De ce CEO-ul unei companii de 150 milioane $ caută în gunoaiele altora?

trash-talk

Dacă ești fan Gary Vee, atunci probabil că știi deja despre ce vorbesc.

Dacă nu știi cine este Gary Vee sau nu știi despre ce vorbesc, îți spun acum pe scurt. Gary, pentru cei care nu îl cunosc, este unul din cei mai de succes antreprenori din lume

Este co-fondator Vayner Media (o companie cu venituri de 150 de milioane de $/an) + alte companii de succes. De asemenea este multiplu autor de carte (toate best sellers) și unul din cei mai apreciați și mai bine plătiți speakeri din lume.

Are milioane de followeri pe rețelele sociale, fiind unul din cei mai populari antreprenori din lume.

Dar cu toate astea, acum doi ani a început să „caute prin gunoaiele altora”  (cauta trash talk pe YouTube), să cumpere diverse lucruri de care oamenii voiau să scape (gen jucării sau cartonașe sportive) și să le vândă apoi online pe platforme precum Ebay – un fel de OLX românesc. 

Întrebarea este de ce? De ce naiba ar face asta un om care ar toți banii și tot succesul din lume? 

Asta m-am întrebat și eu inițial și, sincer să fiu, la început mi s-a părut o idee stupidă. 

„Un om ca el cu siguranță ar putea face lucruri mai profitabile cu timpul lui!” mi-am spus eu. 

De ce ar face asta? 

Dar răspunsul la această întrebare este simplu și destul de logic. Iar dacă îl urmărești, probabil că l-ai auzit de mai multe ori. 

Gary merge periodic din garaj în garaj, cumpără vechiturile altora și apoi le vinde pentru a demonstra cât de simplu este, cu ajutorul internetului, să începi o afacere fără bani, cu zero experiență și să câștigi mai mult decât ai câștiga la un job pe care îl urăști. 

Din păcate, așa cum zice și Gary, sunt zeci de milioane de oameni care visează să construiască următorul Netflix în timp ce au un job ce-i ține captivi pe bani puțini. 

„Fii realist. Începe de jos dacă e nevoie, dar începe cu ceva și peste ani nu o să-ți vină să crezi cât de departe ai ajuns!” 

Ăsta pare să fie mesajul acestui om.

Așa că el încearcă să demonstreze cu această emisiune online că dacă o iei din garaj în garaj sau din site în site, și cumperi lucruri care sunt subevaluate, apoi înveți cum să le vinzi la un preț mai mare pe internet, poți câștiga 1000.000 de dolari/an (mai mult decât câștiga un angajat american în medie) muncind de acasă undeva la opt ore/zi, așa cum face orice angajat normal. 

Practic acest model simplist de afaceri nu necesită nici bani pentru inventar (cumperi și vinzi rapid), nici abilități foarte greu de obținut. 

Tot ce trebuie să faci este să vezi ce se vinde, să afli de unde poți cumpăra ieftin și cum să le vinzi mai departe la un preț mai mare. 

Și cam asta am explicat și eu în workshop-ul gratuit de marțea trecută. 

Sunt zeci de mii de români (sau poate sute de mii) care visează sau chiar încearcă să facă o afacere complicată, fără să aibă bani, timp sau experiență, când ar putea începe cu ceva mult mai simplu: să învețe cum să vândă și să construiască un business în jurul acestei abilități. 

Gândește-te un pic… 

Sunt zeci de mii de antreprenori, doar în țara asta, care deja au investit bani, timp și alte resurse în afacerea lor, dar nu știu să vândă. 

  • Nu știu să scrie un mail de vânzare.
  • Nu știu să facă o descriere persuasivă produselor și serviciilor lor.
  • Nu știu psihologia din spatele unei pagini de vânzări care convertește.

Și tot așa mai departe. 

Iar oamenii ăștia se împart în două categorii: 

  • Cei care nu sunt conștienți că principala lor problemă e că nu știu să se promovez eficient; 
  • Cei care ar fi foarte fericiți să plătească pe cineva priceput să le rezolve această problemă, dar nu știu unde să-i găsească.

Dacă intri pe grupurile de antreprenori români, o să vezi adesea cereri de recomandări: web designeri, media buyeri, copywriteri etc.

Câți antreprenori găsesc ce caută? Puțini! De ce? 

Pentru că nu avem suficient de mulți oameni buni în domeniu, și spun asta din perspectiva angajatorului care a cheltuit sute de mii de dolari pe promovare și e în permanentă căutare de oameni pricepuți la marketing. 

Rezolvarea acestei probleme? 

Dacă ești antreprenor fie înveți tu marketing, fie îți pui un angajat nu foarte experimentat, dar motivat, să învețe. 

Iar dacă nu ai o afacere, dar crezi că poți învăța marketing, asta ar putea fi afacerea ta: să-i ajuți pe cei care sunt deja antreprenori să vândă și să fii plătit pentru asta. 

Poți începe să faci asta ca freelancer, așa cum am făcut eu. Sau poți să-ți iei unul – doi asociați cu abilități complementare ție și să începi o agenție.

Nu e nevoie să știți totul de la bun început, ci doar să fiți dispuși să învățați. 

???? Puteți începe de aici!

Eu cred că și o echipă de adolescenți pot face un astfel de business, dacă-s puși pe treabă. Nu mai vorbesc de oameni cu mai multă experiență de viață.

Ăsta este motivul pentru care în urmă cu un an de zile am început să fac cursuri pe zona de marketing. 

Am început cu „Picasso Copywriting (luni începem seria #9) în care îi învățăm pe oameni cum să scrie texte care vând (reclame, pagini de vânzări, mailuri etc), dar și bazele marketingului digital. 

Apoi am continuat cu „Picasso Webinars” – un curs despre cum să te promovezi ca expert și să vinzi prin intermediul webinariilor. 

Și curând vom face și un curs de Facebook Ads, „unealta” cu ajutorul căreia noi am ajuns să vindem de +1 milion $/an. 

Ideea noastră este simplă: cei mai mulți oameni încă mai subestimează puterea internetului și/sau nu știu cum să-l folosească pentru a-și construi afaceri și cariere mai bune. 

Ușor – ușor vrem să schimbăm lucrurile astea, atât prin cursuri ca cele menționate mai sus, cât și prin content gratuit, precum acesta. 

Lucrurile nu se vor schimba de pe o zi pe altă (decât dacă ești foarte motivat), dar azi un pic, mâine un pic, știu că putem face lucruri grozave.  

Așa că stai pe aproape! 🙂

Cu drag, 

Paul Melinte

P.S. Dacă vrei să afli mai multe despre „Picasso Copywriting”, dă click pe unul din linkurile de mai jos. 

???? Aici dacă vrei să devii freelancer!
???? Sau aici dacă ești deja antreprenor!

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

One Comment

  1. Lipsesc nu oamenii buni care să știe vinde, ci antreprenorii buni care să pună preț pe serviciile de dezvoltare a propriilor lor firme! Adesea antreprenorii risipesc banii pe utilaje, pe producție, sau mai rău, pe case supradimensionate sau mașini scumpe, fără să fie capabili să ÎNȚELEAGĂ că orice creștere a firmei lor poate veni doar din CREȘTEREA AFACERII, a vânzărilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *