Secretele Motivatiei: Motivul Pentru Care Ne Place Mobila De La Ikea

motivatie si plata

 

Conform lui Daniel Pink, autorul celebrei carti – Drive. Ce anume ne motiveaza cu adevarat, noua economie trebuia sa tina cont de ceea ce spune stiinta: banii ( sau mai bine zis sistemul bazat pe recompensa vs. pedeapsa – a.k.a. morcov vs. bat )  sunt un factor care ne motiveaza atunci cand sarcina pe care o avem de facut nu necesita creativitate.

In caz contrar, lucru care se intampla frecvent in economia zilelor noastre avand in vedere ca sarcinile simple ce nu implica creativitate au fost automatizate, avem nevoie de o  motivatie interna care sa ne stimuleze partea dreapta a creierului, avem nevoia de a face lucrurile pentru ca  “ele conteaza, pentru ca ne place, pentru ca sunt interesante, pentru ca sunt parte din ceva important”.  

 

Cele trei elemente in jurul carora putem construi acest tip nou de motivatie sunt:

 1. Autonomie

 2. Maiestrie

 3. Scop

 

 

Autonomie – pentru ca  in filmul vietii noastre jucam  rolul principal, dar  in acelasi timp ne place sa fim, atat regizorul, cat si scenaristul acestei povesti.

 

Maiestrie – “dorinta de a deveni tot mai bun la ceva ce conteaza” .

Tind sa-i dau dreptate lui Daniel, caci nu am auzit pe nimeni sa zica vreodata: “vreau sa fiu cel mai prost…” sau “vreau sa fiu cel mai bun taietor de frunze la caini”. 🙂

 

Scop ” Dorinta de a face ceea ce facem in folosul a ceva mai important decat noi.”

Acest tip de motivatie, dorinta de a lasa o mostenire umanitatii, conduce la adevarata performanta, este cea care-i  conduce pe oamenii ce fac lucruri incredibile si  schimba fata acestei lumi, impotriva oricaror piedici.

 

Revenind la titlul acestui articol “de ce ne place mobila de la Ikea”,  probabil ca te intrebi: care este legatura dintre Ikea si motivatie?

Il voi lasa pe Dan Ariely  si clipul sau  care are peste 1 milion de vizualizari doar pe ted.com sa ne explice,  printre multe alte lucruri surprinzatoare,  de ce ne place mobila Ikea si care este legatura cu  motivatia.

[ted id=1706 lang=ro]

 

Asadar,  ne dorim si avem nevoie de bani, dar ceea ce ne motiveaza cu adevarat este mult mai complex.

 

As vrea sa stiu, acest tip de motivatie functioneaza si la tine  sau “it’s all about the money” ?

 

Cu drag,

Paul Melinte

 

P.S. Daca ai prieteni despre care crezi ca ar vrea sa se imbarce  in fascinanta noastra calatorie prin cotloanele mintii umane, poti sa le dai de veste printr-un share & like.

P.P.S Te invit sa citesti si  articolul precedent in care am scris despre “morcov” si “bat”.

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

5 Comments

 1. Am uitat sa scriu in articol, dar cred ca acelasi principiu se aplica si la hotdog, faptul ca iti pui singur ketchup si mustar, parca il face mai gustos. 🙂
  In plus, desi este agolmerat mereu, Ikea functioneaza cu un numar foarte de mic de angajati.

 2. În testul “Millenium”, atribuit lui Dalai Lama, mi-a ieşit banul pe locul 5 sau 6.
  La mine contează Familia şi Profesia. Dacă am în vedere că sunt “Comunicator”, atunci pot rezuma totul într-un cuvânt: IUBIRE.
  Cred că a iubi, este cea mai înaltă formă de comunicare. Toate celelalte, sunt variaţiuni pe aceeaşi temă. Unele mai reuşite, altele mai puţin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *