Daca ieri iti spuneam ce este bootstrappingul si care-i sunt avantajele, astazi iti voi arata cum se face efectiv.

 

12 Tehnici si metode folosite intr-o afacere bazata pe bootstrapping:

 

 

1. Pune totul la bataie

 

Cel mai simplu lucru pe care poti sa-l faci este sa-ti folosesti propriile reurse.

Economiile, salariul, casa, masina, calculatorul, timpul, abilitatile, etc…. tot ce ai poate constitui un punct de plecare.

Incerca sa faci cat mai putine angajari in perioada de inceput sau daca o faci, poti sa platesti doar sunb forma de comision acordat in fuctie de performante.

Daca resursele tale nu sunt de ajuns poti apela si la familie sau prieteni.

La americanii a devenit deja ceva comun sa spui ca ai inceput o companie de multe milioane sau chiar miliarde de dolari folosindu-ti propriul garaj ca si sediu.

 

 

2. Pune pret pe functionalitate si nu pe aspect

 

Se spune ca atat Steve Jobs ( cofondator la Apple si la Pixar ),  cat si Jeff Bezos ( fondatorul Amzaon.com ) au folosit mese vechi pe post de birouri.

I-a impiedicat asta sa construiasca unele dintre cele mai grozave companii?

Raspunsul este mai mult decat evident!

Atunci cand adopti modelul bootstrapping-ului, singurele doua lucruri care te intereseaza la un produs sau serviciu achizitionat, sunt functionalitatea si pretul.

 

 

3. Foloseste-te de bartere

 

Dupa lipsa capitalului, una dintre cele mai mari problema cu care se confrunta o afacere este atragerea clientilor.

Barterul ( sau trocul ) este o metoda prin care ambele nevoi ( clienti si capital ) pot fi satisfacute in acelasi timp.

Asa ca data viitoare cand vei mai avea nevoie sa cumperi ceva, vezi daca nu cumva se gaseste cineva care sa aiba nevoie de produsul sau serviciul tau.

 

4. Fa imprumuturi comerciale

 

Daca totusi  nu reusesti sa faci un barter si esti nevoit sa platesti din buzunarul firmei ( sau chiar al tau ), incerca sa obtii un imprumut comercial.

Un imprumut comercial inseamna sa beneficiezi de “marfa” acum si sa platesti la un termen ulterior stabilit de comun acord ( 40, 60 sau chiar 90 de zile se practica in mod frecvent ).

Atentie totusi sa nu devii prea dependent de imprumutuile comerciale deoarce asta iti poate afecta capacitatea de a a fi flexibil in alegerea furnizorilor si s-ar putea sa nu-ti poti permite produse mai ieftine si/sau chiar mai calitative.

 

 

5. Concentreaza-te pe fluxul de numerar si nu pe profitabilitate

 

Pina sa ajungi sa te gandesti cum scoti un profit cat mai mare, probabil ca prima ta grija va fi “cum naiba sa platesc facturile?”, asa ca n-ar trebui sa ai o companie care acorda imprumuturi comerciale prea mari, iar vanzarile ar trebuie sa fie dese si constante.

Facand o analogie, o astfel de companie este precum un pescar infometat care stie ca daca va astepta prea mult ca sa prinda pestele cel mare va muri de foame, asa ca prefera sa prinda pesti mici dar s-o faca  repede si des.

 

 

6. Foloseste-te de companiile de factoring

 

Daca totusi apare pestele cel mare, adica prinzi un contract mare pentru care vei fi platit peste un timp prea indelungat ca sa mai supravietuiesti, una dintre solutii este sa apelezi la companiile de factoring.

Cu ce se ocupa companiile de facturing?

In principiu ele cumpara creante ( datorii ) la un pret mai mic ( evident ) decat suma datorata.

Ele raman cu diferenta, iar tu primesti o parte maricica de bani pe care o poti folosi pentru a supravietui sau/si  pentru a face si mai multi bani.

 

 

7. Plateste in rate

 

Este evident ca daca nu ai bani iti va fi mai greu sa cumperi anumite lucruri de care ai nevoie ( utilaje, cladiri, echipamente, etc. ), dar din fericire, pentru cele mai multe dintre ele ai posibilitatea de a plati in rate.

 

 

8. Inchiriaza si/sau externalizeaza

 

Desi pe termen lung si in unele domenii diferenta de cost s-ar putea sa te sperie, in bootstrapping este foarte important sa scoti cat mai putini bani din buzunare intr-un interval de timp scurt.

Asa ca daca poti sa inchirezi ce ai nevoie sau sa dai sarcina cuiva care are deja tot  ce-i trebuie, ar fi minunat.

 

 

9.  Niseaza-te

 

Cu cat piata in care intri este mai generalista, cu atat bataliile sunt mai costisitoare.

Si cu cat bataliile sunt mai multe, cu atat forta ta scade.

Asa ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa analizezi si sa vezi unde ai putea sa-ti faci cel mai usor loc pe piata.

Deasemenea un lucru bun pe care il face externalizare este ca te poti concentra doar pe activitatile care iti aduc bani.

 

 

10. Pregateste pentru mai putin

 

Daca nu ma insel, cred ca s-a demonstrat stiintific ca desi ne incredem foarte tare in capacitatea noastra de  a estima lucrurile, ea este de cel mai multe ori pe langa adevar.

Si daca tot nu putem estima corect, bine ar fi sa incercam sa nu supraestimam.

Decat sa facem stocuri prea mari, mai bine riscam sa ramanem fara marfa. Decat sa platim angajati in plus, mai bine sa platim mai putini si sa angajam atunci cand  va fi nevoie.

Tine minte ca astea sunt strategii de tip “bootstrapping” si sunt valabile doar intr-un anumit context. Asta nu inseamna ca sunt cele mai bune sau sunt universal valabile.

 

 

11. Elimina intermediarii din relatia cu clientii si furnizorii

 

N-am nimic cu ei caci si eu am fost un intermediar mult timp, dar daca esti dispus sa inveti si sa muncesti in plus,  poti economisi multi bani in felul asta.

Iar internetul folosit cu cap este una dintre uneltele ce te poate ajuta  sa iti atingi acest obiectiv.

 

 

 12. Lanseaza repede si imbunatateste din mers

 

Probabil ca una dintre cele mai frecvente greseli in randul antreprenorilor incepatori este amanarea lansarii produsului prea mult timp.

Asta nu inseamna sa vinzi prostii care iti vor afecta credibilitatea, dar daca produsul este suficient de bun sa fie lansat pe piata,  atunci ar trebui sa incepi sa-l vinzi si il sa-l imbunatatesti apoi in functie de feedback-ul primit.

 

 

Astea sunt cateva dintre lucrurile pe care le poti face atunci cand fondurile pe care le ai la dispozitie pentru a incepe o afacere sunt putine sau inexistente.

Bineinteles ca mai sunt si altele si mai sunt si metode prin care poti atrage banii de care ai nevoie, dar asta o sa discutam in articolele  viitoare.

 

Daca ai vreo intrebare,  o astept in sectiunea de comentarii de mai jos.

 

Cu drag,

Paul Melinte

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

7 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *