lucrul asta nu trebuie sa fii neaparat o vedeta.

 

De ce am evitat sa construiesc si sa vand o imagine?

 

Daca si tu ai fost pana acum in  acelasi cautari ca si mine sunt sigur ca ai intalnit oameni care se laudau cu posesiunile lor materiale ( case, masini, haine, bijuterii, ceasuri scumpe, etc. ) si cu stilul lor de viata ( excursii in locuri exotice, petreceri, dieta adoptata,  mult timp liber, etc. ).  De la mlm-uri si pana la marketeri care isi fac poze cu teancuri de bani sau masini luxoase, se pare ca toti fac acelasi lucru: construiesc si vand o imagine.

Nu stiu ce impresie iti face tie aceasta abordare, dar mie imi creea un pic de greata.

 

E posibil  ca o poza cu un Ferrari care nici mcar nu e al tau sa-ti aduca 1 Milion $?

 

Cand ii vedeam pe toti acesti oameni cum vin si se lauda cu viata lor minunata, eram convins ca  desi s-ar putea sa o duca mai bine decat mine, viata lor nu are cum sa fie atat de frumoasa pe cum o prezinta. Cred ca asta ma facea sa-i privesc cu un fel de dispret amestecat cu putina invidie. Cert este ca imi spuneam ca pe mine nu ma pot pacali atat de usor si ca nu voi fi niciodata clientul lor. Ba mai mult, de multe ori ma indoiam ca acesti oameni ar avea succes catusi de putin. Si eram convins ca la fel ca mine gandesc majoritatea oamenilor.  Avem impresia ca cei care fac asta sunt niste tepari odiosi, iar  cei care cad in plasa lor trebuie sa fie niste prosti care nu sunt capabili sa gandeasca dincolo de aparente. Cred ca desi stiam adevarul, refuzam sa cred ca oamenii seriosi ar putea folosi aceasta tactica sau ca oamenii inteligenti ar putea sa cada in aceasta capcana.

Dar intamplare a facut sa vad doua articole care mi-au demonstrat ca ma insel, articole scrise de unul dintre oamenii care ma inspira cel mai mult.

Omul de care vorbesc se numeste Neil Patel. Desi este  cam de  aceeasi varsta cu mine ( in jur de 30 de ani ), Neil este deja multimilionar,  blogger de peste 10 ani si fondator al companiilor Crazy Egg, Hello Bar si  KISSmetrics, companii pe care  le recomand cu incredere oricarui posesor de site/blog.  De asemenea Neil a ajutat nume mari precum Amazon, NBC, General Motors sau HP sa-si creasca veniturile. Asa ca nimeni nu cred ca il poate suspecta pe Neil Patel cum ca nu ar fi un om serios.

Cu toate astea Neil Patel a scris recent un articol in care povesteste cum un Ferrari ( care nici mar nu era al lui )  i-a adus 1 milion $ si un alt articol in care povesteste cum  162,301.42 $ cheltuiti pe haine i-au adus 692,500 $.

Daca intelegi limba engleza  iti recomand sa citesti mai departe articolul meu  abia dupa ce ai terminat de citit articole scrise de Neil.

Daca nu intelegi engleza  in mare idee este asa:  oameni te judeca si te platesc si in functie de imaginea pe care o proiectezi si nu doar dupa competentele tale sau valoarea pe care o aduci, oricat de ilogic ar parea asta.

Daca imaginea ta este cea a unui om de succes ai sanse mari sa atragi mai multi clienti si sa fii platit mult mai mult decat in mod obisnuit.  Ne place sau nu, imaginea vinde si creeaza noi oportunitati. Bineinteles ca daca sub aceasta imagine nu se afla macar un sambure de adevar la un moment dat risti sa pierzi tot.

Si noi suntem la fel…

 

Cand am vazut acele articole stiind ca Neil este exact opusul unui om prost, iar clientii lui probabil ca pot fi acuzati de orice altceva, dar nu de prostie, mi-am dat seama ca prostesti trebuie sa fi fost credintele mele, asa ca am inceput sa le analizez.

Am constat ca desi credeam ca eu judec lucrurile un pic mai in profunzime, nu eram deloc asa. Si eu judecam si inca judec oamenii dupa aparente, cel putin in prima instanta.

Datorita blogului primesc probabil in fiecare zi una sau  mau multe cereri de prietenie pe Facebook de la oameni pe care nu ii cunosc. Ei bine aceste cereri mi-au dat ocazia sa ma analizez din exterior si sa observ cum puneam  etichete acestor oameni uitandu-ma doar la poza lor de profil si la primele postari de pe profilul lor.  Intereseant este ca nu imi lua mai mult de 2-3 secunde sa hotarasc daca omul respectiv mi se pare interesant si daca voi petrece mai mult timp studiindu-i profilul sau voi merge mai departe.

Stiu ca o sa sune urat, dar de  multe ori decideam sa merg mai departe dupa ce ii acceptam cererea spunandu-mi ceva de genul: “ei bine daca omul asta face ceva interesant cu siguranta o sa imi apara pe timeline“.

Dar daca te-as vedea la  bordul masinii de mai jos probabil ca mi-ai atrage imediat atentia suficient de mult incat sa descopar cine esti cu adevarat, chiar daca nu ar fi masina ta si chiar daca eu nici macar carnet nu am asa ca  nu sunt un impatimit al masinilor de lux.

cum sa faci bani sursa fotolicenta

Probabil ca pare o aroganta sa judeci oamenii in felul asta, dar adevarul este ca nu e aroganta, ci mai degraba o reactie la un mediu plin de stimuli care ne  solicita atentia permanent, un mediu in care este destul de greu sa iesi in evidenta.

Cu peste 2000 de prieteni pe Facebook, cu zeci sau sute de pagini la care am dat like si cateva zeci de bloguri la care sunt abonat si de la care primesc emailuri non-stop, cred pot sa stau toata ziua in fata calculatorului si tot nu imi ajunge timpul sa analizez logic toti stimulii din jurul meu si sa dau curs la toate cererile sau dorintele.

Si atunci uneori chiar  involuntar de dorintele si principiile mele, creierul meu ia decizii rapide  bazate pe elemente care ies in evidenta, chiar daca ele sunt superficiale sau poate chiar nerelevante.

Iar adevarul este ca toti facem acelasi lucru, cel putin prima data cand luam contact cu cineva sau ceva ( afacere, site, produs, organizatie, etc. ). E vorba de acea prima impresie de care am auzit cu totii si de care din pacate nu putem scapa decat foarte greu.

Unul din mentorii mei spunea ca niciodata nu a fost atat de greu sa vinzi unui om pentru prima data ( probabil ca datorita multitudinii de variante de care dispune ), dar in acelasi timp tocmai datorita multimii de variante de care dispunem, a timpului si a stresului pe care le presupune testarea fiecareia, suntem mai predispusi sa ramanem la cea pe care am testat-o si de care am  fost multumiti.  Daca prima vanzare este atat de importanta, atunci expresii precum “haina il face pe om” sau “ambalajul vinde marfa”  sunt mult mult mai adevarate decat suntem noi ( in general )  dispusi sa credem.

Din acest motiv mi-am propus ca  in 2015  sa lucrez mai mult la imaginea mea, lucru pe care nu l-am facut aproape deloc pana acum.

Asta nu inseamna ca imi voi construi o imagine artificiala astfel incat sa par altfel decat sunt in realitate, dar voi fi mai atent la ce transmite  imaginea mea si voi incerca sa o slefuiesc un pic astfel incat sa fiu sigur ca primesc  sansa de a fi judecat dupa valoarea pe care o ofer si nimic mai mult.

Iar daca tot nu te-am convins ca imaginea este importanta poate ar trebui sa citesti un articol despre efectul de halou si un experiment facut in timpul primului razboi mondial. Sunt sigur ca va fi o completare interesanta la acest articol.

Cu drag,

Paul Melinte

P.S. Daca esti interesat de subiecte precum banii si  afacerile te invit sa te inscrii la acest curs gratuit  deoarece povestesc acolo  multe din lucrurile pe care le-am invatat de la oameni precum Neil Patel. Daca esti deja inscris si ai ajuns la capatul primului modul, mai ai rabdare un pic si o sa revin si cu surpriza pe care ti-am promis-o ( stiu ca am intarziat un pic ).

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

10 Comments

  1. mda.am observat acest lucru,mai ales la noi in Romania,unde conteaza si un papuc mai de firma,ce sa mai vb de masini si case. Asta este adevarul,fie ca ne place,fie ca nu.Si eu ma gandesc sa lucrez mai mult la imaginea mea in acest an.TREBUIE,altfel….

  2. Suna foarte bine si eu trebuie sa fac asa ceva pt ca nu mai pot trai in intuneric mesajul dv a
    venit la timpul potrivit cind atentia mea este foarte treaza .

    1. Foarte interesant articolul si bine structurat. Gandindu-ne cum sa implementam aceste idei am hotarat sa facem pt angajati halate personalizate cu logo-ul firmei si placute cu numele lor. Multumim.

  3. Primul contact l-am avut cu tine in urma cu cateva zile cand am urmarit cu placere un filmulet share-uit de catre Andreea Marin de pe pagina “Autoeducatie”, de care observ ca te ocupi tot tu. Te felicit pentru importanta pe care o acorzi educatiei si pentru faptul ca pui accent pe autoeducatie. Dupa felul cum scrii sunt convinsa ca esti un orator foarte bun, dar si un manipulator la fel de bun, care a investit in propria-i persoana de-alungul timpului. Felicitari inca o data!

    1. Multumesc mult, Lavinia! Intradevar pun mare accent pe autoeducatie, dar fac asta pentru ca pentru ca imi place sa invat si sa simt ca evoluez permanent. Faptul ca aceasta preocupare imi aduce o serie de beneficii este pentru mine doar un efect secundar, de care insa ma bucur foarte mult.

      Iar oratoria desi n-am avut apucat sa o practic foarte des imi place la fel de tare, iar unii ar spune chiar ca ma pricep. 🙂

      Cat despre manipulare… Kevin Hogan, un expert in manipulare foarte cunoscut si care a avut ocazia sa observe acest fenomen de aproape ( a crescut intr-o secta dubioasa ) spune ca diferenta intre manipulare si persuasiune provine de cele mai multe ori din intentiile pe care le avem. Recunosc ca imi place sa cred ca ceea ce fac se numeste persuasiune.

  4. Asa este. Imaginea noastra vinde. Am terminat studiile in fashion si ma pregatesc sa devin stilist. Nu doar hainele sau masina ne vand imaginea ci si felul in care ne simtim atunci cand acordam atentie felului in care aratam, ne ofera incredere in fortele proprii. O tinuta potrivita ne ofera o postura mult mai “dreapta”. Un articol excelent care ar trebui sa ne puna pe ganduri pe cei care doresc sa aiba succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *