DACA AR FI SA AI O SUPERPUTERE, CARE AR FI ACEEA?

superputere

 

Tocmai ce am citit scrisoarea anuala a lui Bill si Melinda Gates in care cei doi raspund la intrebarea “daca ar fi sa ai o superputere, care ar fi aceea”. Cand vine vorba de Bill Gates, eu cred ca resursele de care dispune acest om il pun in postura de a duce acea intrebare la urmatorul nivel. Cand esti cel mai bogat om din lume si unul din cei mai influenti, cuvantul daca nu prea isi mai gaseste rostul in acea intrebare.

O intrebare mult mai buna ar fi “ce superputere incerci sa obtii si in cat timp crezi ca vei reusi sa faci asta?”

Bill Gates spre exemplu spune ca isi doreste puterea de a oferi acces la energie curata (adica nepoluanta) si ieftina celor peste 1 miliard de oameni care traiesc in acest moment in intuneric.

Imagineaza-ti cu ar fi sa traiesti macar o saptamana fara calculator, telefon, bec, masina de spalat si orice alt aparat care functioneaza pe baza de energie. Apoi imagineaza-ti ca la nivel global aproape doi oameni din zece traiesc in aceste conditii.

Bill Gates spune ca daca am putea schimba asta, am putea rezolva multe alte probleme.  Iar eu sunt de acord cu el si imi doresc ca intr-o zi aceasta planeta sa redevina un paradis lipsit de poluare, dar in acelasi timp confortabil (pentru toti locuitorii sai).

Citindu-i scrisoare nu am putut sa nu remarc ca ea se adreseaza in special celor tineri si foarte tineri (elevi) si ca prin ea Bill face deja primul pas catre rezolvarea problemei insuflandu-le acestora dorinta de a invata mai bine pentru a rezolva una din marile probleme ale lumii.

Gandindu-ma la treaba asta am gasit si raspunsul la intrebare pe care mi-am adresat-o: daca ar fi sa aleg doar o superputerea pe care sa mi-o dezvolt, care ar fi aceea?

Pentru mine este clar! Imi doresc puterea de a-i inspira pe toti acei oameni care au deja acces la stilul de viata modern (si practic la toata cunoasterea disponibila acum in lume) sa profite de aceasta sansa uriasa pe care au si sa faca un efort un pic mai mare pentru ei si pentru aceasta planeta (inclusiv pentru cei care acum nu au acum puterea de a se ajuta singuri). Asa cum am spus si intr-un alt articol, daca ne-am uni eforturile am putea crea cu usurinta o lume mult mai buna.

superpowerforgood

Tu ce superputere incerci sa obtii?

Cu drag,

Paul Melinte

Distribuie:

Scris de:

Explorează și alte subiecte similare:

Abonează-te la newsletter! Nu facem spam, primești doar cele mai utile informații. 

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *