Ce A Invatat miliardarul Elon Musk de la romanul Ariel Constantinof

Tesla Motors

 

Uneori am impresia ca pe  Ariel Constantinof  il stie “toata lumea care se da pe net” ( inclusiv Elon Musk ).

Sunt sigur ca si tu ai auzit de el deoarece face multe lucruri frumoase.

Nu o sa le enumar aici chiar pe toate deoarece nu vreu sa crezi ca-i ridic statuie ( desi poate ca ar merita 🙂  ), dar cred ca merita mentionate macar cateva.

 

 

Spre exemplu faptul ca a scris “Cartea asta se vinde precum painea calda” si este fondatorul a doua site-uri populare ( Motivonti si AmDoar18Ani ) la doar douazeci si un pic de ani, cred spune cate ceva despre el.

 

Mai multe despre Ariel puteti citi pe blogul lui, blog care i-a adus si o exmatriculare din liceu ( daca tin eu bine minte ). 🙂

Dar cel  mai important de mentionat, este faptul ca Ariel a fondat primul serviciu de curierat pe bicicleta din Bucuresti, pe numele sau Tribul.

 

O poza cu Ariel si baietii de la Tribul – Ariel este cel care zambeste. 🙂

Ariel Constantinof si Tribul

 

De ce este atat de important Tribul?

Pe langa implicatiile sociale pe care o astfel de afacere o are ( reducerea poluarii si a traficului, incurajarea oamenilor  sa faca miscare si asa mai departe ) Tribul si Ariel au  reusit sa faca un lucru mult mai  important pentru umanitate, lucru de care cred ca nici Ariel nu este constient. 🙂

Sau  poate ca stie, dar nu vrea sa il spuna din modestie. 🙂

 

Esti curios sa stii ce a facut de il laud atat?

Ok. O sa-ti spun!

Dar inainte sa-ti spun ce a facut Ariel atat de grozav, vreau  sa-ti fac cunostinta cu cel de-al doilea personaj din povestea mea: miliardul Elon Musk.

 

 

Cine este Elon Musk?

 

Tesla Motorssursa foto:  Corevette – licenta

 

Desi este destul de  tanar, cred ca ar trebui scrisa o carte in care  sa se  povesteasca in detaliu tot ce a facut Elon Musk.

Dar pe scurt, el este un inginer si un antreprenor cu adevarat vizionar.  As spune chiar genial!

Elon Musk construieste si conduce companii al caror scop este sa rezolve provocari sociale, economice sau de mediu.

 

Daca ai auzit vreodata de PayPal, Space X sau Tesla Motors, atunci trebuie sa stii ca Elon Musk este principalul “vinovat” pentru succesul acestor trei companii.

Daca esti iubitor de antreprenoriat sau de filme “science fiction”, atunci stai pe aproape.

Cele ce urmeaza te vor incanta!

 

Zip2

Zip2 este primul succes antreprenorial al lui Elon Musk, o companie unde a fost cofondator alaturi de fratele sau Kimbal Musk  si care a fost cumparata de catre Compaq in 1999 pentru mai mult de 300 de milioane de dolari.

 

PayPal

In martie Elon pune bazele x.com. In 2000 x.com cumpara Confinity si astfel ia nastere  PayPal, companie care va fi cumparata la randul sau de catre eBay doi ani mai tarziu pentru suma de 1,5 miliarde de dolari.

 

SpaceX

In 2002 Musk si Tom Mueller  fondeaza SpaceX, o companie care avea sa revigoreze industria spatiala si al carui scop este extinderea vietii umane pe alte planete.

In cadrul acestui proiect apare atat Falcon 1 ( prima racheta cu combustibill lichid dezvoltata pentru a ajunge pe orbita Pamantului de catre o companie privata ) cat si naveta spatiala Dragon ( primul vehicul comercial din istorie care s-a atasat cu succes la Statia Spatiala Internationala ).

Ar mai fi cateva lucruri de spus despre SpaceX, dar poate ca cel mai important este ca aceasta companie a redus costurile unei misiuni in spatiu de la 1 miliard de dolari per misiune  la numai 60 de milioane ( conform inCont ).

 

Ai putea crede ca SpaceX este o aventura destul de mare ca sa mai ai resuse  sa te ocupi si de altceva.

Poate ca asa este, dar nu si pentru Elon Musk.

 

Solar City

Musk este si presedintele Solar City o companie care are ca sop combaterea  incalzirii gobale si a poluarii aerului.

Tot din inCont am aflat ca Solar City “studiaza un sistem de calatorie denumit Hyperloop, extrem de rapid, care ar fi capabil sa parcurga distanta dintre Birmingham si Londra in numai 8 minute.” 

Adica 190 de km in 8 minute!

Dar nici asta nu este indeajuns pentru Musk.

 

Tesla Motors

Tesla Motors este o noua provacare pe care Musk a acceptat-o. Ea a fost creata pentru a accelara aparitia transportului sustenabil.

Mai exact, aceasta companie si-a propus sa elimine de pe piata masinile traditionale si sa le inlocuiasac cu masini 100% electrice.

 

Aici incep asemanarile  dintre Ariel si Elon.  

Si Ariel si Elon isi doresc un aer mai curat, diferenta dintre cei doi este ca bicicleta lui Ariel costa mai putin decat o masina de la Tesla si in plus, masinile electrice nu vor rezolva problema aglomeratiei de pe sosele, asa cum bicicletele ar putea face.

Dar trebuie sa recunoastem ca au si biciclete limitarile lor si atunci cand nu putem folosi o bicicleta, este de preferat sa folosim un alt vehicul care sa nu otraveasca aerul pe care il respiram.

 

Cu toate realizarile sale, cred ca Elon s-a inspirat un pic de la Ariel si am sa-ti povestesc in continuare de ce cred asta.

 

Acum cateva luni Ariel spunea pe Facebook ca Tribul nu a putut onora o comanda  si decat sa o refuze a preferat sa o trimita catre Sinapseria ( un alt serviciu de curierat pe bicicleta ).

Bineinteles ca gestul “anormal”  facut de Ariel a provocat cateva discutii pe facebook si printre cei care au comentat atunci am fost si eu.

 

Ce am inteles eu din faptul ca Ariel si-a trimis clientul la “concurenta”?

 

Am inteles mai multe lucruri, dar cel mai important a fost ca Tribul nu considera Sinapseria adevarata sa concurenta.

Ba din contra, pe principiul “dusmanul dusmanului meu este prietenul meu”  Tribul si Sinapseria sunt uniti de lupta impotriva aceluiasi inamic: firmele de curierat obisnuite, cele care domina piata in acest moment.

Cred ca Ariel a inteles ca este mult mai simplu sa schimbi mentalitatea oamenilor atunci cand nu esti singur.

 

Ce a invatat Elon Musk de la Ariel?

 

Acum 4 zile Elon Musk scria pe blogul Tesla Motors “All Our Patent Are Belong To You“.

Musk anunta astfel ca Tesla permite din acel moment, oricui doreste,  folosirea tehnologiei lor in mod liber.

Intr-o lumea in care multora inca le este frica sa-si spuna ideile de teama sa nu le fie furate, o lume in care companiile fac tot ce pot pentru a-si proteja patentele ( intenteaza procese peste procese si cheltuie milioane de dolari ), ce l-a determinat pe Elon Musk sa faca acest pas?

 

Se pare ca are doua motive.

 

In primul rand, ca sa risipim misterul,  ceea ce  Musk a invatat de la Ariel este  ca nu restul companiilor producatoare de masini electrice reprezinta concurenta Tesla, ci companiile traditionale care inca  vand peste 99% din masini.

 

Spuneam mai sus ca Tesla Motors a fost creata pentru a accelara aparitia transportului sustenabil.

Musk spune ca daca Tesla nu ar permite altor sa se foloseasca de tehnologia lor, atunci ar insemna sa actioneze intr-o maniera  contrara acestei misiuni.

Cu 100 de milioane de masini produse anual si un parc auto la nivel mondial de circa 2 miliarde de masini, este imposibil pentru Tesla sa construiasca masini electrice atat de repede incat sa rezolve criza de carbon.

Musk a inteles ca este o piata imensa si nu “acel firicel” de masini electrice vandute in acest moment ar trebui sa-l ingrijoreze, ci suvoiul de masini poluante care ies zilnic pe portile fabricilor.

Dar decizia lui Musk este mult mai importanta deoarece ar putea sa inspire schimbari si in alte industrii.

 

Al doilea motiv care l-a determinat pe Musk sa faca acest pas este credinta lui  ( pe care i-o impartasesc ) ca in zilele noastre patentele nu fac decat sa blocheze progresul, sa intareasca pozitia companiilor gigant si ii imbogateasca mai degraba pe avocati, decat pe inventatorii lor.

Daca si altii producatori de masini electrice si-ar face tehnologia “open-source”, Tesla Motor ar putea si ea sa profite si sa se dezvolte mai rapid.  Si cred/sper ca o vor face.

 

Cred ca cel mai bun lucru care s-a putut intamplat omenirii in ultima suta de ani este explozia internetului, fapt care determina un acces sporit la informatie.

Cu cat informatia va circula mai liber si cu o viteza mai mare, cu atat vom trai cu totii mai bine.

Din acest motiv,  nu-mi pot exprima  suficient de mult admiratia si respectul pe care le simt cand ma gandesc la oameni ca Elon Musk.

 

Consider ca este de datoria mea  sa-i modelez si sa transmit povestea lor mai departe.

Doar luand exemplul lor,  lumea are o sansa sa devina taramul de basm la care, copil fiind ( si naiv ar spune unii ), visam.

Si stiu ca nu sunt singurul “naiv”. 🙂

 

Cu drag,

Paul Melinte

 

P.S.:  Crezi ca Elon Musk s-a inspirat de la Ariel sau pur si simplu oamenii de succes gandesc la fel? 🙂

 

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

10 Comments

    1. Multumesc mult, Dana! sper sa nu te superi, dar am facut o modificare la numele tau ca sa iti pot aproba comentariul.

  1. Frumos articol! Dovada ca “the universal unconscious mind” functioneaza! 🙂 Si ma intreb: cati oameni, cu impact la scala mai mica sau mai mare si foarte mare, sunt pe lumea asta precum Elon si Ariel? 🙂 Eu simt ca din ce in ce mai multi …

  2. Cam mincinos titlul articolului, e doar o presupunere de tipul “ce-ar fi fost daca” data drept fapt sigur. Din categoria titlurilor de mizerie din online-ul romanesc de tipul “n-ai sa crezi ce-ai sa vezi”.

    Asemanarile pe care le vezi tu intre cei doi (cam fortate si trase de par) nu inseamna ca cei doi se cunosc, relationeaza etc.

    Cam subtire, maestre, cam subtire. 🙂

    1. “Maestre” se pare ca nu reusesti sa faci diferenta dintre un ton serios si o gluma. De aceea tocmai ti-ai puerdut doua minute din viata ca sa demontezi… o gluma! 🙂 Ti-as mai spune cate ceva, dar nu cred ca-i bine sa glumesti cu oamenii caror la lipseste spirtul de gluma ( desi avatarul tau si chiar si “numele” sub care te prezinti par sa spuna altceva).

  3. Am discutat cu Elon și mi-a mărturisit că a fost atins de gestul lui Ariel, hotărîndu-se să acționeze apriori în același spirit. A spus că va renunța la imaginea curentă și își va scoate coada de pește la vedere, ca să înțeleagă cu toții că și sirenele sunt oameni!

  4. Solar City instaleaza panouri solare photovoltaice nu are treaba cu Hyperloop , ca se spunea ca pot instala panouri solare care sa alimenteze Hyperloop e alta poveste. Povestea cu Tesla si patentele e mai complicata .
    Cu siguranta Musk a copiat pe unu care se plange pe net pentru un amarat de telefon . Prin statele mai civilizate se practica sa iti trimiti clientul la “concurenta” daca consideri ca nu il poti multumi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *